-=virus=- Opublikowano 21 Listopada 2006 Zgłoś Opublikowano 21 Listopada 2006 (edytowane) Witam! Posiadam stary dysk Seagate, o takich parametrach jak w temacie jest to 40gb. Chciałbym postawić na nim XP. Ale nie wiem jaki to właśnie system plików wybrać. Pytam dlatego bo słyszałem że ntfs jest wolniejszy a ten dysk też nie jest za szybki. Czy będzie duża różnica pomiędzy szybkością fat32 a ntfs na tym dysku? Chciałbym zrobić na nim dwie partycje. Pozdrawiam! Edytowane 21 Listopada 2006 przez -=virus=- Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
YogiCK Opublikowano 21 Listopada 2006 Zgłoś Opublikowano 21 Listopada 2006 Użyj NTFS - stabilniejszy, bezpieczniejszy i nie ma takich ograniczen jak FAT/FAT32. Różnice w wydajności są tak niewielkie i w tak specyficznych zastosowaniach, że nie ma się co nimi przejmować Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
-=virus=- Opublikowano 21 Listopada 2006 Zgłoś Opublikowano 21 Listopada 2006 OK. A powiedz mi jeszcze czy na dwóch partycjach czy tylko na systemowej? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
chedder Opublikowano 21 Listopada 2006 Zgłoś Opublikowano 21 Listopada 2006 na wszystkich. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
gonzo1976 Opublikowano 22 Listopada 2006 Zgłoś Opublikowano 22 Listopada 2006 A nad czym tu się zastanawiać NTFS i już. Z tym że ja bym jeszcze zrobił małą partycje na plik wymiany, żeby spowolnić fragmentację. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
greg505 Opublikowano 22 Listopada 2006 Zgłoś Opublikowano 22 Listopada 2006 A nad czym tu się zastanawiać NTFS i już. Z tym że ja bym jeszcze zrobił małą partycje na plik wymiany, żeby spowolnić fragmentację.ta partycja oczywiscie na FAT Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
gonzo1976 Opublikowano 22 Listopada 2006 Zgłoś Opublikowano 22 Listopada 2006 Nie, jak już robisz ntfs to rób wszędzie, po co mieszać. Zrób sobie partycję podstawową na system a pozostałe (tzn. drugą dużą i tą na plik wymiany) zrób rozszerzone. U siebie mam partycję podstawową jako systemową a pozostałe w tym małą na plik wymiany - rozszerzone. I wszystko działa cacy. A i jeszcze jedno, jak juz podzielisz dysk na partycje to nie zapomnij zmienić rozmiaru pliku wymiany z przydzielania dynamicznego na stały rozmiar i zmienić jego lokacji na tą małą partycję zmienia sie to przez panel sterowania-system-zaawansowane i cos tam dalej, na pewno znajdziesz. Powodzenia Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
greg505 Opublikowano 22 Listopada 2006 Zgłoś Opublikowano 22 Listopada 2006 skoru uwazasz ze 'po co mieszac'...to po co mieszac, niech zostawi pagefile tak jak jest. jezeli tworzy sie osobna partycje do pliku wymiany to tylko na facie bo akurat do takiego zastosowania jest ona najszysza Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
-=virus=- Opublikowano 22 Listopada 2006 Zgłoś Opublikowano 22 Listopada 2006 (edytowane) Czy ta partycja pod pagefile ma być na fat czy na fat32?? I czy lepiej jak by była oznaczona jako podstawowa czy rozszerzeniowa? Jaki ona ma mieć rozmiar?? Czyli tak według mnie: C: 1gb na pagefile na fat (czy fat32)? D: 5gb system ntfs E: reszta ntfs Edytowane 22 Listopada 2006 przez -=virus=- Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
YogiCK Opublikowano 22 Listopada 2006 Zgłoś Opublikowano 22 Listopada 2006 (edytowane) Lepiej na FAT16 Ja bym zrobił tak: C: 10GB system NTFS D: 1GB page FAT16 E: reszta NTFS Edytowane 22 Listopada 2006 przez YogiCK Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
-=virus=- Opublikowano 22 Listopada 2006 Zgłoś Opublikowano 22 Listopada 2006 Dodam ze w kompie będzie 512ram a pagefile sie liczy z tego co mi wiadomo ilość ramy x 1,5 w tym przypadku 512x1,5=768. Czyli ten jeden GB będzie ok. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
SGJ Opublikowano 22 Listopada 2006 Zgłoś Opublikowano 22 Listopada 2006 Dodam ze w kompie będzie 512ram a pagefile sie liczy z tego co mi wiadomo ilość ramy x 1,5 w tym przypadku 512x1,5=768. Czyli ten jeden GB będzie ok.Tak liczy tylko system. Normalnie PF się nie liczy tylko ustawia tak, aby było wystarczająco do tego co sie robi na komputerze. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
-=virus=- Opublikowano 22 Listopada 2006 Zgłoś Opublikowano 22 Listopada 2006 (edytowane) Tak liczy tylko system. Normalnie PF się nie liczy tylko ustawia tak, aby było wystarczająco do tego co sie robi na komputerze.Tzn? Możesz jaśniej to wytłumaczyć? Edytowane 22 Listopada 2006 przez -=virus=- Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
grzechuk Opublikowano 22 Listopada 2006 Zgłoś Opublikowano 22 Listopada 2006 jak bedziesz tylko przegladal neta to pf spokojnie 128 starczy, jak chcesz grac to minimum 768/1024 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
-=virus=- Opublikowano 22 Listopada 2006 Zgłoś Opublikowano 22 Listopada 2006 Od czasu do czasu też się zapuści jakąś gierkę :) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
greg505 Opublikowano 22 Listopada 2006 Zgłoś Opublikowano 22 Listopada 2006 (edytowane) to 'zapusc' ;) najbardziej pamieciochlonna gierke i zobacz pozniej w menadzerze zadan jaki miales szczyt pamieci zadklarowanej, pozniej odejmij od tego swoja ilosc pamieci, dodaj jakies 100MB i bedziesz mial ;P ;) tak naprawde ustaw 1GB i bedziesz mial spokoj Edytowane 22 Listopada 2006 przez greg505 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
nalewator Opublikowano 27 Listopada 2006 Zgłoś Opublikowano 27 Listopada 2006 Nie chce zakładać nowego topicu wiec zapytam tutaj. Czy można zmienic partycje z FAT32 na NTFS bezposredno w windzie nie tracac danych na dyskach?? Wiem ze mozna to zrobic Partition Magiciem ale niestety nie posiadam. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
qrak_ Opublikowano 27 Listopada 2006 Zgłoś Opublikowano 27 Listopada 2006 (edytowane) convert 'litera_dysku': /fs:ntfswięcej info tutaj: http://support.microsoft.com/kb/307881/pl Edytowane 27 Listopada 2006 przez Qrak69 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
nalewator Opublikowano 27 Listopada 2006 Zgłoś Opublikowano 27 Listopada 2006 THX:) Działa ok. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...