Skocz do zawartości
Chris1981

4x Kingston Hyperx?

Rekomendowane odpowiedzi

Mam taki problem. Mam na mojej płycie Asus A8NSLI 2 kości RAM Kingston HyperX po 512 każda. Chodzą ładnie na cl2 przy 400Mhz zgodnie ze speckiem. Teraz chcę dokupić drugą taką parę 2x512 ale gdziś słyszałem, że przy 4 kościach taktowanie spadnie mi na 330Mhz. Czy to prawda? Czy może lepiej kupić dwie nowe kości po 1GB każda? Aha i czy dual nie ucierpi przy zamontowaniu 4 kości, w manualu piszą że nie ale wolę to usłyszeć od jakiegoś praktyka.

pozdrawiam

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

z tego co wiem przy 4 kościach dwustronnych tak się będzie dziać - taktowanie ramu spadnie do 333 Mhz , w skrajnym przypadku płyta może nie działać z 4 obsadzonymi bankami .

Z tego co pamiętam jesty to błąd w architekturze PC

Rozwiązaniem jest albo kupno 2x1 GB zestawu , albo kupno kości jednostronnych

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

2 x 1GB się nie opłaca bo droższe i timingi większe więc na jedno wyjdzie. Jednostronnych jak na lekarstwo...

Znalazłem taki link porównujący wydajność zestawów 2x512 i 4x512 jeśli spadek wydajności by był tak marginalny jak w tych testach to luz. Gość tam pisze, że jedyna zmiana to spadek z T1 na T2. Co o tym sądzisz?

http://www.xbitlabs.com/articles/cpu/displ...4-e3-mem_4.html

Edytowane przez Chris1981

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Gość tam pisze, że jedyna zmiana to spadek z T1 na T2. Co o tym sądzisz?

Bo najczęściej jest tak, że zmieniasz T1 na T2 i juz memki mogą normalnie pracować na 200MHz, jak sie trafil dobry proc o beda i na T1 na 200MHz dzialac, ale to raczej rzadko się zdaża.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Bo najczęściej jest tak, że zmieniasz T1 na T2 i juz memki mogą normalnie pracować na 200MHz, jak sie trafil dobry proc o beda i na T1 na 200MHz dzialac, ale to raczej rzadko się zdaża.

Przepraszam za lamerskie pytanie, Znaczy się te 200MHz o których mówisz to jest max dla PC-3200 czyli to co widzę w biosie jako 400MHz???

Procka mam Venice więc pociągnie 4x dwustronne moduły.

Lol doczytałem do końca ten artykuł do ktorego dałem link. Więc to jest tak jak proce są w starej technologii 1,3 to się w poczwórnej konfiguracji obcinają do 330MHz a jak proc jest 0,9 np. Venice jak mój to tylko się T1 zmienia na T2 i git, czyli bede mieć teraz 2 klatki mniej w Battlefieldzie. Przy sredniej 50 FPS to nie jest problem. Dzięki za zaangażowanie!!!

Edytowane przez Chris1981

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Przepraszam za lamerskie pytanie, Znaczy się te 200MHz o których mówisz to jest max dla PC-3200 czyli to co widzę w biosie jako 400MHz???

Procka mam Venice więc pociągnie 4x dwustronne moduły.

Lol doczytałem do końca ten artykuł do ktorego dałem link. Więc to jest tak jak proce są w starej technologii 1,3 to się w poczwórnej konfiguracji obcinają do 330MHz a jak proc jest 0,9 np. Venice jak mój to tylko się T1 zmienia na T2 i git, czyli bede mieć teraz 2 klatki mniej w Battlefieldzie. Przy sredniej 50 FPS to nie jest problem. Dzięki za zaangażowanie!!!

co Ty gadasz......

po 1, jakie 1,3 jakie 0,9 ! co to za jednostka....

po 2, Venice mimo tego ze ma kontroler e6 moze nie obslugiwac 4 pameici na 400. Mialem 3200+ ktory nie chcial chodzic z 4x256 winbondow na 400 mhz na 2T nawet na 3.6v.

po 3, nie, 200 mhz to nie jest 400 mhz tylko ddr400 jak cos. 400mhz to by było ddr800, a to na ddr1 jest raczej cud.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

1,3 i 0,9 to mi chodzi o technologie w mikronach te z 0,9 mają te lepsze kontrolery z serii E.

Gość z artykułu puszczał na Venice 4x512 i zanotował marginalny spadek wydajności. Wiem, że pewności nie ma, że mi ruszą dodatkowe HyperX ale na 2x1GB szkoda mi kasy - 200 PLN różnicy...

Z tymi Mhz to mnie ten gość parę postów wcześniej zmylił chodzi mi o normalne ddr400, PC-400 (PC-3200) – 64 bity * 2 * 200 MHz = 3200 MB/s

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

1,3 i 0,9 to mi chodzi o technologie w mikronach te z 0,9 mają te lepsze kontrolery z serii E.

Coś ci się chyba jednostki popaprały :lol: Chyba nigdy proce nie były w 1,3 ani 0,9 mikrona robione :lol: 0,13 albo 0,09 mikrona to tak..

Z tymi Mhz to mnie ten gość parę postów wcześniej zmylił chodzi mi o normalne ddr400, PC-400 (PC-3200) – 64 bity * 2 * 200 MHz = 3200 MB/s

A w tym wzorze to też żeś namotał, bo jeszcze podzielone przez 8 powinno być żeby bajty otrzeymać. Edytowane przez hary86

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

ZLITUJ SIE, to twoje 0,9 to nie jest technologia wykonania KONTROLERA.................

Gość z artykułu puszczał na Venice 4x512 i zanotował marginalny spadek wydajności. Wiem, że pewności nie ma, że mi ruszą dodatkowe HyperX ale na 2x1GB szkoda mi kasy - 200 PLN różnicy...

nie pewnosci czy Ci rusza... Ruszyc rusza, ale to ze komus dzialalo, nie oznacza ze Tobie tez bedzie. Kolejna sprawa to to, ze płyta robi sobie jaja z 4rema kosciami czsami i nie ma bata zeby je zaadresowalo, wiele osob tez cos takiego mialo.

Co nie zmienia faktu, ze to NIe jest 400 mhz, a tez wzor to jakis kosmos.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Kurde wiem przecież że to nie technologia wykonania kontrolera... To był skrót myślowy.

Napisałem:

"1,3 i 0,9 to mi chodzi o technologie w mikronach te (procesory - to było w domyśle) z 0,09 mają te lepsze kontrolery z serii E.

Czyli te proce wykonane w 0,09 mają nowsze kontrolery... Sorry, że tak piszę ale to w robocie w pispiechu pomiędzy 1 telefonem a drugim.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

"1,3 i 0,9 to mi chodzi o technologie w mikronach te (procesory - to było w domyśle) z 0,09 mają te lepsze kontrolery z serii E.

Czyli te proce wykonane w 0,09 mają nowsze kontrolery...

I tu się mylisz, bo jeszcze kontrolery z serii D były w procach 0.09. Pozaytym kontoroler kontrolerowi nierówny, możesz mieć 2 proce z tego samego tygodnia z tym samym kontrolerem a jeden będzie ładnie śmigał a drugi będzie miał jazdy. Nie ma nic pewnego.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Kurde wiem przecież że to nie technologia wykonania kontrolera... To był skrót myślowy.

Napisałem:

Czyli te proce wykonane w 0,09 mają nowsze kontrolery... Sorry, że tak piszę ale to w robocie w pispiechu pomiędzy 1 telefonem a drugim.

za daleko sie zapędzasz, bo to nie ma nic do rzeczy..... zreszta hary juz powiedzial (np. winchester byl 0.09, a nie miel kontrolera E)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ja się nie chcę z wami kłócić moje dane bazuję na artykule z linka - może on jest błędny. Dziękuję za informacje dzięki wam zdecydowałem się jednak na zakup 2x1GB żeby po zainstalowaniu 4x512 nie pojawił się ZONK.

pozdrawiam

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi