ed00s Opublikowano 18 Listopada 2006 Zgłoś Opublikowano 18 Listopada 2006 Witam Mam z tym monitorem nastepujacy problem po skosie po pzrekatnej jakies 3/4 monitora jezeli mam wlaczony text to jest bardzo trudny do przeczytania bo jest jak by rozmazany(nieostry czy cos takiego). Zrobilem taki test przenosilem ikony i widac bylo z opisie ikony jak litery sie rozmywaja roznica jest spora i mocno wali po oczach jak sie dluzej posiedzi. Jakies Propozycje ??? Z gory dziekuje pozdrawiam ED Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Paxxon Opublikowano 20 Listopada 2006 Zgłoś Opublikowano 20 Listopada 2006 Cześć. Nie można wykluczyć, że w monitorze zepsuł się jakiś podzespół i nadaje się do wymiany, ale być może tylko się rozregulował. Jeżeli nie masz już gwarancji, to możesz otworzyć obudowę i poszukać potencjometrów. Odpowiadają one za regulację obrazu. Spróbuj nimi trochę pokręcić. Jeden z nich powinien odpowiadać za regulację ostrości. Pamiętaj, że musisz nimi kręcić przy włączonym monitorze, żeby było widać jak zmienia się obraz. Dlatego musisz zachować szczególną ostrożność, bo wewnątrz monitora jest bardzo wysokie napięcie (przeważnie >25 kV). Ja już bardzo dobrze wiem jak to kopie :mrgreen: . Więc jeżeli masz obawy, to poproś o pomoc kogoś, kto ma w tym temacie trochę doświadczenia. Jeżeli potencjometry te nie mają gałek do regulacji, to trzeba użyć do tego celu dobrze izolowanego śrubokręta, a z tym trzeba uważać, bo przeważnie mają one izolację do 1000 V. Można użyć np. kawałek sztywnego, plastikowego patyczka. Miałem podobny problem z bardzo starym monitorem CRT. Obraz na nim był rozmazany od góry a im niżej tym stawał się bardziej czytelny, a od połowy w dół było OK. Niestety regulacja potencjometrem powodowała, że u góry tekst stawał się czytelniejszy, ale wtedy dół się rozmazywał. Po prostu kineskop monitora był już bardzo zużyty i nic z tym nie dało się zrobić. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...