Skocz do zawartości
::snoopy::

Na Co Warto Przejść?

Rekomendowane odpowiedzi

Mam komputerek na plycie slot1 z prockiem PentiumII 300@450mhz. Myślałem nad małą rozbudową tego ale nie jestem pewien w co zainwestować. Czy taki Celeron 600/128/66fsb na przejściówce będzie szybszy od tego co mam? Aha, w grę wchodzi małe OC za pomocą FSB, bez zmiany napięcia (brak w biosie) więc tutaj nie wiem jakiego procka wybrać, bo są Celki i PIII o napięciach 1.5, 1.65 i 1.7. Poradźcie jakiego procka warto kupić aby komp był odpowiednio szybszy.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Heh no fakt ale nie myślałem od razu o pieniądzach. No więc góra kilka dyszek, i tak tanio można wyrawać na allegro coś takiego. Tylko od razu zakładam że musi to być procek poniżej 1Ghz i najlepiej na fsb 100 i malutkie podkręcenie go.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

malo danych

- jaka plyta producent/chipset/... - poszukaj do niej najnowszego BIOS'u i zobacz czy da rade koperkom

- jaki scalak sterujacy napieciem - zazwyczj 28-30 nozkowy uklad w okolicy gniazada ATX - wpisz symbol w wyszukiwarke i jak znajdziesz specyfikacje to bedziesz wiedzial, czy jakis nowoczesny = daje rade dac niskie napiecia np 1.3V, czy jakis prehistoryk = nie da rady ponizej 1.8V

- ...

jak masz slaby ukladzik to IMHO najlepszy procek z koperkow to jakis ze steppingu cD0 = 1.75V, bo jeden maly zabieg i masz procka na 1.85V (czyli scalak 1.8V da rade) - trzeba polaczyc VID1 z Vss lub z VID0 albo z VID3

a z tych to najlepiej krecily sie Celki 800-900 - choc ja nawet Celka 1000 (koperka) moglem smialo odpalac na FSB=112MHz przy napieciu 1.85V i coolerku z miedzianym radiatorem, a nawet czasem sie bawilem i dawalem go na FSB=66MHz i wtedy smigal na samym radatorze :-P

na zakonczenie - te zabiegi ze zmana procka to tylko sztuka dla sztuki, zeby odczuc roznice musialbys na takim sprzecie odpalic np dobrze spreparowanego Win2K (nLite - sie klania) - a zeby na prawde odczuc przyrost mocy to albo Tualatin (przy slabym zasilaczu) albo ... platofrma SocketA :-P (jak jakis porzadny zasilacz)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

benek, niezle to wszystko wyłożyłeś. No więc trochę szczegółów technicznych: Płyta już dosyć stara i leciwa, jakaś Zida na BX440 :razz: . Odnośnie tego układu jak mówiłeś na początku to nie wiem, nie przyglądałem się (nie chce mi sie teraz budy ściągać). Bios w tej plycie mam przedostatni jaki jest dostępny czyli 1.17 na TEJ STRONIE (po czesku :lol: )jest napisane że obsłuży Coppermina do 800mhz (i taki myśle były calkiem ok, albo jakiś 700). Tualatina nie obsłuży raczej :( Chyba że jakiś mod?

A co do czucia tej mocy to aż tak bardzo nie wymagam, tylko fakt faktem to filmiki niezbyt płynnie z netu się odtwarzają, plus jak jeszcze dużo grafiki i flashe :(

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

1. prawdopodobnie bedziesz mial jakis ukladzik 1.8V-3.5V - czyli celuj w stepping cD0 (1.75V)

2. biorac pod uwage jakie procki ma obslugiwac BIOS - to wychodzi ze do steppingu cC0 (1.70V) nie powinno byc problemu z wykrywaniem - te z cD0 moga byc niepoprawnie wykrywane (np Celek jako PIII jak bylo u mnie na Celku 1000 i ASUSie P2B rev.1.02) ale normalnie obslugiwane

3. jezeli chcesz kupic Celka koperka ponizej 800 MHz = jakiegs na FSB66MHz to szukaj 633 z serii SL4NY bo te sa bardzo podatne na @ powinienes ustawic spokojnie FSB na 112MHz jak nie lepiej (wszystko zalezy czy trafisz malo "wymeczonego" procka) - powyzej 667 nie bierz bo bedzie loteria czy dasz rade na ustawic FSB na 100MHz

4. jak masz problemy z wydajnoscia systemu to zainteresuj sie tym programikiem do "kastrowania" instalatora windowsow z wszelkiego badziewia (nLite)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

No więc tak myślałem że jeśli wybór padnie na Celka to jakiś taki na fsb 66 i pociągnąć go na fsb 100 (minimalnie! dobrze byłbylo tyle wyciągnąć). Albo może lepszym wyborem byłby jakiś PIII na fsb 100. Wolałbym wydajniejszego procka bez OC niż na odwrót :wink:

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

No to bierz P3 na fsb133. Plyta spokojnie uciagnie takie fsb - pod warunkiem, ze grafika wytrzyma podwyzszone taktowanie agp. Dla swietego spokoju zdejmij radiator z chipsetu i sprawdz, czy to jest 443BX. Jezeli tak, to na bank posiada dzielnik 1/4 dla PCI, bo to jest najwazniejsze jezeli chodzi o poprawna prace na fsb133. Mialem kiedys podobna zide, tyle ze ZX. Smigal na niej celeron 800 @ 1064 (fsb133). Moim zdaniem taki celek rowniez bylby niezly. Dodam jeszcze, ze fsb133 to nie byl koniec jego mozliwosci - na standardowym napieciu 1,75V polecial na fsb155 - dzik byl z niego niesamowity. Jak chcesz, moge Ci podac jego serie ale dopiero jak wroce z roboty.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

rosolini, to jest na pewno BX440 a nie 443 więc chyba max dzielnik to 1/3 dla PCI. Nie chce ściągać radiatora i się upewniać bo jest przyklejony. Troche tylko dziwne bo w biosie jest możliwość ustawienia FSB 133 (nieoficjalne 133?) pote 140 i max 150 :blink: , tylko po co jak agp/pci bedzie aż nadto nadtaktowane? :blink:

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

A skad ta pewnosc? Programy diagnostyczne potrafia tutaj bzdury podawac. Mialem MSI na 443BX, natomiast Everest uparcie twierdzil, ze to jest 440BX :) Skoro konfiguracja odbywa sie bezzworkowo a producent udostepnil tak wysokie ustawienia dla fsb, wiec moze jest to jedna z nowszych konstrukcji na BX?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

A skad ta pewnosc? Programy diagnostyczne potrafia tutaj bzdury podawac. Mialem MSI na 443BX, natomiast Everest uparcie twierdzil, ze to jest 440BX :) Skoro konfiguracja odbywa sie bezzworkowo a producent udostepnil tak wysokie ustawienia dla fsb, wiec moze jest to jedna z nowszych konstrukcji na BX?

No a sam BIOS może kłamać że to BX440? Bo właśnie też mnie dziwi dostępność tak wysokiego FSB. Mógłbym z ciekawości pokusić się i zajrzeć pod radiator chipsetu tylko powiedz mi jak go potem znowu umocować :wink:

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

ja mam asus p2b-f i powiem że długi czas chulałem na fsb 133.....(dobra grafa :P ) a czasem nawet na 150 się mykało , z tego co wiem tam jest bx440 a nie 443 , cooperka żednego na nim nie udało mi się odpalić bo nie miałem przejściówki....nie wiem jak to się działo , a miałem na pci 33mhz , jakiś cud natury ??

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

ja mam asus p2b-f i powiem że długi czas chulałem na fsb 133.....(dobra grafa :P ) a czasem nawet na 150 się mykało , z tego co wiem tam jest bx440 a nie 443 , cooperka żednego na nim nie udało mi się odpalić bo nie miałem przejściówki....nie wiem jak to się działo , a miałem na pci 33mhz , jakiś cud natury ??

miales po prostu dzielnik 1/4 dla pci i... prawdopodobnie jednak bx443 ;) bo chyba tylko te obslugiwaly taki dzielnik??? - ale tego na 100% pewien nie jestem - niech ktos sprostuje, jezeli sie myle

> snoopy - chodzi Ci o to co sie pokazuje podczas POST testu? tym sie nie sugeruj - moze pokazywac 440 a sam chip moze byc 443

jak nie chcesz zdejmowac radiatora, to zalatw/pozycz proca na 133, jezeli po odpaleniu pci bedziesz mial 33, to wszystko bedzie jasne ;)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

bo generalnie sam chipset to 2-rzedna sprawa, liczy sie tez ten ukladzik ktory odpowiada za ustawianie czestotliowsci magistrali systemowej -> niby oficjalnie i440bx mial dzielniki 1:1 i 2:3, ale dzieki pewnym zabiegom mozna bylo wymusic dzielnik 1:2 dla PCI poza chipsetem, dzialo sie to za sprawa odpowiedniego zaprogramowawania (BIOS, rozne programy np SoftFSB, ...) w/w ukladziku - ja na moim padnietym P2B mam ICS 9148BF-26

BTW dzieki mozliwosci ustawiania dzielnika 1:2 "z pominieciem chipsetu" powstaly takie wynalzaki jak ABIT BX133, ASUS CUBX, ...

No więc tak myślałem że jeśli wybór padnie na Celka to jakiś taki na fsb 66 i pociągnąć go na fsb 100 (minimalnie! dobrze byłbylo tyle wyciągnąć). Albo może lepszym wyborem byłby jakiś PIII na fsb 100. Wolałbym wydajniejszego procka bez OC niż na odwrót :wink:

powiem tak - w przyblizeniu robiac rozne testy Sandra itp programami wychodzilo mi cos takiego

PIII 800 (8x100) = Celek 1000 (Koperek) - roznica w cache 256KB a 128KB

Celek 800 (Koperek) = PIII 550 (Katmai 2.0V 512KB cache) - 4x wiecej pamieci podrecznej 2 poziomu robilo swoje

oczywiscie te wyniki Whetstone i Drystone nie zawsze przekladaly sie na prace z aplikacjami i na gry

wlasnie tymi wynikami podpieram moje wczesniejsze twierdzenie, ze i tak niewiele zyskasz (jak pisalem wyzej sztuka dla sztuki) - chcesz odczuwalny przyrost mocy to poszukaj jakiejs taniej plyty pod SocketA z SDR'ami, na ktorej da sie odpalac np Durnie Applebread'y i zamiast ladowac sie w procka pod Socket370/SLOT1, walnij Durnia 1600/1800 - jak moj brat sie przesiadl z P2B+Celek1000 na ASRock'a K7VT2+D1800 i odpalil QIII to sie lekko zdziwil, in + oczywiscie B-) , co prawda silnik QIII jest specyficzny i przede wszytkim zalezy od szybkosci procka, a nie od karty graficznej, wiec wrazenie bylo troche przesadne, ale bylo :razz:

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

> snoopy - chodzi Ci o to co sie pokazuje podczas POST testu? tym sie nie sugeruj - moze pokazywac 440 a sam chip moze byc 443

Właśnie o to mi chodziło.

jak nie chcesz zdejmowac radiatora, to zalatw/pozycz proca na 133, jezeli po odpaleniu pci bedziesz mial 33, to wszystko bedzie jasne ;)

Postaram się właśnie w ten sposób to sprawdzić, kumpel miał chyba PIII na slot1 tylko nie wiem czy to był 133 :huh:

No nieważne. A skąd będe wiedział że przy 133 fsb jest na pci 33? Czy odpinać dla bezpieczeństwa dysk?

Idealnie byłoby właśnie tak jak w tej tabeli :rolleyes: --> www.tomshardware.pl

EDIT: Jeszcze mam takie małe pytanko - Czy nadtaktowanie FSB wpływa też na slot ISA?

EDIT2: Dobra wiadomość - Celeron Copper 1Ghz/100fsb/128/1.75v. na przelotce działa bezproblemowo i jest prawidłowo wykrywany, a niespodziewałem się tego. :) Trzeba jeszcze sprawdzić czy odpali się jakiś proc na 133.

Edytowane przez ::snoopy::

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

No a sam BIOS może kłamać że to BX440? Bo właśnie też mnie dziwi dostępność tak wysokiego FSB. Mógłbym z ciekawości pokusić się i zajrzeć pod radiator chipsetu tylko powiedz mi jak go potem znowu umocować :wink:

Że się tak wyrażę: a po co na Abit SA6 taktowanie do 250Mhz na FSB?? Jeżeli chcesz Tulipana to jest mod (znowu męczę ten temat) ale jak to nie ma być "super wydajna platforma" (w cudzysłowie bo co byś nie zmodował to i tak już relikt) to na 100Mhz FSB masz Celiny i PIII do 1000Mhz (no do 1100 ale trudno coś takiego dostać).

EDIT:

A sorka pisałem nie czytając wszystkich postów do końca. No jak już masz Celine to życze dobrych łowów (czy czegoś tam bo nie wiedziałem co napisać... może dużej ilości dodatkowych mhz'etów :D )

Edytowane przez Qroń

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Dzięki Qroń, ale ten Abit sa6 to była pożadna płyta a nie to co mam ja :wink:

Chciałem jeszcze wtrącić, zauważyłem takie coś na radiatorze chipsetu u mnie:

iAGPset

FW82443

czyżby te ostatnie 3 cyferki mogłby oznaczać chip bx443 ? :blink:

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Dzięki Qroń, ale ten Abit sa6 to była pożadna płyta a nie to co mam ja :wink:

Chciałem jeszcze wtrącić, zauważyłem takie coś na radiatorze chipsetu u mnie:

iAGPset

FW82443

czyżby te ostatnie 3 cyferki mogłby oznaczać chip bx443 ? :blink:

Nie wiem co reszta na to powie, ale ja myślę ze tak.

Tyle że inaczej niż rosolini ja bym nie był tak pewny że wszystkie płyty oparte na tym wariancie 440BX obsługują dzielnik 4:1.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Testowałem PIII slot1 600EB/256/133/1.65V no i lipa :( Komputer odpala, wiatraczki się kręcą i na tym koniec, ekran czarny. Ale nie jesteśmy pewnie sprawności tego procesora bo kolega mówił że u kogoś na nim się wieszał system.

Jakiego powinienem wybrać PIII aby był tak wydajny jak ten Celek 1ghz ?

Edytowane przez ::snoopy::

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Testowałem PIII slot1 600EB/256/133/1.65V no i lipa :( Komputer odpala, wiatraczki się kręcą i na tym koniec, ekran czarny. Ale nie jesteśmy pewnie sprawności tego procesora bo kolega mówił że u kogoś na nim się wieszał system.

Jakiego powinienem wybrać PIII aby był tak wydajny jak ten Celek 1ghz ?

Myślę że coś między 600 a 700 z PIII będzie miało taką wydajność na ten Cweleron. Oczywiście chodzi mi o PIII na 133Mhz jeżeli chodzi o 100Mhz FSB to pewnie jakaś 750(nie wiem czy była akurat 750) - 800

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Nieśmiało zamiaruję zdradę swego wiernego Pentium 2 (266@333MHz przy FSB 83MHz) na rzecz Pentium 3 (450~600MHz), na Slot 1 rzecz jasna. Ponieważ nie chcę wydać na to więcej niż ~40zł, upatrzyłem na allegro 500MHz/512 cache/100MHz za około 20 pesos i zamierzam, korzystając z dobrodziejstw mojej przezajebistej bad-ass overclocka' płyty popchnąć owegoż procka na FSB 120 (133 not supported, niestety). Teoretycznie będzie to działać, ale pewny nie jestem - będzie?

Co wtedy z pamięciami? Mam jedną 128MB/133 (działa na 83MHz, to jest coś) i dwie 32MB na jakieś nieznane bliżej magistrale.

Czy będzie toto wymagać dmuchajki? Luby memu oku jest widok samego radiatora na procku i chciałbym utrzymać ten stan rzeczy :>

Niepodważalna zaleta posiadania starego komputera - części są tańsze niż do malucha i gdybym nie był takim komputerowym skąpcem, to za jedyne 44zł + przesyłka kupiłbym sobie jeszcze dwie kości po 128MB każda. Szaleństwo i rozpusta :>

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

A Twoja mobo osbluguje fsb 100mhz ? Mialem kiedys p 2 233 i chipset by chyba intel 440zx, cyz podobne ustrojstwo i dziala tylko na fsb 66mhz.

Co do ramow to odczytaj z programu cpu-z, albo po prostu wyjmij kosci i moze bedzie napisane. Dmuchajka nie bedzie potrzebna. ;]

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

500Mhz/512KB L2?? Nie bierz tego, to syf. Katmai nie poleci ci do 120Mhz no chyba że jakaś dobra sztuka bo coś koło 600Mhz było max dla tych proców a poza tym to cache L2 mają taktowane z połową prędkości zegara. Weź jakiegoś słabego Copperka ~ 600Mhz będzie się mniej grzać i będzie w wiele wydajniejszy.... No wiesz różnica w technologii - Katmai 250nm a Coppermine 180nm.

Edytowane przez Qroń

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Aber mein liebe Freund, są w ogóle procki na Slot 1 z rdzeniem Coppermine? Szukajka na allegro wypluwa same na S370. Byłybyż to te na 1,65V zamiast 2V?

I czemuż to ach czemuż należy wzgardzić ilością cache, precz porzuciwszy zamysły o 512k na rzecz 256k?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Aber mein liebe Freund, są w ogóle procki na Slot 1 z rdzeniem Coppermine? Szukajka na allegro wypluwa same na S370. Byłybyż to te na 1,65V zamiast 2V?

I czemuż to ach czemuż należy wzgardzić ilością cache, precz porzuciwszy zamysły o 512k na rzecz 256k?

1. na bank istnieja coppery na slot1

2. 256k w przypadku coppera jest wydajniejsze niz 512k w katamai - a dlaczego? - w katamai L2 jest ulokowana poza rdzeniem procesora w dwoch osobnych modulach pamieci i dziala z polowa czestotliwosci zegara! takie rozwiazanie pociaga za soba duze opoznienia w czasie dostepu a pozatym ten L2 chodzi na wezszej magistrali niz w coppermine.

W przypadku coppermine wszystko wyglada dokladnie odwrotnie - L2 nieco mniej ale zintegrowana z rdzeniem, pelna czestotliwosc zegara, mniejsze opoznienia, szersza magistrala.

O ile dobrze pamietam przeklada to sie na kilku procetowy wzrost wydajnosci pomimo mniejszego cache-u L2. Ot i cala filozofia ;)

edit:

ale swoja droga, to ciezko wychaczyc takiego kopera na slot1 i fsb100 w rozsadnej cenie - bo 60zl to jest moim zdaniem przegiecie za p3 650!

ew. mozesz kupic cos takiego: http://www.allegro.pl/item144390393_proces...v_slot1_fv.html

i puscic go nie na 133 tylko na "ile Ci tam plyta wydoli" (120 o ile dobrze pamietam)

Edytowane przez rosolini

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Poczytałem to, ociekam wiedzą :>

Martwi mię jeno wymagana obsługa Vcore 1,65V, bo pewien nie jestem, czy moja el0 płyta ma takie coś (MS-6119) i czy czasem nie zależy to od wersji BIOSu (bojam się flashować jakby co). Czeknę w instrukcji jak doma wrócę.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

http://www.msi.com.tw/program/products/mai...=105&kind=1

wyglada na to, ze nie powinno byc problemu

flashowanie biosu nie jest takie straszne jak to sie wydaje - a nawet jak uwalisz plyte, to w tym przypadku strata bedzie niewielka - no i pretekst dobry do przesiadki na cos nowszego ;) - co innego jak, jak wgrywasz bios do plyty za ok 5stowek i nadodatek kostka z biosem jest wlutowana - to sie dopiero czlowiek modli do zakladu energetycznego, zeby pradu nie zabraklo :)

edit:

jonas, Twoj Czarnuch wymiata (podziwialem go przed chwila) ja tez chce takiego! :D juz wiem co zrobie ze stara buda AT, ktora obecnie robi mi za stolik pod drukarke

Edytowane przez rosolini

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

http://www.msi.com.tw/program/products/mai...=105&kind=1

wyglada na to, ze nie powinno byc problemu

flashowanie biosu nie jest takie straszne jak to sie wydaje - a nawet jak uwalisz plyte, to w tym przypadku strata bedzie niewielka - no i pretekst dobry do przesiadki na cos nowszego ;) - co innego jak, jak wgrywasz bios do plyty za ok 5stowek i nadodatek kostka z biosem jest wlutowana - to sie dopiero czlowiek modli do zakladu energetycznego, zeby pradu nie zabraklo :)

chyba ze sie ma programator i lutownice HA :)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

• Dodaj nową pozycję...