dawzim Opublikowano 19 Listopada 2006 Zgłoś Opublikowano 19 Listopada 2006 Witam proszę o pomoc. Posiadam internet bezprzewodowy który odbieram Acces pointem DWL-2100AP ustawionym w trybie klient. IP ApClienta 10.0.0.209 Maska 255.255.255.0 Brama 10.0.0.1 Ustawione szyfrowanie WPA-PSK wszystko ustawione ręcznie IP karty sieciowej 10.0.0.9 Maska 255.255.255.0 Brama 10.0.0.1 DSN 194.204.159.1 Wszystko działa, ale mam w domu jeszcze jeden AP Edimax 7206apg i chciałbym uzyć go jako "przekaźnik" internetu do laptopa (obecnie mam go podpietego do DWL-2100aP za pomocą kabla. Poradźcie jak skonfigurować Edimaxa aby mieć wifi w mieszkaniu pozdrawiam: Dawid Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
avecezary Opublikowano 19 Listopada 2006 Zgłoś Opublikowano 19 Listopada 2006 (edytowane) witam skretka prosta i ... http://www.edimax.pl/html/polish/frames/b-download-pl.htm ( jesli nie masz "papierow" ) Edytowane 19 Listopada 2006 przez avecezary Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
dawzim Opublikowano 20 Listopada 2006 Zgłoś Opublikowano 20 Listopada 2006 witam skretka prosta i ... http://www.edimax.pl/html/polish/frames/b-download-pl.htm ( jesli nie masz "papierow" ) Wiesz dzięki za pomoc ale manual był pierwsza rzecza jaka przeczytałem. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
lgolebio Opublikowano 21 Listopada 2006 Zgłoś Opublikowano 21 Listopada 2006 Tak jak napisał @Avecezary skrętka prosta i w ustawieniach Edimaxa musisz ustawić mu IP z zakresu jakie udostępnia Twój DWL-2100AP, czyli np 10.0.0.10. Potem ustawić "AP mode". To powinno wystarczyć. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
dawzim Opublikowano 22 Listopada 2006 Zgłoś Opublikowano 22 Listopada 2006 Tak jak napisał @Avecezary skrętka prosta i w ustawieniach Edimaxa musisz ustawić mu IP z zakresu jakie udostępnia Twój DWL-2100AP, czyli np 10.0.0.10. Potem ustawić "AP mode". To powinno wystarczyć. Tak zrobiłem niestety nie działa Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
lgolebio Opublikowano 22 Listopada 2006 Zgłoś Opublikowano 22 Listopada 2006 Tak zrobiłem niestety nie działa To pobróbuj z innymi trybami ale IP zostaw takie jakie jest w tej chwili. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
dawzim Opublikowano 22 Listopada 2006 Zgłoś Opublikowano 22 Listopada 2006 To pobróbuj z innymi trybami ale IP zostaw takie jakie jest w tej chwili. Moj kumple ma to samo ten sam sprzęt i dokładnie ta sama sytuacja, wcześniej mu działało a teraz nie działa od kilku dni mamy właczone szyfrowanie WPA czy to może być przyczyną? Mowił że przedtem miał ustawione IP edimaxa w zupełnie innej klasie i wszystko mu chodziło a teraz jak nam właczyli to WPA to nie chce działać pisałem do admina ale sie nie odzywa :( Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
lgolebio Opublikowano 22 Listopada 2006 Zgłoś Opublikowano 22 Listopada 2006 Moj kumple ma to samo ten sam sprzęt i dokładnie ta sama sytuacja, wcześniej mu działało a teraz nie działa od kilku dni mamy właczone szyfrowanie WPA czy to może być przyczyną? Mowił że przedtem miał ustawione IP edimaxa w zupełnie innej klasie i wszystko mu chodziło a teraz jak nam właczyli to WPA to nie chce działać pisałem do admina ale sie nie odzywa :( Napisz mi dokładnie albo narysuj, jak wygląda Twoja sieć bo już jestem zmęczony ciągłym zgadywaniem. Czy masz w domu switch itd itp. Ma być dokładnie. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
dawzim Opublikowano 22 Listopada 2006 Zgłoś Opublikowano 22 Listopada 2006 OK a wiec tak BAZA -------> DWL2100AP (w trybie client) ----> edimax 7206apg (w trybie AP)-----> Laptop z kartą wifi tak to działało prawi rok u mojego sąsiada teraz ja chcę tak samo ale u mnie nie działa u niego też kilka dnie temu przestało działać Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
lgolebio Opublikowano 22 Listopada 2006 Zgłoś Opublikowano 22 Listopada 2006 (edytowane) Jaką wersję firmware masz obecnie na D-linku ?? Czy możesz na własną rękę aktualizować firmware ?? Czy konfigurowałeś kartę sieciową laptopa tak samo jak dla komputera stacjonarnego ?? Edytowane 22 Listopada 2006 przez lgolebio Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
dawzim Opublikowano 23 Listopada 2006 Zgłoś Opublikowano 23 Listopada 2006 Firmware najnowszy chyba 2.3 wszystko działa jeśli kabel od dlinka mam wpiety do cieciówki w lapie natomiast jak chce się połaczyć przez edimaxa to nie działa tak jakby nie bylo połaczenia miedzy edimaxem a dlinkiem . Kabel jest napewno dobry bo sprawdzony. Rozmawiałem z administratorem i powiedział ze być może coś jest nei tak z tym nowym firmwarem bo u kumpla o którym wspominałem tez przestało działac po aktualizacji firmware. Z kolei na starym firmwarze nie działa WPA i sie koło zamyka. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
lgolebio Opublikowano 23 Listopada 2006 Zgłoś Opublikowano 23 Listopada 2006 UWAGA! - począwszy od wersji firmware 2.20, tryb Client obsługuje tylko jeden przyłączony komputer. A może by tak zamienić miejscami urządzenia ?? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...