Skocz do zawartości
tusiu

Problem Z Dyskiem Sata Ii

Rekomendowane odpowiedzi

Witam

Mam nastepujacy problem

Kupilem sobie wczoraj dysk WD Caviar 250Gb SATA II 16M cache

Ma on dwa wejscia na zasilanie takie male plaskie(to nowe) i to stare ktore maja dyski IDE Nie mam pojecia po co az 2 :>

Podlaczylem go pod to stare zasilanie

Moj BIOS to amibios 3.31a

Kominowalem zmienialem opcje i nic nie wykrywa dysku w BIOS

Kolega mi powiedzial ze jemu tez nie wykrywa zebym przy instalacji windowsa wcisnal F6 i wgral sterowniki do SATA z dyskietki wiec tak zrobilem ale windowsa ani BIOS nadal nie wykrywaja dysku

Moja plyta glowna to Soltek SL-KT600=R ma ona SATA a nie SATA II ale dysk powinien chodzic

Nie wiem co robic wiec prosze o pomoc moze ktos tez mial taki problem

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Juz sobie poradzilem przyczyna byla poprostu banalna

Na dysku byly piny ale nie bylo zworki wiec pomyslalem ze to jakis nowy dysk wiec elektronicznie wykrywa czy SATA czy SATA II

A jedak gdy sie mu przyjzalem trzeba w odpowiednie piny wstawic zworke zeby chodzil na SATA dziwne ze tej zworki nie dostalem w komplecie

Teraz juz jest wszystko OK

No prawie

Zainstalowalem Winde i gdy wlaczam kompa elegancko mi sie laduje windows XP za chwile czarny ekran a na nim tylko kurson a potem mi sie monitory wylacza

W systemie awaryjnym jest dziala windows

Zwroke wsadzilem pomiedzy 5 a 6 pin dobrze tak??

Dodam ze to nowy system ktory instalwalem 20min temu

Nie wiem dlaczego tak jest chyba

Format i jeszcze raz instalowac??

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Nikt nie umie mi pomoc???? :(

Z drugiego windowsa ktory mam na dysku 80Gd WD nie SATA tylko na tasme wszytko jest OK drugi dysk wykrywa

Dzwne jest to ze Dysk BIOS wykrywa tylko wtedy jak w BIOS jest ustawione w SATA RAID sa tylko 2 opcje Disabled lub RAID

Czytalem na jakims forum ze WD SATA2 niezybt dorze wspolpracuja z chipsetami VIA a ja mam wlasnie VIA KT600 i nie zainstaluje sie windowsa i mozna tylko go podpiac jako dysk na ktorym sie ma NP dane a nie dysk systemowy ale jakos mi sie wiezyc w to nie chce

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi