tanx Opublikowano 16 Listopada 2006 Zgłoś Opublikowano 16 Listopada 2006 Witam aktualnie mam kompa Intel core2 duo 1,86ghz 2x512mb ram patriot cl4 2xhdd sata(raid 0) 6800gt 2 napedy pare wiatrakow i neony. planuje oc kompa procek mam zapewnoone ze pojdzie na 2,8 bnez zmiany napiec lekkie oc karty grafiki jeszcze. Zasilacz mój aktualny to fortron 350tha-p. Niby komp chodzi, ale co jakis czas przy starcie zawiesza mi sie bios.... poza tym jak puszcza wyzsze fsb to komp robi sie na amxa wybredny i nietsabilny np puszcze 2,7 ghz na standart vcore i idzie idalnie a chwile pozniej wywala sie przy byle jakim tescie przy 2,3ghz.... wyglada to na zasilacz szczegiolnie, ze co jakis czas wyskauje mi komunikat nvidia ze dostarcza na ilosc pradu jest nie wystarczajaca i zostaly zmniejszone parametry karty(nvidia mi obnizyla iosc potkow do 12....:]) Wygląda na to, że wszystkiemu winny jest zasilacz :cry: I wracając do tematu planuje kupic jakis zasilacz max cena to 400zl jednak musi byc nieslyszalny( keidys mialem chiefteca 450 i to o sie dzialo to szkoda opisywac.....) generlanie caly komp jest nieslyszalny, wiec zasilacz nie moze byc gorszy mam pare rzeczy na oku, co doradzicie(moc chciałbym zeby byla przyszlosciowa np. na 2 karty 7950gt w sli na przyszlosc)? http://sklep.komputronik.pl/pelny.php?id=27543 http://sklep.komputronik.pl/pelny.php?id=18869 http://sklep.komputronik.pl/pelny.php?id=17928 i ten mi sie najbradziej podoba ale czy on nie bedzie dziala jak dodatkowy piec w obudowie w ktorej juz jest bardzo goraco?? http://sklep.komputronik.pl/pelny.php?id=27537# Z góry dzięki za pomoc :D Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
luk1999 Opublikowano 16 Listopada 2006 Zgłoś Opublikowano 16 Listopada 2006 Hmm, jak mega cichy to może Antec Neo HE 430W? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Pageup Opublikowano 17 Listopada 2006 Zgłoś Opublikowano 17 Listopada 2006 jak ma byc cicho to chyba bym wzial seasonica s12 500w albo 430w. ten tagan co podales na dziendobry odpada bo to stara kontrukcja...szkoda kasy Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
_Vip_ Opublikowano 17 Listopada 2006 Zgłoś Opublikowano 17 Listopada 2006 ja bym polecal Seasonic'a lub Topowera P6 627 moze nie sa znowu bezkonkurencyjne pod wzgledem ciszy, jednak maja na tyle duza wydajnosc pradowa ze nie beda sie zazbytnio pocic, a co za tym idzie wentyle nie beda pracowaly na najwyzszym biegu S12 - http://silent-pc.pl/pid/144/Seasonic_S12-430 P6 - http://silent-pc.pl/pid/162/Topower_TOP-627_P6_EZ ja osobiscie stawiam na Topowera, moim zdaniem trudno o lepsza zasilke za podobna kase Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
99tomcat Opublikowano 17 Listopada 2006 Zgłoś Opublikowano 17 Listopada 2006 w klasie "niesłyszalnych" barddzo dobrze spisują sie topki p3 w wersji z 2x80mm. są chyba cichssze od tagana u-01 a to już coś Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
tanx Opublikowano 17 Listopada 2006 Zgłoś Opublikowano 17 Listopada 2006 (edytowane) Hm ciekawe propozycje dajecie hm... Dzwoniłem dzisiaj do zenfista i polecili mi zasilacz ten http://zenfist.pl/pID/794.htm Co o nim sądzicie, czy rzeczywiście warto go kupic? Bo po tym co przeczytalem jeszcze to jak narazie zastanawialem sie nad http://zenfist.pl/pID/231.htm lub http://zenfist.pl/pID/279.htm ale skoro ten co mi polecili bedzie ni goprszy i tak samo cichy to czy warto przeplacac?? Edytowane 17 Listopada 2006 przez tanx Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Bartoleon Opublikowano 17 Listopada 2006 Zgłoś Opublikowano 17 Listopada 2006 Też niedawno zastanawiałem się nad wymianą zasilacza bo mój aerocool 450 jest jak dla mnie trochę zbyt głośny. Najwyższym priorytetem przy wyborze jest dla mnie również cicha praca i przy tym duża wydajność tak abym miał wystarczający zapas mocy na przyszłość. Byłem juz na 100% zdecydowany na seasonica 500 dopóki nie znalazłem coś takiego - XG NAGNUM 500 To bardzo ciekawa konstrukcja - obudowa wykonana z 2mm aluminium pełni funkcje radiatora i do tego jeszcze kawał miedzi wysunięty na zewnątrz,który jest połączony wewnątrz poprzez heatpipy z tym co sie najbardziej nagrzewa. Patrząc na specyfikacje techn wydaje mi się ,że ma dobre parametry. Nie wiem czy jest warty polecenia bo na polskich stronach jest niewiele informacji o nim. Jego wadą może być min to, że przy chłodzeniu pasywnym(do 350w obciążenia) możę się bardzo nagrzewać bo ponoć ta wada dotyczy wszystkich takich półpasywnych zasilaczy. tu jedna z recenzji zagranicznych - http://hi-techreviews.com/reviews/magnum/P1.htm. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Pageup Opublikowano 17 Listopada 2006 Zgłoś Opublikowano 17 Listopada 2006 ja bym wzial seasonica z tego wszystkiego...choc topek z wentylami 2x80mm tez ciekawy... Żadnych pasywow, polpasywow bym nie bral... Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Bartoleon Opublikowano 17 Listopada 2006 Zgłoś Opublikowano 17 Listopada 2006 ja bym wzial seasonica z tego wszystkiego...choc topek z wentylami 2x80mm tez ciekawy... Żadnych pasywow, polpasywow bym nie bral... Mógłbyś konkretnie uzasadnić czemu nie warto kupować zasilaczy pasywnych/półpasywnych? Czy poza tym,że się bardzo nagrzewają w trybie pasywnym mają jeszce jakieś inne wady? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
sesq Opublikowano 17 Listopada 2006 Zgłoś Opublikowano 17 Listopada 2006 Mógłbyś konkretnie uzasadnić czemu nie warto kupować zasilaczy pasywnych/półpasywnych? Czy poza tym,że się bardzo nagrzewają w trybie pasywnym mają jeszce jakieś inne wady? hehe pewnie zaluje ze takiego nie kupił :lol: :lol2: Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Blacky Opublikowano 17 Listopada 2006 Zgłoś Opublikowano 17 Listopada 2006 ja bym polecal Seasonic'a lub Topowera P6 627 moze nie sa znowu bezkonkurencyjne pod wzgledem ciszy, jednak maja na tyle duza wydajnosc pradowa ze nie beda sie zazbytnio pocic, a co za tym idzie wentyle nie beda pracowaly na najwyzszym biegu S12 - http://silent-pc.pl/pid/144/Seasonic_S12-430 P6 - http://silent-pc.pl/pid/162/Topower_TOP-627_P6_EZ ja osobiscie stawiam na Topowera, moim zdaniem trudno o lepsza zasilke za podobna kase Popieram Vipa - wybrałbym Topowera Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Michaelius Opublikowano 17 Listopada 2006 Zgłoś Opublikowano 17 Listopada 2006 Czemu nie antka he neo ? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
tanx Opublikowano 17 Listopada 2006 Zgłoś Opublikowano 17 Listopada 2006 Pewnie wezme topowera ale nie powiedzieliście mi co sądzicie o tym zasilaczu http://zenfist.pl/pID/264.htm takiego mi polecili na zefiscie a oni chyba kitu nie wciskuja.... ciekawa opcja w nim jest to ze na starcie witarak sie w gole nie kreci dopiero gdy zasilacz zaczyna sie mocno grzac witark sie lekko wlacza,.... hm bardzo ciekawa opcja, tylko ze firma tak raczej malo znana....?? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
hary Opublikowano 17 Listopada 2006 Zgłoś Opublikowano 17 Listopada 2006 (edytowane) Troszke małą obciążalność +12V ma ten Tacens... 23A... lipton ;] Ja tam bym się w żadne wynalazki nie pchał tylko wziął to co sprwadzone, top'ek albo SS ;) Edytowane 17 Listopada 2006 przez hary86 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość robot Opublikowano 17 Listopada 2006 Zgłoś Opublikowano 17 Listopada 2006 ja mam akurat obecnie tego ss 500W , no i co by nie mowic -jest on slyszalny dopiero jak sie do niego ucho przystawi . Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
BENITO Opublikowano 17 Listopada 2006 Zgłoś Opublikowano 17 Listopada 2006 Antec Neo jest robiony na seasonicu. Stabilności napięć nie dorasta Topkowi P6/P7 do pięt. Chyba że w niepełnym obciążeniu. Zasilacze tacensa to nieporozumienie, stary Andyson w nowym opakowaniu. A przy większym obciążeniu wiatrak i tak będzie się kręcił. Ja bym to określił że to taki półmarkowy zasilacz. Coś jak przejście w skodzie z favorit poprzez felicję do fabii. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
tanx Opublikowano 17 Listopada 2006 Zgłoś Opublikowano 17 Listopada 2006 No to sprawa jest jasne biore topowera p6 530w A swoją drogą zawiodłem się na zenfist'cie nawet bardzo......... w rozmowie nie dosc ze polecili mi tego tacensa jako jedna z najlepszych konstrukcji na rynku to jak sie pytalem czy tagan badz topower nie lepszy przypadkiem to powiedzieli ze to slabsze konstrukcje od taceonsa....ciekawe..... Dlatego zasilacza juz u nich nie kupie prosta piłka :] Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
hary Opublikowano 17 Listopada 2006 Zgłoś Opublikowano 17 Listopada 2006 ..w rozmowie nie dosc ze polecili mi tego tacensa jako jedna z najlepszych konstrukcji na rynku to jak sie pytalem czy tagan badz topower nie lepszy przypadkiem to powiedzieli ze to slabsze konstrukcje od taceonsa....ciekawe....Ja myśle że poprostu nikt tego nie chce kupować i zenfist chce się tego pozbyć dlatego wciska ludziom kit :lol: Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Pan_Borowik Opublikowano 27 Listopada 2006 Zgłoś Opublikowano 27 Listopada 2006 Nie bierz P6 jak chcesz mieć ciszę, ja kupiłem i już go sprzedaję bo szumi 2xgłośniej niż tagan 380. Na forum generalnie radzą wziąć lepiej P3 500W. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
BENITO Opublikowano 28 Listopada 2006 Zgłoś Opublikowano 28 Listopada 2006 Ja właśnie mam P6 520W EZ i jakoś jego praca mi zupełnie nie przeszkadza, wręcz przeciwnie. Jak zwykle thanks for Angela.pl BTW, Antec z podpisu jest na sprzedaż, bo okazało się , że nie on iskrzył tylko włącznik w budzie na przednim panelu chłodziwo wylewało się przez korek z lipnego reza made by RN, ehh więcej rezów u nich nie kupię. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Dziuby Opublikowano 28 Listopada 2006 Zgłoś Opublikowano 28 Listopada 2006 Trudny wybór. Ja mam Tagana i już chyba zostanę przy tej firmie. Pierwszy raz jak go odpaliłem na krótko to myślałem, że nie działa. Po roku użytkowania nic się nie zmieniło, cisza i spokój :) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość Firekage Opublikowano 28 Listopada 2006 Zgłoś Opublikowano 28 Listopada 2006 Troszke małą obciążalność +12V ma ten Tacens... 23A... lipton ;] Ja tam bym się w żadne wynalazki nie pchał tylko wziął to co sprwadzone, top'ek albo SS ;) Mozesz mi powiedziec jak to obliczyles(nie ironizuje bo zaraz bedzie halo). Sprawdzlaem tego linka i 12V1 mial 20A a 12V2 mial 18 wiec jak 23 razem??? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
zgk5 Opublikowano 28 Listopada 2006 Zgłoś Opublikowano 28 Listopada 2006 Mozesz mi powiedziec jak to obliczyles(nie ironizuje bo zaraz bedzie halo). Sprawdzlaem tego linka i 12V1 mial 20A a 12V2 mial 18 wiec jak 23 razem???Pewnie dodałeś 20+18 i wychodzi ci 38A no nie ?? Policz tak: moc na obwodzie 12V podziel przez 12 i otrzymasz łączny prąd który może być pobierany z obu lini L1 i L2 jednocześnie. 20A na L1 i 18A na L2 to tylko ograniczenia max. prądu który nie może być przekroczony na tych liniach. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Pageup Opublikowano 28 Listopada 2006 Zgłoś Opublikowano 28 Listopada 2006 Pewnie dodałeś 20+18 i wychodzi ci 38A no nie ?? Policz tak: moc na obwodzie 12V podziel przez 12 i otrzymasz łączny prąd który może być pobierany z obu lini L1 i L2 jednocześnie. 20A na L1 i 18A na L2 to tylko ograniczenia max. prądu który nie może być przekroczony na tych liniach. a przepraszam co to za wzór :lol: :lol: :lol: Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
_Vip_ Opublikowano 28 Listopada 2006 Zgłoś Opublikowano 28 Listopada 2006 (edytowane) No to sprawa jest jasne biore topowera p6 530w A swoją drogą zawiodłem się na zenfist'cie nawet bardzo......... w rozmowie nie dosc ze polecili mi tego tacensa jako jedna z najlepszych konstrukcji na rynku to jak sie pytalem czy tagan badz topower nie lepszy przypadkiem to powiedzieli ze to slabsze konstrukcje od taceonsa....ciekawe..... Dlatego zasilacza juz u nich nie kupie prosta piłka :] ostro :lol: ...ale nie dziw sie...ZenFist to juz nie jest jednoosobowa firma prowadzona przez czlowieka oblatanego w zasilaczach jak malo kto, tylko prezna korporacja z niedokonca fachowymi pracownikami (pije tu min. do wykladu o zasilkach jaki byl prezentowany na ostatnich targach w Krakowie) co do p6 520W... sam mam niesamowita chrapke wessac ten zasilacz do prywatnego kompa, bo tak jak napisal Benito ... pomimo ze nie jest to jakas super cicha zasilka, to jego kultura pracy jest jak najbardziej akceptowalna nawet dla osob ktore cenia sobie cisze. Pomijam juz fakt ze aktualnie jest to niesamowicie lakomy kasek ze wzgledu na bardzo niska cene w stosunku do jego mozliwosci wkoncu na bazie tej zasilki powstal OCZ powerstream, ktory nadal dla wielu jest jedna z najlepszych zasilek do overclockingu Edytowane 28 Listopada 2006 przez _Vip_ Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
99tomcat Opublikowano 28 Listopada 2006 Zgłoś Opublikowano 28 Listopada 2006 Trudny wybór. Ja mam Tagana i już chyba zostanę przy tej firmie. Pierwszy raz jak go odpaliłem na krótko to myślałem, że nie działa. Po roku użytkowania nic się nie zmieniło, cisza i spokój :) eh tylko nowe tagany sxą fajne ale na pewno nie ciche :lol: co do topka p3 to mam 450w wersje z 2x80mm wentylami i jest naprawde cichy-dla mnie super , chociaż zdaje sobie sprawe,zę p6/p7 są nieco bardziej zaawansowane technicznie. Ja wybrałem jednak cisze kosztem nawet kilku watów ponad norme :wink: Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
zgk5 Opublikowano 28 Listopada 2006 Zgłoś Opublikowano 28 Listopada 2006 a przepraszam co to za wzór :lol: :lol: :lol: I=P/U, myślałem że go znasz Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
_Vip_ Opublikowano 28 Listopada 2006 Zgłoś Opublikowano 28 Listopada 2006 eh tylko nowe tagany sxą fajne ale na pewno nie ciche :lol: co do topka p3 to mam 450w wersje z 2x80mm wentylami i jest naprawde cichy-dla mnie super , chociaż zdaje sobie sprawe,zę p6/p7 są nieco bardziej zaawansowane technicznie. Ja wybrałem jednak cisze kosztem nawet kilku watów ponad norme :wink: calkowicie sie zgadzam :] ...ale w przypadku akurat P6 520W jakos kurde mnie skreca :lol: :lol: :lol: Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
99tomcat Opublikowano 28 Listopada 2006 Zgłoś Opublikowano 28 Listopada 2006 (edytowane) tak czy siak nie ma to jak dobry topek :wink: Edytowane 28 Listopada 2006 przez 99tomcat Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
aerial Opublikowano 28 Listopada 2006 Zgłoś Opublikowano 28 Listopada 2006 Jesli priorytet cisza nie bralbym P6. Jest dosc cichy ale sa cichsze. W zasadzie chodzi o wentyl i jego charakterystyke obrotow wzgledem obciazenia. Cichy zasilacz to taki co ma slizgowy wentyl i do tego odpowiednio sterowany (niskie obroty). Tak bylo w starszych seasonicach S12 z Yate Loonem, nowsze maja kulkowa adde i juz defaultowo nie sa tak super ciche (chociaz nadal bija topka p6 w tym wzgledzie). Cichy fabrycznie zasilacz to napewno Neo HE, maja 1x 80tke i sa bardzo wysoko w rankingach na cisze, niezly wybor, dobra jakosc, odpinane kable, tylko sa dosc drogie. Ja bym raczej celowal w zasilacz o duzej sprawnosci (nie koniecznie jakiegos demona testow pod wielkim obciazeniem). Na codzien nie doceni sie tego teoretycznego zapasu (jak np z topowera p6), a bedzie irytowal szum, ze jednak moglismy miec cichszy zasilacz (kosztem jakichs dodatkowych watow). Jest na rynku pare zasilek ktore moga byc naprawde SUPER ciche, ale zazwyczaj maja zle skalibrowane i dobrane wentyle. Jednym z najlepszych zawodnikow w tej kategorii sa fortrony GLN, ktore mozna dostac w obudowie Amacroxa, albo Bequieta Straightpower (lepiej wykonany niz Amacrox). Podobna kategoria to Seasonic S12 (wysoka sprawnosc) i wlasnie NEO HE. Rowniez topower P3 ma bardzo wysoka sprawnosc. Najlepiej kupic cos sprawnego i nawet kosztem gwary zmodowac wlasnym wentylem. Wtedy cisza jest naprawde satysfakcjonujace. Szczrze, to nie znam alternatywy zasilacza z wentylem (nawet bardzo drogiego), obecnie dostepnego na rynku ktory dorowna takiemu sprawnego ~85% ze zmodowanym wentylem puszczonym jakims slizgiem (np fander) np na 400RPM (a to spokojnie wystarcza w tych sprawnych zasilkach). Nawet w najcichszych zasilaczach wentyle kreca sie znacznie szybciej z racji na wymagana predkosc startowa. Sterujac np z plyty mozna ominac ta bariere. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...