Skocz do zawartości
sesq

Kiedy Potanieje Ram ?

Rekomendowane odpowiedzi

Z fusów wywróżyłeś? :D

Może potanieje a może podrożeje, nigdy nie wiadomo ;)

Nie z fusow ale z tego , ze skoncza sie swieta czyli czas prezentow i kupowania kompow. To dla tej branzy najlepszy okres i zawsze pod koniec roku drozeje. Przyklad : moje stare DVD Asusa kupilem na przelomie listopada/grudnia 2004 i dalem za nie 250 zl. W polowie stycznia bylo juz za 160. Ponadto to okres w ktorym serwisy glowne maja duze obroty bo jest duza sprzedaz i obrot towarowy.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Nie z fusow ale z tego , ze skoncza sie swieta czyli czas prezentow i kupowania kompow. To dla tej branzy najlepszy okres i zawsze pod koniec roku drozeje. Przyklad : moje stare DVD Asusa kupilem na przelomie listopada/grudnia 2004 i dalem za nie 250 zl. W polowie stycznia bylo juz za 160. Ponadto to okres w ktorym serwisy glowne maja duze obroty bo jest duza sprzedaz i obrot towarowy.

Pamięci tak "dziwnie" tanieją że nie zdziwię się jeśli po świętach będą więcej kosztować :lol:

ps. 24 czerwca 2005r kupiłem 1GB Kingston DDR 400 za 369 zł, teraz po upływie niemal półtora roku ta sama pamięć kosztuje 389 zł

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

pójdą w góre :) to całkiem logiczne, nikt nie będzie produkował ddr 1 skoro już sie nie robi nowcych platform pod nie,a wiara jeszcze będzie kupowała, to ze po nowym roku troche w dół to tez mozliwe, ale niewiele, zaczną drozec za pół roku-rok :)

ale ze mnie ekonomista :) ale dawniej to tak bywało

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Nie porównuj pamięci z DVD b to 2 różne historie, pamięci zazwyczaj zachowują się nieprzewidywalnie jeśli chodzi o ceny, wiesz, dla przykładu nagrywara DVD rok temu kosztowała sporo więcej niż dziś a pamięci sporo mniej.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

A ja wam powiadam, że koniec stycznia - początek kwietnia, zawsze były tanie pamięci. Ceny muszą spaść, już od kilku lat tak jest. W tamtym roku 512 DDR 400 MHz Kingstone'a w lutym kosztowała ~120 zł, a teraz ok 200 zł. A ja wręcz przeciwnie, powiadam wam, że obniżka będzie.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

A ja wam powiadam, że koniec stycznia - początek kwietnia, zawsze były tanie pamięci. Ceny muszą spaść, już od kilku lat tak jest. W tamtym roku 512 DDR 400 MHz Kingstone'a w lutym kosztowała ~120 zł, a teraz ok 200 zł. A ja wręcz przeciwnie, powiadam wam, że obniżka będzie.

w pelni sie zgadzam, ale teraz jest pewne ALE. ddr1 wychodza z produkcji, wiec nie wiadomo jak zachowa sie rynek, jezli popty bedzie niewielki to ceny spadna, ale jak ludzie dalej beda skladac kompy na ddr1 to moze sie okazac ze ddr1 wcale nie potanieja....

ale imo potanieja mimo wszytko.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ekonomiści :lol:

Ja za to pamiętam sytuacje (dość dawno 4 albo 5 lat temu) kiedy na końcu listopada ceny pamięci spadły niemalże o połowe, cena utrzymywała się do połowy grudnia a potem zaczęły spowrotem powoli drożeć... więc wg. mnie nie da rady nic przewidzieć ;]

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Jak ceny ddr1 spadną do poziomu 512 za ~150zł (co się za szybko nie stanie) to wymienie tylko płytę i będzie git. Jak ddr2 jeszcze troche stanieją to chyba szykuje mi sie zmiana platformy :/. Póki co się tym nie zastanawiam bo mam troche innych wydatków.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

jak ceny się nie utrzymają to tylko zmiana na ddr2 (ile można jechać na 512 ramu :mur: ).... weźcie te cany to jakaś paranoja w lutym sprzedałem goodrama 512 za 110 a teraz to samo za 200? tak samo jak z sdr, można było się spodziewać ale że tak szybko? no bez przesady...

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

jak ceny się nie utrzymają to tylko zmiana na ddr2 (ile można jechać na 512 ramu :mur: ).... weźcie te cany to jakaś paranoja w lutym sprzedałem goodrama 512 za 110 a teraz to samo za 200? tak samo jak z sdr, można było się spodziewać ale że tak szybko? no bez przesady...

Nie Ty jeden miales takie przygody ;] chyba jedynie ceny pamieci tak skacza :/

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Trochę za bardzo przeżywacie...

Pamiętacie może, jak w 2000 w lipcu 128MB ramca kosztowało trochę ponad 300zł, a 4 miesiące później ciężko za tą kasę było 32MB kupić? A parę gier potrzebowało minimum 96MB do sensownego grania... To były czasy... :D

Edytowane przez luk1999

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Trochę za bardzo przeżywacie...

Pamiętacie może, jak w 2000 w lipcu 128MB ramca kosztowało trochę ponad 300zł, a 4 miesiące później ciężko za tą kasę było 32MB kupić? A parę gier potrzebowało minimum 96MB do sensownego grania... To były czasy... :D

zdaje się pamięc podrożała wtedy po trzęsieniu ziemi na tajwanie

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

I miałem rację. Za 150 zł można już kupić DDR Goodrama.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi