Skocz do zawartości
jujuJAZZ

Martwa 6600go

Rekomendowane odpowiedzi

Witam,

2 dni temu zainstalowałem na moim asusie z71v stery XTreme-G MobileForce 93.71 G3... (Porzednio miałem wersje XTreme-G MobileForce 91.36-v2.50e)

Włączyłem FlatOut 2 i po kilu minutach zwiecha i twardy reset... Po załadowaniu windy wszystko było niby ok. Wchodzę w zakładkę ustawienia częstotliwości-default ustawiony jest na 250/1000 :blink: (rdzeń/pamięć) Trochę mnie to zdziwiło, bo przy poprzednich sterownikach w standardzie było 250/500, a karta bez problemu śmigała w grach na ustawieniach 300/620... Nic to myślę - dam ""wykryj optymalne ustawienia" - wyszło niby 290 Mhz/1.06Ghz... Profilaktycznie zmniejszyłem na 270/1000 i odpaliłem ponownie FlatOut 2. Po kilku minutach znowu sterownik przestał odpowiadać - ziwecha - reset i... Tym razem już ekran startowy (zwykle czarny z logiem centrino na srodku) przywitał mnie krzaczkami w postaci czerwonych puntktów... Dalej: ekran logowania windy w zielone a póżniej niebieskie pionowe, przerywane kreski :mur: , pulpit również z tymi samymi kreskami, w dodatku wszystko dzieje się w rozdziałce 640/480 i 4-bitowej głębii koloru, której za nic nie da się zmienić... Myślę sobie - "karta uwalona" skoro nawet w biosie widać te pionowe kreski (mają wtedy szary kolor)... Wyłączam lapsa i ide spać-może mi się przyśni rozwiązanie...

Na drugi dzień rano po włączeniu niby wszystko gra - rozdzielczość 1024/768/32 bity-system rozpoznaje nowe urządzenie( dzień wcześniej usunąłęm steronik driver cleaner'em)Próbuje więc instalacji oryginalnych sterów ze stronki asusa i...PLONK-wywala mi blue screen-za szybko nawet, żeby cokolwiek przeczytać.

Na wszelki wypadek reinstaluje system-oczywiście od początku do końca towrzyszą mi te przeklęte pionowe kreski, niska rozdzielczość i 4-bitowa jakość kolorów, ale co tam-nadzieja matką głupich... Znowu próba instalacji oryginalnych sterów i znowu ble screen.

Jak się nad tym zastanowiłem, to doszedłem do wniosku, że te nieszczęsne stery były prawdobodobnie do karty z pamięciami gddr3 i przez swoją lekkomyślność coś chyba upiekłem... A może nie?

Bardzo ciężko jest sie nagle przesiąść z 1680/1050/32 na 640/480/4 :mur:

Dla chętnych do pomocy mam tutaj kilka zrzutów z ekranu

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Nie wydaje mi sie, zeby stery byly do grafik z ddr3 a z ddr2 robily sajgon, nigdy o czyms takim nie slyszalem. Sprobuj zainstalowac ostatnie drivery z WQHL (bedzie pewnosc ze byly testowane z XP i dzialaja) i wtedy sprawdz co i jak wyskakuje. Stery od producentow sa czesto bardzo stare, dlatego warto brac nowsze od producentow kart graficznych. Co do usmazenia karty to to nie jest takie proste, takze na to bym nie stawial (mi tez wywalalo arty jak podkrecilem pare razy za mocno, ale po to masz automatyczny restart w przypadku za wysokiej temp zeby tego uniknac).

pozdrawima

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

ale tu nie ma co pomagać, artefakty w biosie jasno wskazują na to, że załatwiłeś ramy na karcie, przykro mi :-|

Pewnie masz racje-takie życie...

Choć zastanawiające jest dlaczego karta za drugim razem wstała

i system wołał o sterownik, dopiero przy próbie instalacji driverów (wersja bodajże 86 coś tam ze strony asus) wywaliło arty na stałe...

Gdzie tu teraz dostać 6600go albo 7600go (o ile będzie pasować) ? :cry:

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Nie dostaniesz na 99,9999%, tylko serwis.

Wydaje mi sie, ze to na pewno wina pamieci. Jak bedzie mial szczescie to laptop trafi de serwisu Asusa w Koszalinie. Tam wymienia uklady BGA i bedzie jak nowka :) Mam nadzieje ze nie pojedzie do Czech bo tam partola robote, zreszta serwis Asusa (laptopy) przezucaja do Polski.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Jak bedzie mial szczescie to laptop trafi de serwisu Asusa w Koszalinie. Tam wymienia uklady BGA i bedzie jak nowka :)

A czemu szczęście? Co to za serwis?

BTW. Jestem w tej chwili w Irlandii, więc...

Poza tym laps to import z US i nie jestem pewny jak to jest z gwarancją, bo niby mam jej jeszcze na 2 lata, ale czy jest typu door-to-door...??

Jak to jest z notebookami od ASUSa?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

A czemu szczęście? Co to za serwis?

BTW. Jestem w tej chwili w Irlandii, więc...

Poza tym laps to import z US i nie jestem pewny jak to jest z gwarancją, bo niby mam jej jeszcze na 2 lata, ale czy jest typu door-to-door...??

Jak to jest z notebookami od ASUSa?

Z tego co widzialem na forum to czesc lapkow Asusa trafia do lokalnych serwisow. W Koszalinie jest najwiekszy serwis plyt, grafik, laptopow, innych kart. Pracuja tam dobrzy ludzie na BGA (od wymian, oprocz 2 poj....ow). Wiem bo wymienialem tam te uklady 3 lata. Jednak do Koszalina nie trafiaja uszkodzone plyty czy lapy bezposrednio od dystrybutora czy klienta, sa one przysylane bodajrze z Czech. Ogolnie w Czechach jest swiezy serwis Asusa i partola tam duzo roboty a w Polsce trzeba po nich poprawiac.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Pewnie masz racje-takie życie...

Choć zastanawiające jest dlaczego karta za drugim razem wstała

i system wołał o sterownik, dopiero przy próbie instalacji driverów (wersja bodajże 86 coś tam ze strony asus) wywaliło arty na stałe...

Gdzie tu teraz dostać 6600go albo 7600go (o ile będzie pasować) ? :cry:

kiedys widzialem taka karte na allegro za 600 plnów.

Ale jak mowil kolega wyzej... tylko serwis:)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ja wiem o głównym serwisie notebooków we Wrocławiu. Poza tym i tak jestem w tej chwili w Irlandii, więc w grę wchodzi tylko wysyłka.

BTW A co z konfliktem, o którym pisałem w ostatnim poście (jest screen shot)? Sflashowałem bios - praktycznie żdnego rezultatu...

Poszperałem trochę po sieci i wygląda to niby na winę chipsetu (to on jest odpowiedzialny za komunikację z kartą) Niestety po aktualizacji sterowników ze stronki intela winda nawet w awaryjnym nie chce wstać :wacko: (Trzeba będzie na nowo system postawić i zarchiwizować dane)

Wysyłam maila do sklepu - zobaczymy, co odpiszą.

EDIT. Dostałem odpowiedź, że z informacji, których im udzieliłem karta graficzna przestała prawidłowo funkcjonować (lol), ale naprawa będzie bardzo prosta. Niestety muszę wysłać kartę i to na własny koszt, bo szanowne ISTnc w ramach gwarancji pokrywa koszty transportu od klienta tylko na terenie US. Do klienta odsyłają wszędzie za free (jakby łaskę robili). Szczęście, że mogłem wysłać samą kartę, a nie całego lapsa...

Wszyscy zainteresowani niech mają to na uwadze kupując sprzęt za oceanem... (Uważnie czytajcie warunki gwarancji przed jakimkolwiek zakupem)

Edytowane przez jujuJAZZ

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi