janio Opublikowano 21 Listopada 2006 Zgłoś Opublikowano 21 Listopada 2006 No więc chcę nabyć coś do lutowania v-modów i różnorakiej elektroniki. Co można kupić dobrego do 80 zł, co by tym dało się polutować małe nóżki układów, tudzież drobne elementy SMD? Może ktoś coś poleci na podstawie własnych doświadczeń? Proszę o rady :) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jonas Opublikowano 22 Listopada 2006 Zgłoś Opublikowano 22 Listopada 2006 Jeśli do drobnicy, to może to ? Niewielka moc, regulacja temperatury, cienki grot. I firma, o której ten i ów słyszał, a to już coś. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Martinii Opublikowano 22 Listopada 2006 Zgłoś Opublikowano 22 Listopada 2006 Ja lutownica transformatorowa robilem mody na plycie A7N8X Dlx :D I pieknie wyszlo. Niedawno znalazlem w piwnucy lutownice oporowa 25W wpinana bezposrednio do sieci, grot zaostrzylem sobie na namieniu szlifierskim i bardzo dobrze mi sie nia pracuje. Trzyma sie jak dlugopis i lutowanie drobnych elementow nie sprawia problemu. Mysle wiec, ze kazda lutowniczka oporowa (stacja) z zakresu cenowego 40 do 80 zl bedzie ok. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
janio Opublikowano 22 Listopada 2006 Zgłoś Opublikowano 22 Listopada 2006 Pogadałem sobie ze Świderkiem, i wyszło że trochę dołoże i kupię TO. Ale mimo wszystko dzięki za odpowiedź :) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
hary Opublikowano 22 Listopada 2006 Zgłoś Opublikowano 22 Listopada 2006 ...grot zaostrzylem sobie na namieniu szlifierskim i bardzo dobrze mi sie nia pracuje...No to już po grocie... grotów się nie ostrzy ;] Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Linoge Opublikowano 23 Listopada 2006 Zgłoś Opublikowano 23 Listopada 2006 (edytowane) Pogadałem sobie ze Świderkiem, i wyszło że trochę dołoże i kupię TO. Ale mimo wszystko dzięki za odpowiedź :)wyglada na podrobe salomona :| no ale za taka kase chyba nic innego nie znajdziesz ;] jak przefliszujesz grot usuniesz z niego specjalna powloke ktora ma za zadanie nie wiazanie sie z cyna no i do tego jeszcze jego powierzchnia robi sie chropowata wiec latwiej cyna do niej przylega=> na grocie tworza sie "kulki" do precyzyjnych rzeczy juz sie nie nadaje ;] pozatym ostrym grotem do szpica nie najfajniej sie lutuje bo nie ma na czym rozgrzac cyny, idealem jest maly splaszczony stozkowy grot ;] zreszta Panowie groty do salomona kosztuja jakies 10-15zl sztuka ;) no ale lutowac nowka to poezja cyna na nim nie osiada i rowno sie rozgrzewa z czasem traci swoje magiczne wlasciwosci ;] Edytowane 23 Listopada 2006 przez Linoge Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
janio Opublikowano 24 Listopada 2006 Zgłoś Opublikowano 24 Listopada 2006 (edytowane) wyglada na podrobe salomona :| no ale za taka kase chyba nic innego nie znajdziesz ;] jak przefliszujesz grot usuniesz z niego specjalna powloke ktora ma za zadanie nie wiazanie sie z cyna no i do tego jeszcze jego powierzchnia robi sie chropowata wiec latwiej cyna do niej przylega=> na grocie tworza sie "kulki" do precyzyjnych rzeczy juz sie nie nadaje ;] pozatym ostrym grotem do szpica nie najfajniej sie lutuje bo nie ma na czym rozgrzac cyny, idealem jest maly splaszczony stozkowy grot ;] zreszta Panowie groty do salomona kosztuja jakies 10-15zl sztuka ;) no ale lutowac nowka to poezja cyna na nim nie osiada i rowno sie rozgrzewa z czasem traci swoje magiczne wlasciwosci ;] Hmmm... to może TO będzie lepszym wyborem? A tutaj praktycznie to samo, tylko że jakiejść innej firmy :| Edytowane 24 Listopada 2006 przez janio Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Linoge Opublikowano 24 Listopada 2006 Zgłoś Opublikowano 24 Listopada 2006 Wydaje mi sie ze do zastosowan typu vmod komorka i inne jesli kupisz ktoras z powyzszych i bedziesz sie z nia w miare ostroznie obchodzil ( nie przegrzewal i nie uzywal rozlutowywania np zasilaczy) to bedzie w miare dlugo sluzyc :) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
PelzaK Opublikowano 24 Listopada 2006 Zgłoś Opublikowano 24 Listopada 2006 No to już po grocie... grotów się nie ostrzy ;]ja miałem zamiast grota naostrzony drut miedziany i działał... Waćpan nie widział jeszcze lutowania extremalnego :D Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
sbchp250 Opublikowano 27 Listopada 2006 Zgłoś Opublikowano 27 Listopada 2006 ja miałem zamiast grota naostrzony drut miedziany i działał... Waćpan nie widział jeszcze lutowania extremalnego :D heh tez stosuje podobne rozwiazania :) I tez zeszlifowalem grot :) no ale czlowiek uczy sie cale zycie Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
łysyjacek Opublikowano 27 Listopada 2006 Zgłoś Opublikowano 27 Listopada 2006 Ja z kolei drobne rzeczy lutuję też drutem miedzianym, ale zawiniętym wokół grota. Lutownica to jakaś stara, polska, przechwycona z zakładów Unitry. :) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
nemo1802 Opublikowano 1 Lutego 2007 Zgłoś Opublikowano 1 Lutego 2007 Wlasnie zaczynam swoja przygode z elektronika. Mam pytanie odnosnie lutownicy. Czy zestaw podany w linku bedzie wystarcajacy dla elektronika amatora i czy lutownica bedzie odpowiednia to tworzenia prostych ukadow?? http://allegro.pl/item160860429_duzy_zesta...aj_zobacz_.html Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
forum Opublikowano 10 Lutego 2007 Zgłoś Opublikowano 10 Lutego 2007 No więc chcę nabyć coś do lutowania v-modów i różnorakiej elektroniki, co by tym dało się polutować małe nóżki układów, tudzież drobne elementy SMD? Może ktoś coś poleci na podstawie własnych doświadczeń? Proszę o radyAutor wybral cos za 130+pln,niestety dla mnie to duzo ,za duzo Szukam czegos taniego i bezpiecznego dla karty graficznej(na ktorej bede mod`ził) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Hajdi Opublikowano 10 Lutego 2007 Zgłoś Opublikowano 10 Lutego 2007 Polecam lutownice i stacje lutownicze firmy Weller. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
TOMAHAWK_ Opublikowano 12 Lutego 2007 Zgłoś Opublikowano 12 Lutego 2007 ja osobiście nawet smd lutuje starą lutownicą transformatorową, co do kolbowych to koniecznie musi być z regulacją temperatury, lub przynajmniej z jedną ale stabilizowaną temperaturą, bo lutowanie taką tanią lutownicą kolbową to dla mnie nie lada sztuka ... to wygląda dobrze jak na początkującego: http://allegro.pl/item164109424_stacaja_lu..._stopni_fv.html Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ent Opublikowano 24 Lutego 2007 Zgłoś Opublikowano 24 Lutego 2007 Odswierze nieco temat, linki z gory juz nie dzialaja, a ja szukam stacji tak do 150 zloty. Moja oporowka za 15 ziko ulegla samodestrukcji pare godzin temu, a naprawiac jej raczej nie ma sensu. Szukam wiec czegos co posluzylo by mi przez jakis czas, na oku mam tego Xytronica: http://allegro.pl/item167888457__xytronic_..._45w_gw_fv.html Interesuje mnie sprzet do dosc intensywnego eksploatowania, najchetniej z gwara. Jakies propozycje? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
TOMAHAWK_ Opublikowano 2 Marca 2007 Zgłoś Opublikowano 2 Marca 2007 to co ty podałeś ew. to http://allegro.pl/item171035857_stacja_lut...37_fv_weee.html Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
morron Opublikowano 2 Marca 2007 Zgłoś Opublikowano 2 Marca 2007 Odswierze nieco temat, linki z gory juz nie dzialaja, a ja szukam stacji tak do 150 zloty. Moja oporowka za 15 ziko ulegla samodestrukcji pare godzin temu, a naprawiac jej raczej nie ma sensu. Szukam wiec czegos co posluzylo by mi przez jakis czas, na oku mam tego Xytronica: http://allegro.pl/item167888457__xytronic_..._45w_gw_fv.html Interesuje mnie sprzet do dosc intensywnego eksploatowania, najchetniej z gwara. Jakies propozycje? operowalem nia w szkole calkiem niezle jej szlo jednak chocby do salomona sl-20 bez porownania a do dobrego wellerka to im obu brakuje Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
99tomcat Opublikowano 2 Marca 2007 Zgłoś Opublikowano 2 Marca 2007 eh jak ent sobie kupi coś co przypomina lutownice to strach sie bac-już na tym dziadostwie , które mial prawdziwe cuda czynił B) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ent Opublikowano 3 Marca 2007 Zgłoś Opublikowano 3 Marca 2007 to co ty podałeś ew. to 2526762[/snapback] operowalem nia w szkole calkiem niezle jej szlo jednak chocby do salomona sl-20 bez porownania a do dobrego wellerka to im obu brakuje Cenowo tez sl-20 i Wellery troche lepiej stoja :P eh jak ent sobie kupi coś co przypomina lutownice to strach sie bac-już na tym dziadostwie , które mial prawdziwe cuda czynił B)thx :D Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
hary Opublikowano 3 Marca 2007 Zgłoś Opublikowano 3 Marca 2007 ...już na tym dziadostwie , które mial prawdziwe cuda czynił B)Jakie cuda? Nie chwalił się... :blink: Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ryba Opublikowano 4 Marca 2007 Zgłoś Opublikowano 4 Marca 2007 to co ty podałeś ew. to http://allegro.pl/item171035857_stacja_lut...37_fv_weee.html Wlasnie stoje przed wyborem stacji i chyba zdecyduje sie na ta, bo nie chce mi sie jezdzic do enta zeby mody robic :D Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kamilo23 Opublikowano 4 Marca 2007 Zgłoś Opublikowano 4 Marca 2007 (edytowane) Bo ent to taka złota rączka :wink: :-P Edytowane 4 Marca 2007 przez kamilo23 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...