tanx Opublikowano 19 Listopada 2006 Zgłoś Opublikowano 19 Listopada 2006 Witam, wczensij troche poruszalem temat mojego fortrona http://forum.purepc.pl/index.php?showtopic=217649 generalnie komp byl dosyc nie stabilny itd, co jakis czas sie wywalal, jednk postanowilem sprawdzic jak wyglda sprawa napiec na nim i przezylem szok po prostu totalny szok. Podpialem miernik do tego zasilacza i odpalilem kompa na dzien dobry 12,2 - 12,3v hm duzo ale da sie zniesc przy starcie sytemu napiecie podskoczylo do 14 i co chwila skalo 12-14v :mur: :mur: :mur: :mur: ale teraz najlepsze odpalam super pi a TU!!!!!!!! ponad 20v skacze mi napieci od 11v do ponad 20v, gdy to zobaczylem po prostu kopara mi opadla?? :blink: :mur: Odpialem kompa bez grafiki 2 napedow wsadzilem rive 128 bna pci ale tu nadal to samo, czy ten zasilacz nadaje sie juz tylko do smietnika?? :blink: poza tym najwazniejsze kompa mam okolo tyognia nie uzywam go non-stop ale troche juz podzialal na tych skokach napiecia, czy podzespolom komputera moglo sie cos stac?? wyglada ze wszytrko z nimi ok ta niesamowita nistabilnosc kompa byla na pewno powodem zasilacza, ale czy np. za tydzien nie padnie mi procek, tak po prostu bo tym co przezyl( juz zamowilem topowera p6 i bede juz na pewno tylko na nim dziala, wiec tego fortrona nie odpale) Prosze o wypowiedz specjalistow Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Jarek_135 Opublikowano 19 Listopada 2006 Zgłoś Opublikowano 19 Listopada 2006 (edytowane) W skrócie to spokojnie.... Może Ciebie to nie pocieszy ale Twoj cały komputer choćby nie wiem co przy 20V na 12V by się spalił nie oszczędzając niczego... Pewnie by się stopił.... :D Na poważnie masz miernik do [gluteus maximus] i zanim coś zrobisz to kup sobie nowy miernik. Albo przynajmniej wymień baterię w obecnym. Mierniki tak mają, że jak bateria do [gluteus maximus] to miernik pokazuje cuda. Druga sprawa, że tani miernik to często syf i podaje głupoty ( nie wszystkie, ale to częsty przypadek, zazwyczaj dzięki baterii ). Daję sobie rękę uciąć, że nie masz 20v... Szczerze to obecnej sytuacji bardziej wierzył bym w odczyty z softowychmierników, choć one też są do [gluteus maximus], ale te "TWOJE 20V"... :lol: Ale co do stopienia to elektronika na poważnie by się przytopiła przy 20V tu i uwdzie :) Leć jutro do Sklepu elektronicznego (a nie do marketu :mur: ) i kup miernik porządny. Jesteś moim rekordzistą, widziałem "14V" ale "20V" jeszcze nie było.... :lol: Oczywiście smieję się z miernika, nie Twoja wina, żebyś nie czuł się urażony! Powodzenia. Edytowane 19 Listopada 2006 przez Jarek_135 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
tanx Opublikowano 19 Listopada 2006 Zgłoś Opublikowano 19 Listopada 2006 No mam nadzieję że masz racje, ale tym miernikiem tydzien temu sprawdzalem chiefteca 450w mojego kolegi i napiecia bly 11,96-1198v w stresie(na mocniejszym konfigu od mojego), stad moje obawy ;] Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Linoge Opublikowano 19 Listopada 2006 Zgłoś Opublikowano 19 Listopada 2006 wez inny miernik i przetestuj moze po prostu bateria Ci padla :) bo z czasem jesli nawet wahania nie sa takie duze to komp padnie ;] Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Jarek_135 Opublikowano 19 Listopada 2006 Zgłoś Opublikowano 19 Listopada 2006 Gwarantuje Tobie, że jakbyś podał dwa razy większe napięcie to by było psyyyy i dymek albo i może małe bum :lol: Ps. wyjaśnie Ci to i sam zrozumiesz: Jeśli masz mocnego konfiga i obciąża on mocno zasilacz to to napięcie będzie jak już maleć a nie rosnąć, prędzej bym uwierzył w 9V niż w 20V... Przy 9V też by raczej już nie działało, choć osobiście nie sprawdzałem to się nie mądrzę, ale stawaim dobry browar, jeśli jakiś mocny komp chodzi z OC stabilnie i wszystko smiga na 9V na szynie 12V. Ps, ja mam Neoteca ( 20A na 12V ) Wcześniej miałem Xp2000+@200x9,5 albo 166x13,5 ( 2600+ ) jak kto woli :-P, R9550@450/550 i HDD i wentylki i takie tam na ASUSIE A7N8X-delux i tam na Neotecu 12V było w granicach 12.6v pod obciążeniem a 5v pięknie na 5.xx z małym chczykiem ( nie pamiętam ), 3,3V też ok. 12V mnie martwiła, ale jest tak, że Asus zasilał CPU z 5V i ta linia wysterowuje 12V i jak 5V jest obciążona to 12V była wysterowana na kosmos... Komputer spokojnie działal wiele lat na oc i kędziołki na MOBO super ( Asus to dobre mobo IMO ) ... Teraz mam sprzęt z podpisu i.... 12V - 12.16V-12.00V, 5V ma też około 5V... 3.3V nawet nie sprawdzałem. A jest tak dlatego, bo DFI na K8 zasilane jest z 12V szyny i jest ona najbardziej obciążalna przez co dostała 12 po [gluteus maximus] w stosunku do starszego konfigu. Bynajmniej chodziło o to, żeby Ci pokazać, że jak coś mocniej obciążasz, to napięcie na tym sapdnie, a nie wzrośnie i nie ma na to bata. Poza tym jakby Twoj zasilacz miał 20V na 12V to sam by się błyskawicznie przegrzał i by poszedł dymek w najlepszej sytuacji, choć przy takim napięciu pewnie by i resztę mocno pociągnął... :wink: Ps, masz słaby zasilacz teraz to daj żyć... Ustaw wszystko na standard bo C2D to fajny sprzęt... Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kubajew Opublikowano 19 Listopada 2006 Zgłoś Opublikowano 19 Listopada 2006 Elektronika w molexie korzysta z lini +5 V ,więc nie zjarałby się czy jak to piszesz stopiła ;]. linia 12 V służy do zasilania silników CDrom, napędu dysku, te silniki są w stanie znieść +20V ale nie na długo, to znaczy że gdyby komp chodził z 12 h na dobę, to pewnie dysk by nie wyrobił. Imo zasilacz do [gluteus maximus]. Każdy miernik, nawet ten za 10 zł wskaże w miarę dokładny wynik +/- 10 % czyli mógłby się mylić o 1,2 V przy linii 12 V i to maxymalnie. pozdro Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Jarek_135 Opublikowano 19 Listopada 2006 Zgłoś Opublikowano 19 Listopada 2006 Hmmm, jasne, 10%... Polecam: http://forum.purepc.pl/index.php?showtopic...&hl=miernik Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kubajew Opublikowano 19 Listopada 2006 Zgłoś Opublikowano 19 Listopada 2006 (edytowane) Ja piszę o sprawnym mierniku :) , ze kolesiowi pokazywało 14 V na zepsutym to już inna bajka :)) może tym miernikiem sprawdzić baterię 1,5 voltową. Natomiast TANX napisał że sprawdzał tydzień temu miernikiem napięcia u kolegi i wszytsko grało, natomiast u niego przy niestabilnym kompie było +20 V. Twoje zdanie dotyczace wybuchu przegrzania czy "psssyt" przy napięciu na zasilaczu +20v nie ma podstaw. Zasilacz od napięcia nie zdechnie, możliwe jest to tylko przy przeciążeniu (natęzęnie prądu). "Bynajmniej chodziło o to, żeby Ci pokazać, że jak coś mocniej obciążasz, to napięcie na tym sapdnie, a nie wzrośnie i nie ma na to bata. " Prawo Oma . U=R*i z twojego zdania "mocniej obciążasz" i (natezenie rośnie) to co się dzieje z napięciem? Edit: żeby już potem nie tłumaczyć, W zasilaczach właśnie by zapobiec tym zjawiskom zamontowano stabilizatory napięcia (np diody zenera), gdy ten układ odpowiedzialny za utrzymanie odpowiedniego napięcia padnie w zasilaczu, to możliwe są takie szopki. Edytowane 19 Listopada 2006 przez kubajew Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Jarek_135 Opublikowano 19 Listopada 2006 Zgłoś Opublikowano 19 Listopada 2006 Jego zasilacz na pewno nie daje 20V i nie wmowisz mi tego. Niech teraz idzie z tym miernikiem do kolegi i go sprawdzi. Niech zmieni baterie i sprawdzi jeszcze raz u siebie. Według Ciebie jak np. masz żarówkę 220V czy tam teraz 240V to dajesz jej 400V i od razu nie padnie, gratuluję! Weź sobie wiatraczek od kompa na 12V i daj mu 20V... Myślisz, że jak zasilacz ma napisane, że na 12V ma 20A przykładowo, to zasilacz na 12V non stop chodzi na maxa i tylko daje 20A i nie dostosowuje sie do potrzebnego obciazenia!? Przecież 12V jest wysterowane z 5V szyny i jak obciążysz mocniej 5V to o ile zasilacz może dać jeszcze więcej na 12V to to zrobi. Dlatego jak zasilacz jest już na amxa wysilony to napięcia spadają i on nie jest w stanie ich utrzymac, jak zasilacz ma jeszcze zapas, to zmieniaja sie ustwienia i zasilacz nadal musi sie miescic pomiedzy 11.4-12.6V. Jest tak skonstruowany, żeby 5V go nastawiało tak, żeby 12 zawsze miesciła się w swoich margniesach. Chyba że 12 juz jest za slaba, to napiecia spadaja. Nie wiem, po co mi dajesz śmieszny wzór z gimnazjum... Ps. jak masz system w idle i masz np. na 12V 12.15 a stres masz 12.00 to chyba logiczne, że szyna 12V zostaje mocniej obciążona i napięcie spada. Chyba że zasilacz pracuje na granicy danego parametru i jak go przekroczy to zmienia parametr i daje wieksze natezenie na 12V szyne i wtey np. moze byc tak ze w idle jest 12.15 a strees >12.15... Tak ja uważam i z chęcią wyslucham czegoś ciekawszego, ale Twoje zdanie kompletnie nie mówi niczego sesnwonego jak dla mnie. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kubajew Opublikowano 19 Listopada 2006 Zgłoś Opublikowano 19 Listopada 2006 Napięcie: Tolerancja Minimum Normalne Maksimum Przeznaczona do zasilania +12V1 (1) ±5% +11.40V +12.00V +12.60V Silników dysków twardych, napędów optycznych, kart graficznych PCI-E, wentylatorów +12V2 (2) ±5% +11.40V +12.00V +12.60V Procesorów przez złącza ATX12V 4-pin, lub EPS12V 8-pin +3.3V (3) ±5% +3.14V +3.30V +3.47V Pamięci RAM, niektórych kart graficznych +5V ±5% +4.75V +5.00V +5.25V Kart graficznych, elektroniki dysków twardych, urządzeń USB -12V ±10% -10.80V -12.00V -13.20V ?? +5Vsb ±5% +4.75V +5.00V +5.25V Urządzeń USB, umożliwia uruchomienie komputera -5V (4) ±10% -4.50V +5.00V -5.50V Kart ISA (1) Przy obciążeniu szczytowym norma ATX dopuszcza 10% odchylenie dla linii +12V1. Czyli dozwolone są napięcia od +10.80V do +13.20V. (2) Przy szczytowym obciążeniu minimalne napięcie dla linii +12V2 musi być większe niż +11.0V (3) Tolerancja napięcia +3.3V jest wymagana dla głównego złącza ATX, oraz złącz S-ATA (jeśli są używane) (4) Linia -5V została usunięta w normie ATX12V v2.0, gdyż nie jest ona używana przez nowoczesne komputery (korzystały z niej kiedyś karty na złączach ISA). Większość płyt głównych nie potrafi podać prawidłowej wartości tego napięcia. O jakim Ty zasilaczu piszesz? Codegenie, który każdą linię ma podłączona pod ten sam układ? Bo z tego co ja wiem to zasilacze mają oddzielne szyny ... i każda pracuje niezależnie :mur: ! Przykłąd z żarówką dobry, to wytłumaczę Ci na tym śmieszny wzorku z gimnazjum o co chodzi U=R*i niech R=100omów , 240 V = 100 * i ; i = 2,4 A wzrasta napięcie R=100 omów 400 V = 100 * i ; i= 4 A żarówka, nie wytrzyma poprzez zwiększone natęzenie, jej moc wzrasta i to bardzo dużo P=R*i*i .... jak tego nie pojmujesz to załamuje ręce.Wiem o tym ,że zasilacz nie podaje ciągle maxa BTW. wiatraczek wytrzyma +20 V...ludzie z forum robili takie rzeczy :-). Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Jarek_135 Opublikowano 19 Listopada 2006 Zgłoś Opublikowano 19 Listopada 2006 (edytowane) Nie rozumiem, na jakim celu ma wyliczanie czego kolwiek, po prostu nie wiem po co. Wiem i to bardziej niż Ci się wydaje, że prąd wzrośnie i moc też, dlatego to podałem, ale nie wiem, w jakim celu pokazałeś mi go, skoro moc urządzenia wzrośnie drastycznie i przekroczy jego wartości to jest kwestia czasu, jak dla mnie 20V zamiast 12V to jest natychmiastowe. Jeden went wytrzyma chwilkę, inny 5 minut, inny będzie chodził jeszcze dłużej, i co z tego. Skoro silnik jest na 12V to daje mu się tyle, albo mniej i koniec. Jak zasilacz ma mieć 12V to nie wyczaruje się na nim 20V, oczywiście, są przypadki... Ale w tym to jest miernik. Skoro komputery nie wytrzymują chwilowych skoków napięcia, spowodwoanych zbyt słabym zasilaczem ( za malo amperow ) i napięcie skacze i już poniżej - 11.4 V jest dolną normą wymyśloną przez mądrzekjszych ode mnie i Ciebie po kroć razy, a według Ciebie komputer może być niestabilny ( tylko niestabilny ) i chodzić na 20V... Nie zgadzam się. Może jestem zmęczony tym weekendem, ale nie widzę sensu w tym co chcesz mi pokazać, do czego dążysz, ja też pewnie nie mam 100% racji, ale z chęcia ją uzupełnię, tylko nie widzę, do czego dążysz, że niby komputer może wytrzymać 20V? Poza tym piszemy o czym, chcesz mnie skorygować, ok. Tylko że według mnie bateria mu w mierniku siada, albo sam miernik fisiuje... Jeśli ten jego miernik okarze się sprawny, to się bardzo zdziwię. Aha, no fajnie, wypisałeś normy, ale skoro norma pisze 12.6 a on ma miec 20 to jakbys sam przeciw sobie pisal, tym bardziej nie rozumiem. Aha, jeszcze jedna sprawa, że czasem komp tak obciąży nawet dobryz zasilacz, że napięcia zmieszczą się w normie, ale będą tak skakały, że coś się może spalić i czasem też tak jest. Edytowane 19 Listopada 2006 przez Jarek_135 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kubajew Opublikowano 19 Listopada 2006 Zgłoś Opublikowano 19 Listopada 2006 poczytałem o miernikach, i faktyczine to on może mieć winę, te tańsze zbudowane na badziewiastych ukłądach przy baterii może i mierzą dobrze, ale przy prądach i napięciach w zasilaczu, które to są poddawane zakłóceniom (szumy itp.) to mogą pokazywać dziwne rzeczy. Ja nie udawadniam że cały komp chodzi na +20 V, piszę o tym że poszczególne cześci zasilane z molexa mogą wytrzymać napięcie wyższe... skoro z lini +12V zasilane są mechaniczne rzeczy, typu silniczki, to są one w stanie wytrzymać "więcej", natomiast przy +5V skoki są o wiele bardziej niebezpieczne, bo tutaj mamy do czynienia z zasilaniem elektroniki. Btw. On mierzył jeden molex, który w przypadku jego zasilacza może być na osobnej linii, i wcale nie jest powiedziane, że cały zasilacz na każdej lini w której powinno być +12 ma 20 volt. Bo możliwe że do płyty głównej podawane jest normalne napięcie... Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
hary Opublikowano 19 Listopada 2006 Zgłoś Opublikowano 19 Listopada 2006 (edytowane) On mierzył jeden molex, który w przypadku jego zasilacza może być na osobnej linii, i wcale nie jest powiedziane, że cały zasilacz na każdej lini w której powinno być +12 ma 20 volt. Bo możliwe że do płyty głównej podawane jest normalne napięcie...Z tego co wiem fsp 350-60 tha-p ma pojedynczą linie +12V. IMO 20V to by raczej mobo i proc nie przezyło. Edytowane 19 Listopada 2006 przez hary86 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Jarek_135 Opublikowano 19 Listopada 2006 Zgłoś Opublikowano 19 Listopada 2006 Tak się już prędzej dogadamy... :) No właśnie też szukałem tego, ile lini ma ten forton i gdzieś było że w sumie 17A, ale nie wiem, niech najlpeij właściciel powie, co ma na tabliczce. Ale nawet jak ma dwie, to wierzysz w to, że kolega podpiął cały sprzęt na jednej lini 12V? Wątpię, tym bardziej, że wiedział, jak zmierzyć napięcie, więc coś już tam wie. Ale nawet jeśli, to zasilacz chyba z dwoma liniami wysterowuje osobno jedna linie i osobno drugą linię, ale także one razem nie mogą przekraczać pewnego obciążenia, także po pierwsze według mnie zasilacz wysterowałby go na niższe napiecie, według normay na max 12.6 a poza tym druga linia jest już tak obciążona ( mocowo ) że zasilacz nie byłby w stanie dac czegoś tak kolosalnego. Także nadal uważam że to zdecydowanie miernik. Aha, jeszcze jedna sprawa, że 12V jest wysterowana z szyny 5V, także jeśli ta 12 miałaby być taka kolosalna, to tą 5V szynę nie wiem, czym by trzeba bylo tak obciążyć, żeby była w stanie wysterować coś takiego, wtedy faktycznie układy musiałyby się "ostro po przecinać" w zasilaczu, ale wtedy w ogóle wątpie, żeby on ruszył... Ale nie ma już co gdybać, sprawdz baterię, miernik, jak nadal to zasilacz, a dla pewnoście sprawdzaj miernik na innym komputerze, gniazdkach, bateriach a i w ostateczności ten Twoj komputer ale na samym końcu. A do czasu upewnienia się, bym go nawet nie próbował włączyć. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Linoge Opublikowano 19 Listopada 2006 Zgłoś Opublikowano 19 Listopada 2006 ludziki diod zenera raczej w zasilaczach sie nie stosuje bo maja za mala stabilnosc temperaturowa najbardziej popularnym stabilizatorem jest 7805 i jego pochodne ;) pozatym wiekszosc zasilaczy musi miec zabezpiecznie przeciw zbyt wysokim napieciom :) nie ma sie co klucic ;) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
tanx Opublikowano 19 Listopada 2006 Zgłoś Opublikowano 19 Listopada 2006 Witam, widzę że dyskusja rozgorzała na dobre :) wiec tak jutro kupie nowa baterie i zobacze jak bedize z nowa bateria( sprawdze tez na innym kompie ten miernik) forton ma 2 linie 12v jedna jest do zasilania pcie druga dla molexow(tak mi sie wydaje jesli sie myle to nie bijcie) ja oczywiscie sprawdzalem pod molexem ;) dziwne jest to ze jak wyjalem grafike odpialem napedy i wyjalem jedna z kosci ramu to sytuacja z napieciami byla identyczna jak odpalalem jakis test napiecia niesamowicie szly w gore..... wic to chyba nie wkestia obciazenia tak bardzo. POzdrawiam Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
tAgAn Opublikowano 19 Listopada 2006 Zgłoś Opublikowano 19 Listopada 2006 moze jakas trefna wersja ?? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
tanx Opublikowano 19 Listopada 2006 Zgłoś Opublikowano 19 Listopada 2006 moze jakas trefna wersja ??Ten zasilacz mam juz poltora roku ;) raz go reklamowalem, bo takie lekkie iskrzenie ze sordka dochodzilo, pozniej bylo wszytko ok przez ponad rokzasilał kompa s64@ 2,6ghz 2x512mb ram 6800xt i tam inne bajery i napieci byly dosyc wysokie 12,4 12,6 ale nigdy wiecej i ogolnie pracowal bdb. Teraz wsadzilem go do tego nowego mocniejszego kompa ale od razu byly problemy np. co jakis czas plyta glowna zawiesza sie przy starcie biosa lub system robil zwis totalny. Moze to cos z plyta glowna, ale jak narzie calkowicie obwiniam zasilacz ;) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
grzesiu Opublikowano 19 Listopada 2006 Zgłoś Opublikowano 19 Listopada 2006 Elektronika w molexie korzysta z lini +5 V ,więc nie zjarałby się czy jak to piszesz stopiła ;]. linia 12 V służy do zasilania silników CDrom, napędu dysku, te silniki są w stanie znieść +20V ale nie na długo, to znaczy że gdyby komp chodził z 12 h na dobę, to pewnie dysk by nie wyrobił. Imo zasilacz do [gluteus maximus]. Każdy miernik, nawet ten za 10 zł wskaże w miarę dokładny wynik +/- 10 % czyli mógłby się mylić o 1,2 V przy linii 12 V i to maxymalnie. pozdro Linia 12V słuzy równiez do zasilania wszystkich nowych procesorów ktore maja własnie zasilanie z +12v. Aaa, no i kart graficznych ze złączem PEG równiez. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
tAgAn Opublikowano 19 Listopada 2006 Zgłoś Opublikowano 19 Listopada 2006 z tego co mowi kolega to faktycznie zasilacz poprostu nie daje rady konfigowi . Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
lukmen Opublikowano 20 Listopada 2006 Zgłoś Opublikowano 20 Listopada 2006 (edytowane) z tego co mowi kolega to faktycznie zasilacz poprostu nie daje rady konfigowi .Zasilacz ewedentnie pada i nie daje rady ;) Ja kiedyś zamontowałem codegena 400wat na socket 939 i tylko dym poszedł z zasilacza,na szczęście obyło się bez ofiar.Polecam modecoma 2.0 pfc 350wat bardzoo dobry zasilacz w tym przedziale cenowym ;) Ale szczerze trochę sie zdziwiłem że fofrton takie akcje ma ;) dużo osoób go zachwalało,a tu :mur: :mur: . pozdr :wink: :wink: Edytowane 20 Listopada 2006 przez lukmen Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
BENITO Opublikowano 20 Listopada 2006 Zgłoś Opublikowano 20 Listopada 2006 Tak to jest jeśli się kupuje złom z Niemiec. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kubajew Opublikowano 22 Listopada 2006 Zgłoś Opublikowano 22 Listopada 2006 i jak wreszcie? miernik czy zasilacz :>? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
tanx Opublikowano 22 Listopada 2006 Zgłoś Opublikowano 22 Listopada 2006 i jak wreszcie? miernik czy zasilacz :>?nie mam ostatnio nawet czasu wejsc na forum a co dopiero kupic baterie...... :lol: ale do rezczy jutri na pewno kupi i oczywiscie powiem co bylo nie tak(mam nadzieje ze miernik, chciaz jedno dobrze ze topower juz przyszedl, tylko teraz przepalil mi sie wyswietlaczyk lcd z przodu obudowy i znowyu nie mam kompa musze cala obudowe rozebrac i przylutac nowy po prostu genialnie, szczegolnie ze mam az nadmiar wolnego czasu ....... :mur: :mur: Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
tAgAn Opublikowano 22 Listopada 2006 Zgłoś Opublikowano 22 Listopada 2006 Zasilacz ewedentnie pada i nie daje rady ;) Ja kiedyś zamontowałem codegena 400wat na socket 939 i tylko dym poszedł z zasilacza,na szczęście obyło się bez ofiar.Polecam modecoma 2.0 pfc 350wat bardzoo dobry zasilacz w tym przedziale cenowym ;) Ale szczerze trochę sie zdziwiłem że fofrton takie akcje ma ;) dużo osoób go zachwalało,a tu :mur: :mur: . pozdr :wink: :wink: PAMIETAM TO :wink: :wink: Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Pageup Opublikowano 23 Listopada 2006 Zgłoś Opublikowano 23 Listopada 2006 nawet mercedes ze szrotu bywa zlomem.... Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
tanx Opublikowano 2 Grudnia 2006 Zgłoś Opublikowano 2 Grudnia 2006 Witam wyglada na to ze bateria byla nie tak w mienrniku, tzn co prawda ten zasilacz mam aktualnie w tym sempronie 2300+ i na nim napiecia w normie, nie wiem co by bylo jak bym go ponownie wstawil do mkojego core2 ;] Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
BENITO Opublikowano 2 Grudnia 2006 Zgłoś Opublikowano 2 Grudnia 2006 żeby już potem nie tłumaczyć, W zasilaczach właśnie by zapobiec tym zjawiskom zamontowano stabilizatory napięcia (np diody zenera), gdy ten układ odpowiedzialny za utrzymanie odpowiedniego napięcia padnie w zasilaczu, to możliwe są takie szopki. Chodzi ci o diody impulsowe Schottky'ego. Niestety to co mówisz jest kompletną bzdurą, bo za regulację napięcia odpowiada układ sprzężenia zwrotnego po stronie wtórnej regulujący częstotliwość kluczowania mosfetów po stronie pierwotnej. Diody odpowiadają tylko za wygładzenie przebiegu otrzymanego z trafka impulsowego. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...