Skocz do zawartości
dawzim

Apclient I Wifi W Mieszkaniu

Rekomendowane odpowiedzi

Witam proszę o pomoc.

Posiadam internet bezprzewodowy który odbieram Acces pointem DWL-2100AP ustawionym w trybie klient.

IP ApClienta 10.0.0.209

Maska 255.255.255.0

Brama 10.0.0.1

Ustawione szyfrowanie WPA-PSK

wszystko ustawione ręcznie

IP karty sieciowej 10.0.0.9

Maska 255.255.255.0

Brama 10.0.0.1

DSN 194.204.159.1

Wszystko działa, ale mam w domu jeszcze jeden AP Edimax 7206apg i chciałbym uzyć go jako "przekaźnik" internetu do laptopa (obecnie mam go podpietego do DWL-2100aP za pomocą kabla.

Poradźcie jak skonfigurować Edimaxa aby mieć wifi w mieszkaniu

pozdrawiam: Dawid

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

To pobróbuj z innymi trybami ale IP zostaw takie jakie jest w tej chwili.

Moj kumple ma to samo ten sam sprzęt i dokładnie ta sama sytuacja, wcześniej mu działało a teraz nie działa od kilku dni mamy właczone szyfrowanie WPA czy to może być przyczyną?

Mowił że przedtem miał ustawione IP edimaxa w zupełnie innej klasie i wszystko mu chodziło a teraz jak nam właczyli to WPA to nie chce działać pisałem do admina ale sie nie odzywa :(

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Moj kumple ma to samo ten sam sprzęt i dokładnie ta sama sytuacja, wcześniej mu działało a teraz nie działa od kilku dni mamy właczone szyfrowanie WPA czy to może być przyczyną?

Mowił że przedtem miał ustawione IP edimaxa w zupełnie innej klasie i wszystko mu chodziło a teraz jak nam właczyli to WPA to nie chce działać pisałem do admina ale sie nie odzywa :(

Napisz mi dokładnie albo narysuj, jak wygląda Twoja sieć bo już jestem zmęczony ciągłym zgadywaniem. Czy masz w domu switch itd itp. Ma być dokładnie.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

OK a wiec tak

BAZA -------> DWL2100AP (w trybie client) ----> edimax 7206apg (w trybie AP)-----> Laptop z kartą wifi

tak to działało prawi rok u mojego sąsiada teraz ja chcę tak samo ale u mnie nie działa u niego też kilka dnie temu przestało działać

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Firmware najnowszy chyba 2.3 wszystko działa jeśli kabel od dlinka mam wpiety do cieciówki w lapie natomiast jak chce się połaczyć przez edimaxa to nie działa tak jakby nie bylo połaczenia miedzy edimaxem a dlinkiem . Kabel jest napewno dobry bo sprawdzony. Rozmawiałem z administratorem i powiedział ze być może coś jest nei tak z tym nowym firmwarem bo u kumpla o którym wspominałem tez przestało działac po aktualizacji firmware. Z kolei na starym firmwarze nie działa WPA i sie koło zamyka.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi