przemo3642 Opublikowano 1 Marca 2007 Zgłoś Opublikowano 1 Marca 2007 Powiecie mi dlaczego mój sd jak współpracuje z pamiątkami 1gb to ma o ok 200-300mhz gorsze oc niż z 2x512 ? mobo: epox9npaj sliA jak są taktowane pamięci w obu przypadkach? Bo moduły 1Gb z zasady gorzej się kręcą, więc jeśli idą powyżej swoich nominalnych ustawień to może być przyczyna. A jeśli idą poniżej - to lepiej ustawić timingi ręcznie na defaultowe, bo płyta może je za bardzo poskracać automatycznie. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
promieniowanie Opublikowano 1 Marca 2007 Zgłoś Opublikowano 1 Marca 2007 proc chodzi stabilnie na napięciu 1.3v@2600 ale to 2800 potrzeba mu już 1.4v to troche duży skok czy się myle?? Ja mam podobnie, dostałem z reklamacji nowego 4000+ E6 i ciężko bardzo u niego z oc, popróbowałem ranking niskich napięć za to i proc jest stabilny jak cholera przy 2520MHz/1,175v, na co dzień postanowiłem go karmić 2580MHz/1,2v - oszczędzam prąd bo drogi :lol2: poważnie. Po dalszych testach na standardowym vcore idzie max 2700MHz/1,35v a powyżej to już wymaga większych napięć czyli więcej niż 1,4v (a takowe mnie nie interesują na co dzień). Dość wkurzające jest natomiast że jakiekolwiek napięcie bym nie ustawił to programy pod windą pokazują zawsze i tak 1,34-1,39v, bios za to pokazuje tak jak ustawię. Dziwne to bo wcześniej na tej samej płycie winda-programy pokazywały mi prawdziwe wartości, hmmm znaczy się zgodnie z biosem. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
meeron Opublikowano 1 Marca 2007 Zgłoś Opublikowano 1 Marca 2007 Ja mam podobnie, dostałem z reklamacji nowego 4000+ E6 i ciężko bardzo u niego z oc, popróbowałem ranking niskich napięć za to i proc jest stabilny jak cholera przy 2520MHz/1,175v, na co dzień postanowiłem go karmić 2580MHz/1,2v - oszczędzam prąd bo drogi :lol2: poważnie. Po dalszych testach na standardowym vcore idzie max 2700MHz/1,35v a powyżej to już wymaga większych napięć czyli więcej niż 1,4v (a takowe mnie nie interesują na co dzień). Dość wkurzające jest natomiast że jakiekolwiek napięcie bym nie ustawił to programy pod windą pokazują zawsze i tak 1,34-1,39v, bios za to pokazuje tak jak ustawię. Dziwne to bo wcześniej na tej samej płycie winda-programy pokazywały mi prawdziwe wartości, hmmm znaczy się zgodnie z biosem.wlacz sobie c'n'q wieksza oszczednosc bo i mhz spadaja i vcore na 1,1V :) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
promieniowanie Opublikowano 1 Marca 2007 Zgłoś Opublikowano 1 Marca 2007 wlacz sobie c'n'q wieksza oszczednosc bo i mhz spadaja i vcore na 1,1V :) Moja płyta nie ma w biosie c'n'q, a szkoda bo na wczesniejszej msi świetnie się sprawowało. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
adamlop Opublikowano 1 Marca 2007 Zgłoś Opublikowano 1 Marca 2007 Moja płyta nie ma w biosie c'n'q, a szkoda bo na wczesniejszej msi świetnie się sprawowało. RMClock i ustawiasz 1,1v i mnoznik x4 w idle, a w stresie jak tam chcesz. Oprocz tego masz jeszcze profile jak ma sie zachowywac, czy energicznie podnosic moc na maxa, czy tylko tyle ile potrzeba Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość f.e.a.r. Opublikowano 1 Marca 2007 Zgłoś Opublikowano 1 Marca 2007 Ale jak proc jest na stock to memki robią nawet 240 Więc co jest :/ ? A im wyzej daje proca tym memki niżej. Niby idzie 2800 ale przy memkach na 140 no to porażka... Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
meeron Opublikowano 2 Marca 2007 Zgłoś Opublikowano 2 Marca 2007 Ale jak proc jest na stock to memki robią nawet 240 Więc co jest :/ ? A im wyzej daje proca tym memki niżej. Niby idzie 2800 ale przy memkach na 140 no to porażka...słabiutki kontroler pamieci, mozesz sprobowac podwoltowac cpu albo zamieszac w czasach pamieci Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
rgomez Opublikowano 2 Marca 2007 Zgłoś Opublikowano 2 Marca 2007 Panowie powiedzcie mi jakie objawy ma walnięty proc i jak/czym sprawdzić czy nie jest uszkodzony?Opisywałem już moje boje z płytąi z San diego 3700 E6 od NG-E.Objawy w skrócie takie że komp nie chce się w ogóle włączyć , po kilku próbach włącza sie , po wyłączeniu znowu problem.Kiedy jest uruchomiony chodzi normalnie ( w miarę). Zastanawiam sie czy to aby nie wina procka(płyta zdiagnozowana że sprawna).Będę wdzięczny za pomoc , męczę sie z tym kompem od grudnia, najpierw wcięło procka w wysyłce a jak po miesiacu dostałem go to teraz mam te problemy. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
przemo3642 Opublikowano 2 Marca 2007 Zgłoś Opublikowano 2 Marca 2007 Panowie powiedzcie mi jakie objawy ma walnięty proc i jak/czym sprawdzić czy nie jest uszkodzony?Opisywałem już moje boje z płytąi z San diego 3700 E6 od NG-E.Objawy w skrócie takie że komp nie chce się w ogóle włączyć , po kilku próbach włącza sie , po wyłączeniu znowu problem.Kiedy jest uruchomiony chodzi normalnie ( w miarę). Zastanawiam sie czy to aby nie wina procka(płyta zdiagnozowana że sprawna).Będę wdzięczny za pomoc , męczę sie z tym kompem od grudnia, najpierw wcięło procka w wysyłce a jak po miesiacu dostałem go to teraz mam te problemy. Rozumiem, że wykluczyłeś już zasilacz jako źródło problemów? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
grzesiu Opublikowano 2 Marca 2007 Zgłoś Opublikowano 2 Marca 2007 To raczej wygląda na problem z płytą główną, a nie procesorem. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość f.e.a.r. Opublikowano 2 Marca 2007 Zgłoś Opublikowano 2 Marca 2007 słabiutki kontroler pamieci, mozesz sprobowac podwoltowac cpu albo zamieszac w czasach pamieciTakie same objawy przy venice 3000 miałem :/ CO do kontrolera to wyczaiłem coś dziwnego. Jak włącze komputer i pokazuja sie te rozne tabelki z informacjami to tam jest wlasnie Memory Controller i obok niego mam N/A Dziwne to jest... Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
rgomez Opublikowano 2 Marca 2007 Zgłoś Opublikowano 2 Marca 2007 Sprawdzałem na dwóch zasiłkach.Niestety obydwa modecomy - jeden z podpisu a drugi to feel (chyba II).Teraz czytając forum zasilaczy widzę że są problemy podobne do moich z zasiłkami.Dzisiaj wyciągnę jeszcze starego codegena i sprawdzę jeszcze raz.Tak że zasilacza jeszcze nie wykluczyłem.Płyta sprawdzana w serwisie (nawet przy mnie odpalał na pająka) i działała.Powiem że ja też odpalałem na pająka i z poczatku sie odpalała bez problemu a po kilku, kilkunastu próbach już nie było tak różowo.Czyli procka raczej wykluczyć?Płyta albo zasiłka? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
przemo3642 Opublikowano 2 Marca 2007 Zgłoś Opublikowano 2 Marca 2007 Sprawdzałem na dwóch zasiłkach.Niestety obydwa modecomy - jeden z podpisu a drugi to feel (chyba II).Teraz czytając forum zasilaczy widzę że są problemy podobne do moich z zasiłkami.Dzisiaj wyciągnę jeszcze starego codegena i sprawdzę jeszcze raz.Tak że zasilacza jeszcze nie wykluczyłem.Płyta sprawdzana w serwisie (nawet przy mnie odpalał na pająka) i działała.Powiem że ja też odpalałem na pająka i z poczatku sie odpalała bez problemu a po kilku, kilkunastu próbach już nie było tak różowo.Czyli procka raczej wykluczyć?Płyta albo zasiłka? Podłączanie tego komputer do codegena nie jest najlepszym pomysłem. Takie podłączenie może co najwyżej sprawić, że krąg podejrzanych jeszcze się poszerzy :blink: Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
promieniowanie Opublikowano 2 Marca 2007 Zgłoś Opublikowano 2 Marca 2007 (edytowane) RMClock i ustawiasz 1,1v i mnoznik x4 w idle, a w stresie jak tam chcesz. Oprocz tego masz jeszcze profile jak ma sie zachowywac, czy energicznie podnosic moc na maxa, czy tylko tyle ile potrzeba Kurde nie rozumiem o co chodzi w tym RM Clock, kombinuję jak koń pod górę i co bym nie ustawił to albo jest cały czas minimalna moc cpu albo max, jak tam ustawić żeby przy obciążeniu przechodziło z min w max? edit: *YogiCK ...aż mi głupio :oops: Edytowane 2 Marca 2007 przez promieniowanie Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
rgomez Opublikowano 2 Marca 2007 Zgłoś Opublikowano 2 Marca 2007 Podłączanie tego komputer do codegena nie jest najlepszym pomysłem. Takie podłączenie może co najwyżej sprawić, że krąg podejrzanych jeszcze się poszerzy :blink:Chodzi mi o to co wyczytałem na forum o zasilaczach.Tam jeden z forumowiczów miał podobny do mojego problem czyli płytka nie chciała współpracować z zasilaczem to podłączył codegena na próbę.I to samo ja chcę zrobić.Może będę przez to madrzejszy bo na razie głupieję.Tonący brzytwy się chwyta.Chodzi mi tylko o wyeliminowanie lub nie zasiłki jako przyczyny moich problemów.Chyba że macie inne propozycje. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
YogiCK Opublikowano 2 Marca 2007 Zgłoś Opublikowano 2 Marca 2007 (edytowane) @promieniowanie: Czytałeś to - http://forum.purepc.pl/index.php?s=&sh...t&p=1249410 ?? Edytowane 2 Marca 2007 przez YogiCK Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
macin Opublikowano 2 Marca 2007 Zgłoś Opublikowano 2 Marca 2007 No od 4 godzin siedzi w kompie SD 4000+ od Marek_voodoo i na razie chodzi 250x12 3GHz przy def 1.35V :banana: :twisted2: . Super Pi 16M przelazł. Jak będzie trochę czasu to przetestuje stabilność dokładnie. Może być dobra sztuka :mrgreen: Pytanko: Lepiej dać 300x10 czy 250x12? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
tusiu Opublikowano 2 Marca 2007 Zgłoś Opublikowano 2 Marca 2007 ht 4x i htt 250 to masz 1000 czyli max ja tam sie super nie znam ale mysle ze tak jest ok i ja tak tez mam Moj jest 0630 E4 rowniez od marka smiga tez 12x250 na 1.35v niedlugo bede testowal czy na 1.325 da rade ;-) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pr1nce Opublikowano 2 Marca 2007 Zgłoś Opublikowano 2 Marca 2007 ja mam 3700+ rew. E4 z allegro na 1.35v idzie tylko 2650mhz :C:C lipa.. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
macin Opublikowano 2 Marca 2007 Zgłoś Opublikowano 2 Marca 2007 ponad 2 godziny sp2004 i stable. jutro albo jeszcze w nocy przy tym no jak to się nazywa - złociste, bąbelki itp. potestuje przy jakim v ma 3ghz. A później jaki ma maks. Chociaż chciałem mieć 3ghz i mam, ale oc to nałóg z którego się nie wychodzi bo jaki detox zastosować? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
piotralek Opublikowano 2 Marca 2007 Zgłoś Opublikowano 2 Marca 2007 Kupić jakiś sprzęt kompletnie nie nadający się do OC lub ze 2~3 miesiące bez kompa :P Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
marek_voodoo Opublikowano 2 Marca 2007 Zgłoś Opublikowano 2 Marca 2007 (edytowane) ponad 2 godziny sp2004 i stable. jutro albo jeszcze w nocy przy tym no jak to się nazywa - złociste, bąbelki itp. potestuje przy jakim v ma 3ghz. A później jaki ma maks. Chociaż chciałem mieć 3ghz i mam, ale oc to nałóg z którego się nie wychodzi bo jaki detox zastosować? Bardzo cieszą mnie poprzednie posty ze "od marka_voodoo wyciąg...to tu 3 giga to tam 3 giga :) " mam jeszcze 3 sztuki z E6 - wiecej w dziale sprzedam jak macie jeszcze jakiś znajomy co potrzebują procka to zapraszam :) Edytowane 2 Marca 2007 przez marek_voodoo Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
macin Opublikowano 3 Marca 2007 Zgłoś Opublikowano 3 Marca 2007 Dobra.Nie wiem co i jak 4 godziny sp2004 na 3.25!!!! v i stable. moze cos nie tak? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
adamlop Opublikowano 3 Marca 2007 Zgłoś Opublikowano 3 Marca 2007 Dobra.Nie wiem co i jak 4 godziny sp2004 na 3.25!!!! v i stable. moze cos nie tak? Mi sie sp2004 wywalil po 8 godzinach :/ ale to inna bajka, wszak od teraz bede stosowal min 12h Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
macin Opublikowano 3 Marca 2007 Zgłoś Opublikowano 3 Marca 2007 Ponad 12 godzin sp2004. 5 godzin Oblivionu. 3giga (12x250) 1.325v. Stabilny. Może jeszcze z napięciem w dół. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
tusiu Opublikowano 3 Marca 2007 Zgłoś Opublikowano 3 Marca 2007 hehe ja stwierdzilem ze nie chce mi sie testowac na ile najmniej pojdzie bo zrobilem sobie C'n'q w CrystalCPUID przewaznie smiga 2Ghz albo 1Ghz :) Kurde teraz kombinuje jak zmienic predkosc wiatraka od proca w windzie ale cos mi sie nie udaje. Mam regulator obrotow gdzies ale nie chche mi sie go szukac a tymbardziej wylaczac kompa i wyjmowac z biorka ;D Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
piotralek Opublikowano 3 Marca 2007 Zgłoś Opublikowano 3 Marca 2007 W biosie obrotów nie możesz ustawić na AUTO w zależności od temperatury :?: Ew. w SpeedFanie możesz sobie ustawić prędkość wiatraka :) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
przemo3642 Opublikowano 3 Marca 2007 Zgłoś Opublikowano 3 Marca 2007 hehe ja stwierdzilem ze nie chce mi sie testowac na ile najmniej pojdzie bo zrobilem sobie C'n'q w CrystalCPUID przewaznie smiga 2Ghz albo 1Ghz :) Kurde teraz kombinuje jak zmienic predkosc wiatraka od proca w windzie ale cos mi sie nie udaje. Mam regulator obrotow gdzies ale nie chche mi sie go szukac a tymbardziej wylaczac kompa i wyjmowac z biorka ;D Ja do regulacji obrotów korzystam z tego co płyta mi daje: tj ustawiam sobie w biosie, żeby wraz ze wzrostem temp wiatrak kręcił się szybciej i muszę przyznać, że to działa. W stersie móf fryzjer szumi trochę (ok2000obr/min), za to w idlu go nie słychać. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
JejoX Opublikowano 3 Marca 2007 Zgłoś Opublikowano 3 Marca 2007 Panowie, Czy wasze E4 znosza htt 300?bo u mnie ciągłe restarty przy htt 300.Ram div144,htx3.To przeca nie wina DFI-nie moze byc :mur: Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
przemo3642 Opublikowano 3 Marca 2007 Zgłoś Opublikowano 3 Marca 2007 Panowie, Czy wasze E4 znosza htt 300?bo u mnie ciągłe restarty przy htt 300.Ram div144,htx3.To przeca nie wina DFI-nie moze byc :mur: Ja mam DFI RS482 i mój E4 nie lubi HTT 250 nawet, tzn musiałem podnieść o 0.1V napięcie mostka północnego i już wszystko jest ok, teraz chodzi na 12x259HTT, więcej nie próbowałem. To jednak co w tym wszystkim najważniejsze to to, że jak miałem E6 to nie musiałem takich zabiegów robić nawet przy wyższym HTT! Więc to jest trochę sprawa z cyklu "z archiwum X", bo niby co ma procesor do napięcia czipsetu? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...