Skocz do zawartości
Gość Winter

Brak Polskich Znaków W Programach W Windowsie

Rekomendowane odpowiedzi

Witam,

Od kilku dni doświadczam dziwnego zdarzenia z czcionkami, mianowicie brakuje polskich znaków, tzn., jeśli wejdę do Startu to wszystko jest w porządku, jeśli jednak uruchomię byle jaki program, tj. Nero, czy jakiś słownik to zamiast ń mam C, zamiast ś mam *.

Sprawdzałem ustawienia regionalne i wszystko jest w porządku.

Jak to naprawić?

Edytowane przez Winter

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Tak, zmieniłem, ale chce Tahomę, bo lepiej wygląda.

Wygląda na to, że czcionka Tahoma jest uszkodzona, bo z innymi chodzi wszystko. Próbowałem załadować od nowa kompozycję, może zresetuje ustawienia, ale nic to nie pomogło.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ja mam taki sam problem, tyle że mam ang windowsa. W ust klawiatury da się zainstalować polki (programisty) ale w opcjach regionalnych w opcjach zaawansowanych jak ustawie polski to wyskakuje mi błąd że nie można ustawić tego języka, skontaktuj się z administratorem. Na pewno w katalogu windowsa brakuje mi polskiego, wie ktoś który to plik i jak go zdobyć ?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Tahoma jest definiowana jako czcionka angielskiego jezyka kodowania. start->control panel-> regional and language options-> advanced i sprawdz czy masz zainstalowane odpowiednie jezyki kodowania. nawet jezeli amsz wszystkie opcje pozmieniane na polski problem moze tkwic wlasnie w jezyku kodowania.

ostatniemu koledze tez to pomoze ;)

z doswiadczenia wiem jakby kto pytal ;]

p.s blad dla szejka zaraz sprubuje obadac jak to naprawic ;)

Edytowane przez chedder

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Nadal jest ten problem.

Nie mogę używać polskich znaków w żadnym programie, również w GG.

Próbowałem wgrywać tahomę, przywrócić pliki systemowe przez sfc i naprawić czcionki przez TweakUI, ale zero efektu.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

sluchaj u mnie to wyglada tak :

mam angielskiego windowsa nemesis 2.0 (mod xp)

instaluje sie caly po ang po czym instaluje recznie jezyki do klawiatury, zmieniam opcje regionalne wszystkie na polish/poland ustawiam czcionke na tahoma (u mnie domyslnie) i daje rade

identycznie to wyglada jak u was przed zastosowaniem zmian.

zaraz dam wam liste kodowan :

Dołączona grafika

i dalej numerki :

20127

20161

20866

21866

28591

28592

28594

28595

28597

28599

28605

37

437

500

50220

50221

50222

50225

50227

50229

51949

52936

57002-57011

65000

65001

720

737

775

850

852

855

857

860-869

874

875

936

932

949

950

usunolem wszystkie nieobowiazkowe (te na czarno) i nie zauwazylem zadnych negatywnych tego skutkow

sprawdzcie czy macie zainstalowane te wszystkie, jak nie da to rezultatu to pisac bede dalej kminil.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Mam dokładnie takie same kodowania jak u Ciebie. Wkurzyłem się i zainstalowałem wszystkie- też nic to nie dało. Szkoda mi pozbywać się tego windowsa, gdyż jest naprawdę fajnie stjuningowany...;/

Tutaj screen jak to wygląda u mnie, przy zaznaczeniu w zaawansowanych Polish/Polski i zastosowaniu wyskakuje właśnie taki błąd.

Dołączona grafika

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Nosz zajebiście, właśnie miałem w tym tygodniu zająć się lokalizacją programu, a tu pupa, nie ma polskich znaków i zamiast nich jakieś dziwne... reinstalka Windy będzie konieczna :/

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi