Skocz do zawartości
Dyferencjal

Linux I Windows - 2 Dyski

Rekomendowane odpowiedzi

Witam,

Mój problem polega na tym, że mam w kompie dwa dyski (40GB + 160GB) i chciałbym, żeby na jednym z nich rezydował Windows a na drugim Linux. Problem polega na tym, że jak już zakończę instalacje obu systemów, to GRUB wyrzuca mi error 21. Można temu jakoś zaradzić ?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

dysk 40GB jest zapewne na ATA, więc jeśli dysk 160GB jest na SATA to GRUB ma czasami problemy z ustawieniem pierwszego dysku, nawet jeśłi w biosie ustawisz żeby bootował z dysku SATA to GRUB czasami błędnie ustawi główny dysk i ustawi wpisy na drugi dysk, więc jeśli w menu.lst masz ustawienia na hd0 to spróbuj zmienić wpisy hd0 na hd1, może pomoże może nie, albo zmień w biosie kolejność bootowania dysków

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ja zrobiłem tak podłączyłem dysk 80 Gb pod IDE1 na nim winde zainstalowałem, po tym odłączyłem dysk i podłączyłem pod IDE 2 120 GB i zainstalowałem linuxa. Teraz mam oba dyski podłączone i jak chce linuxa w biosie zmieniam na hd1, może to jest jakieś rozwiązanie na twój problem.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Odkopuję temat, coby nowego po próżnicy nie zakładać.

Do rzeczy - once upon a time ... tego, mam dwa dyski: 40GB i 10GB. Na 40 siedzi pachnące, wymuskane i wylizane Ubuntu 7.04, którego wolałbym nie instalować po raz fefnasty (początki bywają trudne). Dysk ten jest podłączony jako Primary Master.

Ponieważ chcąc pogierczyć na Linuxie haniebnie poległem, zamyśliłem podłączyć jako Primary Slave wzmiankowaną 10-tkę i na niej posadzić Windowsa 2000 albo XP w charakterze konsoli do gier. Czy da się to zrobić tak, by nic się nie sfajdało?

Myślałem o czymś takim: odłączyć Primary Master, podłączyć Primary Slave, zainstalować tamoj Windowsa, podłączyć Primary Master, dopisać co trzeba do gruba. I cóż?

Czy jest tu taka dobra wróżka, która z kapelusza powie mi, o co trzeba uzupełnić menu.lst? Obecny "wygląd" pliku poniżej.

title Ubuntu, kernel 2.6.20-15-generic

root (hd0,1)

kernel /boot/vmlinuz-2.6.20-15-generic root=UUID=d6e01864-6de4-4d1e-8258-099a07faa770 ro

initrd /boot/initrd.img-2.6.20-15-generic

quiet

savedefault

title Ubuntu, kernel 2.6.20-15-generic (recovery mode)

root (hd0,1)

kernel /boot/vmlinuz-2.6.20-15-generic root=UUID=d6e01864-6de4-4d1e-8258-099a07faa770 ro single

initrd /boot/initrd.img-2.6.20-15-generic

title Ubuntu, kernel 2.6.17-10-generic

root (hd0,1)

kernel /boot/vmlinuz-2.6.17-10-generic root=UUID=d6e01864-6de4-4d1e-8258-099a07faa770 ro

initrd /boot/initrd.img-2.6.17-10-generic

quiet

savedefault

title Ubuntu, kernel 2.6.17-10-generic (recovery mode)

root (hd0,1)

kernel /boot/vmlinuz-2.6.17-10-generic root=UUID=d6e01864-6de4-4d1e-8258-099a07faa770 ro single

initrd /boot/initrd.img-2.6.17-10-generic

title Ubuntu, memtest86+

root (hd0,1)

kernel /boot/memtest86+.bin

quiet

Jeśli dobrze pamiętam, Primary Slave był oznaczany jako hd(0,2)? Czy wystarczy zatem dodać

title Windows XP/2000

root (hd0,2)

i dlaczego nie wystarczy?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Grub numeruje dyski i partycje od zera wiec jezeli okna bedą na drugim dysku to powinno byc

title		Oknaroot		(hd1,0)makeactivechainloader	+1

Ale podobno tak nie działa i google piszą ze trzeba tak

title oknaroot (hd1,0)makeactivemap (hd0) (hd1)map (hd1) (hd0)chainloader +1

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi