Skocz do zawartości
acrobat13

Wszystko O San Diego 3700+

Rekomendowane odpowiedzi

Tylko dziwi mnie dlaczego przemo3642 mając procka z identycznymi oznaczeniami robi 3Ghz na 1.325 a mojemu potrzebne 1.43V!!! :mur: :mur:

Pamięci mu mogły bardziej do procka przypasować, może mieć inaczej ustawiony kontroler, no i chyba każdy wie że w K8 nie ma reguł co do serii/tydzień/batch czy cokolwiek (poza wyjątkami z 2005 roku ;)).

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Mógłbyś to potwierdzić screenami(zwłaszcza te 3Ghz na 1.325) bo ja mam "identycznego" procka SD 4000+ KAB1E 0631 GPMW i u mnie jakos cholera inaczej to wygląda:

Nawet przy 1.4V !!!! z biosu(Asus A8N-e nForce 4 ultra) 250x12 wywala sie po sekundzie w SP2004 :mur: :mur: :mur: Aż sie boje sprawdzic ile mu trzeba na te zakichane 3Ghz- 1.55V?? <_<

Cos padakowaty ten voodoo procek <_<

Ehh niezle wyzywasz go od padak... Mysle ze na Twoim procku zrobilbym spokojnie 3200mhz :) :mur:

Ostatnio cos wymagania wszystkoch wzrosly niemilosiernie "musi byc 1,4v 3000MHz... bo inaczej to padaka"

Edytowane przez Sector19

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ehh niezle wyzywasz go od padak... Mysle ze na Twoim procku zrobilbym spokojnie 3200mhz :) :mur:

Ostatnio cos wymagania wszystkoch wzrosly niemilosiernie "musi byc 1,4v 3000MHz... bo inaczej to padaka"

wyzywanie od "padak " jets conajmniej nieprzemyślane - jest to pierwszy taki przypadek ze ktoś nie smignał 3 Ghz. Oczywiscie nikomu nie moge dac na to gwarancji co jest normalne - tymbardziej ze jest to nówka sprzęt. Troche podejrzany ten brak podatnosci na OC - może przyczyna tkwi w sprzęcie na nie procku

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Tylko dziwi mnie dlaczego przemo3642 mając procka z identycznymi oznaczeniami robi 3Ghz na 1.325 a mojemu potrzebne 1.43V!!! :mur: :mur:

Nie pisz tutaj źle o voodo, bo to nie jego wina, że dostałeś akurat takiego procka.

A oznaczenia to nie wszystko, liczy się też szczęście, każda sztuka kręci się inaczej.

Przykład:

Mam procka identycznego jak meeron. Jego na 1.325 robi prawie 3.2Ghz, a mój nie potrafi zrobić stable 3.05Ghz [;

Zresztą wiedziałeś co kupujesz i nikt ci nie gwarantował 3Ghz także twoje zachowanie jest trochę nie na miejscu :huh:

Chillout :unsure:

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Macie racje.Poniosło mnie :oops: Liczyłem na więcej ale sie przeliczyłem.End of story.

Zostawiając moje naganne zachowanie... :wink:

Trochę mam problem z temperaturami-wysokie Vcore i mam kurcze prawie 60*C. Freezer jednak juz powli wymięka.

» Naciśnij, żeby pokazać/ukryć tekst oznaczony jako spoiler... «
Chory jestem,mam 10 egzaminów i się bezczelnie wyzywam na biednym Sandim :lol2:
Edytowane przez JejoX

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Mógłbyś to potwierdzić screenami(zwłaszcza te 3Ghz na 1.325) bo ja mam "identycznego" procka SD 4000+ KAB1E 0631 GPMW i u mnie jakos cholera inaczej to wygląda:

Kurcze, nie pomyślałem i skrinów nie robiłem w czasie testów (zresztą testy robiłem dla siebie, a nie żeby sięchwalić). Mój SD przeszedł na 3ghz i 1.325V ponad 12h SP2004 i parę godzin S&M i z dzień pochodził w idlu (filmy, winamp) i nawet nie przyszło mu namyśl, żeby się wywalić. Mam teraz mało czasu, ale jutro, specjalnie dla Ciebie, przetaktuje go na 3ghz i 1.325V (chyba że wolicz 3108 i 1.425V) zapuszcze na jakiś czas SP2004 zrobie screena i zamieszcze go tu :)

Pamięci mu mogły bardziej do procka przypasować, może mieć inaczej ustawiony kontroler, no i chyba każdy wie że w K8 nie ma reguł co do serii/tydzień/batch czy cokolwiek (poza wyjątkami z 2005 roku ;)).

Nie ruszałem nic w żadnych ustawieniach biosu (w tym pamięci), poza tymi oczywistymi, niezbędnymi do przetaktownia procka oczywiście. Podniosłem też o jeden krok (0.1V) napięcie NB na płycie- bez tego zabiegu wszystko wprawdzie było stabilne (np 12h SP2004), ale czasami komp się sam restartował. (Zajęło mi wiele gozdzin zanim zidentyfkowałem przyczynę tych restartów, które miały zresztą miejsce, bez względu na takty i napięcie procka). Jeśli chodzi o same pamięci to mam jakieś beznadziejne twinmossy 2x512 ustawione na dzielniku 5/6 (czy 6/5), w każdym razie chodzą na 207mHz.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

W przypadku mojego SD 4000+ do 3Ghz jest potrzebne papu rzędu 1.43V.Jako że te 80mhz mi różnicy nie sprawia to w tej chwili pracuje na CPU: 2927MHz FSB: 243MHz [243MHz x 12.0 est.] leciutko obniżone Vcore do 1.34.Strasznie duży skok ja te 80mhz nie???

Zobaczymy co dalej z tego wyjdzie.....

Edytowane przez JejoX

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

@JejoX

3gHz&1.325V (w biosie). Odczyt w CPU-Z, jak pisałem to 1.31, jednak tym razem nastąpiło drobne jego wahnięcie, które akurat uwieczniłem :D

http://www.lanet.wroc.pl/~u005408/3ghz&1.325v.JPG

Edytowane przez przemo3642

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

przemo, te odczyty z cpu-z sa gluteusa warte ;) W rzeczywistości napięcie jest wiele wyższe jak w cpu-z (w zaleznosci od obciazenia, ustawionego napiecia, temperatury - 0,02-0,07V lub więcej). Ale to już chyba pisałem w tym topicu zdaje mi się ;]

Edti:

Aha, polecam testowanie procka testem typu 'blend' w sp04, zdecydowanie bardziej go obciąża i lepiej wykrywa niestabilności ;)

Edytowane przez hary

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

@JejoX

3gHz&1.325V (w biosie). Odczyt w CPU-Z, jak pisałem to 1.31, jednak tym razem nastąpiło drobne jego wahnięcie, które akurat uwieczniłem :D

2507772[/snapback]

Edti:

Aha, polecam testowanie procka testem typu 'blend' w sp04, zdecydowanie bardziej go obciąża i lepiej wykrywa niestabilności ;)

Raczysz żartować....

Edytowane przez JejoX

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

przemo, te odczyty z cpu-z sa gluteusa warte ;) W rzeczywistości napięcie jest wiele wyższe jak w cpu-z (w zaleznosci od obciazenia, ustawionego napiecia, temperatury - 0,02-0,07V lub więcej). Ale to już chyba pisałem w tym topicu zdaje mi się ;]

Edti:

Ja też uważam, że odczytami napięcia z CPU-Z nie ma co się bardzo sugerować (podobnie jak odczytami temperatury) - dlatego zawsze podaje ustawienie w biosie. Poza tym nie ma reguły - niektórzy piszą (po badaniu miernikiem), że cpu-Z podaje względnie dokładnie (patrz np post meerona parę stron wcześniej) innym zaniża, jeszcze innym zawyża...

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

ech... bo nie można generalizować... wszystko zalezy od płyty głównej, zastosowanego na niej czujnika itp... a meeron ma racje z tym co pisał odnośnie DFI ale oczywiscie fanatycy mierników mają swoje ślepe zdanie i stawiają wszystkie płyty na jednej półce.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Raczysz żartować....

Nie tak jest na wszystkich płytach praktycznie ;]

że cpu-Z podaje względnie dokładnie (patrz np post meerona parę stron wcześniej) innym zaniża, jeszcze innym zawyża...

0,02V to jest jeszcze względnie dokładne w moim mniemaniu ;)

Nie spotkałem się żeby cpu-z zawyżał napięcia przy względnie dokładnum odczycie wzg. biosa, tylko zaniża (mowa oczywiście tylko o cpu-z). Zresztą nie wiem czy zauważyliście, ale cpu-z pokazuje na różnych płytach identyczne napięcia, tzn. niby ma 3 miejsca po przecinku, i potrafi na dfi lp pokazac 1,216V i na k8ns tez pokazac 1,216V to jest taka wartość którą dość często pokazuje jak ustawi się w biosie około 1,2 - 1,225V.

Edytowane przez hary

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Nie tak jest na wszystkich płytach praktycznie ;]

A co tu maja płyty do tego?Moim zdaniem blend test służy raczej do wciskania kitu(więcej Mhz) lolkom z allegro a nie do badania stabilności systemu.Jeżeli badac stabilność CPU poprzez SP2004 to Small FFTs a jak ramu to Memtest.Podczas blend testu procek nie jest tak obciążony jak podczas Small FFTs co można sprawdzić po temp procesora podczas każdego z testów jak i po większych możliwościach o/c.

Rzekłem...

Edytowane przez JejoX

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Rzekłem...

No i rzekłeś źle... blend dużo lepiej wykrywa niestabilność proca niż small FFT's, sprawdzone na niejednym procu i nie tylko na K8, pozatym jak już testować czysto proca, bez jego kontrolera mem to tylko s&m kilka godzin, jak tylko memki to GM6.68 (memtest raczej takim średnim testem stabilności jest).

Jak w takim razie wytłumaczysz fakt że procesor którego stabilność jest badana poprzez Small FFTs w zasadzie będzie stabilny przy sporo niższych Mhz niż ma to miejsce przy Blend test???

A sprawdzałeś to, czy usłuszałeś od kogoś, bo ja sprawdzałem, na K8 i na K7 i zawsze blend był niżej stabilny od small FFTs. Edytowane przez hary

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

No i rzekłeś źle... blend dużo lepiej wykrywa niestabilność proca niż small FFT's, sprawdzone na niejednym procu i nie tylko na K8, pozatym jak już testować czysto proca, bez jego kontrolera mem to tylko s&m kilka godzin, jak tylko memki to GM6.68 (memtest raczej takim średnim testem stabilności jest).

Co do S&M to całkowicie sie z tobą zgadzam.Tez uważam że S&M jest lepszy do badania stabilności samego CPU niż SP2004.Ale o nim właśnie rozmawiamy....

Jak w takim razie wytłumaczysz fakt że procesor którego stabilność jest badana poprzez Small FFTs w zasadzie będzie stabilny przy sporo niższych Mhz niż ma to miejsce przy Blend test???

IMO jedynym wytłumaczeniem jest niższa ranga Blend testu albo błędy generowane przez samego SP2004

.Ale to na tym może zakończmy ta bądź co bądź nieco jałową dyskusje...

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

A sprawdzałeś to, czy usłuszałeś od kogoś, bo ja sprawdzałem, na K8 i na K7 i zawsze blend był niżej stabilny od small FFTs.

Bazuje na swoim doświadczeniu.Za przykład moge podac mojego starego Venice E6 który przy 2.6Ghz sie sypał w SP2004 Small FTTs zaś przy Blend teście chodził sobie i chodził minuta po minucie itd itd....

Teraz identyczna sytuacja jest z San Diego, który na 1.4V i 3Ghz sie sypie w SP2004 Small FTTs , zaś przy Blend teście chodził od ostatniego mojego posta(ponad 3h)do teraz bez problemów.Więc u mnie przynajmniej twoja teoria sie w ogóle nie sprawdza B-)

Inna sprawa to że S&M przy 1.4Vcore i 3Ghz przechodzi Long test i 100% Load bez probelmów- a SP2004 sie sypie.

Nie będe mówił że S&M jest lepszym walidatorem bo zaraz sie odezwą głosy pradawnego buszu ze "SP2004 jest lepszy i koniec!!!" :lol2:

Edit:Sorki ze post pod postem- samo sie, sie samo zrobiło :rolleyes:

Edytowane przez JejoX

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

No prawda jest taka że stabilność się powinno kompleksowo sprawdzać a nie 1 programem, ja osobiście blend 11-15h lub dluzej, s&m 9-10h, gm664 8-10h, 3dmark01 zapetlony kilka h.

A ja robie sp2k4 2h jak przejdzie to po prostu używam... jesli by miało być niestabilnie to i tak wyjdzie w praniu :D

Jak kto lubi, ja lubie mieć świadomośc jako-takiej stabilności :) Edytowane przez hary

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Mały OT, muszę!

Słuchajcie, ja miałem dość dobre doświadczenie z ng-electronic, proca zamówiłem, przysłali, chodził, git produkcja, ale się zepsuł po tygodniu i go zareklamowałem, kazali odesłać proca z gwarą, papierami, tako i zrobiłem. Wszystko było ok, kulturka, kontakt miły (obiecali wymienić od ręki!), ale kilka dni po wysłaniu napisałem maila co z moim reklamowanym 4000+, żadnej odp., drugiego dnia kolejny mail - żadnej odp., po kilku dniach znowu mail z zapytaniem WTF z moim procem... żadnej odp. Wiem że tu są ludzie którzy u nich kupowali, macie może nr tel. do nich do firmy, albo może macie jakieś problemy z kontaktem, dostarczeniem towaru?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ja im odsyłałem jak dostałem E6 i mi wymienili... zamiast maili lepiej dzwoń bo koleś ma urwanie głowy chyba z tym interesem i też mi nie odpisywali a jak zadzwonisz to podaj nick itp. i po prostu sie upominaj... oczywiście kulturalnie bo grzecznością więcej człowiek zdziała... ja zdziałałem E4 0631 :D

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Kurde troche off tropic zrobie.

Złozylem sobie kompa na na SD 4000+ do tego nowe mobo i jak wlaczam windowsa to nie ujze nawet logo windy tylko restart tryb awaryjny tak samo.

Cos w Bios trzeba chyba zmienic ??

Mam Dysk SATA2 dziala na Sata1.

Kurde teraz siedze na Linux i cos sporo wolniej mi chodzi niz na starym kompie ;-/

Jak tylko to zrobie zabieram sie za O/C ;-))

Edytowane przez tusiu

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Kurde troche off tropic zrobie.

Złozylem sobie kompa na na SD 4000+ do tego nowe mobo i jak wlaczam windowsa to nie ujze nawet logo windy tylko restart tryb awaryjny tak samo.

Cos w Bios trzeba chyba zmienic ??

Mam Dysk SATA2 dziala na Sata1.

Kurde teraz siedze na Linux i cos sporo wolniej mi chodzi niz na starym kompie ;-/

Jak tylko to zrobie zabieram sie za O/C ;-))

W biosie wszystko ustawione na def? Windowsa przeinstalowywałeś po zmianie platformy? A co do linuxa, to przyczyną może być brak sterów do płyty, chyba że masz zainstalowane, to wtedy nie mam pojęcia co może być :]

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Kurcze wiesz co w Ubuntu nie trzeba instalowac sterow do Płyty on sam instaluje Zazwyczaj stery do grafy jedynie sa potrzebne.

WIndowsa nie przeinstalowywalem Ale dawaniej jak zmienialem kompa to windows normalnie sie wlaczyl. Teraz chcialem wejsc na windowsa zeby zaimortowac liste kontaktow i inne ustawienia np. firefoxa a potem reinstalnac

Kurde a restart w momencie jak wchodze jest.

Bios nie ruszalem nic wszystko tak jak bylo czyli Default (Płyta jest nowa)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi