deejay18 Opublikowano 21 Listopada 2006 Zgłoś Opublikowano 21 Listopada 2006 (edytowane) Na poczatku witam wszystkich i z góry przepraszam jeżeli umieściłem nowy temat nie wtym dziale. Mam do was wszystkich pytanie. Posiadam laptopa Fujitsu-Siemans z serii AmiloPro. Moja karta graficzna posiada 64 mb tyle jest wykrywane w biosie i windowsie. Od niedawna dowiedziałem sie ze moja karta tą pamięc pobiera z pamięci RAM czyli z 512 mb zostaje tylko 448 mb i tyle wykrywa. Wiec pomyślalem iż mogę dołożyć jeszcze jedną kość pamięci Ram i przeznaczyć troche wiecej na moją karte graficzną ale po wejściu do BIOSU okazało sie ze nie mozna wiecej przeznaczyć na karte graficzną jak tylko 64 mb:( (do wyboru jest tylko 16, 32 i 64 mb). Tak wygląda moja sytuacja w związku z tym mam pytanie czy idzie jakoś przeskoczyć tą blokade? Mam tu na mysli flash biosu , czy macie na to jakies sposoby a jezeli tak to czy one są bezpieczne mam tu na mysli uszkodzenie sprzętu? Być może istnieja programy które dzielą pamieć RAM na inne urządzenie jak np. karta graficzna i ktore sa bezpieczne i czy w przypadku 128 mb czy to mocno bedze obciazalo karte? Mysle ze moje pytanie jest dobrze sformułowane. Z góry dziekuje i pozdrawiam. Edytowane 21 Listopada 2006 przez deejay18 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
deadfrog Opublikowano 21 Listopada 2006 Zgłoś Opublikowano 21 Listopada 2006 Ale po co ci na integrze z wspoldzielonym ramem 128 i wiecej? Ba, 64 to chyba nawet za duzo. Wydajnosci i tak nie podniesiesz bo tu nie ma chyba co podnosic. Ja na swoim Amilo ustawilem 16 :D Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
deejay18 Opublikowano 22 Listopada 2006 Zgłoś Opublikowano 22 Listopada 2006 Chodzi mi tu dokładnie o GRY:D Bo mam jescze jeden problem na przykładzie need for speed Carbon i na laptopie i na kompie parametry: 2,66 mhz pentium 4, ram 512, grafa 64 mb, Dzieje sie to samo po wlaczeniu gry sa tylko kontury:( i nie wiem dlaczego napisy wygladaja jak prostokąty próbowalem instalowac gre z dwóch roznych płyt i ciagle to samo. DirectX mam odpowiedniego czyli 9.0C a z tego co czytalem w necie to gra nie ma az tak wielkich wymagan powinna ruszyć na moim kompie:( Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kain Opublikowano 22 Listopada 2006 Zgłoś Opublikowano 22 Listopada 2006 Jesli to integra to zwiekszenie ilosci pamieci nic Ci nie da. A kontury pewnie dlatego, ze nie masz shaderow itp, itd. Z laptopami juz niestety taki los. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
deadfrog Opublikowano 22 Listopada 2006 Zgłoś Opublikowano 22 Listopada 2006 To ze grafa ma 64MB nie oznacza ze pociagnie jakas gre np. na gf2mx 64MB nie odpalisz tego co na gf4ti z 64MB bo ta pierwsza nie ma wielu wymaganych funkcji. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
deejay18 Opublikowano 23 Listopada 2006 Zgłoś Opublikowano 23 Listopada 2006 Tak ja posiadam GF4 mx440 64 mb, Gra na oficjalnej stronie posiada takie wymagania: Pentium 1,7 mhz, ram 512 (minimum 256 mb zeby odpaliła) grafe 64 mb. A o co chodzi z tymi shaderami? Mozna to jakos zainstalować? Czy instalacja najnowszych sterownikow rozwiąze ten problem? Troche jestem podirytowany bo kolega ma słabszego kompa i na minimalnych ustawieniach smiga elegancko a ja nawet nie mogę uruchomić gry:( Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kain Opublikowano 23 Listopada 2006 Zgłoś Opublikowano 23 Listopada 2006 shadery to jednostki w GPU odopowiadajace (jak nazwa wskazuje) za cieniowanie. Ich braku niestety sterownikami nie zalatwisz. Po prostu sobie nie pograsz w nowsze gry bo GF4MX ich nie posiada. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
YogiCK Opublikowano 23 Listopada 2006 Zgłoś Opublikowano 23 Listopada 2006 Ilość pamieci na karcie nie oznacza wydajności karty, i rzadko ma nanią wpływ. Wolał byś GF7300LE z 512MB pamięci czy GF7800GTX z 256MB pamięci?? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
deejay18 Opublikowano 23 Listopada 2006 Zgłoś Opublikowano 23 Listopada 2006 Ilość pamieci na karcie nie oznacza wydajności karty, i rzadko ma nanią wpływ. Wolał byś GF7300LE z 512MB pamięci czy GF7800GTX z 256MB pamięci??No ja bym wybrał GF7300LE z 512MB:) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Orgiusz Opublikowano 23 Listopada 2006 Zgłoś Opublikowano 23 Listopada 2006 <translator karty graficzne-samochody> Czyli wolabys wozidelko z silniczkiem 1.4 na oponach 245 niz furke z 2.8 na gumkach 225 </translator> W wielkim skrocie - pamiec na karcie graficznej nie jest wspolczynnikiem wydajnosci. A moja cierpliwosc jest jednostka urojana... Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...