Skocz do zawartości
tanx

Zasilacz Do 400zł Mega Cichy Co Radzicie?

Rekomendowane odpowiedzi

I=P/U, myślałem że go znasz

kuirde sorry men

hehe

źle zrozumialem Twoją wypowiedz.

zwracam honor :)

p.s.

choc swoja droga w niektorych zasilkach sumy natezen w obwodach sie sumuje (patrz moj seasonic).

Edytowane przez Pageup

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Szczrze, to nie znam alternatywy zasilacza z wentylem (nawet bardzo drogiego), obecnie dostepnego na rynku ktory dorowna takiemu sprawnego ~85% ze zmodowanym wentylem puszczonym jakims slizgiem (np fander) np na 400RPM (a to spokojnie wystarcza w tych sprawnych zasilkach). Nawet w najcichszych zasilaczach wentyle kreca sie znacznie szybciej z racji na wymagana predkosc startowa. Sterujac np z plyty mozna ominac ta bariere.

Zgodzę się w 100% z przedmówcą.

Mam właśnie taki ULTRA CICHY zestaw - Seasonic SS12- 500W @ Fander,

Poprzednio w Seasonicu była Adda, też dość cicho to pracowało bo Seasonic ma po prostu genialny kontroler obrotów, doskonale skalibrowany.

Zastosowanie Fandera 120 powoduje, że ten zestaw staje się półpasywny, tzn przez dłuższy czas Fander podpięty do kontrolera nie stratuje i zasilacz pracuje jako typowo pasywny. Niestety, pogarsza to ogólna wentylacje budy więc lepiej Fandera podłączyć po 12voltowe złącze na mobo i ustawić np. 400 obr/min.

Tego sie w ogóle nie słyszy a buda jest wentylowana. Poza tym Seasonic ma bardzo wysoka sprawność przetwarzania co również rzutuje na małą temperaturę i w związku z tym małe obroty wentyla. Ciszej się już nie da .... tego po prostu nie słychać.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ja bym sie troche bal to zostawiac w pasywie w idle. Ta zasilka nie zostala zaprojektowana do takiej pracy, pewne elementy bardzo punktowo moga nagrzewac sie w idle do zbyt wysokiej temperatury i moze to miec znaczacy wplyw na zywotnosc zasilacza. Lepiej dac stale bardzo niskie obroty wlasnie - i mamy spokoj.

A sama wentylacja budy przy 400RPMach to tez jest raczej mocno powiedziane. Przeplyw jest bardzo slaby.

Co warto zaznaczyc jest conajmniej kilka roznych firm i modeli ktore sie nadaja do takiego moda. Wcale nie musi to byc seasonic (a na forum akurat pare osob ma wlasnie seasoniki).

Edytowane przez aerial

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

kuirde sorry men

hehe

źle zrozumialem Twoją wypowiedz.

zwracam honor :)

p.s.

choc swoja droga w niektorych zasilkach sumy natężen w obwodach sie sumuje (patrz moj seasonic).

U mnie też :lol:

( SS12 -500 ma 396 Wat na obwodzie 12V co daje łączny prąd obu lini 396/12=33A co zgadza się z I1=17A +I2=16A) - ale to raczej rzadki przypadek.

W większości zasilaczy reguła prostego sumowania prądów nie jest prawidłowa.

@aerial

Ja bym sie troche bal to zostawiac w pasywie w idle.

Ja też, dlatego nie pracuję w trybie pasywnym - choć zasilacz ma spory zapas mocy

A sama wentylacja budy przy 400RPMach to tez jest raczej mocno powiedziane. Przeplyw jest bardzo slaby

Zgadza się, miałem na myśli wentylację zasilacza, dla w miarę poprawnej wentylacji budy trzeba ustawić około 700 -800 RPM.

a na forum akurat pare osob ma wlasnie seasoniki

Ty też :D Edytowane przez zgk5

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Chciałbym wyjaśnić parę kwestii.

Zasilacz może "wydać" moc maksymalną na poszczególnej linii pod warunkiem, że pozostałe linie napięciowe nie obciążają głownego transformatora na tyle, żeby to uniemożliwić.

Są na tabliczkach sytuacje podaje się moc maksymalną dla każdej linii z osobna. W praktyce jednak ta moc jest inna dla każdego koputera, ponieważ różne maszyny obciążają w inny sposób pozostałe linie.

Testując Seasonica S12 500W przy założeniu tabliczkowego obciążenia na linie +12v, dokładając chociaż minimalne obciążenie na inne linie, widać było, że zasilacz już "ZDYCHA", bo zasilanie po stronie pierwotnej przestaje wydalać.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Testując Seasonica S12 500W przy założeniu tabliczkowego obciążenia na linie +12v, dokładając chociaż minimalne obciążenie na inne linie, widać było, że zasilacz już "ZDYCHA", bo zasilanie po stronie pierwotnej przestaje wydalać.

Trzeba to jeszcze odniesc do codzienniej praktyki uzytkownikow.

Osobicie nie uwazam tych zasilaczy za jakies wyjatkowo nadzwyczajne w kwestii parametrow mocy, ale zastanawia fakt, ze nie spotkalem sie z opinia w ktorej komus te zasilki okazaly sie nie wystarczajace. Wynika to zapewne z tego ze np stosujac S12 500W, jest bardzo male prawdopodobienstwo ze ktos przekroczy obciazalnosc lini 12V. Fakt jest jednak taki ze chyba wszyscy uzytkownicy na forum tych zasilek jak narazie sa bardzo zadowoleni. Juz nie wspomne o ludziach na spcr (sponsorowanych przez seasonica :wink: ).

Ujmujac to w 1 zdaniu - nawet jesli to co napisal Benito jest prawda w odniesieniu do wszystkich egzemplarzy S12, to w praktyce nic to nie zmienia. Natomiast posiadanie cichego i niezawodnego zasilacza jest jak najbardziej odczuwalne podczas jego kilkuletniej sluzby w danym configu.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Z tego co piszesz wynika, że model SS -500Wat nie osiągnął nawet 400Wat Pout. :D

Ciekawy jestem jak to zmierzyłeś, czy tylko było widać ?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Jakby mnie bylo stac na pozadne SLI to bym mial zasilacz 1kpln, a nie bawilbym sie w seasoniki :wink:

a one strasznie tanie są :-P

sprzedaj kota będziesz miał na zasilacz :D

Edytowane przez Nierealny

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Witam

wziąłem w końcu topowera 520w i co moge powiedziec.

jak narazie nieslyszalny, ale to con wyprawia jest jak jakis piecyk, tak ookropnie sie grzeje ze szkoda gadac, kupilem traz bude chiefteca ze stylu wentylem 120mm to jakos wyciaga ten ukrop ale i tak wrzatek..... ale co do ciszy to nie mam zastrzezen, silniki dyskow mi dosyc glopsno pracuja, i sa chyba njglosniejsze z calego kompa :]

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Z tego co piszesz wynika, że model SS -500Wat nie osiągnął nawet 400Wat Pout. :D

Ciekawy jestem jak to zmierzyłeś, czy tylko było widać ?

Platforma testowa Angela.pl

Jeśli chcesz dowodów to się do nich zgłoś z tym zasilaczem.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Platforma testowa Angela.pl

Jeśli chcesz dowodów to się do nich zgłoś z tym zasilaczem.

Tak, zaraz wymontuję go z kompa i grzecznie do nich pójdę, na szczęście mam do nich blisko bo to też Wrocław :D

Myślałem, to co napisałeś o SS12-500W wynika z Twoich własnych pomiarów ...

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Moich własnych na tejże platformie.

Nie wiem BENITO co to za platforma i jak to zostało zmierzone, że S12-500Wat nie jest w stanie podać więcej niż 400 Wat na wyjście. Zasilacz jest markowy i nie sadzę żeby to mogła być prawda - tak jak to ma nieraz miejsce w zasilaczanch no name. Zresztą w sieci jest sporo testów tej zasiłki i nigdzie nie spotkałem się z tak negatywną opinią którą Ty serwujesz o Seasonicach, wręcz przeciwnie.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

S-12 500W ma 33A, co daje 396W dla +12v

Jeśli przy tej mocy zaczniesz mu dorzucać na piątkę i 3,3v to napięcia spadają dość mocno.

A 33A to nie jest jakiś super wynik przy tej mocy całkowitej. Topower może dać sporo więcej.

Jak już mówiłem. Testy są wiarygodne, jeśli nie wierzysz przyjedź kiedyś na jakieś targi/zlot to zobaczysz dowód.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

S-12 500W ma 33A, co daje 396W dla +12v

Jeśli przy tej mocy zaczniesz mu dorzucać na piątkę i 3,3v to napięcia spadają dość mocno.

A 33A to nie jest jakiś super wynik przy tej mocy całkowitej. Topower może dać sporo więcej.

Jak już mówiłem. Testy są wiarygodne, jeśli nie wierzysz przyjedź kiedyś na jakieś targi/zlot to zobaczysz dowód.

Na silentpcreview też to mierzyli i wyniki wyszły zgoła inne.

Kontroler napięć w modelu S12 -500 okerślili mianem "excellent, within -/+2% on all lines at all test loads "

Na targi chętnie przyjde, tylko daj znać jak będą.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

http://silent-pc.pl/pid/162/Topower_TOP-627_P6_EZ

kupiłem 3 dni temu i najgłosniejsze w kompie sa teraz dyski,, jedyną wada jest to ze oplot na kablach jest tak sztywny ze mi raz zasilanie wyskoczyło z dysku :)) w starym chieftecu kabelki były jakies jajniejsze,ale moze sie przyzwyczaja do obudowy

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Zobaczcie w jakiej cenie znalazłem seasonica s12 500 -

http://sklep.komputerowy.pl/products//3102.html

a 430 za -

http://sklep.komputerowy.pl/products/seaso...12430/3101.html

Czy może ktoś z was kupował coś w tym sklepie?Wszystko jest tam minimum o 30 zł taniej niż w najtańszej ofercie u konkurencji. Naprawdę można tam o tyle taniej kupić np tego seasonica? Czy może jest tak jak podejrzewam,że wtedy gdy chcę kupic okazuje się,że cena uległa zmianie.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Sorry za OT, ale też trochę popatrzyłem po tym sklepie i znalazłem coś takiego:

http://sklep.komputerowy.pl/products/lc_po...g_420w/795.html

I tak sobie myślę, czy ten zasilacz przypadkiem nie jest kolejnym wcieleniem HK350AP? Miał go ktoś w łapskach?

Trochę pogooglowałem:

http://www.amazon.de/LC-Power-LC6420G-Netz...t/dp/B000AGEU4G

http://www.lc-power.com/htm/products_detai...d=3&a_id=50

Obciążalności podobne. Poza tym ten 14cm wentylator nie jest zbyt często spotykany w zasilaczach. Z tego co kojarzę, to Huntkey robił któreś starsze modele LC Power.

Edytowane przez luk1999

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

No to sprawa jest jasne biore topowera p6 530w

A swoją drogą zawiodłem się na zenfist'cie nawet bardzo......... w rozmowie nie dosc ze polecili mi tego tacensa jako jedna z najlepszych konstrukcji na rynku to jak sie pytalem czy tagan badz topower nie lepszy przypadkiem to powiedzieli ze to slabsze konstrukcje od taceonsa....ciekawe.....

Dlatego zasilacza juz u nich nie kupie prosta piłka :]

taak widzisz... Ludzie dzielą się na dwie grupy - tych którzy myślą stereotypowo i tych, którzy działają analitycznie. Jeżeli Codegen zostanie oblany łaską geniuszu i zrobi zasilacz cichy, bezpieczny, o wysokiej sprawności i stabilnych napięciach. To również go polecę, jeżeli będzie DOBRY. A jak Antec, Tagan, Topwower, HuntKey albo Seasonic wypuści gniot to zgodnie z tą samą filozofią go NIE polecę jeżeli będzie ZŁY.

Jest pewna różnica między pisaniem dla pisania bez rzetelnej wiedzy, a przetestowaniem czegoś rzetelnie i wyrażaniem swojej opinii na ten temat. Jeżeli chodzi o Tacensa Valeo Smart 480W to uważam że jest on bardzo dobrym zasilaczem i spokojnie konkuruje z Topowerem i Seasoniciem. Jeżeli ktoś ma co do tego wątpliwości i jest z Wrocławia zapraszam do nas, albo angeli gdzie sobie można to sprawdzić. Co ciekawe Tacens po schłodzeniu potrafi zatrzymać wentylator. Pokreślam, że dotyczy to tylko tego modelu Tacensa i względnie 560W. Reszta jak działa każdy wie.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

taak widzisz... Ludzie dzielą się na dwie grupy - tych którzy myślą stereotypowo i tych, którzy działają analitycznie. Jeżeli Codegen zostanie oblany łaską geniuszu i zrobi zasilacz cichy, bezpieczny, o wysokiej sprawności i stabilnych napięciach. To również go polecę, jeżeli będzie DOBRY. A jak Antec, Tagan, Topwower, HuntKey albo Seasonic wypuści gniot to zgodnie z tą samą filozofią go NIE polecę jeżeli będzie ZŁY.

Jest pewna różnica między pisaniem dla pisania bez rzetelnej wiedzy, a przetestowaniem czegoś rzetelnie i wyrażaniem swojej opinii na ten temat. Jeżeli chodzi o Tacensa Valeo Smart 480W to uważam że jest on bardzo dobrym zasilaczem i spokojnie konkuruje z Topowerem i Seasoniciem. Jeżeli ktoś ma co do tego wątpliwości i jest z Wrocławia zapraszam do nas, albo angeli gdzie sobie można to sprawdzić. Co ciekawe Tacens po schłodzeniu potrafi zatrzymać wentylator. Pokreślam, że dotyczy to tylko tego modelu Tacensa i względnie 560W. Reszta jak działa każdy wie.

Faktycznie Tacens 480W jest niezly. Dosyc duza sprawnosc, polpasywna praca, spora obciazalnosc.

Jest zdecydowanie lepszy od modelu 460W ktorego nie polecam chyba ze do naprawde slabego sprzetu.

Co do porownania do P3 Topowera, sprawnosc podobna, lepsza jednak u Topowera.

Obciązalność lini 12V przy +5V 12A 3.3V 16A max co mozna wycisnac z Tacensa to 33A na 12V, przy Topowerze jest to 40A. Jednak przy tym obciazeniu oba zasilacze sa naprawde glosne.

Po mocniejszym obciazeniu Tacensa 12V spada do 9V a zasilacz dalej dziala, nie jest to jakos specjalnie szkodliwe dla komponentow poniewaz komputer zaliczy restart ale nie wyglada ladnie ;)

Poziom szumow kilakrotnie wiekszy na Tacensie ale to nie dziwi nie ta klasa elektroniki.

Generalnie Tacens konstrukcyjnie jest niezly jesli tylko nie bedzie awaryjny (temperatura) zapowiada sie na naprawde dobrego zawodnika w tym segmencie cenowym.

Co do glosnosci sprawa jest oczywista w trybie polpasywnym Tacensa nie slychac :) w zamknietej obudowie, Topowera leciutko ale jednak slychac.

Wszystko jednak zalezy od wyciszenia samego komputera, w wiekszosci wypadkow nie bedzie slychac roznicy miedzy tymi zasilaczami.

Od kiedy wentylator sie wlaczy roznica juz nie jest taka oczywista zalezy co komu przeszkadza bo wentylatory maja troche inny odglos pracy

W miare zwiekszania sie obciazenia (temperatury) Topower jest jednak troche cichszy, natomiast pod pelnym obciazeniem roznicy praktycznie nie ma oba sa glosne wiekszy wentylator Tacensa robi jednak wiekszy halas.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

http://silent-pc.pl/pid/162/Topower_TOP-627_P6_EZ

kupiłem 3 dni temu i najgłosniejsze w kompie sa teraz dyski...

Nie wiem jakim cudem, ale u mnie (sprzęt z podpisu) ten zasilacz daje jak suszarka, lepiej go wymienić na coś innego, czy kupić cichsze wentyle 2x80 i zamienić z firmowymi?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Faktycznie Tacens 480W jest niezly. Dosyc duza sprawnosc, polpasywna praca, spora obciazalnosc.

Jest zdecydowanie lepszy od modelu 460W ktorego nie polecam chyba ze do naprawde slabego sprzetu.

Co do porownania do P3 Topowera, sprawnosc podobna, lepsza jednak u Topowera.

Obciązalność lini 12V przy +5V 12A 3.3V 16A max co mozna wycisnac z Tacensa to 33A na 12V, przy Topowerze jest to 40A. Jednak przy tym obciazeniu oba zasilacze sa naprawde glosne.

Po mocniejszym obciazeniu Tacensa 12V spada do 9V a zasilacz dalej dziala, nie jest to jakos specjalnie szkodliwe dla komponentow poniewaz komputer zaliczy restart ale nie wyglada ladnie ;)

Poziom szumow kilakrotnie wiekszy na Tacensie ale to nie dziwi nie ta klasa elektroniki.

Generalnie Tacens konstrukcyjnie jest niezly jesli tylko nie bedzie awaryjny (temperatura) zapowiada sie na naprawde dobrego zawodnika w tym segmencie cenowym.

Co do glosnosci sprawa jest oczywista w trybie polpasywnym Tacensa nie slychac :) w zamknietej obudowie, Topowera leciutko ale jednak slychac.

Wszystko jednak zalezy od wyciszenia samego komputera, w wiekszosci wypadkow nie bedzie slychac roznicy miedzy tymi zasilaczami.

Od kiedy wentylator sie wlaczy roznica juz nie jest taka oczywista zalezy co komu przeszkadza bo wentylatory maja troche inny odglos pracy

W miare zwiekszania sie obciazenia (temperatury) Topower jest jednak troche cichszy, natomiast pod pelnym obciazeniem roznicy praktycznie nie ma oba sa glosne wiekszy wentylator Tacensa robi jednak wiekszy halas.

bardzo fajna i fachowa mini recka obu zasilaczy..mam przy okazji potwierdenie,zę w najbliższych latach nie będe w stanei zakatować swojego p3 i o to mi chodziło..co do ciszy to mam wc i wcale zasialcz nie jest najgłośniejszya budka otwarta B)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Szczerze polecam tego zawodnika:

http://www.pcprojekt.pl/?/p__katalog_produ...5_480W_EasyCon/

Pracuje u mnie już jakiś czas i jest naprawdę cichutki. Ewentualnie poszukaj dobrej zasiłki, w której wymiana chłodzenia nie powoduje utraty gwarancji ( w Taganie, niestety traci sie ją) wstaw np. coś takiego:

http://sklep.komputronik.pl/pelny.php?id=27193

Może za głośny?? :-P :D :)

Edytowane przez bzykofm

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi