Skocz do zawartości
DiJo

Jakość Dźwięku Na Cd-audio I Kopii

Rekomendowane odpowiedzi

A w jaki sposób zgrywasz utwory?Klikając "Wav" czy Akcja->Testuj i kopiuj->bez kompresji(w tym przypadku).zwróć uwagę czy CRC zgadza się przy tej opcji.Sprawdź jeszcze ustawienia napędu,może offset jest nieprawidłowy?.

Zawsze kiedy zgrywam EAC to z testowaniem - to podstawa.

Możesz zgrać EACem dwa razy jako dwa pliki i porównać. Sam jestem ciekawy wyników.

moment :wink:

--------EDIT---------

wynik : pliki IDENTYCZNE

Edytowane przez Kyle

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

no-i tak powinno być.

A tak na marginesie-dlaczego wspomniałem o offsecie.Właśnie wymontowałem CD-ka- -już padaka(4lata kopiowania),bo offset ustawiony prawidłowo a przy "testuj i kopiuj" nie zgadzają się CRC.A DVD jest duuużo wolniejsze...

Edytowane przez BezbronnyPL

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

no-i tak powinno być.

A tak na marginesie-dlaczego wspomniałem o offsecie.Właśnie wymontowałem CD-ka- -już padaka(4lata kopiowania),bo offset ustawiony prawidłowo a przy "testuj i kopiuj" nie zgadzają się CRC.A DVD jest duuużo wolniejsze...

Czyli nero podaczas nagrywania robi przekłamania ? - teraz tylko wystarczy to udowodnić .... chyba mam pomysł jak ale nie dzisiaj to zrobię.

ps. cyt : "no-i tak powinno być" - no to oczywiste - wybacz że pytam ale z ciekawości .... czy Ty mnie bierzesz za amatora ? :wink:

Edytowane przez Kyle

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Czyli nero podaczas nagrywania robi przekłamania ? - teraz tylko wystarczy to udowodnić .... chyba mam pomysł jak ale nie dzisiaj to zrobię.

ps. cyt : "no-i tak powinno być" - no to oczywiste - wybacz że pytam ale z ciekawości .... czy Ty mnie bierzesz za amatora ? :wink:

Nie -nie biorę Cie za amatora :) w żadnym wypadku. Choć mogło to tak wyglądać...Zresztą jak ktoś używa EAC ,to z reguły wie co i jak chce osiągnąć.

Co do nero-nie korzysta z właściwości napędu,kopiuje jak leci.A już taki Clone CD ma opcję tylko do płyt CDA.Porysowaną płytkę skopiujesz -a Nero niczego nie zgłosi,wynika z tego, że ekstrakcja audio przerasta możliwości tego programu.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Offset, offset Kyle :-)

Usuń z plików wave [1] [2] początkowe i końcowe zera i dopiero porównaj.

Po pierwsze na samym początku nie ma zer :wink:

Po drugie w trybie binarnym początek ( nagłówek czy jak na to mówicie OFFSET - jestem za bardziej polskim nazewnictwem ) były IDENTYCZNE a dopiero zawartość inna.

Pomyślałem sobie że jedyny sposób aby dane były identyczne ( dźwiękowe ) a mimo to Total C. pokazywał różnice to przesunięcie wzgl. siebie i nie inteligentny program Total C.

I miałem rację - było to spowodowane przesunięciem wprowadzonym przez inną ilość zer między nagłówkiem a danymi "dźwiękowymi" i total commander pokazywał różnice choć to było tylko wspomniane przesunięcie.

Edytowane przez Kyle

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

No gratulacje, dokładnie o to właśnie chodzi z offsetem :-)

Offsetem to co innego niż nagłówek. Nagłówek to dodatek na początku pliku wave z różnymi opisami dotyczącymi zbioru. Masz nagrania o tych samych parametrach, to i nagłówek jest identyczny. Offset, czyli po polsku przesuniecie, dotyczy próbek dźwiękowych. Problem polega na tym, że nagrywarka może sobie przesunąć położenie pierwszej próbki względem początku sektora na CD. I stąd pojawiają się początkowe zerowe próbki, które wypada usunąć, żeby sensownie porównać kopię z oryginałem. Podobne przesunięcie może zrobić czytnik.

EAC zdaje się, że umożliwia podanie offsetu przy zgrywaniu ścieżek z CD. Możesz sobie pomierzyć offset dla całego cyklu nagrywanie - zgrywanie i dostać od razu kopie bez przesunięcia zawartości.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Przy okazji testu odtwarzaczy DVD zrobiono testy ''RightMark Audio Analyzer'' i porównano na wykresach formaty DVD-Audio / CD-DA / MP3 320

Panasonic DVD-S52

DVD-Audio

CD-DA

MP3 320 kbps

Pełny test

Pioneer DV-696AV

DVD-Audio

CD-DA

MP3 320 kbps

Pełny test

KiSS DP-600

CD-DA

WAV

MP3

Na wyższej klasy odtwarzaczu Pioneer DV-989 wykresy dla mp3 wyglądają lepiej niż na tańszych odtwarzaczach .

Pioneer DV-989

Więcej testów tutaj

Edytowane przez mpeg-4

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

To zrozumiałe, że lepszy klasowo odtwarzacz, lepiej poradzi sobie z formatami. Jednak, nigdy kopia nie będzie lepsza od orginału, jedynie może być równa. MP3 zgrany z orginalnej CDAudio nie będzie miał takiej jakości jak CDA. Dobra płyta CDA (nie jakis pirat nagrywany nerem, gdzie CDA jest to poprostu przerobiona MP3) jest nie porównywalnie lepsza od jakiego kolwiek formatu... Nic tu nie trzeba udowadniać. Różnicę widać nawet na słabszym sprzęcie.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi