Skocz do zawartości
::snoopy::

Na Co Warto Przejść?

Rekomendowane odpowiedzi

Raduje się moje stare serce, że mam taką el0 płytę.

Ból jest tylko taki, że znakomita większość P3 na allegro jest na FSB 133. Sądziłem naiwnie, że zabangla, ale po prostu wolniej, a tu "N/A". Jeśli już są jakieś na FSB100, to ich cena wskazuje na ogromne problemy sprzedawców z prawidłowym oddawaniem stolca. Innymi słowy chyba od dawna nie mieli możliwości porządnie się wysrać, skoro tyle żądają za byle procek (np. 60zł za 650MHz/FSB100 - Dżizes Krajst).

Zostanę pewnie przy kupnie Katmai 500MHz za ~20zł, pogodzę się jakoś z niewielkimi możliwościami żyłowania (choć zaczęło mnie to wciągać, mast aj sej). Szybsze są ekonomicznie bez sensu, za te ciaćki można by już naruchać jakieś zacne Sockety A albo inne takie. Chociaż z pasywnym chłodzeniem byłby wtedy problem :>

rosolini - wzruszenie odbiera mi głos :>

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

To N/A jest postawione tak troche asekuracyjnie przez producenta. Powinien wiec bez problemu nieco wolniej "zabanglac" ;)

btw: Chyba jeszcze zeden producent mobo-sow oficjalnie nie przyznal, ze 440/443BX potrafi pracowac na fsb133. Istnieje wiec spore prawdopodobienstwo zabanglania z pelna predkoscia - wszystko zalezy od dzielnika dla PCI - czy plyta posiada rowniez 1/4?

Tropiac ostatnio BX-owe dzielniki doszedlem do bardzo zaskakujacych wnioskow - o czym niebawem postaram sie napisac. Na razie powiem tylko jedno - KOMPLETNIE STRACILEM WIARE W SLOWO PISANE!!! - a dlaczego?? o tym za niedlugo.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Tropiac ostatnio BX-owe dzielniki doszedlem do bardzo zaskakujacych wnioskow - o czym niebawem postaram sie napisac. Na razie powiem tylko jedno - KOMPLETNIE STRACILEM WIARE W SLOWO PISANE!!! - a dlaczego?? o tym za niedlugo.

Czekam z niecierpliwością na te wieści :)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

... i czy czasem nie zależy to od wersji BIOSu (bojam się flashować jakby co)...

na 99% masz BIOS AWARD'a wiec prosty do awaryjnego flaszowania padnietej plyty - w EPROM'ie nie da rady latwo zamazac sektora odpowiedzialnego za odczyt ze stacji FDD (trzeba jeszcze posiadac taki zabytek) :P, a i jeszcze trzeba umiec sie poslugiwac DOS'em (co nie jest juz popularne wsrod obecnych "mastahow")

- tworzysz dyskietke systemowa - dla przypomnienia format a: /s

- tworzysz plik (o ile juz go tam nie ma jako ukrytego) AUTOEXEC.BAT do ktorego wpisujesz awdflash.exe <nazwa_pliku_z_biosem>.bin /py /sn /cd /cc

- odpalasz kompa z ta dyskietka i powinno troche pomielic, jak przestanie to RESET i komp powinien na nowo dzialac

mam nadzieje ze nic nie pomieszalem bo pisalem z pamieci - a juz dawno nie bawilem sie w odlaczanie zasilania podczas upgrejdu BIOS'u :rolleyes:

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

ciekawe co tam zes odkryl , ja musze znalezc aplikacje clockgena z cusl2c i sprobowac powariowac z dzielnikami za pomoca lutownicy moze cos ciekawego wymysle

Edytowane przez morron

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

rosolini no czekam zniecierpliwiony jak dziewica przed stosunkiem. :D

Nie no świruję ale mógłbyś powiedzieć co żeś wymyślił bo ciągle z tobą wojnę prowadzę o te 443BX czy obsługują wszystkie 4:1 czy tylko te niektóre :D

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

No to zaspokoje Wasza ciekawosc :) Ale od poczatku. Kiedys - dawno temu - w pewnym poczytnym czasopismie z branzy komputerowej wyczytalem, ze najnowsza i ostateczna wersja chipsetu 440BX jest wlasnie 443BX. Jedna z jego nowosci miala byc rzekoma obsluga dzielnika 1/4 dla PCI, co pozwalalo mu pracowac - nieoficjalnie - na FSB133. A ja - jak glupi - uwierzylem w te rewelacje i jeszcze na dodatek je rozpowszechnialem. Okazuje sie bowiem, ze nie ma czegos takiego jak 443BX!!!! - przynajnmniej ja nie znalazlem takiego na stronie intela! Jest jedynie 440BX skladajacy sie z dwoch mostkow 82443BX + 82371AB (i kazdy BX sklada sie z takich dwoch mostkow!!!) http://www.intel.com/design/chipsets/440bx/index.htm Sa natomiast rozne serie 82443BX od ES-ow po wersje handlowe. I moze to od serii, czy moze steppingu zalezy obsluga dzielnikow 1/4 dla pci? A moze kazdy BX potrafi obslyzyc ten dzielnik i jest to uzaleznione jedynie od widzimisie producenta i konstrukcji plyty? Ale odpowiedzi na te pytania na stronie intela niestety nie znalazlem.

I jak tu mozna dac wiare w slowo pisane ;) Staralem sie odnalezc ta gazete i dac skana na potwierdzenie ale niestety mam tego pol szafy - z czasow przedinternetowych - i nie namierzylem jej jeszcze do dzisiaj. Wniosek z tego plynie taki, ze nie mozna do konca wierzyc pismakom.

btw: Przypomnialo mi sie jeszcze, jak kiedys w CHIP-ie wyczytalem, ze radeon 9000 jest to poprawiona i ulepszona wersja R8500 :D - no powiedzmy pomylili sie ale zeby nowy chipset wymyslac!!!

Kto chce moze sobie sam sprawdzic - linka podalem wyzej - jest do pobrania obszerny .pdf ze specyfikacja chipsetu.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Jeszcze pomarudzę. Lepiej wziąć to

http://allegro.pl/item144696591_piii_550_warszawa.html

czy to

http://allegro.pl/item145200577_procesor_i...00_sprawny.html

?

Pierwszy ma sam radiator i jest tańszy, drugi jest bardziej el0, ale ma dmuchacz, co frasunek sprowadza na mą różanolicą fizys. Chyba żebym wyjardolił ten dmuchacz i imitację radiatora i dał jakiś solidniejszy kawał metalu.

Skłaniam się, mimo obecności dmuchacza, ku 600E. Dobry wybór?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Kupiłem 600E, jak coś będzie nie tego, poślę swoich czarnuchów, by zaopiekowali się twoim odbytem :>

Jedna rzecz mnie nurtuje - czy płyta sama ustawi odpowiednie Vcore? Nigdzie w BIOSie nie zauważyłem możliwości zmiany tego napięcia. Wolałbym się przykro nie zdziwić po włożeniu procka.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

ustawi ustawi o to sie nie boj ona rozpoznaje napiecie w procesorze poprzez sprawdzenie na jakich nozka sa zwarcia (ktorye z VIDow sa polaczone z VSS)

edit jak nie wiezysz to masz link http://www.msi.com.tw/program/service/faq/...&NA=MS-6119

max cpu 850 penium na fsb 100(ofkorz coppermine)wiec z twoim 600E nie bedzie problemu

Edytowane przez morron

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

stepp cB0

Bu? Że co? Ale tak dla kompletnego betona bym prosił.

Jeszcze jedno - cache wymaga chłodzenia? Pytam, bo szukam jakiegoś zacnego radiatora, a ponieważ większość jest na kwadratowej podstawie, dałbym toto na sam rdzeń. Chyba że znajdę kajś solidny kawał aluminium/miedzi w fikuśne prążki, piny, finy i fiszbiny, wtedy tylko przyciąć do rozmiarów Slotu 1 i hajda w Góry Szare, gdzie złota jak wiadomo nie ma.

Chociaż o ile się orientuję, w Coppermine cache jest sprytnie ukryte w środku, miłośnie przytulone do rdzenia. Tej wersji, którąm nabył, też to dotyczy?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

w steppingu cB0 jest nieciekawie z podkrecaniem najlepszy w copeerminach to cC0 a na radiator (mam maly klopot ze zrozumieniem twoich wypowiedzi, starosc nie radosc ale chyba o to ci chodzilo)to cos na s370 po malych przerobkach

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

E tam, pogodziłem się z faktem, że gigaherców z tego nie wyciągnę :> Jużem się zatrwożył, że kupiłem stolec. Podejrzewam, że wykrzaczy się płyta albo coś w tym typie jak spróbuję za dużo kombinować, więc nie oczekuję Demona Szybkości.

Nie przesadzajmy z tą różnicą wieku, średnią szkołę mam dawno za sobą :> Zaiste, chodzi mi o zastąpienie tej blaszki z dmuchaczem (która jest na kupionym procku) jakimś bezgłośnym ale bezpiecznym rozwiązaniem. Obecny radiator jest gorący przy 300MHz, zatem obawiam się, co będzie przy 600.

Choć może to sprawa napięcia Vcore - jak będzie niższe to i ciepełko spadnie.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

WC nie zmieści mi się do puszki, a znowu zmieniać nie chcę. Wykonanie nie byłoby myślę takie trudne, to forum jest kopalnią wiedzy i pomysłów na zwodowanie komputra. Wężyki bym znalazł, pompkę może też, jedynie blok wodny trzeba by kupić.

Poza tym plebejski kawałek metalu ma niepodważalną zaletę - jest absolutnie bezobsługowy.

I tani :>

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Obecny radiator jest gorący przy 300MHz, zatem obawiam się, co będzie przy 600.

Choć może to sprawa napięcia Vcore - jak będzie niższe to i ciepełko spadnie.

z tym, ze obecnie masz 2,8V na procu a bedziesz mial ~1,7V - to jest spora roznica! imho. warto sprobowac - jak nie uciagnie, to poszukasz wiekszego

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Skończyły się żarty, zaczęły się schody.

Nie bangla mię procek ów. Wsadziłem jak Bóg przykazał, podłączyłem dmuchacz, wszystko dociśnięte i tak dalej - i ciemno, nie startują dyski, nic nie reaguje. Na poprzednim procku działa wszystko, jak widać. Clear CMOS zworką robiłem, nie mam zworek ani dip-switchów do ustawiania prędkości, mnożnika czy napięcia. Ciemno wszędzie, głucho wszędzie.

Nie mam wprawdzie PC-speakera podpiętego, może by coś powiedział.

Zaktualizować BIOS?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

JESZCZE NIE BYLO NIEDZIELI...!!! :cry:

jasne, ze aktualizowac - nic innego Ci nie pozostalo

edit:(musialem zrobic przesiadke z domu do mojej robotniczej kanciapy)

skoro producent oficjalnie twiedzi na swojej oficjalnej stronie, ze procek ten chodzi na owej plycie, no to raczej wypada mu wierzyc

sprawdz jeszcze - np. everestem - jaka wersje biosu posiadasz i od ktorej wersji biosy do tej plyty obsluguja copperminy

i póki co... trzymaj swoje czarnuchy na lancuchach ;)

Edytowane przez rosolini

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

• Dodaj nową pozycję...