grey Opublikowano 17 Listopada 2006 Zgłoś Opublikowano 17 Listopada 2006 Witam wszystkich! W trybie awaryjnym w Xp (pro i home) wchodzimy sobie bez problemu do administracji kontami użytkowników i przestawiamy jak chcemy hasła (administratora i użytkowników). Jak zrobić żeby to nie miało miejsca i hasła spełniały swoje zadanie? W googlach szukałem ale niewiele mi to pomogło? Może jakiś program czy ustawienie systemowe? Z góry dzięki za zrozumienie i pomoc - to mój pierwszy post na forum... Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bellum Opublikowano 17 Listopada 2006 Zgłoś Opublikowano 17 Listopada 2006 wystarczy NIE logować się na konto z prawami administratora, hasło nie ma tu nic do rzeczy Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
grey Opublikowano 17 Listopada 2006 Zgłoś Opublikowano 17 Listopada 2006 Zawadaki Możesz nieco jaśniej? Jak to nie logować się? Ten co wchodzi w trybie awaryjnym nie loguje się przecież wogóle i może ustawić dowolne hasła na dowolnych kontach. Natomiast w trybie normalnym logujemy się albo jako admin albo gość, powiedzmy że w zależności od potrzeb. Dzienx za odp. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
lgolebio Opublikowano 17 Listopada 2006 Zgłoś Opublikowano 17 Listopada 2006 Witam wszystkich! W trybie awaryjnym w Xp (pro i home) wchodzimy sobie bez problemu do administracji kontami użytkowników i przestawiamy jak chcemy hasła (administratora i użytkowników). Jak zrobić żeby to nie miało miejsca i hasła spełniały swoje zadanie? W googlach szukałem ale niewiele mi to pomogło? Może jakiś program czy ustawienie systemowe? Z góry dzięki za zrozumienie i pomoc - to mój pierwszy post na forum... Ustawić hasło dla administratora, w trybie awaryjnym. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bellum Opublikowano 17 Listopada 2006 Zgłoś Opublikowano 17 Listopada 2006 wyłącz logowanie automatyczne Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
grey Opublikowano 17 Listopada 2006 Zgłoś Opublikowano 17 Listopada 2006 (edytowane) Myślę, że to jeśli to co napisał lgolebio zadziała to by rozwiązywało problem :D Dzięki! chyba, że są jakieś inne propozycje... :rolleyes: Edytowane 17 Listopada 2006 przez grey Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
WormBoy Opublikowano 21 Listopada 2006 Zgłoś Opublikowano 21 Listopada 2006 Pytanie na podobny temat. Znajomy ustawił hasło aby ograniczyć swojemu małemu dostęp do kompa.Czy jest możliwość aby po zalogowaiu się do windy można było w jakiś sposób "wyciągnąć" hasło z systemu?Bo ostatnio podobno młody coś kombinuje i rodzic mnie pytał czy hasło będzie skuteczne... :) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bellum Opublikowano 21 Listopada 2006 Zgłoś Opublikowano 21 Listopada 2006 jest możliwe i siła hasła nie ma tu znaczenia Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Martinii Opublikowano 21 Listopada 2006 Zgłoś Opublikowano 21 Listopada 2006 A jak? :) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bellum Opublikowano 21 Listopada 2006 Zgłoś Opublikowano 21 Listopada 2006 A jak? :)wystarczy usunąć hasło z magazynu, system stwierdzi ze hasło jest uszkodzone lub go nie ustawiono i poprosi o nowe Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Martinii Opublikowano 21 Listopada 2006 Zgłoś Opublikowano 21 Listopada 2006 Ale to mozna zrobic z samego systemu czy potrzebne jest jakies dodatkowe narzedzie do dostepu do tego magazynu? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bellum Opublikowano 21 Listopada 2006 Zgłoś Opublikowano 21 Listopada 2006 (edytowane) Ale to mozna zrobic z samego systemu czy potrzebne jest jakies dodatkowe narzedzie do dostepu do tego magazynu?potrzebny jest linux z obsługą zapisu w NTFS oraz program do odczytywania/edycji magazynu hasło można zmienić lub usunąć ale nie poznać Edytowane 21 Listopada 2006 przez Zawadaki Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
WormBoy Opublikowano 21 Listopada 2006 Zgłoś Opublikowano 21 Listopada 2006 potrzebny jest linux z obsługą zapisu w NTFS oraz program do odczytywania/edycji magazynu hasło można zmienić lub usunąć ale nie poznać W takim razie mam nadzieję ,że sobie z tym nie poradzi Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
avecezary Opublikowano 21 Listopada 2006 Zgłoś Opublikowano 21 Listopada 2006 witam niestety jest to bardzo proste nawet bez linuxa: Hirens boot cd ( a raczej soft na na nim zawarty ) Offline NT Password & Registry Editor ( bootowany z fdd lub napedu CD//DVD ) linux live i chntpw Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
SGJ Opublikowano 21 Listopada 2006 Zgłoś Opublikowano 21 Listopada 2006 witam niestety jest to bardzo proste nawet bez linuxa: Hirens boot cd ( a raczej soft na na nim zawarty ) Offline NT Password & Registry Editor ( bootowany z fdd lub napedu CD//DVD ) linux live i chntpw No bardzo bez linuxa.... Juz pomijam fakt, ze obie pozycje to ten sam program. Offline NT Password & Registry Editor nie potrafi zresetowac haseł z Server 2003. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
avecezary Opublikowano 21 Listopada 2006 Zgłoś Opublikowano 21 Listopada 2006 witam nie ma o co kopi kruszyc ale... jesli to uznac za linuksa to masz racje :P boot.images\ VMLINUZ. ISOLINUX.BIN BOOT.CAT ISOLINUX.CFG INITRD.CGZ SCSI.CGZ BOOT.MSG a Offline NT Password & Registry Editor i na winde server dziala :( ( nie sprawdzilem na wszystkich wersjach ) sam sprawdz P.S na hirensie jest kilka progsow Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
SGJ Opublikowano 21 Listopada 2006 Zgłoś Opublikowano 21 Listopada 2006 Na systemie z SP1 pokazuje ze zresetował hasło, a w rzeczywistosci tego nie robi. Probowałem ze 20 razy. Do systemu się zalogowałem dopiero jak sobie przypomniałem hasło. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
WormBoy Opublikowano 22 Listopada 2006 Zgłoś Opublikowano 22 Listopada 2006 Mi wystarczy wiadomość,że hasło jest zmienione . Wiadomo,że ktoś grzebał... Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
FumFel_20 Opublikowano 22 Listopada 2006 Zgłoś Opublikowano 22 Listopada 2006 Hasło w winie xp usunąć to pryszcz na tyłku.Jak juz pisali przedmócy wstarczy hiren do tego i minuta wolnego czasu.Z serwersm nie testowałem ale sprawdze niebawem z ciekawosci :] Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mlodass Opublikowano 2 Grudnia 2006 Zgłoś Opublikowano 2 Grudnia 2006 to co, nie ma zadnego sposobu na zabezpieczenie sie przed tym procz wypieciem dysku z kompa? jak tak to glupia sprawa... normalnie wchodzi sobie ktos z plyta, siada do naszego kompa i po problemie, grzebie jak chce i ile chce.. chyba ze jest jakies wyjscie procz instalacja linuxa? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
SGJ Opublikowano 2 Grudnia 2006 Zgłoś Opublikowano 2 Grudnia 2006 Hasło w biosie, bootloader z haslem, logowanie z kluczem na usb/odcisk palca i kilka innych opcji. A co ci niby mialby dać linux? Reset hasła mozna zrobic tak samo szybko jak w windows. W dodatku duzo latwiej. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mlodass Opublikowano 2 Grudnia 2006 Zgłoś Opublikowano 2 Grudnia 2006 hmm pomyslalem ze jak tak wszyscy chwala linuxa, mowi sie o jego wyzszosci w kwestii bezpieczenstwa nad windowsem to pomyslalem ze w tym przypadku ujawni sie ta wyzszosc. to co przeczytalem w innym temacie na tym forum o windowsie xp to poprostu sie zalamalem. z ciekawosci az uruchomilem cmd, wpisalem net user administrator haslo........ porazka. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
SGJ Opublikowano 2 Grudnia 2006 Zgłoś Opublikowano 2 Grudnia 2006 A czemu sie dziwisz jak wykonałes to polecnie z konta bedącego administratorem? Załóz sobie konto z nizszymi uprawnieniami i sprobuj jeszcze raz... Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
avecezary Opublikowano 3 Grudnia 2006 Zgłoś Opublikowano 3 Grudnia 2006 (edytowane) witam to co, nie ma zadnego sposobu na zabezpieczenie sie przed tym procz wypieciem dysku z kompa?zewnetrzny soft do szyfrowania plikow ( troche uciazliwe, ale jak masz wazne dane - to jest jakies wyjscie ) Edytowane 3 Grudnia 2006 przez avecezary Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
costi Opublikowano 4 Grudnia 2006 Zgłoś Opublikowano 4 Grudnia 2006 Tak jak napisal SGJ, zabezpieczenie za pomoca klucza sprzetowego na USB (czyli pendrive'a z odpowiednimi danymi) - nie ma pendrive'a, nie ma logowania ;) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mlodass Opublikowano 9 Grudnia 2006 Zgłoś Opublikowano 9 Grudnia 2006 (edytowane) heh no dobry bajer, nie ma pendrive'a nie ma logowania, nie ma pendrive'a nie ma zabezpieczenia:P haslo w biosie - zworka, koniec hasla?? teraz kminie nad haslem na bootloadera czyli lilo tylko nie wiem jak to zainstalowac jezeli nie mam linuxa, czytalem ten temat http://www.linuxquestions.org/questions/sh...threadid=289885 i nie wyciagnalem zadnych wnioskow.. Edytowane 9 Grudnia 2006 przez mlodass Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bellum Opublikowano 9 Grudnia 2006 Zgłoś Opublikowano 9 Grudnia 2006 (edytowane) heh no dobry bajer, nie ma pendrive'a nie ma logowania, nie ma pendrive'a nie ma zabezpieczenia:P haslo w biosie - zworka, koniec hasla?? teraz kminie nad lilo tylko nie wiem jak to zainstalowac jezeli nie mam linuxa, czytalem ten temat http://www.linuxquestions.org/questions/sh...threadid=289885 i nie wyciagnalem zadnych wnioskow.. w pliku /etc/lilo.conf zmień wpis na np: boot = /dev/hda default = Windows delay = 300 prompt vga = normal password = twoje_haslo restricted other = /dev/hda1 label = Windows table = /dev/hda ale najpierw musisz zainstalować LILO :D zamiast to robić możesz zainstalować inny menadżer startu, których pełno jest w sieci wystarczy poszukać np: CHOS :D każdy możesz zainstalować np. z dyskietkowej dystrybucji linuxa Edytowane 9 Grudnia 2006 przez Zawadaki Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
SGJ Opublikowano 9 Grudnia 2006 Zgłoś Opublikowano 9 Grudnia 2006 Boot z dyskietki/CD i tyle z zabezpieczonego bootloadera. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mlodass Opublikowano 9 Grudnia 2006 Zgłoś Opublikowano 9 Grudnia 2006 no to co, jak ja mam sie zabezpieczyc przed potencjalnym intruzem w postaci brata ktory nie zlozyl sie na komputer? :P chyba nie ma jak :P a odnosnie tego lilo, jak ja mam go zainstalowac bez linuxa, ja to w ogole jetesm prze n00b w linuxie, ale kolega w miare tam ma pojecie, ale mowi ze bez linuxa zaisntalowanego, lilo nie zainstaluje.... Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bellum Opublikowano 10 Grudnia 2006 Zgłoś Opublikowano 10 Grudnia 2006 :arrow: mlodass miłej lektury :D http://www.microsoft.com/poland/technet/ar...art003.mspx#EUH Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...