Skocz do zawartości
tomek3232

Optymalna I Tania Konfiguracja Pod C2d

Rekomendowane odpowiedzi

Więc tak uzbierałem trochę gotówki i postanowiłem zmienić kompa

Myślałem nad takim zestawem

Dysk Seagate Barracuda 7200.10; 250GB, 16MBcache,NCQ,RoHS - 303zł

PALIT XpertVision Geforce 7900GS 256MB DDR3 (256bit), PCI-E - 644zł

DVD RW PIONEER DVR-111D - 137zł

Obudowa komputerowa Mode Com 400W - 193zł

GOODRAM DDRII 1 GB PC667 - 390zł

Intel Core 2 Duo E6300, 1.86GHz - 714zł

Gigabyte 945P-S3 - 331zł

Komputer będzie używany do wszystkiego gier, kodowanie firmów (to akurat nie jest pierwszo planowa rzecz no i chciałbym aby miał dobre oc

Zestaw który złożyłem wyniósł mnie 2712zł czyli mam do wykorzystania jeszcze około 150zł i tutaj mam pytanie do was:

Co jeszcze tutaj zmienić

Wybrałem grafike Palit ponieważ Galaxy jest za drogi a ten Palit podobno nie jest taki zły i ma dobre oc

Co sądzicie co mogę w tym zestawie zmienić lepsze pamięci a może płytę czy może ta obudowa z zasilaczem jest za słaba, a może chłodzenie boxowe jest za mało wydajne do oc?

I czy oc do ok 3GHz na tym zestawie jest możliwe do osiągnięcia

I jeszcze jedno komputer będę kupował na 100% w tym sklepie ponieważ jest blisko mnie i ceny są ok:

http://softnet.mdi.pl/

Jeśli nie chcecie szukać w tym sklepie to podawajcie ceny z innych to sobie znajde w moim

Edytowane przez tomek3232

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Więc jak jest z tym zasilaczem poradzi sobie czy lepiej zmienić na inny

Jeśli tak to na jaki do 200zł

z tej strony

http://softnet.mdi.pl/cgi-bin/softnet/oferta_pr.pl?grupa=9

tylko niestety większość ciekawych zasilaczy jest niedostępna jeśli nie znajdziecie nic ciekawego to może może bym się dogadał i kupił obudowę i zasilacz gdzie indziej

No i co z chłodzeniem czy boxowe będzie wystarczająco wydajne?

Zastanawiam się czy GoodRamy nie będą się gryzły z gigabytem

I czy płyta mi pozwoli na oc do ok 3GHz

Wiem że może jestem trochę naiwny z tym oc do 3GHz bo mogę trafić na złą serie procka i klapa, ale bym chciał być na nie przygotowany i toroche się obawiam czy płyta sobie poradzi.

Ze zmianą grafiki chyba nie ma szans ponieważ złotówek braknie :)

Piszcie swoje opinie i propozycje

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Szef GPS 400 albo GPS 450 z tych co tam sa, ewentualnie modecom MC-400 z czego chyba tylko mc jest tam dostepny od reki ;)

Nie lepiej dołożyć trochę $$ do lepszej mobo i niedość że fajnie wykręcisz na niej procka i pamięci to jeszcze wystarczy Ci na dłuzej i nie będziesz miał z nia problemów. S3 to badziew wiele ludzi ma z nią problemy,imo lepiej dołożyć do ds3 tak jak prawi kolega ;)

pozdr

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Modecomów MC nie dokładali do obudów, tylko Feele. Co i tak nie zmienia faktu że na rzadnym zasilaczu dołożonym do obudowy (chyba zę to obudowa od Chiefteca) sobie nie podkręcisz i lepiej od razu się za czymś lepszym rozejrzeć.

Płyta główna - IMO lepiej dołożyć do DS3.

Grafikę bierz od Galaxy - ten Palit mi brzydko pachnie.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

No dobra a ta płyta by się nadawał do oc

Foxconn 945P7AA link http://softnet.mdi.pl/cgi-bin/softnet/ofer...pl?towary=26694

Zasilacz chyba wezmę ten

http://allegro.pl/item142676755_chieftec_g...x_450_wat_.html i jakąś tanią bude

No i jakieś tanie chłodzenie ?

Edytowane przez tomek3232

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Jezu proponujemy ci dobre płyty a ty walisz nam jakims Foxconnem. Bierz albo Asusa, albo gigabyte DS3 albo Biostara TForce.

Zasilacz w pożądku, ale niech ktoś się jeszcze na ten temat wypowie.

Co do chłodzenia CPU, może AC Freezer 7 Pro lub Scythe Katana??

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Jasne tylko ze mnie nie stać na te płyty i kasy już więcej nie moge wydać

Łatowo powiedzieć że zamiiast Plita wziąć Galaxy a zamiast Gigabyte S3 wsiąść DS3

A o tym Foxconnie ktoś się wypowiadał że osiąga nie takie złe FSB, więc chciałem się spytać

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Jak chcesz c2d i plyte s3 na chipsecie 945 to lepiej wez juz amd albo intela z serii D bo ten procek jest do oc a nie do siedzenia na 1,8GHz. Weź rozejrzyj się nad czymś na chipsecie 965. Karta może być. Zasilacz ten chieftec 450W dobry. Te goodramy zwykłe chyba nie są na micronach d9 (wydaje mi się, że pro są na d9). Dysk proponuje zaoszczędzić 50 zł i wziąć samusnga 200gb- chodzi ciszej, lecz troszkę mniejsza wydajność, a za tą kasę lepsza płytke. Bude bierz jakoś tanią i do tego właśnie ten chieftec. Pozdro

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ja bym tego Palita zostawił,ale płytę koniecznie trzeba zmienić, jeśli nie wiesz jaki zasilacz, pogadaj z ludkami z Zenfista, miła obsługa i fachowa, Ja wzialem taką zasiłkę http://zenfist.pl/pID/794.htm , ale jeszcze nie testowalem. Ogólnie zasilacze MC Feel nie cieszą się dobrą opinią. Na dysku mozna troche oszczędzić, zeby lepszą płytkę wyrwać, bo do dobrego OC to najtaniej wychodzi DS3, no chyba,ze ten Biostar,ale to jakaś "magiczna" plyta z tego co czytalem.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Proponuje taką konfiguracje:

c2d e6300

p5b,ds3, albo ten biostar (dobry podobno, ale nie czytałem o nim.)

grafa ten palit

dysk samsung sp2004c

ramy 2x512 pdp llk 667mhz (czy chcesz jedną kość?)

dvd pioneer 111d

buda jakaś do 100zł

zasiłka chiefteca albo modecoma.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi