Skocz do zawartości
acrobat13

Wszystko O San Diego 3700+

Rekomendowane odpowiedzi

Witam.Z racji tego iż zakupiłem san diego 3700 i trochę się zagalopowałem z chłodzeniem(myślałem że z socket A będzie pasował) mam pytanie.Jakie chłodzonko założyc ,w miarę tanie a dobre?Wiem że polecacie AC freezer 64 pro , ale jak znam moją wioskę (Szczecin) to mogę mieć problem z zakupem.Internet nie wchodzi w grę bo muszę mieć na dziś.Tylko nie piszcie ze jest szukajka bo w miare często śledzę wasze boje z SN i jestem pełen podziwu.Pozdrawiam

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

2 Pentagramy:

Kopia TT Bt:

http://allegro.pl/item162333136_nowosc_pen...s_24.html#photo

I takie o cudo jeszcze:

http://allegro.pl/item159347104_pentagram_...ipe_nowosc.html

Topik na forum:

http://forum.purepc.pl/index.php?showtopic=217441

I masz w Szczecinie :D (nie lubie tej wsi :P).

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

rgomez napisał(a):

Witam.Z racji tego iż zakupiłem san diego 3700 i trochę się zagalopowałem z chłodzeniem(myślałem że z socket A będzie pasował) mam pytanie.Jakie chłodzonko założyc ,w miarę tanie a dobre?Wiem że polecacie AC freezer 64 pro , ale jak znam moją wioskę (Szczecin) to mogę mieć problem z zakupem.Internet nie wchodzi w grę bo muszę mieć na dziś.Tylko nie piszcie ze jest szukajka bo w miare często śledzę wasze boje z SN i jestem pełen podziwu.Pozdrawiam

jest szukajka!

» Naciśnij, żeby pokazać/ukryć tekst oznaczony jako spoiler... «

a zarcik taki :D

proponuje udac sie do sklepu i zapytac czy nie maja do odsprzedania chlodzenia z wersji pudelkowej AMD (to chlodzenie mimo ze niepozorne to daje rade), na przeczekanie bedziesz mial zanim freezerek dojdzie tak ?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Cytat

Sprawdzam za każdym razie w biosie, tam temperatura oscyluje w granicach 28-29C, więc około trzy stopnie więcej, niż w Windowsie(czyt. Easy Tune 5)...

28C~29C - 3C = 25C~26C (Podawałem wyniki w IDLE, a nie w stresie). A w stresie licze sobie to mniej więcej tak, że do wyniku podanego przez Easy Tune dodaje około 3C-4C...może źle robie, ale chyba kolosalnych różnic nie ma...Pozdro

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

ent napisał(a):

2 Pentagramy:

Kopia TT Bt:

http://allegro.pl/item162333136_nowosc_pen...s_24.html#photo

I takie o cudo jeszcze:

http://allegro.pl/item159347104_pentagram_...ipe_nowosc.html

Topik na forum:

http://forum.purepc.pl/index.php?showtopic=217441

I masz w Szczecinie :D (nie lubie tej wsi :P).

ja mam taki do zaoferowania - mam tylko jeden bo miał być do mnie

problem w tym ze na socket A mi nie pasuje

nigdy nie był w użyciu - cena 70 zł

acha to jest "athlon 64 coolermaster Hyper TX"

jakby ktoś brał z miomi prockami 4000 seria E4 - pogadamy o rabatach no i za jedna przesyłką by było :)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

meeron napisał(a):

jest szukajka!

» Naciśnij, żeby pokazać/ukryć tekst oznaczony jako spoiler... «

a zarcik taki :D

proponuje udac sie do sklepu i zapytac czy nie maja do odsprzedania chlodzenia z wersji pudelkowej AMD (to chlodzenie mimo ze niepozorne to daje rade), na przeczekanie bedziesz mial zanim freezerek dojdzie tak ?

Dzięki meeron.Nabrałem się .Naprawdę :)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Boxer Edward napisał(a):

28C~29C - 3C = 25C~26C (Podawałem wyniki w IDLE, a nie w stresie). A w stresie licze sobie to mniej więcej tak, że do wyniku podanego przez Easy Tune dodaje około 3C-4C...może źle robie, ale chyba kolosalnych różnic nie ma...Pozdro

Nie "może" ale z całą pewnością źle robisz. Temperatury w stresie to podstawa, a przy takim podejściu do o/c jak twoje, spalisz procesor i będziesz się zastanawiał jak to możliwe, że to się stało przy 30stopniach...

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Jeżeli radiator jest zimny, a wentylacja w obudowie dobra, to raczej nie mam czym sie przejmować...

(Sugerujesz, że róznica pomiedzy odczytem z Easy Tune 5, a rzeczywistością to więcej niż 20 stopni i mój proc sie zaraz zjara...bez przesady.Do "mniej bezpiecznych" 55C jeszcze mi daleko, a co dopiero mówić o spaleniu proca.A tak poza tym mam napięcie 1,425, więc chyba nie za duże...)

P.S Jak mam inaczej mierzyć temperaturę, jeśli nie przez bios i programy ? (Czyżby każdy tutaj używał specjalnych termometrów?)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

hary napisał(a):

przemo3642 no nie przesadzaj :lol: Spalić procesor to nie jest tak łatwo, żeby to zrobić trza wyłączyć zabezpieczenia na mobo, dać 2.0V, zdjąć IHS i nie zakłądać radiatora :D

Hehe, doskonale o tym wiem, to oczywiście była przesada, ale zrobiłem to z premedytacją - bo tzw "metoda" sprawdzania temperatury i doszacowywania po prostu jest śmieszna i chciałem w jej autorze wyzwolić jakieś refleksje... Jednak chyba nie podziałało, skoro pisze, że do bezpiecznych 55 mu trochę brakuje- bo niby skąd ma to wiedzieć - stąd, że sprawdził temp w biosie i doliczył 3 stopnie? No sorry, ja wymiękam i już więcej nie wypowiadam się na ten temat.

Edytowane przez przemo3642

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Cytat

Zapodaj s&m - test CPU (FPU) i sprawdzaj temperature procka programem coretemp, to się dowiesz do jakich temperatur dochodzi.

Dzieki za pomoc - oba programy sie przydały. Po 15 minutach S&M-Test CPU temperatura wskoczyła na 35-37C i potem już nie rosła. Robiłem test 40 minut i cały czas 35C-37C (2810Mhz 1,425V). Jak bede nieco zdrowszy(czyt. bez gorączki), to pomecze go dłużej s&m i zaczne zwiększać taktowanie.Aha temperatura w IDLE to 30C-31C. Pozdrawiam

Cytat

Hehe, doskonale o tym wiem, to oczywiście była przesada, ale zrobiłem to z premedytacją - bo tzw "metoda" sprawdzania temperatury i doszacowywania po prostu jest śmieszna i chciałem w jej autorze wyzwolić jakieś refleksje...

Chyba wzbudziłeś we mnie lekkie refleksje :wink: Przyznaje racje :rolleyes:

P.S A najgorsze jest to, że zostało mi tylko 200 zeta na grafe i ani grosza więcej <_< Póki co na Allegro nie ma fajnych ofert, więc musze szukać dalej...

Edytowane przez Boxer Edward

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Boxer Edward napisał(a):

Dzieki za pomoc - oba programy sie przydały. Po 15 minutach S&M-Test CPU temperatura wskoczyła na 35-37C i potem już nie rosła. Robiłem test 40 minut i cały czas 35C-37C (2810Mhz 1,425V). Jak bede nieco zdrowszy(czyt. bez gorączki), to pomecze go dłużej s&m i zaczne zwiększać taktowanie.Aha temperatura w IDLE to 30C-31C. Pozdrawiam

Chyba wzbudziłeś we mnie lekkie refleksje :wink: Przyznaje racje :rolleyes:

P.S A najgorsze jest to, że zostało mi tylko 200 zeta na grafe i ani grosza więcej <_< Póki co na Allegro nie ma fajnych ofert, więc musze szukać dalej...

A ile Ci wyskakuje TCaseMax na CoreTemp ??

Ja mam jeszcze pytanie

Wam tez sie wiesza ten CoreTemp ?? :/ Bo mnie to juz denerwuje :(

Prosze o pomoc lub dobra wersje mam Beta 0.94

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Wlasnie teraz podkrecilem proca tym programem EasyTune5 i doszlo na max tzn 2642 bez zmiany napiecia zmienilem tylko HT na x3 i ddr na 333 narazie nie ruszam napiecia bo mam dalej chlodzenie BOX :/ (brak kasy) o dziwo temp sa dalej takie same jak na niepodkreconym :)

Pytanie LAMERSKIE co to jest HTT ?? dopiero sie zaczynam bawic w OC :D

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Davidis napisał(a):

...o dziwo temp sa dalej takie same jak na niepodkreconym :)

Póki nie zmienisz napięcia temperatura też się nie zmieni zauważalnie. Na box'ie możesz spokojnie dać 1,5V a nawet więcej, zależy jakie masz dokładnie temp.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

By the way...

Nie dziw się że ten proc się tak słabo kręci... Dopiero teraz zobaczyłem jaką masz płytę :mur: To już mój Asrock Dual-Sata był lepszy od tego Gigaszita :mur: //Tak wiem co mówię, kumpel ma ten wynalazek i płyta robi max HTT 221 :mur: :damage_wall:

@Boxer

Jam pisał do usera Davidis ;)

Edytowane przez Lanc

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ja mam Gigabyte K8N PRO SLI, którą kupiłem po okazyjnej cenie i może demonem OC nie jest, ale robi HTT 296...w sumie więcej mi chyba nie będzie potrzeba, bo w końcu mój proc to tylko SD3700 z rewizji E6. Co prawda mój Gigabyte, to nie ta sama płyta, ale to Gigabyte..do OC wiadomo jak sie nadaje ;)...(mowa o Socket 939)

@Lanc:

A ja tak z czystej chęci wypowiedzenia się o firmie Gigabyte :lol2:

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Hehe a gdzie ja napisalem ze mi sie slabo kreci :D spokojnie 2600 na programie EasyTune5 full stabilny :) a czekam na chlodzenie :)

A zreszta na tej plycie jest drugi rekord podkrecania tego proca :P

http://valid.x86-secret.com/show_oc.php?id=38066

Edytowane przez Davidis

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Boxer Edward napisał(a):

Coś za niskie masz te temperatury. 2,8GHz w stresie max. 37 stopni na fryzjerze? I to jeszcze na coretemp (który podaje temperatury wyższe niż inne programy typu MBM). Jaaasne :wink:

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

SzperSon napisał(a):

Coś za niskie masz te temperatury. 2,8GHz w stresie max. 37 stopni na fryzjerze? I to jeszcze na coretemp (który podaje temperatury wyższe niż inne programy typu MBM). Jaaasne :wink:

Temperatury normalne jak na te napięcie...Ja na troche mniejszym rdzeniu (mniej wydzielanego ciepła) ale wyzszym napięciu (1.475) mam 39-40c w stress.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Davidis napisał(a):

Hehe a gdzie ja napisalem ze mi sie slabo kreci :D spokojnie 2600 na programie EasyTune5 full stabilny :) a czekam na chlodzenie :)

A zreszta na tej plycie jest drugi rekord podkrecania tego proca :P

http://valid.x86-secret.com/show_oc.php?id=38066

2600 to zaden wyczyn jak na E4...

BTW temperatur i chlodzenia - czyzby AS5 dawala az tyle? U mnie przy taktach i napieciu jak w sigu w stresie temperatura opiera sie o 45*. Chlodzenie to Scythe Katana Cu (skrecony na minimum - 1200rpm - moze to dlatego?) + Arctic Ceramique.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ja mam dodatkowo dość dobrze wentylowaną budę (2x80 + 1x120), więc chyba wynik w normie. Oczywiście wszystkie temperatury mierzone podczas testów na S&M i SP2004, ale mam nadzieje, że w czasie grania będzie podobnie. W tym tygodniu powinna dolecieć do mnie karta,to potestuje proca w realnych warunkach...

Cytat

2600 to zaden wyczyn jak na E4...

Tu musze sie zgodzić, bo 2,6 powinien zrobć każdy E6, a co tu dopiero o E4 mówić. Pomęcz go trochę mocniej jak zmienisz chłodzenie, bo raczej potrafii więcej twój proc. Wyczyn to chyba moje 2800Mhz na 1.375V, przy rewizji E6 :rolleyes: (może trochę przesadzam, ale to chyba dobry wynik)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi