Skocz do zawartości
kfgz

[rozwiązany] Asus A8h

Rekomendowane odpowiedzi

Witam,

Doradziłem ostatnio dla siostry żeby kupiła to "cudo". Nie wiem co mnie skusiło ale po kolei:

1. XP'ka nie da się zainstalować. Tzn. się da ale po kilku restartach system nadaję się do ponownej instalacji. Dostaję komunikaty o braku możliwości załadowania profilu i takie tam inne dziwne szopki się dzieją.

Zainstalowałem więc w2k i znowu kolejne problemy:

2. Podczas kopiowania z płyt CD/DVD system praktycznie stoi w miejscu. Nie da się kompletnie nic zrobić. Nawet "trzy palce" są bezradne. Trzeba czekać aż skończy się kopiowanie lub wyjąć płytkę w trakcie. Oczywiście tryb UDMA 2 jest aktywny dla DVD oraz tryb 5 dla HDD.

3. Sterownik do kontrolera kart SD nie daje się poprawnie zainstalować. Kod błędu 31. Pod XP nie ma z nim problemu.

4. Obsługa ACPI nie działa jak należy. Pojawia się ekran o możliwości bezpiecznego zamknięcia kompa. Pod XP ACPI działa jak należy. I weź tu bądź mądry. Dodam jeszcze, że z poziomu logowania laptok wyłącza się normalnie.

Czy może mojej siostrze trafił się jakiś pechowy model? Żeby to sprawdzić puściłem Stress Prime 2004 na 4h w trybie obciążenia procka i nic. HDD Regenerator nie znalazł żadnych uszkodzonych sektorów na dysku. Pozostało mi jeszcze przetestować RAM, ale coś czuję, że nie znajdę błędów.

Może ktoś z Was coś doradzi co zrobić z tą maszynką.

Pozdrawiam,

Krzysiek

Edytowane przez Dj_AnT

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Dj_AnT - czytam Twojego posta i nasuwa mi się jedno rozwiązanie - przeproś się ze sklepem, może wymienią jeśli są mili, ew. z serwisem ASUSa, to chyba jedne logiczne rozwiązania...

IMO - nie ma bata, żeby nie dało się zainstalować XP :blink: Botowalna płytka i wio... Nawet jeśli było coś w stylu ukryta partycja (właśnie, nie piszesz tego - system z lapem zakupiony, czy lap OEM ??) i wywaliłeś to przy próbie instalacji systemu, to ściągnij stery do tego modelu (chipset, mobo, sieciówka - co ci tam w łapy wpadnie) jeśli ich nie masz - co już byłoby dziwne, bo nawet w lapie OEM stery producent daje :? Poinstaluj to i spróbuj jeszcze raz. Jeśli to nic nie pomoże, to stawiałbym na walniętą płytę główną (miałem taki objaw w swoim lapie od razu po zakupie - winda chodziła, po restarcie lapa BSOD i reset i tak w kółko po każdym resecie... Wymieniłem lapa na drugi dzień po zakupie, właśnie mobo było walnięte). Mogą to też być pamięci, dysku nie podejrzewam... Więc sadzę, że bez serwisu się nie obędzie...

Na koniec - może masz walniętą windę, spróbuj z inną :wink:

Pozdrawiam

sansaba

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

To nie dostales od razu z zainstalowanym systemem itd??

Siostra kupiła laptopa bez systemu.

Jestes pewien ze wszystkie sterowniki do chipsetu i mobo poinstalowane??

Wszystkie niezbędne sterowniki zainstalowałem.

Dj_AnT - czytam Twojego posta i nasuwa mi się jedno rozwiązanie - przeproś się ze sklepem, może wymienią jeśli są mili, ew. z serwisem ASUSa, to chyba jedne logiczne rozwiązania...

Tak też pewnie zrobię bo mam już szczerze dosyć walki z tym lapem. Edytowane przez Dj_AnT

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Witam po dwumiesięcznej przerwie. Udało mi się w końcu zainstalować XP za czwartą próbą po tym jak wrócił z serwisu. Oczywiście był sprawny :damage_wall:. Wszystkiemu była winna na 99.6% ta modyfikacja rejestru:

[HKEY_LOCAL_MACHINE\SYSTEM\CurrentControlSet\Control\Session Manager\Memory Management]"DisablePagingExecutive"=dword:00000001"LargeSystemCache"=dword:00000001

Przy czwartej próbie instalacji coś po prostu mnie tknęło (myśl o koleżance której padł XP po takiej modyfikacji rejestru).

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi