Skocz do zawartości
Maniakalny

Hitachi Travelstar 80gn 2,5" 30gb

Rekomendowane odpowiedzi

witam

znajomy przyniósł do mnie zepsutego laptopa,

komputer bootuje, pokazuje sie ekran ładowania windowsa, następnie czarny ekran, to samo w trybie awaryjnym

windowsa nie da sie zainstalować wogóle, sformatować dysku tez nie da rady

dysk startowy tez nie pomaga :mur:

podłączyłem dysk do komputera stacjonarnego

dane normalnie można kopiować ale nie da rady ich usunąć (gdy usune wszystko z dysku, po ponownym uruchomieniu wszystkie dane wracają :blink: )

spod windy tez nie da rady sformatować dysku (probowalem nawet programem WDclear jednak dysk nie przechodzi nawet pierwszego testu) :cry:

Dołączona grafika

Dołączona grafika

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

mam to samo z co dopiero odebranym nowym dysku z gwary, podzielilem na 3 partycje go, na C:/ jak instaluje windowsa, ten sam komunikat, opóźniony zapis ble, ble..., widocznie ma bad sectory czy coś schrzanionego, instalując windowsa na D:/ wszystko śmiga.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

LukeXE - windowsa nie da sie zainstalowac na zadnej partycji

zrobiłem cd startowe i znów walczyłem wczoraj fdiskiem

Dołączona grafika

jedna partycja usunięta zostala jedna 23GB

Dołączona grafika

partycje skasowane, pojemość dysku 8 GB :blink:

gdy uruchomie instalke windy znów partycje wracają

Dołączona grafika

przy próbie utworzenia nowej (fdiskiem) pojawia sie komunikat

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

hdd regenerator (full wersja) przeszedł dwa razy

i nic

jednak z niewiadomych przyczyn system zabootował i pojawił sie ekran ładowania windowsa 2000(po 15 minutach od włączenia) i nic poza tym

ostatnia nadzieja w edycji MBR ?

zna sie ktoś na tym?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Dwie rzeczy mnie zastanawiają:

Pierwsza: fdisk pokazuje, że dysk ma dokładnie 1023 sektory... trochę dziwny zbieg okoliczności.

Druga: Popatrz na rozmiary i położenie partycji: pierwsza - 4,5 GB - zaczyna się w cylindrze 0 i kończy w 636. Druga ma jakieś 22 GB, a zaczyna się w cylindrze 637 i kończy w 1023? :blink: Nawet zakładając, że dysk jest zapisywany od wewnątrz (to byłby chyba pierwszy taki przypadek, z jakim się spotkałem) i różnicę w ilości sektorów przypadających na cylinder pomiędzy wewnętrznymi i zewnętrznymi obszarami talerzy, to i tak taki układ jest raczej niemożliwy.

Myślę, że ani HDD Regenerator ani kombinowanie z MBR'em nic nie dadzą. Dysk jest ewidentnie źle rozpoznawany przez BIOS i to tu należałoby szukać rozwiązań. Może mały update BIOS'u by pomógł.

To, że dysk do tej pory działał wcale nie znaczy, że problemu nie było. Systemy Microsoftu od Win 2K w górę oraz Linux (od zawsze :wink: ) nie używają danych o geometrii dysku do adresowania, używają do tego LBA. Wystarczy, że BIOS potrafi znaleźć na dysku MBR i partycję rozruchową z której taki system wystartuje i można używać 120 GB dysków na komputerach, których BIOS'y "widzą" tylko 8GB. Sprawdzone na Linux B-)

pozdro.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

bios tu nie ma nic do rzeczy bo sprawdzałm dysk na 2 innych komputerach (stacjonarnych) i tez nie dało sie nic zrobić

inna sprawa ze kupilem nowy dysk samsunga 40gb i tez system na laptopie nie chcial sie zainstalowac (xp pro, xp home ani 98),

ba nawet nie moglem podzielić dysku na partycje (wyskakiwał niespodziewany błąd)

dopiero udalo mi sie zainstalować na stacjonarnym a dopiero potem na laptopie

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Może kontroler w laptopie nie trybi?

w laptopie wszystko ok, system juz postawiłem

teraz chce sie skupić na tym starym dysku, ktoś kiedys naprawiał dysk poprzez edycje MBR

do serwisu raczej sie nie opłaca go dawać :-|

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Edycja MBR nic Ci nie da. Jest tam tylko tablica partycji i bootloader, nie ma żadnych elementów mających wpływ na pracę dysku.

No ale jeśli tak bardzo chcesz się w to bawić... Link do strnki z opisem struktury MBR i tablicy partycji

powodzenia

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Tego chyba nikt Ci nie powie, chyba że przerabiał identyczną sytuację.

Z podmianą elektroniki jest loteria. Im bardziej zbliżone modele tym większe szanse na udany przeszczep... ale gwarancji nie ma nigdy. Nawet elektronika przeszczepiana od teoretycznie identycznego modelu może nie działać, bo ten "identyczny" model może być identyczny tylko z nazwy (np. dyski WD serii JB).

W Twoim mogę Ci powiedzieć tylko tyle, że szanse są spore.

pozdro.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Mam dysk taki jak Twoj i chyba Cie zmartwie, ale napisze, ze u mnie smart dziala bez problemu.

nie zmartwiłeś mnie :-|

dysk padł chyba, na innej elektronice wogle nie rusza (wogole nie dostaje napięcia)

jak dałem spowrtoem starą to działa(fizycznie) ale bios pokazuje kropki :|

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi