Skocz do zawartości
k a m e r e k

Ide Tu I Tam Czyli Taśmy I Dyski

Rekomendowane odpowiedzi

Koleżanka ma stary kompna plyci gigabyte ga 7vt600. W srodku ma podpiety hdd na primary ide i na secondary jest dvd i cd. Hdd mimo ustawienia na zworek na master ciagle uparcie pokazuje sie na slave! Dawno juz w kompach nie grzebalem i nei znam Gigabyte wiec pytam co moze byc. Na dodatek pokazuje sie ze tasma nie jest 80 tka a jak podepnie sie e druga to tak samo - czyzb tkos skladajacy kompa zrobil sobie jaja?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Dobra bo juz dzis zmeczony jestem.

Jest dysk seagate 80tka ata jak wiadomo. Plyta ga 7vt600 od gigabyta. Zworka w hdd jest dobrze ustawiona na master i jest podpiety hdd jako jedyny do primary IDE. Na Secondary IDE jest master dvdram i slave cdrom. W biosie pokazuje hdd jako slave na primary. Mimo ze podlaczenie na kablu do czarnej wtyczki i zworka na to nie wskazuje.Na dodatek pokazuje sie info na POST ze kabel do hdd nie ma 80 żył. Zamiana kabli nic nie daje. Jeszcze jedno - kabel niby do napedów optycznych jest za krótki a ten do hdd jest za dlugi jak na jego zastosowanie. Ten do Hdd to niby bardziej kolorowy z tymi :czarna i szara koncówka (master lub slave dla cable select)

wtf?

PS kolego z wyzej - jak sie znasz na kompach to bys od razu zalapal

Edytowane przez k a m e r e k

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

BTW to w czymś przeszkadza, że pokazuje Slave a nie Master ? chodzi coś nie w porządku ? wolniej ? trzeszczy ? świeci nie tak jak trzeba ? iskrzy ? przecież jak nic się nie dzieje to nie rozumiem w czym kłopot ;)

ostatnie pecety skladalem jakis rok / 2 temu i nie mialem takich sytuacji. Czy przeszkadza? To sie może jeszcze okazać bo nie testowali, ale cos tam z dma im wyskakiwalo. Z pewnoscia kompa czeka reinstal itd bo zaniedbany. Mam podejrzenia wlasnie co do tasmy czy to 80tka, a wtakim razie to ktos z przygodnych grzebaczy im w kompie zrobil szaber ;). Zamienil tasmy czy co. Dziwne, bo ja nigdy z tasmami nie mialem problemu. To jakies lekkie kuriozum. Mam nadzieje ze ide nie jest zwalone. Ale niby z jakiego powodu mialoby byc, hmm.

Sprobuje bez zworki.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

a w tym komputerze ktoś ostatnio grzebał ? jeśli tak to wszystko jasne, źle podlączone taśmy, późno już, niech Ci wytłumaczy to ktoś cierpiący na bezsenność albo poszukaj w necie prawidłowego podłączenia taśm i kolejności urządzeń na nich, ja idę spać

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Co za ludzie tu siedzą to juz nie to forum. Pa

to, że trafił się jeden co nie potrafi pomóc, tylko dogadywać nie znaczy, że wszyscy tacy są

hdd na master na środkowym złączu pierwszej taśmy i dvd na slave na końcowym złączu pierwszej taśmy, cd na drugiej jako CS, spróbuj, krócej już nie można

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

ale to jest najoptymalniejsze rozwiązanie przy dobrych taśmach, niech spróbuje i napisze, jeśli dalej będzie coś nie tak tzn, że jednak taśma :)

a z drugiej strony jak na pierwszym kanale na slave będzie dvd to ciekawe jak się zachowa dysk skoro on chce tam koniecznie być ;)

Edytowane przez truman20

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

nie ma sensu podlaczac hdd z napedem optycznym.

jezeli wszystkie zworki sa dobrze ustawione, to winna jest tasma

Wczoraj bylem b. zmeczony i wkur.. więc gosc co dogadywał to mnie dodatkowo rozeźlił.

Jak tam bede to sprobuje jeszcze innych konfiguracji. Ale dziwi mnie ze dysk zgodnie z regulami podpiety i nawet tylko on sam, bez drugiego kanalu IDE, z dobrze wybrana zworką pokazywal sie na slave, wiec moze bez zworki pojdzie , albo to tasma, ktora i tak kupią nową, bo sie przyda.

Gdyby nie bylo wszystkie podpiate jak to zwykle sie podpina - zgodnie z regulami sztuki - to bym tu nie robil watku.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi