tusiu Opublikowano 18 Listopada 2006 Zgłoś Opublikowano 18 Listopada 2006 Witam Mam nastepujacy problem Kupilem sobie wczoraj dysk WD Caviar 250Gb SATA II 16M cache Ma on dwa wejscia na zasilanie takie male plaskie(to nowe) i to stare ktore maja dyski IDE Nie mam pojecia po co az 2 :> Podlaczylem go pod to stare zasilanie Moj BIOS to amibios 3.31a Kominowalem zmienialem opcje i nic nie wykrywa dysku w BIOS Kolega mi powiedzial ze jemu tez nie wykrywa zebym przy instalacji windowsa wcisnal F6 i wgral sterowniki do SATA z dyskietki wiec tak zrobilem ale windowsa ani BIOS nadal nie wykrywaja dysku Moja plyta glowna to Soltek SL-KT600=R ma ona SATA a nie SATA II ale dysk powinien chodzic Nie wiem co robic wiec prosze o pomoc moze ktos tez mial taki problem Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
SGJ Opublikowano 18 Listopada 2006 Zgłoś Opublikowano 18 Listopada 2006 Przestaw dysk na sata I Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
tusiu Opublikowano 18 Listopada 2006 Zgłoś Opublikowano 18 Listopada 2006 Juz sobie poradzilem przyczyna byla poprostu banalna Na dysku byly piny ale nie bylo zworki wiec pomyslalem ze to jakis nowy dysk wiec elektronicznie wykrywa czy SATA czy SATA II A jedak gdy sie mu przyjzalem trzeba w odpowiednie piny wstawic zworke zeby chodzil na SATA dziwne ze tej zworki nie dostalem w komplecie Teraz juz jest wszystko OK No prawie Zainstalowalem Winde i gdy wlaczam kompa elegancko mi sie laduje windows XP za chwile czarny ekran a na nim tylko kurson a potem mi sie monitory wylacza W systemie awaryjnym jest dziala windows Zwroke wsadzilem pomiedzy 5 a 6 pin dobrze tak?? Dodam ze to nowy system ktory instalwalem 20min temu Nie wiem dlaczego tak jest chyba Format i jeszcze raz instalowac?? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
tusiu Opublikowano 19 Listopada 2006 Zgłoś Opublikowano 19 Listopada 2006 Nikt nie umie mi pomoc???? :( Z drugiego windowsa ktory mam na dysku 80Gd WD nie SATA tylko na tasme wszytko jest OK drugi dysk wykrywa Dzwne jest to ze Dysk BIOS wykrywa tylko wtedy jak w BIOS jest ustawione w SATA RAID sa tylko 2 opcje Disabled lub RAID Czytalem na jakims forum ze WD SATA2 niezybt dorze wspolpracuja z chipsetami VIA a ja mam wlasnie VIA KT600 i nie zainstaluje sie windowsa i mozna tylko go podpiac jako dysk na ktorym sie ma NP dane a nie dysk systemowy ale jakos mi sie wiezyc w to nie chce Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...