Skocz do zawartości
Pablo_el

Wyzwanie

Rekomendowane odpowiedzi

Tak wiec moj znajomy nie moze sie przekonac ze komp skladany z czesci jest bardziej wydajny od della. Ja tez bylem o tym bardziej niz przekonany dopoki nie obadalem ze mozna kupic kompletnego peceta z 2x Core 2 Quadro w dellu juz za 3k :blink: WTF?

Tak wiec wyzwanie - poskladac skaldaka tak by byly szybszy od odpowiednika cenowego della. Kilka zasad

1. Lista testow jest do uzgodnienia. NArazie mysle nad PCmarkiem 05 i 3dsmark 05/06.

2. Koronny dowod nad wyzszoscia Della nad skaldakiem to stabilnosc - pewnie trzeba jakis test ;]

3. Della nie mozna podkrecac (z uwagi na bios i z zasady) a pieca owszem :D

4. przedzial cenowy - do ustalenia. Pierwsze moje szacunki to jakies $3.5K tak zeby nie mozna bylo kupic della z dwoma core 2 quadro ;)

5. W gre wchodzi cena samej budy tak wiec od kazdego della trzeba odliczyc jakies $50. Uwazajcie tez na monitory ktore dell rozdaje za darmo.

Zrodla cen (w $):

1. Dell

2. newegg ale oczywiscie czesci moga byc zamawiane z innych zrodel

Mam juz swoja koncepcje ale przedstawie ja jutro :] Mam nadzieje ze nasze polaczone sily utwierdza mnie w przekonaniu ze Dell to najwieksze *****

Edytowane przez Pablo_el

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

co do C2Q ( bo raczej 2xXeon Dual Woodcrest nie wchodzi w grę ) - zależy do czego będzie ten cpu uzywany , gry albo chodzą tak samo albo minimalnie wolniej .

To samo spora część aplikacji urzytkowych , tylko kilka programów pokazuje że C2Q6700 jest szybszy niż zwykły C2D6700 , wzrost jest góra 30% , zaś TPD C2Q jest 2 x wyższe niż TPD C2E .

tu jest test C2Q6700 vs. C2E6700 vs. Fx-62 vs. D960 .

http://twojepc.pl/artykuly.php?id=quad_core&strona=4.

Ja bym inwestował w E6300 albo E6700( żeby zegar się zgadzał )

A co do tego Della , to z C2Q6700 są 4 wersje , najtańsza kosztuje 3699 $ i zawiera :

C2Q6700

mobo oparte o chipset nForce 590SLI

2x 7900GS

1 GB DDR2 667 Mhz ( chyba 2x512 )

500 GB HDD SATA2 .

20'' LCD panoramiczny

DVD + DVD-RW

A co do propzycji to :

CPU : E6700 - 519 $ ( dla porównania C2Q6700 kosztuje prawie 3x tyle , wątpię żeby Dell dostał C2E za mniej niż 70% ceny sklepowej )

Mobo : ASUS P5W-DH (239.99 $ / eVGA 122-CK-NF68-AR (259.99 $

RAM : 2GB Corsair Dominator DDR2 1066 Mhz ( 387 $

VGA : eVGA 768-P2-N831-AR GeForce 8800GTX ( 649.99$ )

HDD : 2 x Seagate Barracuda ES 250GB RAID 0 (179.99 $

Razem : 1 994 $ ( bez monitora i DVD/DVD-R ) .

Na resztę zostaje 1 755 $ .

Podejrzewam że taki konfig zje tego najtańszego Della na śniadanie , w dodatku pewno coś zostanie z tych 1 755 $

Edytowane przez reyden

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Nie wiem ktore to quadro - wejdz na stronke della i pobaw sie budowaniem zestawow.

Cena nie gra roli - liczy sie przedzial cenowy i jakiego della bedzie mozna kupic za te sama cene. Tak wiec E6300 wyglada lepiej tylko bedzie mu potrzebny lepszy ram a ten ostatnio ostro w gore poszedl.

Najprawdopodobniej dwa kompy beda kupione i przetestowane. Jezeli do tego dojdzie wygrany bierze oba. Wyniki beda of koz w tym topiku ;) Tak wiec gra jest warta swieczki.

Z tego co patrzylem na Futuremark sprzet musi byc dosc mocny. W niskim przedziale cenowym della nie pobijesz :P Wazne jest tylko zeby zmiescic sie z cena przed najtanszym zestawem della z dwoma core 2 quadro. No chybaze nie ma aplikacji ktora by to wykorzystala :)

Edytowane przez Pablo_el

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Co do tych 1 700 $ to można sporo z tej sumy dołożyc do konfigu ( np. kupując drugą 8800GTX ew. zamiana na 2x8800GTS ) .

Wątpię aby w tym zestawie della był monitor wart ~ 3 000 - 4 000 zł , a 2 DVD prawie 1 000 zł .

Co do HyperDrive , wg. podanego przez ciebie testy I-RAM Gigabyte jest szybszy .

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Dell daje moniory warte $250 za free - 19' Della sa klasy NEC/Viewsonic.

I-RAM byl porownywany ze stara generacja Hyperdrive (teraz mamy IV) no i jest za maly - tylko 4GB. Jedna fotka w photoshop potrafi tyle warzyc. No chybaze kupic dwie sztuki i w RAID-0.

Ciekawy zestaw reyden, ja myslalem raczej o czyms takim:

2x 8800 GTX po lekkim OC :) = 1300

2x I-RAM/Hyperdrive = ~1100k - upieram sie na to zeby goscia ktory rzucil mi wyzwanie UPOKORZYC :D

Mobo na NF680 SLI = $250

300GB HDD = $100

E6700 = 550

RAM = 400

Enermax Galaxy = 350

jakas buda = $50 - musi byc wielka bo ta grafa jest WIELKA. Musialem w swoim Lian Li wycinac dziure w racku HDD :blink:

Total = $4100

Ten zestawik zmyje 90% dellow :) Oprocz Core Quadro chyba. Wtedy trzeba dac tanszy zasilacz i sciac jednego GTXa zeby nizej z cena zejsc.

Nie widzialem tez zadnego testu mobo z chipsetem intel 5000 a z takim pewnie przyjdzie sie zmierzyc. Jak to sie odnosi do Nforce? O ile szybsze jest Xeon do zwyklego Core duo?

Edytowane przez Pablo_el

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Nie wiem jak wygląda Xeon vs. C2D , WoodCrest to serwerowy Conroe , teoretycznie powinien być tak samo wydajny co Conroe dla desktopów .

Xeon to raczej zastosowania serwerowe , pozatym inny socket , do tego obsługa ECC RAM .

Co do C2D vs. C2Q - jak juz zostało to powiedziane , mało jest aplikacji które w pełni wykorzystają 4 rdzenie , jeszcze mniej jest takich które chodzą szybciej przy 4 rdzeniach niż przy 2 .

Co do I-ram , to rozwiązanie jest znacznie szybsze w benchmarkach typowo dyskowych , w ładowaniu aplikacji i gier oraz starcie systemu ; w zwykłych testach różnica pomiedzy nim a zwykłym HDD jest minimalna .

http://www.hkepc.com/hwdb/iramdisk-gbt-4.htm

http://www.hkepc.com/hwdb/iramdisk-gbt-5.htm

http://techreport.com/reviews/2006q1/gigab...am/index.x?pg=1

http://www.pcinpact.com/a-170-3-Gigabyte-i...ltra-rapide.htm

http://service.futuremark.com/compare?pcm05=492717

Edytowane przez reyden

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Wszystko fajnie tylko znajdz mi plyte na sli do ktorej bede mogl wlozy dwa takie moduly razem z dwoma GTXami :)

A 4GB to troche cienko na system. Hyperdrive podlaczasz normalnie na ide i mimo tego ze jest mniej wydajne od i-ram ma wiecej modolow i nic nie stoi na przeszkodzie zrobienia raidu 2x16GB.

kilka innych rozwiazan

Edytowane przez Pablo_el

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Przy HDIV jest jeden problem -

koszty - sama karta HD kosztuje ~ 1050 $ , przy 2 takich kartach koszt samych urządzeń to ~ 2100 $ , do tego ram - HD IV używa ramów ECC R , najtańszy ECC-R 2 GB kość kosztuje 289 $ (newegg.com)

wychodzi 4 624 $ , razem 6 724 $ .

dodatkowy koszt to UPS , sama bateria jest wstanie podtrzymać dane przez 2 h , za 130 $ można kupić mocniejszą baterię .

Nawet jak gdzieś dorwiesz 2GB ECC-R Ram za 100-150$ to i tak za ram wyjdzie 1 600 do 2 400 $

A ten komputer Dell kosztuje prawie 2 razy mniej .

nie opłaca się to cenowo , zestaw zaproponowany przezemnie sobie z tym Dell-em powinien poradzić .

Edytowane przez reyden

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi