Skocz do zawartości
N1CO

2x1gb Czy 4x512mb

Rekomendowane odpowiedzi

Witam, chciałbym się dowiedzieć jakie są zyski i starty pomiędzy 4x512 a 2x1 na platformie AMD (w szczególności X2). Z tego, co już udało mi się dowiedzieć, to na 4x512 słabsze oc niż na 2x1 (o ile?) no i 2T zamiast 1T (a jaka między tym różnica?).

Problem mam niestety taki, że brakuje mi kasy na 2x1 dlatego chciałbym kupić 2x512 a za jakiś czas drugą taką serię. Tylko czy to nie za duża strata w wydajności? :/

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Roznica w wydajnosci nie jest kolosalna. Jezeli nie grasz w SuperPi czy inne smarki roznicy wielkiej nie uswiadzczysz.

Z drugiej strony po zakupie 2x512 mozesz je sprzedac gdy nazbierasz na druga pare i kupic zestaw 2x1GB ;)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

"W przypadku procesora dwurdzeniowego sytuacja wygląda zupełnie inaczej. Tu od razu widać przyrost wydajności DDR2 w stosunku do starszej platformy Socket 939. Podczas gdy na platformie z jednordzeniowym CPU w najlepszym przypadku wynosił on 9% i średnio ~6%, to dla Athlona 64 X2 można już mówić o maksymalnym zysku rzędu 65% i średnim 30%. Oczywiście związane jest to ściśle z faktem, że z pamięci korzystają niejako dwa procesory. Jeśli planujecie zakup nowej platformy AM2 z procesorem X2, to wyposażenie jej w najmocniejsze pamięci DDR2-800 będzie jak najbardziej uzasadnione. Możemy nawet zaryzykować stwierdzenie, że to w zasadzie tylko X2 będzie czerpać korzyści z nowego kontrolera do obsługi pamięci DDR2."

Cytat z benchmark.pl tak więc teraz to już nie wiem czym się kierować przy wyborze :/

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

dla Athlona 64 X2 można już mówić o maksymalnym zysku rzędu 65% i średnim 30%. Oczywiście związane jest to ściśle z faktem, że z pamięci korzystają niejako dwa procesory. Jeśli planujecie zakup nowej platformy AM2 z procesorem X2, to wyposażenie jej w najmocniejsze pamięci DDR2-800 będzie jak najbardziej uzasadnione. Możemy nawet zaryzykować stwierdzenie, że to w zasadzie tylko X2 będzie czerpać korzyści z nowego kontrolera do obsługi pamięci DDR2."

Dobre :lol:

Fachowcy w tym benchamrku.

Edytowane przez Kas

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

To ja już kompletnie nic nie wiem :/ Płytę kupiłem DFI, bo da się na niej sporo zrobić i z procem i z pamięciami. Proca w przyszłości chcę zmienić na jakiegoś X2 ale pamięci to by już mogły zostać na przyszłość. Z tego co już wiem to lepiej 2x1GB niż 4x512MB ale z kasa na 2x1 to raczej DUŻY problem. Z drugiej strony byłem przekonany, że musowo 800MHz. No to uświadomi mnie ktoś wreszcie konkretnie ile można stracić a ile zyskać na jakich pamięciach?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

To ja już kompletnie nic nie wiem :/ Płytę kupiłem DFI, bo da się na niej sporo zrobić i z procem i z pamięciami. Proca w przyszłości chcę zmienić na jakiegoś X2 ale pamięci to by już mogły zostać na przyszłość. Z tego co już wiem to lepiej 2x1GB niż 4x512MB ale z kasa na 2x1 to raczej DUŻY problem. Z drugiej strony byłem przekonany, że musowo 800MHz. No to uświadomi mnie ktoś wreszcie konkretnie ile można stracić a ile zyskać na jakich pamięciach?

Jak bawisz sie w SuperPI to najlepiej kupic jak najszybsze pamieci.

Jezeli kompa bedziesz uzywal do gier/filmow etc to kup 2x1GB tanich 667 i tyle. Jak bedziesz chcial to zawsze je troche podkrecisz.

Edytowane przez Kas

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Najtansze goodram 667 pojda na 800 :wink:

a ja kiedyś nie widziałem dużego spadku pomiedzy grami jak miałem 2x256 a 4x256 (mówie o GTA Sa któremu wystarczy 512 mb )

właściwie to w grach bez frapsa nie odczujesz różnicy tylko w SPI widać różnice i to wyraźną / na ale wiadomo komputer to nie tylko SPI

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Wszystko byłoby łatwiejsze gdybym miał pewność, że po zakupie 1 kości 1GB teraz i drugiej za jakiś czas (to jest od 3 miesięcy do pół roku) wszystko będzie działać w dualu poprawnie bez żadnych problemów. A tego niestety chyba wiedzieć nie można :/

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

w grach jest znikoma, a w SPI dość duża

No nie wiem czy znikoma ;) Na pewno będzie odczuwalna przy małej ilości pamięci.Jednak na 1gb też pownno się odczuć różnice np w oblivonie który wymaga dość mocnego kofigu ;)

Wracając do tematu.Ja kupiłbym jedną kość 1gb goodram pro 800 na d9.Ewentualnie potem dokupiłbym drugą kość,jeśli w przyszłości nie będzie można dostać takich w sklepie,na 100% kupisz

używke na gwarancji.

pozdr

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Już od miesiąca składam kompa. Mam proca, mam płytę, mam grafę i pożyczona pamięć ze sklepu (kingmax) na czas namysłu jaka pamięć kupić. Co już sie zdecyduję na jakiś wybór to inni mi odradzają albo okazuje się że pamięć za kosmiczne pieniądze ;( Do dziś nie wiem co mam wziąć! Pomoże mi ktoś wreszcie dokonać wyboru?.

Podpisano:

Głos Rozpaczy

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi