jonas Opublikowano 1 Grudnia 2006 Zgłoś Opublikowano 1 Grudnia 2006 morron - ośmielę się zaprzeczyć, nie pójdzie. Mikrokod mikrokodem, widocznie moja el0 płyta jest na tyle wymagająca, że żąda dokładnego przedstawienia się od procka. Wieczorem jak wrócę zu hause spróbuję sflashować BIOS (wersja p2.9 ze strony MSI). Gdybym po 23 się tu nie pojawił, uczcijcie to minutą ciszy :> Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
morron Opublikowano 1 Grudnia 2006 Zgłoś Opublikowano 1 Grudnia 2006 uuu sadze ze bios moze nie pomoc chociaz moze masz taka wersje biosu co o coppermine nie slyszala i nie wie jak to ugryzc Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jonas Opublikowano 1 Grudnia 2006 Zgłoś Opublikowano 1 Grudnia 2006 Nie pamiętam dokładnie, ale na pewno wiem, że mój BIOS nie słyszał o dyskach 40GB. Największy jaki widzi to 30GB, więc o czymś to pewnie świadczy. Aha, na stronie MSI któreś z kolejnych uaktualnień dodaje obsługę procków Coppermine, więc chyba idę dobrym tropem. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
rosolini Opublikowano 1 Grudnia 2006 Zgłoś Opublikowano 1 Grudnia 2006 (edytowane) Nie pamiętam dokładnie, ale na pewno wiem, że mój BIOS nie słyszał o dyskach 40GB. Największy jaki widzi to 30GB, więc o czymś to pewnie świadczy. Aha, na stronie MSI któreś z kolejnych uaktualnień dodaje obsługę procków Coppermine, więc chyba idę dobrym tropem. tak ...jest stary jak swiat - zapewne bios nie rozpoznaje proca i nie wie jakie napiecie z automatu mu zapodac, wiec dla bezpieczenstwa wogole go nie odpala ... tak mi podpowiada ma "nieomylnosc" ;) edit pamietaj, aby przed updejtem sprawdzic stopien zasilania w zakladzie energetycznym ;) Edytowane 1 Grudnia 2006 przez rosolini Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość Qroń Opublikowano 1 Grudnia 2006 Zgłoś Opublikowano 1 Grudnia 2006 Wyjmij kostkę biosu, zamiast niej wsadź palec, a jak będziesz odpalać kompa to krzycz w niebogłosy "Jestem Coppermine chce 1.6V", potem zatańcz w koło i sypnij dwie "garści" soli prawą nogą przez lewe ramię. Będzie działać :D Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jonas Opublikowano 1 Grudnia 2006 Zgłoś Opublikowano 1 Grudnia 2006 sypnij dwie "garści" soliGruboziarnistej czy jodowanej? :> Za czas jakiś przekonam się, na ile w praktyce pozwoli mi teoretyczne opanowanie tematu. Odczuwam bojaźń. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jonas Opublikowano 1 Grudnia 2006 Zgłoś Opublikowano 1 Grudnia 2006 Aktualizacja BIOSu to piece of cake, trochę jak ze skokiem na bungee - dużo hałasu o nic. Godziny namysłów i przygotowań, trzy sekundy strachu o zanik napięcia i załatwione. Jestem mistrzem flashowania, mówcie mi "eprom master" :> Ale! procek nie ryra dalej. Objawy są te same - nie startuje dysk, monitor pyka i pokazuje ciemność. Na starym procku wszystko OK, BIOS najnowszy z dostępnych, 2.9 dla wersji Plug'n'Play. Na rdzeniu nie widać śladów ukruszenia. Jaka jest możliwość, że dostałem uszkodzony procek? Nie zamierzam kupować trzeciego, żeby przekonać się, że jednak nie zabangla, acz domniemywam, że byłaby to najprostsza metoda. Teraz to jestem naprawdę wk...wiony. 30zł (+przesyłka) w kibel. Grrrr. rosolini - wysyłam swoich czarnuchów, żeby popracowali nad twoim odbytem :> Drżyj :> Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
shaqal Opublikowano 2 Grudnia 2006 Zgłoś Opublikowano 2 Grudnia 2006 Kiedyś był taki myk dla rdzenia Deschutes (PII), że napięcie można było wymuszać zaklejając i/lub mostkując odpowiednie piny na złączu (o ile pamiętam było nawet kiedyś w tym dziale). Zastanawiam się czy w podobny sposób można "powiedzieć" jonasowej plycie jakie napięcie podać na Coppermine'a (bądź, co bądź procek chodzi w takiej samej podstawce, więc może da się cosik wykombinować - ale to tylko moje przypuszczenie). Wieczorem postaram się poszukać jakichś dokładniejszych informacji czy w ogóle to jest możliwe. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
rosolini Opublikowano 2 Grudnia 2006 Zgłoś Opublikowano 2 Grudnia 2006 ...jeszcze mnie nie znalezli :D no to raczej procek jest uwalony - sprawdz go dla swietego spokoju na innej plycie Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
morron Opublikowano 4 Grudnia 2006 Zgłoś Opublikowano 4 Grudnia 2006 hehe wykrakalem no coz raczej proc sprawdz na innej plycie glownej jak masz a tak wogle to skad jestes?? Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jonas Opublikowano 4 Grudnia 2006 Zgłoś Opublikowano 4 Grudnia 2006 Mknę do pewnego wąsacza celem sprawdzenia. Czułem w moczu, że cena podejrzanie niska. "Z kond" klikam? Podane mam, wprawdzie nazwa pochodzi sprzed drugiej wojny światowej, ale jest to łatwe do namierzenia - ufaj w potęgę google :> Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Balu Opublikowano 4 Grudnia 2006 Zgłoś Opublikowano 4 Grudnia 2006 Płock, tylko obywatel jonas się maskuje. Tu jest cosik o wymuszaniu napięcia: http://forum.purepc.pl/index.php?s=&sh...t&p=2385269 PS. jonas, czytałeś może mroczną wieżę, część czwartą? jakby co to pm Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Kwazor Opublikowano 4 Grudnia 2006 Zgłoś Opublikowano 4 Grudnia 2006 No to zaspokoje Wasza ciekawosc :) Ale od poczatku. Kiedys - dawno temu - w pewnym poczytnym czasopismie z branzy komputerowej wyczytalem, ze najnowsza i ostateczna wersja chipsetu 440BX jest wlasnie 443BX. Jedna z jego nowosci miala byc rzekoma obsluga dzielnika 1/4 dla PCI, co pozwalalo mu pracowac - nieoficjalnie - na FSB133. A ja - jak glupi - uwierzylem w te rewelacje i jeszcze na dodatek je rozpowszechnialem. Okazuje sie bowiem, ze nie ma czegos takiego jak 443BX!!!! - przynajnmniej ja nie znalazlem takiego na stronie intela! Jest jedynie 440BX skladajacy sie z dwoch mostkow 82443BX + 82371AB (i kazdy BX sklada sie z takich dwoch mostkow!!!) http://www.intel.com/design/chipsets/440bx/index.htm Sa natomiast rozne serie 82443BX od ES-ow po wersje handlowe. I moze to od serii, czy moze steppingu zalezy obsluga dzielnikow 1/4 dla pci? A moze kazdy BX potrafi obslyzyc ten dzielnik i jest to uzaleznione jedynie od widzimisie producenta i konstrukcji plyty? Ale odpowiedzi na te pytania na stronie intela niestety nie znalazlem. Tez badalem ten temat na ale dla KT333 ( FSB 200 i jak wiadomo 40 pci wtedy) na GA-7VA(fajna mobo) Ustawilem skaner radiowy na 99.9 Mhz (33.3mhz *3) czyli wykozystałem 3 charmonicza sygnału postawowego. Zmieniałem programem FSB i im wyzsze fsb tym pci tez wyzsze było.sygnal szedl w gore z częstotliwoscia. Przy ustawieniu 200 Mhz sygnal znowu pojawił sie na 99.9Mhz ale plyta wisiała.. przy 1/5 i fsb 200 biegała. (chip ICS z obsługa dzielnika 1/6 i fsb200 dokaldnie te same chipy sterowały plytami opartymi na Kt600). To nie dzielnik w NB steruje PCI tylko własnie chip głownego zegara... zreszta sobie sprawdzcie PDF-y chipow sterujacych, Pamietacie Asrake na KT400 z obsluga FSB 200 ??? .. dziwne co a moze nie.... Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jonas Opublikowano 5 Grudnia 2006 Zgłoś Opublikowano 5 Grudnia 2006 Płock, tylko obywatel jonas się maskuje.Bezbożne pudło, Watsonie :> Nawet województwo się nie zgadza. "Mroczna wieża" unknown command or file name. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jonas Opublikowano 5 Grudnia 2006 Zgłoś Opublikowano 5 Grudnia 2006 Sacrahimmelherrgottdonnerwetter, Scheisse, Scheisse und noch einmal Scheisse, eine total skurvene Sache! Procek działa, miły pan wetknął w inną płytę i wstało. Wg tej rozpiski o drucikach żeby mi to poszło na 2V, trzeba zasmarkać pole B120, iżby uzyskać 0 0 0 0 1 - 2.00V? Recht? Ponieważ jestem obrzydliwym owerkloaczym lamerem, nurtuje mię, co daje podniesienie Vcore poza zwiększeniem ciepłoty i ewentualnością, że mi to zabangla? Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
krzyysiu Opublikowano 5 Grudnia 2006 Zgłoś Opublikowano 5 Grudnia 2006 Druga strona w google po wpisaniu "Schneideműhl" (piewrwsza to same posty jonasa :)). Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Balu Opublikowano 5 Grudnia 2006 Zgłoś Opublikowano 5 Grudnia 2006 jonasie, więcej tych takich MHzetów, czy jakoś tak :] wróć! Piła! wiedziałem, że coś na P ;] "Mroczna wieża" unknown command or file name.nvm, po prostu tam był Jonas i miły to on nie był [; Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jonas Opublikowano 5 Grudnia 2006 Zgłoś Opublikowano 5 Grudnia 2006 Hmm, więcej MHzetów. My preciousss. Ale ale - kiedym dzisiaj siedział na kiblu, skutkiem odciążenia dołu zaczęła lepiej pracować góra i zastanowiło mię, czy aby nie sfajczę wpisdu tego wspaniałego nabytku? Na ile ryzykowne dla procka jest podbicie Vcore o prawie 1/3? Ciekawym, czy wtedy płyta go rozpozna i zabangla. Zdaję sobie sprawę z konieczności ulepszenia chłodzenia, nie jestem aż taki głupi - naruchałem już taki smerfastyczny radiator o mnogiej ilości listków, bodajże od Socketu A. Ufam, że dmuchacz okaże się zbędny, acz jeśli okaże się inaczej, to coś wykombinuję. Wspaniała platforma ten Socket A, mówcie co chcecie :> Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
PC_Speaker Opublikowano 5 Grudnia 2006 Zgłoś Opublikowano 5 Grudnia 2006 (edytowane) i hajda w Góry Szare, gdzie złota jak wiadomo nie ma.... ale za to w goowno wiwerny można wdeptnąć ... oj czyta się Sapeczkiego co ? ad2: Nie mam wprawdzie PC-speakera podpiętego, może by coś powiedział. nie dam się podpiąc ani tym barzzzzz zapiąć.... ale powiedzieć coś mogę :P Enter Otóz kiedyś kiedyś, a było to za Wójta Nużyboba, gdy pułk dragonów ciągnął na unitów.. może trochu później... w 2001 roku. Posiadłem wtedy MoBcię o wdzięcznej i nieskomplikowanej nazwie Msi Slut 1 ( ogólnoznana MSi) nie pamiętam modelu bo odeszła w chwale i smrodzie dzięki zasłużonemu Codegenowi... a potem do pieca, najpierwszym jednostkiem centralnym był osadzon w niej na wieczne potępienie Cwel 433. Jako, że sztuka była z niego demoniczna pozwalał sobie na mini-chłodziwie robić zegarek 840 MHz ... za co wielki respect. Po doświadczeniu z Q III Arena w sieciowym tegoż wydaniu oraz obtrąbieniu światu oraz akademikowi na Grunwaldzkim, że pojawił się NFS:U... MUSIAŁEM !! zmienić przynajmniej procka.. padło na P III 900 MHz* oczywista Mobo Slut jeden nie chciał zoczyć co się dzieje i nie hulało.... ja w płacz a zaznajomion ze mną informietek do inietu: efekt -> flash Awardzianego biosu i rozpoznanie 900 MHz jako .... UWAGA... 900 MHz :D ... nie koniec jednakoż na tym .. po upodleniu się feralnego Codegena została mi garstka podzespołów ale bez mobo... trza było coś na gwałt więc wybór padł na sluta od ręki... Za to jaki to był slut.. Abit BE 6 - II rev 2... i tu się zaczęli klocki niewidki ... Pentiawka nie chciała ponad 103 FSB wyjść ... ale za to co mój Cwel Koprofil poczyniał na niej... zanim ujeważyłem kontroler pierwszego kanalizatora IDE* działał na magisterali 100 bez zająkniecia co dawało mnie 1050 MHzów... potrafił wejść w post na 112 ale za ch.....iny nie poszedł by w windę :( a na WC to mnie było stać ino w tym drugim jego znaczeniu.... znaczy szalet. Gieneralnie 440 BX to fajny cipset dla sluta jednego ino "Zabawy z Biosem" M.Moore'a mnie nie odpowiadały za bardzo ... generalnie jak chcesz drogi jonasie (nie mylić z janasem) to mam jeszcze na półeczce to dziwo o oznaczeniu UWAGA: 700/128/66/1.7V/ SL4P8 Malay step cC0.... jak Cię interesuje to wrzuć PW ... powiem tyle że po wodowaniu te procki potrafili 133+ :P *od ruskiego uczonego Tierabitia Usbana Miegahiercowa Ja szanuję swoje zabawieczki :P Edytka: lineczki dla ciekawych świata: http://www.hardware.fr/medias/photos_oc/00/01/IMG0001189.jpg MAX AC : http://www.hardware.fr/myocdb.com/fiche4573.html Edytowane 5 Grudnia 2006 przez PC_Speaker Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jonas Opublikowano 6 Grudnia 2006 Zgłoś Opublikowano 6 Grudnia 2006 AS moim bogiem. Do rzeczy - jak będę musiał wydać jeszcze trochę pesos na te hopsztosy, to przegryzę komuś tchawicę. Ten twój magiczny artefakt jest na 1,7V i domniemywam, że tu jest właśnie zwierz pogrzebany - świeżo posiadnięty procek też pracuje na 1,65V i płyta ma okropeczne kłopoty z rozpoznaniem drania, zachowuje się jakby nic w slocie nie siedziało. BIOS sflashowałem na 2.9, ergo najnowszy dostępny do tej płyty. Niczewo nie dało, ale przynajmniej nauczyłem się czegoś nowego - impressive :> Rzeknij mię lepiej, czy mogę puścić mój wspaniały nabytek na Vcore = 2V metodą lakierowania jednego pola, konkretnie B120? Czym to grozi, jeśli czymś grozi? Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
benek Opublikowano 6 Grudnia 2006 Zgłoś Opublikowano 6 Grudnia 2006 kolego jonas jezeli masz procka ze steppingu cB0 (fabryczne Vcore 1.65V) to po zamazaniu nozki B120 sygnaly z 0 1 0 0 0 zmienia sie na 0 1 0 0 1 -> efekt Vcore zmieni sie na 1.6V i za diabla nie odpalisz nadal :rolleyes: jak juz kiedys pisalem stare MoBo na BX mialy klopoty z rozpoznaniem prockow koperkow <1.8V wiec dla Ciebie najbezpieczniejsza i najprostsza metoda bedzie izolacja Vid2 (A119) oraz polaczenie Vid3 (B119) z Vid0 (B120) wtedy sygnaly z 0 1 0 0 0 zmienia sie na 0 0 1 0 0 i w efekcie uzyskasz 1.85V co jest kompromisem miedzy "robocizna", bezpiecznym napieciem (wzrost ciepla) i bezpiecznym marginesem przy wahnieciach Vcore (jak ustawilem Vcore na 1.8V to przy duzym obciazeniu kompa realnie potrafilo spadac do okolo 1.77V i ... zwieszka) a jak lubisz zabawy z lutownica to: - kupujesz 4 zworki + listwe kolkowa 2 rzedowa np. http://www.tme.com.pl/katalog_pics/6/8/5/6...3/zl202-20g.jpg (pamietaj zeby zworki i listwa mialy ten sam raster = rozstaw kolkow) - izolujesz VIDy 0-3 - odlamujesz z listwy modul 4x2 - dolutowujesz kabelki - poszcz. z zaizolowanych VIDw <-> poszcz. kolek z dolnego rzedu - dolutowujesz kabelek - Vss(masa) czyli A118 <-> wszytkie kolki z gornego rzedu - doklejasz to "ustrojstwo" do obudowy procka (najwygodniej do gornej krawedzi) i mozesz bez dlubania, wyciagania procka, itd zmieniac sobie Vcore w zakresie 1.3V-2.05V zakladajac/zdejmujac odpowiednie zworki PS jezeli masz procka bez tej czarnej obudowy to masz wieszke pole do popisu bo nie musisz operowac (przy lacznieu stykow z Vss lub innym) na Slocie ale rownierz na wyporwadzeniu nozek od strony B - rozklad sygnalow identyczny jak w prockach Socket370 generalnie wtedy najprosciej jest izolowac na Slocie a laczyc na nozkach czyli - izolacja Vid2 (A119) - polaczenie Vid3 (AJ37) z Vss (AK36) i masz 1.85V Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
PC_Speaker Opublikowano 6 Grudnia 2006 Zgłoś Opublikowano 6 Grudnia 2006 Jakowoż można na allenegro serwisie nabyć odpowiednia przejściówełke typu FCPGA i nie trza się męczyć lutniczo a ino czasowo szczekać na przesyłeczkę. Z tego co mój musk przyjął do wiadomości Twojaż płyta drogi jonasie to takiż sam slut co i moja niąż była. Wniosek jeden prosty a nawet b. analny : trzebaby odpalać to 600 z FCPGA właśnie a nie na PPGA jakoż Ty to zapewne uczyniłes ... choć tutaj moja wiedza nie penetruje Twego matrixa aż tak głeboko bo gdziezbym śmiał. Gieneralnie to posiadasz imć panie jonasie proca którego płyta bez odpowiedniego wymuszacza nie zaprosi do zabaw wszelakich. Jakowoż radą swą służę w zakresie dostępnych mi imaginacyj oraz wiedzy wszelakiej nabytej na polach walki z przechodzeniem z 2V na 1,7V sprzętu, starając się nie uwłaczać Twojej inteligencyji próbuję wysondować czy to z najprostszych rozwiązań i problemów było przez Cię anal.izowane czy też nie. Gdyż najczęściej takoz bywa, ze najprostsze rozwiązania okazują się genialnymi gdy My proste humanoidy nic już poradzic nie potrafimy. PeCet sprawa zawiła zwłaszcza jeśli przychodzi do manipulowania temi nóżkami zgrabnemi, o ilez prostszą w obsłudze okazuje się kobieta. Jeden softłer i tylko dżeka trzeba wetknąć by konfigurować pracę poszczególnych pluginów. Moja opinia takowaz się klaruje: weźmisz czarno kure... wróć, nie tędy chciałem... weźmisz przejściówkę FCPGA od miłego pana z wąsem, jesli takowej nie posiadł Ci on weźmisz na glejt stosowny z komisu od handlarza jakiegoś, wciskając centralną jednostkę delikutaśnie aby jej nie uwalić sprawdzisz czy to o to czasem nie idzie i dlatego slut Twój zapluty karzeł revolty obyczajowej nie bangla. Gdy już dojdziesz do prawego sedna sprawy podejrzanej, ów jednosta centralna powinna zabanglać.... jak to określasz. Mienia problem polegac miał na tym, że konfiguracyją zworek na FCPGA przejściówce ustawic mi się udało, jak to rzekł medrzec do trzech razy sztuka, a potem to sztuka dla szczuki. Ma działać. Pozdrowiwszy uprzejmie, czekawszy na dalsze wyniki reanimacyjno - naprawcze. PC_Speaker Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
morron Opublikowano 6 Grudnia 2006 Zgłoś Opublikowano 6 Grudnia 2006 PC-Speaker mam tego samego celerona 700 sl4p8 tez lezy na polce i czeka na lepsze czasy, az sie lezka w oku kreci 700@1050 moje pierwsze 50% oc Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jonas Opublikowano 6 Grudnia 2006 Zgłoś Opublikowano 6 Grudnia 2006 (edytowane) benek - dzięki, jestem ci winien porządne fellatio, przypomnij przy okazji :> Mimo to procek nie ryra, ani na 1,85V (zwarte B119 i B120, odizolowane lakierem A119), ani na 2,00V (odizolowane B120). Zesmarkam jeszcze ten rządek pinów i poćwiczę, ale powoli zaczyna mnie nudzić ta cała zabawa w kręcenie. Sutki bym se lepiej pokręcił, większa efektywność. Jak mnie ta szopka doprowadzi do wku..wu srogiego ujrzycie fotorelację z miażdżenia Pentium 3 ciężkimi przedmiotami. Być może robię coś źle, choć sprawdzam po kilka razy. W akcie desperacji dłubałem nawet w BIOSie z funkcją "CPU Plug'n'Play", ale z mizernym rezultatem. A czułem w moczu, że lepiej będzie kupić Katmai, srał pies szybkie cache i podkręcalność. Chciałem być el0 to teraz mam. ---linia cięcia--- Anons: zamienię P3 Coppermine 600/256/100/1,65 (dębowy pień mu w rzyć) na P3 Katmai 500/512/100/2,00. I jeszcze - czy w Pentium 2 wymaga chłodzenia cache czy tylko rdzenia? Und - które pole odizolować, żeby ryrnął na FSB 100? ---druga linia cięcia--- Już wiem które pole, B21. Wtedy można ustawić FSB 100, 103, 120 i 133, ale znika 66, 75 i 83. What a mess. Edytowane 7 Grudnia 2006 przez jonas Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
rosolini Opublikowano 7 Grudnia 2006 Zgłoś Opublikowano 7 Grudnia 2006 (edytowane) a ja znalazlem cos takiego w opisie plyty: Note: For Intel® Coppermine® CPU support, please check first if your mainboard have a blue sticker with the letter "C" located in the I/O chip, if yes, that means your system could support Intel® Coppermine® CPU. (The Winbond I/O chip is located near the Serial Port) tak wiec jezeli we wskazanym miejscu nie ma owego blue stickera to sprawa jest jasna btw. masz teraz dobry pretekst do sprawienia sobie nowej plyty ;) kup sobie pod choinke np. asusa p3b-f, ew. namow zone/dziewczyne/sw.mikolaja na taki wlasnie prezent - mi w tym roku udalo sie wyłudzić radeona 9700pro :D Edytowane 7 Grudnia 2006 przez rosolini Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jonas Opublikowano 7 Grudnia 2006 Zgłoś Opublikowano 7 Grudnia 2006 Też to znalazłem, ale skoro na liście obsługiwanych przez MS6119 procków był 600E, tom myślał, że nie ma to wielkiego znaczenia. Gdybym miał wymieniać płytę, to od razu na jakąś bardziej el0, nieśmiertelny Socket A na przykład. Przy czym wolałbym utrzymać pasywne chłodzenie procka, co na takich el0 płytach może być trudne. No i to znów duże wydatki, lepiej zbierać na jakiegoś zacnego laptopa (siestra kupiła niedawno i już wiem, że mój następny komputer będzie przenośny). Pie....ny Coppermine. Z prezentem nie przejdzie, "zamówiłem" już pendrive'a 1GB :> Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
PC_Speaker Opublikowano 7 Grudnia 2006 Zgłoś Opublikowano 7 Grudnia 2006 Szanowny Jonasie. Ośmielę się wtrącić, iż nadmieniwszy o pasywnym chłodzeniu jednostki centralnej jaką jest CPU, powinieneś poprzestać na marce Intel. Otóż jak wszem i wobec wiadomym jest Socket A czyli podstawka pod procesor należy do wzornictwa przemysłowego AMD. Sam za młodu będąc posiadaczem takiegoż socketu nabawion zostałem omalże palpitacyj oraz migotań serca po czym również o mało nie trafiła mnie apopleksyja. Chodziło w tym przypadku o procesor Duron 800 wspomnianej wyżej firmy. Otóż pewnego dnia podczas gry w popularno - naukową strzelankę FPP zwaną dalej Quake'm II Areną zdarzyło się, że wysiadł wiatrakator na tejże jednostce centralnej. Jakowoż zauważywszy coraz to znaczniejszy spadek tzw. efpeesów postanowiłem wyłaczyć grę wciskając przycisc eskejp. Jakiez było moje zdziwienie, gdy usłyszałem głośne bum a komputron po prostu nie wyswietlał nicziwo. Poza obrażeniami psychicznymi u mojej osoby oraz fizycznymi u mojej obudowy nie stwierdzono niczego ponad dym, smród i ubóstwo o jedną płytę główną marki ecs oraz wspomnianego procesura wraz z kością pamięci którą tenże rozłamał wystrzeliwywujac z socketu. osobliwe to zachowanie skłoniło mnie do przemysleń oraz zastosowania się do konkurencyjnych wyrobów które na owe czasy niepomiernie mniej się grzały. Takoz proponuję Ci drogi Jonasie ponowne rozpatrzenie kandydatury Socket A jako bezfanowego systemu. Takie rozwiązanie poza populany w czasach obecnych WCtem nie sprawdzi się a może przyczynic się do wielu poważnych schorzeń psychiczno - fizycznych. O tym zreszta ostrzegał swego czasu sam Minister Zdrowia Szczęścia pomyślności. Osobliwym jest problem niebieskiego stikera nalepka dalej zwanego. Otóż uważam, że problemem Twoim drogi Jonasie może być ów własnie kawałek papiera glutem podtartego. Zauważ, że procesor Twój nie bangla pomimo czarów i cudów na kiju, które były Twą wszakże domeną. Walka nierówna na całej linii może jednakoż zostać wygrana podstępną metodą. A nawet dwoma. Pierwsza opiera się na zaawansowanej metodzie konceptualno - manualnego zniweczenia powodów Twych niepowodzeń. W tym celu wymagae bedą : nożyczki farbka plakatowa koloru chbrowego oraz glut roślinny marki Chemifarb.Jeśli nada muszę tłumaczyć na czym ów mod polega zamieszczę go w nastepnym poście lub edicie. Druga metodą jest już niestety operacja finansowo księgowa rozłożona w czasie rzeczywistym zgodnym z normą DIN oraz ISO 9001:02 dotyczącymi osi x konceptuanie przyjmowanej za oś czasu. Rzeczy niebywałej tj. uruchomić procesur Twych marzeń bądź to wniknij w struktury www.allegro.pl , bądź to napisz do mnie na PW swoja propozycję dotyczącą pewnego legendarnego w niektórych (owerklokerskimi zwanymi) kręgach piekielnych Abit BE 6 - II rev 2 celem ustalnia ceny, która jak znam ograniczenia budżetowe i jej pewną, aczkolwiek naprawialną wadę możnaby ustalić na rozsądnym poziomie. Ja szanuję swoje zabawki. Niestety ostatnio coraz mniej skory jestem skłaniać się ku uwstecznianiu sprzętu, a takze budowie o wiele mnieszego i mniej energochłonnego zestawu do zabaw sieciowych dla moich parentali. Z kolei bratankowie moi bedą niedługo posiadaczami SanDiego więc również i dla nich moje zabawki nie będa środkiem cennym. Zważywszy zaś, ze ma on zgnić w czeluściach szafy mojej, a może przydać się do wypełnienia "Małego Czarnucha" skłonny jestem rozważyć odstapienie moich zabawek komuś kto zrobi z nich użytek... za rozsadną aczkolwiek niską cene :D Pozdrawiam from Ruszia... Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jonas Opublikowano 7 Grudnia 2006 Zgłoś Opublikowano 7 Grudnia 2006 Poczekam do przesilenia noworocznego, potem będzie wiadomo, czy i ile mogę wydać na zabawki :> Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
PC_Speaker Opublikowano 7 Grudnia 2006 Zgłoś Opublikowano 7 Grudnia 2006 (edytowane) A może się i taniościa da pocisnąc jakowąś ale obiecasz, że pokażesz co to to potrafi na extremalnym :D ... zadzierom kiece i lece obadać sprawę płyty ... proca mam na komodzie więc od ręki jakowoż płyte musze wycisnąć i kumpla pogonic coby się przesiadł na co inszego co ma dostępne u się Aight ? :D Pozdrowiwszy uciekawszy. ;D Złą macie mapę imć panie Jonas... mam bed njus... płyta padła bo ten choj co to ją rzekomo używał się nie przyznał, że odłożył na półkę..... ponad rok temu. A ja głupowaty myślał, że ono pracuje po dziś dzień. Jest szansa, że to tylko wyschnięte kondziołki ale ... zawsze jest jakieś ale. Proc mam i oddam za grosze zubożałemu studenciakowi.... mobo dorzucam gratis skoroś ty taki lutnik i się nie boisz temperaturować tego i owego. Co do kanara od IDE kanalizacji.... trza mu bedzie bios pod układ HPT 370 wbić i powinno banglać ... inaczej ino z rajda zatyrkoto w systemach wszelakich. Bajdełej ten proc to 700 / 66 czyli 10,5 multipy ma a nie 733/66 i nie 11x ... to tak bajdełej ale łatewah jak to insi spikają. Proc taniuśko z wysyłką bedzie drożej bo i płyte podeślę.... jak naprawisz to bedziesz miał używania (raczej ino kondomlizatory do wymiany i kanalizator do sflajszowania) że ho ho*... Jakby Cię to nie przerażało to się ozwij cokolwiek na PW znów... aha.. i skalibruj mapkę... wikipedyja prawdę Ci powie gdzieżem to i skundem. * przyp. tłum.: w dawnych dziejach rzekomy św. Mikołaj był jeno ubogim biskupem co to jałmużną wspomagał. Jednakoż nastali czasy trudnych dni niedoli i tenże św. wpadł w straszeczny nałóg - pił coca-colę. Jak głosi stara prawda : "najlepszym sposobem pozbycia się nałogu jest znalezienie sobie innego, przyjemniejszego" takoż i ten stary, gruby, czerwonokubraczy sprośny dziad uczynił. Zaczął się za dziewkami wszetecznymi uganiać, pedofilie szerzyć, oraz gnomy wykorzystywać. Jednym słowem kur.wił się pogańsko. Teraz drogie dzieci w słowniku amerykanizmów odnaleźć można właśnie powtarzane po trzykroć echo tamtych dni. To magiczne Ho! Ho! Ho!, które brane jest jako okrzyk wesołego staruszka z prezentami jednakoż oznacza coś zupełnie innego... mianowicie dzifkę -> Whore zdrob. Hoe lub Ho a zresztą zlookajcie sami: Edytowane 7 Grudnia 2006 przez PC_Speaker Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość Qroń Opublikowano 7 Grudnia 2006 Zgłoś Opublikowano 7 Grudnia 2006 (edytowane) @ Drogi, jonasie, przeczytawszy kilka postów wstecz zaczynam drżeć na samą myśl o twoich czeluściach. Aczkolwiek pojawiła mi się skromna sugestia że należysz do płci która nie myśli przyrodzeniem (z braku oczywiście tejże zacnej części ciała). Szczerze ubolewam nad faktem spadku twojej chumoryczności, i zarazem chciałbym pochwalić PC_Speaker'a z jego rosnące abstrakcyjne myślenie (jednak na żadne fellatio czy też cunnilingus liczyć nie możesz, co najwyżej chooja w doopę moim jak to ujmujesz anal'izatorem :D ). Dobra, sorka ale musiałem coś od siebie dorzucić, bezkonkurencyjnie jonas jest najlepszy (co by mnie tu zaraz ktoś nie zbeształ, i żebym się nie bał o nieskalaność własnego odbytu). A tak żeby nie było, że se posty nabijam gadaniem po (s)puściźnie, to mam nadzieję że coś cię odwlecze od przesiadki na Katmai, boszto delikatnie mówiąc goowno i z kolei mogę zaanonsować posiadanie sierotki w postaci P6S5AT i jakiegoś Cwelka 0.9Ghz (co by lepiej wyglądało że to już Giga), ale że to też końska spiierdolina podobnie jak i omawiany -=pffe=- Kat(ci w zad)mai to nie liczę nawet na jakiekolwiek zainteresowanie. Edytowane 7 Grudnia 2006 przez Qroń Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...