modzel Opublikowano 20 Listopada 2006 Zgłoś Opublikowano 20 Listopada 2006 Witam, posiadam toske a105-s4284 przywieziona zostala z usa, jako ze ma zainstalowane pelno zbednych rzeczy zamierzam ja zformatowac. Doszly mnie sluchy ze moga wystapic pewne problemy przy tworzeniu partycji bo recovery cd zalaczone ze sprzetem automatycznie tworzy jedna wielka partycje. Podgladnalem moj dysk w p.magicu i widze tam dwie partycje: jedna c, wiadomo, druga to nie rozpoznawana podstawowa partycja o rozmiarze jakies 251mb, w pelni wykorzystana (msce) . Plan jest taki: wywalic wszystko, w fdisku porobic partycje dla widnowsa/linuksa wgrac swoj system ( nie ten od toshiby) a potem na gotowego windowsa doinstalowac z recovery cd potrzebne sterowniki, pytanie czy zadziala? Jesli ktos z was mial juz podobne przejscia na toskach to bylbym bardzo wdzieczny za wszelkie wskazowki, pozdrawiam. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Hugster Opublikowano 22 Listopada 2006 Zgłoś Opublikowano 22 Listopada 2006 Witam, posiadam toske a105-s4284 przywieziona zostala z usa, jako ze ma zainstalowane pelno zbednych rzeczy zamierzam ja zformatowac. Doszly mnie sluchy ze moga wystapic pewne problemy przy tworzeniu partycji bo recovery cd zalaczone ze sprzetem automatycznie tworzy jedna wielka partycje. Podgladnalem moj dysk w p.magicu i widze tam dwie partycje: jedna c, wiadomo, druga to nie rozpoznawana podstawowa partycja o rozmiarze jakies 251mb, w pelni wykorzystana (msce) . Plan jest taki: wywalic wszystko, w fdisku porobic partycje dla widnowsa/linuksa wgrac swoj system ( nie ten od toshiby) a potem na gotowego windowsa doinstalowac z recovery cd potrzebne sterowniki, pytanie czy zadziala? Jesli ktos z was mial juz podobne przejscia na toskach to bylbym bardzo wdzieczny za wszelkie wskazowki, pozdrawiam. Witam. Ja zrobiłem dokładnie tak samo, położyłem system od pc'ta stacjonarnego i zarejestrowałem go na klucz z naklejki na notebooku. Aktywacja przebiegła bezproblemowo. Potem poinstalowałem aplikacje dołączone na płycie do komputera i wszystko chodzi idealnie. Zrezygnowałem z instalacji z płyty Recovery właśnie ze względu na mnóstwo niepotrzebnego oprogramowania dołączonego 'na siłę' przez producenta, i że faktycznie tamten system jest tak przygotowany by stworzyć tylko jedną partycje - no ale to można zmienić choćby za pomocą PM. --- Pozdrawiam Hugster Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
modzel Opublikowano 22 Listopada 2006 Zgłoś Opublikowano 22 Listopada 2006 spoko czyli bez obaw mozna usunac ta partycje (recovery?) ? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kkNd! Opublikowano 22 Listopada 2006 Zgłoś Opublikowano 22 Listopada 2006 ale żeby winde zarejestrować na key'a danego z lapkiem będziesz musiał dorwać taki sam system (zapewne MCE 2005, w tej samej wersji językowej) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mayoras Opublikowano 22 Listopada 2006 Zgłoś Opublikowano 22 Listopada 2006 Witam. Podłącze się pod temat. Posiadam Toshibe p100-219 i postanowiłem zrobić tak jak kolega, zainstalowac winXP PL (gdyż OEM jest w dość dziwnym języku :-P ) No i po instalce systemu poinstalowałem wszystkie potrzebne sterowniki z od Toshiby ale w menadżerze pojawiają mi się dwa "żółte znaki zapytania". Pierwszy to Ethernet (co dziwne po karty wifi, lan, modem.... wszystko poinstalowane i działa :blink: ) a drugi to sterownik powiązany z ACPI. Wszystkie standardowe sterowniki ACPI są zainstalowane przez WinXp więc po przeszukaniu neta okazało się ze chodzi o Toshiba HDD Protection - Shock Sensor Driver jest to o tyle dziwne ze system ten występuje chyba tylko w Tecra :unsure: W każdym razie nigdzie nie znalazłem sterownika do XP. Spotkał się moze juz ktoś z tym?? Czy da się ewnetualnie wyciągąc jakoś sterownik z obrazu systemu recovery?? <_< Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
lucjan1948 Opublikowano 22 Listopada 2006 Zgłoś Opublikowano 22 Listopada 2006 Witam. Podłącze się pod temat. Posiadam Toshibe p100-219 i postanowiłem zrobić tak jak kolega, zainstalowac winXP PL (gdyż OEM jest w dość dziwnym języku :-P ) No i po instalce systemu poinstalowałem wszystkie potrzebne sterowniki z od Toshiby ale w menadżerze pojawiają mi się dwa "żółte znaki zapytania". Pierwszy to Ethernet (co dziwne po karty wifi, lan, modem.... wszystko poinstalowane i działa :blink: ) a drugi to sterownik powiązany z ACPI. Wszystkie standardowe sterowniki ACPI są zainstalowane przez WinXp więc po przeszukaniu neta okazało się ze chodzi o Toshiba HDD Protection - Shock Sensor Driver jest to o tyle dziwne ze system ten występuje chyba tylko w Tecra :unsure: W każdym razie nigdzie nie znalazłem sterownika do XP. Spotkał się moze juz ktoś z tym?? Czy da się ewnetualnie wyciągąc jakoś sterownik z obrazu systemu recovery?? <_< Spróbuj wskazać pobranie sterwnika z płyty (aktualizuj sterownik). :D Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mayoras Opublikowano 22 Listopada 2006 Zgłoś Opublikowano 22 Listopada 2006 Problem w tym ze na CD (znaczy DVD) jest tylko obraz systemu :? Po instalce obrazu jest folder "Tools" ze wszystkimi sterami który sobie oczywiście zgrałem ale tam go nie ma. Przynajmniej jak wskazuje (zrobiłem to na wszystkie możliwe sposoby) nie znajduje go. Przeszukałem tez wszystkie "podejrzane" (bez display, net, sound... :D ) foldery które mogłyby zawierać ten sterownik. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Hugster Opublikowano 23 Listopada 2006 Zgłoś Opublikowano 23 Listopada 2006 spoko czyli bez obaw mozna usunac ta partycje (recovery?) ? Witam. No ja przyznam się szczerze, że nie miałem żadnej partycji ukrytej. Dostałem notka z systemem + płyta z oprogramowaniem, Express Media Player, MS Works 8 i rzecz jasna płyte Recovery. Po włożeniu tej ostatniej instaluje się XP HE i mnóstwo śmieci od producenta. Więc zrobiłem tak jak pisałem wcześniej - system od drugiego pc'ta (również HE SP2 -> ważne jak wspomiał @4ever_anarchy_soldier by system był taki sam!) - aktywacja bezproblemowa i strowniki/oprogramowanie z dołączonej płyty. Pomyka do dziś. A co do tego, co napisał @mayoras to u mnie, po instalacji sterowników z dołączonego cd wszystko wykryło. --- Pozdrawiam Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...