rgomez Opublikowano 2 Lutego 2007 Zgłoś Opublikowano 2 Lutego 2007 Witam.Z racji tego iż zakupiłem san diego 3700 i trochę się zagalopowałem z chłodzeniem(myślałem że z socket A będzie pasował) mam pytanie.Jakie chłodzonko założyc ,w miarę tanie a dobre?Wiem że polecacie AC freezer 64 pro , ale jak znam moją wioskę (Szczecin) to mogę mieć problem z zakupem.Internet nie wchodzi w grę bo muszę mieć na dziś.Tylko nie piszcie ze jest szukajka bo w miare często śledzę wasze boje z SN i jestem pełen podziwu.Pozdrawiam Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ent Opublikowano 2 Lutego 2007 Zgłoś Opublikowano 2 Lutego 2007 2 Pentagramy: Kopia TT Bt: http://allegro.pl/item162333136_nowosc_pen...s_24.html#photo I takie o cudo jeszcze: http://allegro.pl/item159347104_pentagram_...ipe_nowosc.html Topik na forum: http://forum.purepc.pl/index.php?showtopic=217441 I masz w Szczecinie :D (nie lubie tej wsi :P). Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
meeron Opublikowano 2 Lutego 2007 Zgłoś Opublikowano 2 Lutego 2007 rgomez napisał(a): Witam.Z racji tego iż zakupiłem san diego 3700 i trochę się zagalopowałem z chłodzeniem(myślałem że z socket A będzie pasował) mam pytanie.Jakie chłodzonko założyc ,w miarę tanie a dobre?Wiem że polecacie AC freezer 64 pro , ale jak znam moją wioskę (Szczecin) to mogę mieć problem z zakupem.Internet nie wchodzi w grę bo muszę mieć na dziś.Tylko nie piszcie ze jest szukajka bo w miare często śledzę wasze boje z SN i jestem pełen podziwu.Pozdrawiam jest szukajka! » Naciśnij, żeby pokazać/ukryć tekst oznaczony jako spoiler... « a zarcik taki :D proponuje udac sie do sklepu i zapytac czy nie maja do odsprzedania chlodzenia z wersji pudelkowej AMD (to chlodzenie mimo ze niepozorne to daje rade), na przeczekanie bedziesz mial zanim freezerek dojdzie tak ? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
rgomez Opublikowano 2 Lutego 2007 Zgłoś Opublikowano 2 Lutego 2007 I masz w Szczecinie :D (nie lubie tej wsi :P). Dzięki kolego.Ja za to lubię Drawsko. :D Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Boxer Edward Opublikowano 2 Lutego 2007 Zgłoś Opublikowano 2 Lutego 2007 Cytat Sprawdzam za każdym razie w biosie, tam temperatura oscyluje w granicach 28-29C, więc około trzy stopnie więcej, niż w Windowsie(czyt. Easy Tune 5)... 28C~29C - 3C = 25C~26C (Podawałem wyniki w IDLE, a nie w stresie). A w stresie licze sobie to mniej więcej tak, że do wyniku podanego przez Easy Tune dodaje około 3C-4C...może źle robie, ale chyba kolosalnych różnic nie ma...Pozdro Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
marek_voodoo Opublikowano 2 Lutego 2007 Zgłoś Opublikowano 2 Lutego 2007 ent napisał(a): 2 Pentagramy: Kopia TT Bt: http://allegro.pl/item162333136_nowosc_pen...s_24.html#photo I takie o cudo jeszcze: http://allegro.pl/item159347104_pentagram_...ipe_nowosc.html Topik na forum: http://forum.purepc.pl/index.php?showtopic=217441 I masz w Szczecinie :D (nie lubie tej wsi :P). ja mam taki do zaoferowania - mam tylko jeden bo miał być do mnie problem w tym ze na socket A mi nie pasuje nigdy nie był w użyciu - cena 70 zł acha to jest "athlon 64 coolermaster Hyper TX" jakby ktoś brał z miomi prockami 4000 seria E4 - pogadamy o rabatach no i za jedna przesyłką by było :) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
rgomez Opublikowano 2 Lutego 2007 Zgłoś Opublikowano 2 Lutego 2007 meeron napisał(a): jest szukajka! » Naciśnij, żeby pokazać/ukryć tekst oznaczony jako spoiler... « a zarcik taki :D proponuje udac sie do sklepu i zapytac czy nie maja do odsprzedania chlodzenia z wersji pudelkowej AMD (to chlodzenie mimo ze niepozorne to daje rade), na przeczekanie bedziesz mial zanim freezerek dojdzie tak ? Dzięki meeron.Nabrałem się .Naprawdę :) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
przemo3642 Opublikowano 2 Lutego 2007 Zgłoś Opublikowano 2 Lutego 2007 Boxer Edward napisał(a): 28C~29C - 3C = 25C~26C (Podawałem wyniki w IDLE, a nie w stresie). A w stresie licze sobie to mniej więcej tak, że do wyniku podanego przez Easy Tune dodaje około 3C-4C...może źle robie, ale chyba kolosalnych różnic nie ma...Pozdro Nie "może" ale z całą pewnością źle robisz. Temperatury w stresie to podstawa, a przy takim podejściu do o/c jak twoje, spalisz procesor i będziesz się zastanawiał jak to możliwe, że to się stało przy 30stopniach... Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
hary Opublikowano 2 Lutego 2007 Zgłoś Opublikowano 2 Lutego 2007 przemo3642 no nie przesadzaj :lol: Spalić procesor to nie jest tak łatwo, żeby to zrobić trza wyłączyć zabezpieczenia na mobo, dać 2.0V, zdjąć IHS i nie zakłądać radiatora :D Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Boxer Edward Opublikowano 2 Lutego 2007 Zgłoś Opublikowano 2 Lutego 2007 Jeżeli radiator jest zimny, a wentylacja w obudowie dobra, to raczej nie mam czym sie przejmować... (Sugerujesz, że róznica pomiedzy odczytem z Easy Tune 5, a rzeczywistością to więcej niż 20 stopni i mój proc sie zaraz zjara...bez przesady.Do "mniej bezpiecznych" 55C jeszcze mi daleko, a co dopiero mówić o spaleniu proca.A tak poza tym mam napięcie 1,425, więc chyba nie za duże...) P.S Jak mam inaczej mierzyć temperaturę, jeśli nie przez bios i programy ? (Czyżby każdy tutaj używał specjalnych termometrów?) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
hary Opublikowano 2 Lutego 2007 Zgłoś Opublikowano 2 Lutego 2007 Zapodaj s&m - test CPU (FPU) i sprawdzaj temperature procka programem coretemp, to się dowiesz do jakich temperatur dochodzi. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
przemo3642 Opublikowano 2 Lutego 2007 Zgłoś Opublikowano 2 Lutego 2007 (edytowane) hary napisał(a): przemo3642 no nie przesadzaj :lol: Spalić procesor to nie jest tak łatwo, żeby to zrobić trza wyłączyć zabezpieczenia na mobo, dać 2.0V, zdjąć IHS i nie zakłądać radiatora :D Hehe, doskonale o tym wiem, to oczywiście była przesada, ale zrobiłem to z premedytacją - bo tzw "metoda" sprawdzania temperatury i doszacowywania po prostu jest śmieszna i chciałem w jej autorze wyzwolić jakieś refleksje... Jednak chyba nie podziałało, skoro pisze, że do bezpiecznych 55 mu trochę brakuje- bo niby skąd ma to wiedzieć - stąd, że sprawdził temp w biosie i doliczył 3 stopnie? No sorry, ja wymiękam i już więcej nie wypowiadam się na ten temat. Edytowane 2 Lutego 2007 przez przemo3642 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Boxer Edward Opublikowano 2 Lutego 2007 Zgłoś Opublikowano 2 Lutego 2007 (edytowane) Cytat Zapodaj s&m - test CPU (FPU) i sprawdzaj temperature procka programem coretemp, to się dowiesz do jakich temperatur dochodzi. Dzieki za pomoc - oba programy sie przydały. Po 15 minutach S&M-Test CPU temperatura wskoczyła na 35-37C i potem już nie rosła. Robiłem test 40 minut i cały czas 35C-37C (2810Mhz 1,425V). Jak bede nieco zdrowszy(czyt. bez gorączki), to pomecze go dłużej s&m i zaczne zwiększać taktowanie.Aha temperatura w IDLE to 30C-31C. Pozdrawiam Cytat Hehe, doskonale o tym wiem, to oczywiście była przesada, ale zrobiłem to z premedytacją - bo tzw "metoda" sprawdzania temperatury i doszacowywania po prostu jest śmieszna i chciałem w jej autorze wyzwolić jakieś refleksje... Chyba wzbudziłeś we mnie lekkie refleksje :wink: Przyznaje racje :rolleyes: P.S A najgorsze jest to, że zostało mi tylko 200 zeta na grafe i ani grosza więcej <_< Póki co na Allegro nie ma fajnych ofert, więc musze szukać dalej... Edytowane 2 Lutego 2007 przez Boxer Edward Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Davidis Opublikowano 2 Lutego 2007 Zgłoś Opublikowano 2 Lutego 2007 Boxer Edward napisał(a): Dzieki za pomoc - oba programy sie przydały. Po 15 minutach S&M-Test CPU temperatura wskoczyła na 35-37C i potem już nie rosła. Robiłem test 40 minut i cały czas 35C-37C (2810Mhz 1,425V). Jak bede nieco zdrowszy(czyt. bez gorączki), to pomecze go dłużej s&m i zaczne zwiększać taktowanie.Aha temperatura w IDLE to 30C-31C. Pozdrawiam Chyba wzbudziłeś we mnie lekkie refleksje :wink: Przyznaje racje :rolleyes: P.S A najgorsze jest to, że zostało mi tylko 200 zeta na grafe i ani grosza więcej <_< Póki co na Allegro nie ma fajnych ofert, więc musze szukać dalej... A ile Ci wyskakuje TCaseMax na CoreTemp ?? Ja mam jeszcze pytanie Wam tez sie wiesza ten CoreTemp ?? :/ Bo mnie to juz denerwuje :( Prosze o pomoc lub dobra wersje mam Beta 0.94 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jarods Opublikowano 2 Lutego 2007 Zgłoś Opublikowano 2 Lutego 2007 Mam core temp tez wersje 0.94 ale zadnych zwiech nie mam ...bacznie obserwuje ten watek(licytuje na allegro jednego sd4000+) moj venice osiagnal magiczne 9x300 i koniec z oc zobaczymy jak sd pojdzie Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Davidis Opublikowano 2 Lutego 2007 Zgłoś Opublikowano 2 Lutego 2007 Wlasnie teraz podkrecilem proca tym programem EasyTune5 i doszlo na max tzn 2642 bez zmiany napiecia zmienilem tylko HT na x3 i ddr na 333 narazie nie ruszam napiecia bo mam dalej chlodzenie BOX :/ (brak kasy) o dziwo temp sa dalej takie same jak na niepodkreconym :) Pytanie LAMERSKIE co to jest HTT ?? dopiero sie zaczynam bawic w OC :D Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
hary Opublikowano 2 Lutego 2007 Zgłoś Opublikowano 2 Lutego 2007 Davidis napisał(a): ...o dziwo temp sa dalej takie same jak na niepodkreconym :)Póki nie zmienisz napięcia temperatura też się nie zmieni zauważalnie. Na box'ie możesz spokojnie dać 1,5V a nawet więcej, zależy jakie masz dokładnie temp. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Davidis Opublikowano 2 Lutego 2007 Zgłoś Opublikowano 2 Lutego 2007 (edytowane) No wlasnie nie za ciekawe, teraz (zalozylem wentylacje budy) mam na stresie max 55 srednio 52-53 :/ Jaki wentylator proponujecie pentagram czy freezer Pro ?? Edytowane 2 Lutego 2007 przez Davidis Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
YogiCK Opublikowano 2 Lutego 2007 Zgłoś Opublikowano 2 Lutego 2007 (edytowane) Zdecydowanie Freezera, chyba że chodzi ci o Pentagramy z serii HP. Edytowane 2 Lutego 2007 przez YogiCK Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Davidis Opublikowano 2 Lutego 2007 Zgłoś Opublikowano 2 Lutego 2007 Nie, chodzi o te starsze bo nie mam tyle kasy :( THx :D Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Lanc Opublikowano 2 Lutego 2007 Zgłoś Opublikowano 2 Lutego 2007 (edytowane) By the way... Nie dziw się że ten proc się tak słabo kręci... Dopiero teraz zobaczyłem jaką masz płytę :mur: To już mój Asrock Dual-Sata był lepszy od tego Gigaszita :mur: //Tak wiem co mówię, kumpel ma ten wynalazek i płyta robi max HTT 221 :mur: @Boxer Jam pisał do usera Davidis ;) Edytowane 2 Lutego 2007 przez Lanc Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Boxer Edward Opublikowano 2 Lutego 2007 Zgłoś Opublikowano 2 Lutego 2007 (edytowane) Ja mam Gigabyte K8N PRO SLI, którą kupiłem po okazyjnej cenie i może demonem OC nie jest, ale robi HTT 296...w sumie więcej mi chyba nie będzie potrzeba, bo w końcu mój proc to tylko SD3700 z rewizji E6. Co prawda mój Gigabyte, to nie ta sama płyta, ale to Gigabyte..do OC wiadomo jak sie nadaje ;)...(mowa o Socket 939) @Lanc: A ja tak z czystej chęci wypowiedzenia się o firmie Gigabyte :lol2: Edytowane 3 Lutego 2007 przez Boxer Edward Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Davidis Opublikowano 4 Lutego 2007 Zgłoś Opublikowano 4 Lutego 2007 (edytowane) Hehe a gdzie ja napisalem ze mi sie slabo kreci :D spokojnie 2600 na programie EasyTune5 full stabilny :) a czekam na chlodzenie :) A zreszta na tej plycie jest drugi rekord podkrecania tego proca :P http://valid.x86-secret.com/show_oc.php?id=38066 Edytowane 4 Lutego 2007 przez Davidis Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jarods Opublikowano 4 Lutego 2007 Zgłoś Opublikowano 4 Lutego 2007 Witam, Pytanie z innej beczki ale powiązane z tematem :-) ,przechodzę z venica 3000+na san diego 4000+ czy konieczna jest reinstalacja systemu chodzi głównie o OC jak to robiliście u siebie. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
PMichalak Opublikowano 4 Lutego 2007 Zgłoś Opublikowano 4 Lutego 2007 Nie, niekonieczna Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
SzperSon Opublikowano 4 Lutego 2007 Zgłoś Opublikowano 4 Lutego 2007 Boxer Edward napisał(a): Dzieki za pomoc - oba programy sie przydały. Po 15 minutach S&M-Test CPU temperatura wskoczyła na 35-37C i potem już nie rosła. Robiłem test 40 minut i cały czas 35C-37C (2810Mhz 1,425V). Jak bede nieco zdrowszy(czyt. bez gorączki), to pomecze go dłużej s&m i zaczne zwiększać taktowanie.Aha temperatura w IDLE to 30C-31C. PozdrawiamCoś za niskie masz te temperatury. 2,8GHz w stresie max. 37 stopni na fryzjerze? I to jeszcze na coretemp (który podaje temperatury wyższe niż inne programy typu MBM). Jaaasne :wink: Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Lanc Opublikowano 4 Lutego 2007 Zgłoś Opublikowano 4 Lutego 2007 Eee, a co w tym dziwnego ? U mnie 300x10, 1.325v, Freezer 64pro @ 1.5k rpm, w stresie core nie dochodzi nawet do 39*.... Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
grzesiu Opublikowano 4 Lutego 2007 Zgłoś Opublikowano 4 Lutego 2007 SzperSon napisał(a): Coś za niskie masz te temperatury. 2,8GHz w stresie max. 37 stopni na fryzjerze? I to jeszcze na coretemp (który podaje temperatury wyższe niż inne programy typu MBM). Jaaasne :wink: Temperatury normalne jak na te napięcie...Ja na troche mniejszym rdzeniu (mniej wydzielanego ciepła) ale wyzszym napięciu (1.475) mam 39-40c w stress. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
costi Opublikowano 4 Lutego 2007 Zgłoś Opublikowano 4 Lutego 2007 Davidis napisał(a): Hehe a gdzie ja napisalem ze mi sie slabo kreci :D spokojnie 2600 na programie EasyTune5 full stabilny :) a czekam na chlodzenie :) A zreszta na tej plycie jest drugi rekord podkrecania tego proca :P http://valid.x86-secret.com/show_oc.php?id=38066 2600 to zaden wyczyn jak na E4... BTW temperatur i chlodzenia - czyzby AS5 dawala az tyle? U mnie przy taktach i napieciu jak w sigu w stresie temperatura opiera sie o 45*. Chlodzenie to Scythe Katana Cu (skrecony na minimum - 1200rpm - moze to dlatego?) + Arctic Ceramique. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Boxer Edward Opublikowano 4 Lutego 2007 Zgłoś Opublikowano 4 Lutego 2007 (edytowane) Ja mam dodatkowo dość dobrze wentylowaną budę (2x80 + 1x120), więc chyba wynik w normie. Oczywiście wszystkie temperatury mierzone podczas testów na S&M i SP2004, ale mam nadzieje, że w czasie grania będzie podobnie. W tym tygodniu powinna dolecieć do mnie karta,to potestuje proca w realnych warunkach... Cytat 2600 to zaden wyczyn jak na E4... Tu musze sie zgodzić, bo 2,6 powinien zrobć każdy E6, a co tu dopiero o E4 mówić. Pomęcz go trochę mocniej jak zmienisz chłodzenie, bo raczej potrafii więcej twój proc. Wyczyn to chyba moje 2800Mhz na 1.375V, przy rewizji E6 :rolleyes: (może trochę przesadzam, ale to chyba dobry wynik) Edytowane 4 Lutego 2007 przez Boxer Edward Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...