Skocz do zawartości
tanx

Zasilacz Do 400zł Mega Cichy Co Radzicie?

Rekomendowane odpowiedzi

Ten U15 nie jest zasilaczem godnym polecenia dzisiaj. Chyba ze za pol ceny na allegro. Sa lepsze za ta kase.

A wymiana wentyla? Juz lepiej zmodowac w ten sposob sprawniejszy zasilacz, bo tagan z wolnoobrotową 120tka bedzie sie koszmarnie grzal.

Edytowane przez aerial

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Podłącze się do tematu. Mam zamiar kupić cichy zasilacz do mojego PC. Hałas który tworzy mój obceny Chieftec jest nie do przyjęcia (chociaż napięcia są bardzo dobre). Kwota którą dysponuje to 300zł - 320zł max. Chciałbym zasilacz z odpinanymi kablami, wentylatorem 120mm, oplotami. Nie mam zamiaru łączyć kart w SLI, nie potrzebuje dwóch dysków (aktualnie mam jeden 200gb na ATA i zostanie jeszcze przez długi czas), mam nagrywarke dvd, sb live i nic pozatym. Nie będe wymieniał procka na DualCore, przynajmniej przez najbliższy rok bo po prostu nie jest mi to potrzebne. Gdyby nie to, że moj Chieftec hałasuje to bym go nie zmieniał, no ale cóz :P Zastanawiam się nad tymi zasilaczami:

Tacens Valeo Smart 480 319zł (odpinane kable, wentylator 120mm, oploty, tryb pół-pasywny. Ten zasilacz odpowiada mi najbardziej. Z tego co wyczytałem na zenfist.pl jest to dobry zasilacz i go polecają, zresztą w tym temacie też o nim pisaliście. Jedynie obawiam się tego trybu pół-pasywnego. Czy przez czas kiedy wentylator nie kręci się, podzespoły zasilacza nie zdąrzą się nagrzać do niebezpiecznych temperatur które przy dłuzyszym używaniu zasilacza mogłbyby doprowadzić do uszkodzenia?)

Seasonic S12-380/430 259zł/322zł (wentylator 120mm, dołączony oplot do złaczania kabli. Brak odpinanych kabli troche mi wadzi...Pozostaje jeszcze wybór wersji. Czy 380W starczy do mojego configu? (podejrzewam, że tak). Nie chce przepłacać za moc której nie wykorzystam i tak. Jeżeli faktycznie jest wystarczający to chyba go kupie, bo jest najtańszy ze wszystkich ktore podalem, a brak odpinanych kabli jakoś przeżyje).

Enermax Liberty 400W 329zł (odpinane kable, wentylator 120mm, oploty. Jest to firma która wg mnie jest najpewniejsza i "markowa". Jak z głośnością tego zasilacza? W opiniach na zenfist.pl przeczytałem, że jest cichy...)

Może jakies inne propozycje? Z góry zaznaczam, że nie chce Topka TOP-627P6 EZ 520W. Na pewno jest cichy i na pewno posiada duzą moc, ale podobno bardzo się grzeje, a nie chce mieć piekarnika w obudowie, po drugie i tak tej mocy nie wykorzystam, bo nie mam prądożernego zestawu... :P )

Z góry thx za sugestie.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

była by to delta to tak ale to sirtec więc raczej nie a rady, poza tym nie wiem czy nie ma akurat tej padającej serii..

moje typy to topower p3 lub p7 wersje z odpinanymi kablami.

Sam mam p3 450w bez odspinanych kabli i jest i cichy i mocny- to co w sigu nie robi na nim żadnego wrażenia. !2v spada z standardowego dla topowera 12.20 v na 12.14 w stresie jak wszystko na maxa wykręcone :wink: Mam jeszcze jak widać spory margines B)

Edytowane przez 99tomcat

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

@grzesiu: a nie prościej wymienić wentyl w zasilaczu na cichszy.

Nie ma sensu, w zasilaczu są 2 wentyle 80x80x15 a jedyne 15mm jakie widzialem to Zalmany po 30zł sztuka, zresztą ten zasilacz nie ma oplotów, odpinanych kabli więc postanowiłem, że raz wydam więcej ale na coś dobrego.

była by to delata to tak ale to sirtec więc raczej nie a rady, poza tym nie wiem czy nie ma akurat tej padającej serii..

moje typy to topower p3 lub p7 wersje z odpinanymi kablami.

Sam mam p3 450w bez odspinanych kabli i jest i cichy i mocny- to co w sigu nie robi na nim żadnego wrażenia. !2v spada z standardowego dla topowera 12.20 v na 12.14 w stresie jak wszystko na maxa wykręcone :wink: Mam jeszcze jak widać spory margines B)

Mojemu chieftecowi narazie sie nie zapowiada na odejście z tego świata :P Topowera P7 nie kupie bo tak jak wyzej wspomniałem, nie chce zeby mi podgrzewał powietrze w budzie i nie potrzebuje tyle mocy. Co do P7...Topower TOP-420 P7 EZ kosztuje 329zł, na niego byłoby mnie stać...:> Zastanowie się pomiedzy Topowerem, Tacensem i Seasonicem...Zamawiam wszystko (tzn. chłodzenie + zasilacz) dopiero po świetach więc mam jeszcze czas.

Edytowane przez grzesiu

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

ee czegoś nie łapie- nie kupie p7 bo podgrzewa powietrze a nad p7 sie zastanowie? o co ci chodziło? :blink:

jesli zamiast pierwszego p7 miało być p5 zgoda, jeśli p6 to mozę też coś w tym jest..jak p3 to bzdura bo jest zimny i tyle i nic nie podgrzewa...

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

jak p3 to bzdura bo jest zimny i tyle i nic nie podgrzewa...

Ale nie wyciąga tak z obudowy jak jakiś z 12cm wentylem :P

Ja tam se sprawilem S12, się pochwale, okazyjnie znalazłem w sklepkomputerowy.pl - 380W za 205zł :mrgreen: (szkoda tylko że na przesyłke GLS'em zeszło 15zł, tydzień i 30zł na telefony do tych idiotów, nigdy więcej przesyłek przezs GLS, nawet za darmo...) Tylko musze jeszcze jakiś cichszy wentylek w niego wstawić choć oryginalny nie jest jakiś przeraźliwie głośny ;]

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Faktycznie kupiłeś okazyjnie, bo teraz już w tym sklepie ceny takie fajne nie są - wcześniej prawdopodobnie popełnili błąd - jako ceny brutto podali netto ;).

No wiem, 2 dni po moim zakupie dali nowe ceny i oznaczyli towar jako niedostępny także miałem też troche szczęścia (jakby był popełniony błąd w cenie to by pewnie mi nie przyjeli zamówienia do realizacji, ale nie wiem) :) Szkoda tylko że wziąłem kuriera zamiast poczty... ugh, jeszcze mi nie przeszlo wrukwienie.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

ee czegoś nie łapie- nie kupie p7 bo podgrzewa powietrze a nad p7 sie zastanowie? o co ci chodziło? :blink:

jesli zamiast pierwszego p7 miało być p5 zgoda, jeśli p6 to mozę też coś w tym jest..jak p3 to bzdura bo jest zimny i tyle i nic nie podgrzewa...

Hehe, chodziło mi o P6 własnie...nie chce juz nic z 2x80mm ;)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Teraz zastanawiam się tylko na dwiema zasiłkami. Topowerem TOP-420 P7 EZ i Tacensem Valeo Smart 480W. Jeżeli ktoś potwierdzi, ze przy srednim configu (coś podobnego do mojego) wentylator w zasilaczu nie hałasuje i nie słychać go w odległości 1m od obudowy to kupuje TP.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Wiem, że TP jest o klase wyzej :P A co Ty bys polecił do mojego configu za max 330zł z wentylem 12cm (cichym)?

Ja bym na Twoim miejscu zastanowił się jeszcze nad tymi dwoma zasilaczam:

http://zenfist.pl/pID/273.htm

http://zenfist.pl/pID/1054.htm

Liga ultra cichowców się poszerza ;)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

to jako posiadacz podanego przez BENITA chiefteca ale z odpinanymi kabelkami, to proponuje tutaj. poszukaj, mozliwe ze gdzies znajdziesz taniej. zasilka cichutka, przy otwartej budzie lekko slyszalna ale dopiero obciazona np przy graniu w cos konkretniejszego (choc moj sprzet to nijakie obciazanie), choc wtedy chlodzenie procka szumi. w nocy gdy wszystko jest poskrecane, przy otwartej budzie jest cichuuutko. zasilka godna polecenia:)

Edytowane przez mumin34

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Hehe, chodziło mi o P6 własnie...nie chce juz nic z 2x80mm ;)

ja teżnie chciałem...dopoki nie usłyszałem wpierw tagana u-01 a pare dni potem swojego topka p3 B)

akurat majać wc i otwartą bude wentylacja schodzi na dalszy plan więc zmiana z delty majacej 12cm smigło na topka p3 mi zupelnie nie przeszkadza w sensie temperatur,m natomiast cisze "słychac" :wink:

dla lubiących duzę rozmiaryt pozostaje wersja topka p3 z wentylem 12cm lub od razu topek p7..

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi