humax5400 Opublikowano 17 Listopada 2006 Zgłoś Opublikowano 17 Listopada 2006 Więc: Poskladalem komputer : Plyta Glowna ABIT NV8(zalozylem zalmana niebieskiego na mostek) , procesor AMD 3000+ Vencie( socket 754 ) na niego AC Freezer 64 Pro. Karta graficzna:Galaxy GeForce 7900GS Zalman Edition 2x512 Ram DDR 400 MHz 2x Napędy optyczne 1xFDD 3 urządzenia na USB Zasilacz: NeoTec 420W (musialem zasosowac przejsciowke z 20 pin na 24 pin aby podlaczyc do plyty glownej) Zlozylem to wszystko i gdy wlaczam komputer wentylatory zaczynaja sie krecic, ale nagle nim pojawi sie cokolwiek na monitorze coś zaczyna PISZCZEĆ ... piszczy i sie wylacza. Na plycie glownej zapala sie dioda zielona i zaraz gasnie. Nie wiem co robic, pomozcie bo jestem zalamany :cry: Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Dziuby Opublikowano 17 Listopada 2006 Zgłoś Opublikowano 17 Listopada 2006 Ile razy piszczy i jaki ma bios płyta AMI,Award,Phoenix Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
humax5400 Opublikowano 17 Listopada 2006 Zgłoś Opublikowano 17 Listopada 2006 Ile razy piszczy i jaki ma bios płyta AMI,Award,Phoenix Ale to nie piszczy BIOS... to jest pisk jakby cos hamowalo Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Dziuby Opublikowano 17 Listopada 2006 Zgłoś Opublikowano 17 Listopada 2006 Spiker piszczy tak Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
humax5400 Opublikowano 17 Listopada 2006 Zgłoś Opublikowano 17 Listopada 2006 Wlaczalem go przed chwila i juz nic nie piszczy. Wentylatory chodza, dysk twardy tez... ale nie mam obrazu :( Mam monitor NEC z 2000 roku. Karta graficzna to Galaxy GeForce 7900gs. W zwiazku ze monitor mam starego typu podlaczam go do karty galaxy przez przejsciowke, poniewaz galaxy posiada tylko 2 wejscia dvi Czemu nie ma obrazu ?Czy karta moze byc walnieta ? Wentylator na niej chodzi normalnie... prosze o pomoc ps. co do tego piszczenia to nie wiem co to bylo, teraz sie wlacza i nic nie piszczy ale obrazu nie ma. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Dziuby Opublikowano 17 Listopada 2006 Zgłoś Opublikowano 17 Listopada 2006 Rozbierz go i odpoczątku złóż na pająka be napędów Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość teat Opublikowano 17 Listopada 2006 Zgłoś Opublikowano 17 Listopada 2006 (edytowane) Raczej to nie wina monitora...też miałem czarno na monitorze gdy mi proc padł :-P złóż kompa na pająka i odpal...moze jakies zwarcie obudowa robi czy coś... <_< moze reset bios? Edytowane 17 Listopada 2006 przez teat Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
greg505 Opublikowano 17 Listopada 2006 Zgłoś Opublikowano 17 Listopada 2006 o ile dobrze zrozumialem, to po chwili od wlaczenia komp sie wylacza, tak? jezeli tak to moze cos byc z zasilka. a jezeli zle zrozumialem ;) to zostaw tylko karte graficzna, jedna kostke ramu + procek ;) reszte odlacz powinien sie z'bootowac Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
humax5400 Opublikowano 17 Listopada 2006 Zgłoś Opublikowano 17 Listopada 2006 (edytowane) CLEAR CMOS nic nie daje. Na czym polega ta metoda na pajaka ?? Bo nie wiem o czym mowicie. ps. Komp juz sie nie wylacza, dziala,ale nie mam obrazu na monitorze. Edytowane 17 Listopada 2006 przez humax5400 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Drozda Opublikowano 17 Listopada 2006 Zgłoś Opublikowano 17 Listopada 2006 włóż i wyjmij proca, pomogło raz u mojego kolegi - miał identyko sytuacje Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
humax5400 Opublikowano 17 Listopada 2006 Zgłoś Opublikowano 17 Listopada 2006 włóż i wyjmij proca, pomogło raz u mojego kolegi - miał identyko sytuacje robilem tak i nic :( Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Dziuby Opublikowano 17 Listopada 2006 Zgłoś Opublikowano 17 Listopada 2006 CLEAR CMOS nic nie daje. Na czym polega ta metoda na pajaka ?? Bo nie wiem o czym mowicie. ps. Komp juz sie nie wylacza, dziala,ale nie mam obrazu na monitorze. Nie wkładaj do obudowy tylko zrób tak jak napisał @greg505@ Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
humax5400 Opublikowano 17 Listopada 2006 Zgłoś Opublikowano 17 Listopada 2006 a dysk podlaczac ?? napiszcie dokladnie co mam podlaczyc... plyta glowna pod zasilacz...procek(+chlodzenie) jedna kosc ramu oraz karta graficzna... tylko to tak ? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Dziuby Opublikowano 17 Listopada 2006 Zgłoś Opublikowano 17 Listopada 2006 tak i + monitor oczywiście odpal Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
humax5400 Opublikowano 17 Listopada 2006 Zgłoś Opublikowano 17 Listopada 2006 niestety nie dziala. Odlaczylem wszystko procz tego co mowiliscie i ta sama sytuacja. Monitor po prostu sie nie chce zalaczyc...jest tylko w stanie czuwania i tyle. Pozniej podlaczylem tylko dysk, i komputer sie niby wlacza bo slychac dysk itp. ale nie ma obrazu. Nie mam sily juz do tego zlomu Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
toolboy Opublikowano 17 Listopada 2006 Zgłoś Opublikowano 17 Listopada 2006 z objawow to raczej na grafike wyglada... Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Dziuby Opublikowano 17 Listopada 2006 Zgłoś Opublikowano 17 Listopada 2006 Bez innej grafiki nic nie poradzisz. Może jakiś kumpel pożyczy Ci na chwilę Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość teat Opublikowano 17 Listopada 2006 Zgłoś Opublikowano 17 Listopada 2006 A pokazuje no signal na monitorze? sprawdz na innym monitorze Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
humax5400 Opublikowano 17 Listopada 2006 Zgłoś Opublikowano 17 Listopada 2006 Komputer sie wlaczyl, procesor sprawny bo go wykryl...grafa tez bo pojawil sie obraz. Gdy chcialem wejsc do biosu to byly dwie opcje : F1 -informacje... DEL-BIOS Jak wcisnolem F1 to cos tam pisalo:CMOS check error.... Komputer po 20 sekundach sie sam wylacza... nic nie moge zrobic :( Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
greg505 Opublikowano 17 Listopada 2006 Zgłoś Opublikowano 17 Listopada 2006 (edytowane) sa dwie opcje: 1. procek sie przegrzewa i plyta sie wylacza, aby zapobiec uszkodzeniu procka. 2. zasilacz uwalony domyslam sie ze kabel zasilajacy grafe podpiety... Edytowane 17 Listopada 2006 przez greg505 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
humax5400 Opublikowano 17 Listopada 2006 Zgłoś Opublikowano 17 Listopada 2006 (edytowane) Napisze tak: 1. Posiadam 2 procesory Athlon 3000+ z tym że jeden Venice a drugi Newcastle. Na obu procesorach to samo. Więc wykluczam że procesor jest niesprawny. Ale procesory działają na mojej starej płycie głównej Epox 8KDA3J. 2. Zasilacz też nie sprawia mi problemów na tym komputerze co mam teraz... ale teraz mam Galaxy FX5500... (prócz karty graficznej reszta bez zmian) ... ale miałem Palita 6800GS na AGP i działał na tym zasilaczu bez problemu. Nie wiem już sam. Samej karty graficznej nie mam nawet gdzie sprawdzić, wszyscy siedzą na AGP jeszcze. Edytowane 17 Listopada 2006 przez humax5400 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Jabar83 Opublikowano 17 Listopada 2006 Zgłoś Opublikowano 17 Listopada 2006 Zasiłka ? Sprawdź też czy radiator nie jest za gorący ... Może proc się grzeję. Ale obstawiam na zasilacz. Musisz niestety po kolei sprawdzać każda część. Także proc + grafa i do tego zasiłka jakaś do wymiany na test i sprawdzasz po kolei. Zaczął bym jednak od pożyczenia zasilacza. Potem zmieniasz proc i pamięci. Jak ruszy to będziesz wiedział co jest walnięte. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
humax5400 Opublikowano 17 Listopada 2006 Zgłoś Opublikowano 17 Listopada 2006 No tak tylko skąd ja mam wziąć to wszystko ... chyba zaniosę to do serwisu, dam im 50zl za diagnoze, bo nawet nie mam od kogo czesci porzyczyc. Procesor sprawny na 100% , siedzi teraz w komputerze z ktorego pisze... Teraz siedze na Epox 8KDA3J ; A64 3000+ ; Galaxy FX5500 itp. W nowym komputerze wymieniłem tylko plyte glowna oraz karte graficzna... pamieci sa sprawne bo teraz na nich pracuje. Aha no i procesor wymienialem, ale sprawdzalem oba ktore posiadam i na tej plycie startuja (ten venice tylko nie idzie dalej do windowsa bo bios mam za stary a nie umiem zaktualizowac z poziomu dos-u) Moze ktos jest ze Szczecina i cchialby zarobic za diagnoze ? :D Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
adamm84 Opublikowano 18 Listopada 2006 Zgłoś Opublikowano 18 Listopada 2006 1)wentylator podpięty nie tam gdzie trzeba i piszczy,odłącza zasilanie po iluś tam sekundach 2) zmień sloty pamięci,głupie ale czasami coś daje 3)wywal wszystkie karty poza grafiką 4) wywal dysk,cd,flopa jak sie da wejść do biosu to kolejno sprawdzaj z wszystkimi urzadzeniami,jak sie po dołaczeniu czegoś nie właczy to mamy potecjalnego winnego Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
humax5400 Opublikowano 18 Listopada 2006 Zgłoś Opublikowano 18 Listopada 2006 Wczoraj jeszcze się dało wejść do biosu, a dzsiaj nic. Wentylatory itp. startują ale na monitorze nic się nie dzieje, i słychać nagle taki świst (taki jak zagotowana woda w czajniku) i się komputer wyłącza. 1. Wentylator procka podpiełem na płycie głównej pod CPU FAN... ale sprawdzałem także podłączając go bezpośrednio do zasilacza poprzez rozgałęźnik 4xpin. 2. Sprawdzalem także sloty pamięci i nic 3. Podczas sprawdzania itp. nie mialem nic innego tylko grafike , dysk, i napedy. 4. Dysk, floop , cd wywalony, i to samo. Nawet się nie włącza. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość teat Opublikowano 18 Listopada 2006 Zgłoś Opublikowano 18 Listopada 2006 Moze płyta walnięta? <_< Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
humax5400 Opublikowano 18 Listopada 2006 Zgłoś Opublikowano 18 Listopada 2006 Moze płyta walnięta? <_< Też tak właśnie myślę że może płyta walnięta. Ale wiatraczek oryginalny ABITA się kręci ... i jakieś dwie diody też się palą. I dziwna sprawa to taka że wczoraj na chwilę się włączyła. Musze ja odeslac na gwarancję. Najgorsze jest to że nie mam żadnego sprzętu zastępczego żeby sprawdzić resztę rzeczy. Zasilacz teraz pracuje u mnie w komputerze i jest sprawny, bo nie sprawia problemów. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość teat Opublikowano 18 Listopada 2006 Zgłoś Opublikowano 18 Listopada 2006 To samo mialem tez z moim asusem p5p800se wszystko chodziło tzn grzało się ale brak sygnału na monitorze, więc raczej płyta na gware <_< Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Pabliq Opublikowano 18 Listopada 2006 Zgłoś Opublikowano 18 Listopada 2006 Tez obstawiam na plyte, kumpel mial identyczna sytuacje i winna byla wlasnie plyta glowna. Jezeli masz mozliwosc to sprawdz ja u jakiegos kumpla i jezeli nie chodzi to lec do serwisu jak najszybciej, gwarancje na mobo chyba masz? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
humax5400 Opublikowano 18 Listopada 2006 Zgłoś Opublikowano 18 Listopada 2006 Tez obstawiam na plyte, kumpel mial identyczna sytuacje i winna byla wlasnie plyta glowna. Jezeli masz mozliwosc to sprawdz ja u jakiegos kumpla i jezeli nie chodzi to lec do serwisu jak najszybciej, gwarancje na mobo chyba masz? Mam, ta płyta to nóweczka .. kupiona kilka dni temu mam jeszcze ponad 23 miesiące gwarancji. Najgorsze jest to że zapasy są wyczerpane i nie wymienią mi na nową raczej :-| a innej porządnej na socket 754 i PCI-E to chyba nie znajde. Jeżeli bym uzyskał zwrot pieniędzy za nią to odrazu lece w strone Core 2 Duo. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...