Skocz do zawartości
Pooh

Tagan Vs. Cooltek

Rekomendowane odpowiedzi

Witam

Po długim szukaniu udało mi się ustalić (dokładniej to chłopakom z DFI street), że mam za słaby zsilacz, który powoduje pewne niepożądane zjawiska.

Dlatego mój Topower 450W będzie musiał ustąpić miejsca nowej zasiłce. Ponieważ ma być to przyszłościowy sprzęt - chcę się kiedyś przesiąść na C2D nie będę się szczypał. Granica to ok 500 zł.

Trochę się porozglądałem i myślę nad dwoma:

Tagan TG580-U15 Easycon, 580W http://zenfist.pl/pID/213.htm

lub

Zasilacz Cooltek CT600, 600W http://zenfist.pl/pID/296.htm

O Taganach wiadomo powszechnie, że są dobre. O Cooltekach mało słyszałem. Miałem za to kiedyś pompę tej firmy - pracowała 15 minut :/

Oba mają odpinane kable, na czym mi zależy, ale Cooltek ma w tej kwestii lekką przewagę (można odpiąć każdy kabel). Z kolei Tagan ma kabli więcej :)

Tagan ma 36 mcy gwarancji, gdy Cooltek 24. Ale Cooltek ma lepsza moc i lepsze linie (szczególnie 12V).

Cisza też jest ważna, nie po to montowałem WC żeby mi zasilacz spać nie dawał :)

O taganie czytałem, że cichy i dobry, ale o Coolteku opinii nie znalazłem żadnych.

Poradźcie proszę. Oczywiście inne sprzęty też wchodzą w grę, jeżeli ktoś ma jakieś propozycje.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Jezeli kupowac tagany to tylko seria u25/u35/u95 ;)

Inna sprawa ze wymiana topka 450W na jakis inny zasilacz jest bez sensu. no chyba ze planujesz SLI z kart pokroju 8800GTs/GTX ;)

Edytowane przez Wolan

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

super dzieki, tylko ja nie pytam "czy oplaca mi sie wymieniac zasialcz" tylko "jaki bedzie najlepszy w tej cenie i spelniajacy te warunki"

nie wiem czemu niektórym tak ciężko jest zrozumieć, że nie wszyscy chcą żeby odwodzić ich od zakupu czegoś ponad normę

A z tego topka wcale zadowolony nie jestem - raz już się spalił, bez większych przyczyn.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Taa, wez Tagana, on z Topowerem nie ma nic wspolnego...

wiesz nie wiem co siedzi w srodku, ale patrząc na topowery i tagany te drugie wydają się bardziej dopracowane...

zresztą skłaniam się ku cooltekowi. tagan ma niby dwa trafa, pozlacane koncowki i inne takie bajery, ale cooltek ma wiecej mocy, a przeciez o to wlasnie chodzi :)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

mój topek jest z serii p5. Jeżeli chodzi o mój sprzęt to A64 na DFI + X800XL ale to nie ma tutaj znaczenia, ponieważ, jak już zaznaczałem nie zastanawiam się nad tym czy powinienem zmieniać tylko na co zmieniać.

Ja wiedzy na temat tego kto co produkuje nie mam, wyciągam jedynie wniosku z tego co widze, a Tagany wyglądają porządniej. Co wcale nie jest równoznaczne, ze stwierdzeniem, że są lepsze. Nie wątpię, że Topower jest dobry, tylko mój miał tą wadę, że ni z tego ni z owego się spalił. Wymienili na nowy, ale niesmak pozostał.

jak już pisałem skłaniam się co raz bardziej ku cooltekowi. chociaż nie jestem przekonany i mam nadal nadzieję, że ktoś rozwieje moje wątpliwości. Bo nie do końca wiem, jak dużą różnicę robią dwa transformatory i czy jest to lepsze pomimo mniejszej mocy zasilacza.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi