N1CO Opublikowano 18 Listopada 2006 Zgłoś Opublikowano 18 Listopada 2006 Witam, chciałbym się dowiedzieć jakie są zyski i starty pomiędzy 4x512 a 2x1 na platformie AMD (w szczególności X2). Z tego, co już udało mi się dowiedzieć, to na 4x512 słabsze oc niż na 2x1 (o ile?) no i 2T zamiast 1T (a jaka między tym różnica?). Problem mam niestety taki, że brakuje mi kasy na 2x1 dlatego chciałbym kupić 2x512 a za jakiś czas drugą taką serię. Tylko czy to nie za duża strata w wydajności? :/ Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Kas Opublikowano 18 Listopada 2006 Zgłoś Opublikowano 18 Listopada 2006 Roznica w wydajnosci nie jest kolosalna. Jezeli nie grasz w SuperPi czy inne smarki roznicy wielkiej nie uswiadzczysz. Z drugiej strony po zakupie 2x512 mozesz je sprzedac gdy nazbierasz na druga pare i kupic zestaw 2x1GB ;) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
N1CO Opublikowano 19 Listopada 2006 Zgłoś Opublikowano 19 Listopada 2006 A jak jest z 2x512? Czy 1GB to wystarczająca ilość na obecne czasy biorąc pod uwagę np. najnowsze gry, system (vista bo na xp to na pewno wystarczy) i załadowane wiele programów w trayu? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gregor1230 Opublikowano 19 Listopada 2006 Zgłoś Opublikowano 19 Listopada 2006 1gb trochę już mało. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
N1CO Opublikowano 19 Listopada 2006 Zgłoś Opublikowano 19 Listopada 2006 2GB trochę drogo :/ Z 1000zł trzeba wyłożyć :/ Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
reyden Opublikowano 19 Listopada 2006 Zgłoś Opublikowano 19 Listopada 2006 Gdzie ?? Jakie ?? Za zwykłe Goodramy 2x1GB 667 zapłacisz niecałe 700 zł - http://www.apollo.pl/store/show_detail/9/27313 - cena 689 zł , dopiero wersja pro kosztuje ponad 1 000 zł ( 800 Mhz , na kościach D9 ) . Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kszonek Opublikowano 19 Listopada 2006 Zgłoś Opublikowano 19 Listopada 2006 1gb do vista i gier? ała..... Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
N1CO Opublikowano 19 Listopada 2006 Zgłoś Opublikowano 19 Listopada 2006 No właśnie 800MHz mnie interesuje - nie niżej :/ Z tego co gdzieś wyczytałem to pamięci 800MHz a 667 na X2 to jednak duża różnica. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Twój Pan Opublikowano 19 Listopada 2006 Zgłoś Opublikowano 19 Listopada 2006 Jakies 2% Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
N1CO Opublikowano 19 Listopada 2006 Zgłoś Opublikowano 19 Listopada 2006 "W przypadku procesora dwurdzeniowego sytuacja wygląda zupełnie inaczej. Tu od razu widać przyrost wydajności DDR2 w stosunku do starszej platformy Socket 939. Podczas gdy na platformie z jednordzeniowym CPU w najlepszym przypadku wynosił on 9% i średnio ~6%, to dla Athlona 64 X2 można już mówić o maksymalnym zysku rzędu 65% i średnim 30%. Oczywiście związane jest to ściśle z faktem, że z pamięci korzystają niejako dwa procesory. Jeśli planujecie zakup nowej platformy AM2 z procesorem X2, to wyposażenie jej w najmocniejsze pamięci DDR2-800 będzie jak najbardziej uzasadnione. Możemy nawet zaryzykować stwierdzenie, że to w zasadzie tylko X2 będzie czerpać korzyści z nowego kontrolera do obsługi pamięci DDR2." Cytat z benchmark.pl tak więc teraz to już nie wiem czym się kierować przy wyborze :/ Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Kas Opublikowano 19 Listopada 2006 Zgłoś Opublikowano 19 Listopada 2006 (edytowane) dla Athlona 64 X2 można już mówić o maksymalnym zysku rzędu 65% i średnim 30%. Oczywiście związane jest to ściśle z faktem, że z pamięci korzystają niejako dwa procesory. Jeśli planujecie zakup nowej platformy AM2 z procesorem X2, to wyposażenie jej w najmocniejsze pamięci DDR2-800 będzie jak najbardziej uzasadnione. Możemy nawet zaryzykować stwierdzenie, że to w zasadzie tylko X2 będzie czerpać korzyści z nowego kontrolera do obsługi pamięci DDR2."Dobre :lol: Fachowcy w tym benchamrku. Edytowane 19 Listopada 2006 przez Kas Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
N1CO Opublikowano 19 Listopada 2006 Zgłoś Opublikowano 19 Listopada 2006 To ja już kompletnie nic nie wiem :/ Płytę kupiłem DFI, bo da się na niej sporo zrobić i z procem i z pamięciami. Proca w przyszłości chcę zmienić na jakiegoś X2 ale pamięci to by już mogły zostać na przyszłość. Z tego co już wiem to lepiej 2x1GB niż 4x512MB ale z kasa na 2x1 to raczej DUŻY problem. Z drugiej strony byłem przekonany, że musowo 800MHz. No to uświadomi mnie ktoś wreszcie konkretnie ile można stracić a ile zyskać na jakich pamięciach? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Kas Opublikowano 19 Listopada 2006 Zgłoś Opublikowano 19 Listopada 2006 (edytowane) To ja już kompletnie nic nie wiem :/ Płytę kupiłem DFI, bo da się na niej sporo zrobić i z procem i z pamięciami. Proca w przyszłości chcę zmienić na jakiegoś X2 ale pamięci to by już mogły zostać na przyszłość. Z tego co już wiem to lepiej 2x1GB niż 4x512MB ale z kasa na 2x1 to raczej DUŻY problem. Z drugiej strony byłem przekonany, że musowo 800MHz. No to uświadomi mnie ktoś wreszcie konkretnie ile można stracić a ile zyskać na jakich pamięciach?Jak bawisz sie w SuperPI to najlepiej kupic jak najszybsze pamieci. Jezeli kompa bedziesz uzywal do gier/filmow etc to kup 2x1GB tanich 667 i tyle. Jak bedziesz chcial to zawsze je troche podkrecisz. Edytowane 19 Listopada 2006 przez Kas Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Xtreme Addict Opublikowano 19 Listopada 2006 Zgłoś Opublikowano 19 Listopada 2006 Najtansze goodram 667 pojda na 800 :wink: Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
KAMILcom Opublikowano 19 Listopada 2006 Zgłoś Opublikowano 19 Listopada 2006 Najtansze goodram 667 pojda na 800 :wink:a ja kiedyś nie widziałem dużego spadku pomiedzy grami jak miałem 2x256 a 4x256 (mówie o GTA Sa któremu wystarczy 512 mb ) właściwie to w grach bez frapsa nie odczujesz różnicy tylko w SPI widać różnice i to wyraźną / na ale wiadomo komputer to nie tylko SPI Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
N1CO Opublikowano 19 Listopada 2006 Zgłoś Opublikowano 19 Listopada 2006 Co do zwykłych goodramów jakoś nie jestem przekonany :/ Kumpel tak 3 kości wymienił bo co podkręcił to się paliły :/ Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
lukmen Opublikowano 19 Listopada 2006 Zgłoś Opublikowano 19 Listopada 2006 Co do zwykłych goodramów jakoś nie jestem przekonany :/ Kumpel tak 3 kości wymienił bo co podkręcił to się paliły :/Heh to albo nie umiał kręcić albo miał pecha :razz: :razz: Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
N1CO Opublikowano 19 Listopada 2006 Zgłoś Opublikowano 19 Listopada 2006 Raczej podkręcać umie i raczej miał pecha :/ Jednak mimo wszystko skłaniał bym się do innych pamięci. A duża różnica jest w timingach 5-5-5-15 a 4-4-4-12? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
KAMILcom Opublikowano 20 Listopada 2006 Zgłoś Opublikowano 20 Listopada 2006 Raczej podkręcać umie i raczej miał pecha :/ Jednak mimo wszystko skłaniał bym się do innych pamięci. A duża różnica jest w timingach 5-5-5-15 a 4-4-4-12?w grach jest znikoma, a w SPI dość duża Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
dzieciol4 Opublikowano 20 Listopada 2006 Zgłoś Opublikowano 20 Listopada 2006 Co do zwykłych goodramów jakoś nie jestem przekonany :/ Kumpel tak 3 kości wymienił bo co podkręcił to się paliły :/ mam "zwykle" goodramy 1gb w kosci 667 i na c2d i p5b ida na 820 ;) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
N1CO Opublikowano 21 Listopada 2006 Zgłoś Opublikowano 21 Listopada 2006 Wszystko byłoby łatwiejsze gdybym miał pewność, że po zakupie 1 kości 1GB teraz i drugiej za jakiś czas (to jest od 3 miesięcy do pół roku) wszystko będzie działać w dualu poprawnie bez żadnych problemów. A tego niestety chyba wiedzieć nie można :/ Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
lukmen Opublikowano 21 Listopada 2006 Zgłoś Opublikowano 21 Listopada 2006 w grach jest znikoma, a w SPI dość dużaNo nie wiem czy znikoma ;) Na pewno będzie odczuwalna przy małej ilości pamięci.Jednak na 1gb też pownno się odczuć różnice np w oblivonie który wymaga dość mocnego kofigu ;) Wracając do tematu.Ja kupiłbym jedną kość 1gb goodram pro 800 na d9.Ewentualnie potem dokupiłbym drugą kość,jeśli w przyszłości nie będzie można dostać takich w sklepie,na 100% kupisz używke na gwarancji. pozdr Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Xtreme Addict Opublikowano 21 Listopada 2006 Zgłoś Opublikowano 21 Listopada 2006 timingi w grach nie dają żadnego przyrostu, w najlepszym wypadku ~ 1 FPS (w bardzo wymagających pokroju oblivion), a w grach typu CS Source to dadzą i 10 FPS... przy framerate ~ 150 :lol: Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
N1CO Opublikowano 21 Listopada 2006 Zgłoś Opublikowano 21 Listopada 2006 Już od miesiąca składam kompa. Mam proca, mam płytę, mam grafę i pożyczona pamięć ze sklepu (kingmax) na czas namysłu jaka pamięć kupić. Co już sie zdecyduję na jakiś wybór to inni mi odradzają albo okazuje się że pamięć za kosmiczne pieniądze ;( Do dziś nie wiem co mam wziąć! Pomoże mi ktoś wreszcie dokonać wyboru?. Podpisano: Głos Rozpaczy Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...