Skocz do zawartości
Van GORRE

Partycja Fat32x Oraz Fat

Rekomendowane odpowiedzi

Witam

System operacyjny Windows XP Prof. SP2

Dysk Samsung 160JJ (sata)

Aktualnie zainstalowany ww system a dysk podzielony na dwie partycje: C ( 12 Gb) oraz D (145 Gb) - w windowsie pokazuje system plików FAT32).

Na partycji D: mam wolne 50 GB i chciałem utworzyć dodatkową partycję E o pojemności 25 Gb.

Po włączeniu Partition Magic 8.06 Pro server infromacje o dyskach są nastepujące:

C: - FAT32X (proszę zwrócić uwagę na to "X")

D: - FAT (nie wiem dlaczego ale bez 32)

Po wprowadzeniu danych o zmianie partycji wyskakuje błąd, nie ma możliwośći zmiany obecnej partycji D: (jest po prostu nie do ruszenia). Wywnioskowałem ,że to musi być wina "dziwnego" sytemu plików. Partition magic nie pozwala na konwersję partycji C na inny system plików. Partycję D można przekonwertować z FAT na FAT32 - jednak nie robiłem tego. Czy jest jakaś możliwość wydzielenia nowej partycji? Jakim programem?

Edytowane przez Van GORRE

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Sorrka ale chyba nie o to chodzi dla VG.

Problem polega na:

- dziwnym zjawisku gdzie artycja ponad 140GM ma FAT(16) , gdzie to sprawil prawdopodobnie instalator windy

- nie mozliwosci zmniejszenia rozmiarow partycji D (moze to jednak system plikow nie pasi :?)

a może to ten sata nie odpowiada ?

Jesli ktos ma/mial podobny problem niech opisze to... gdyz poza kilkoma parametrami jestem dokladnie w tej samej sytuacjii... a linuks czeka ;)

Edytowane przez AbdullahAllah

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

a moze przejdziesz na ntfs?

cmd -> convert X: /fs:ntfs

X litera partycji

Po wpisaniu komendy w windowsie wywala taki komunikat

Nie można uruchomić konwertera, ponieważ wolumin jest używany przez inny proces. można uruchomić konwertowanie po uprzedniej dezinstalacji woluminu. Wszystkie otwarte wyjścia tego woluminu przestana być prawidłowe. czy chcesz wymusić dezinstalacje tego woluminu ?

Nie chcę tracić danych na dysku a ten komunikat jest dla mnie trochę nie zrozumiały ...

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

danych nie stracisz, wymus

Wczoraj już przekonwertowałem partycję i włączyłem PM. Opcja wydzielenia nowej partycji (a raczej pustego obszaru do podziału) była możliwa. Przez noc komputer maglował partycję d: jednak po skończeniu (chyba, nie widzialem bo spałem) wywalił błąd (11... i kolejnych cyfr nie pamiętam). Mam płytę "Hirien`s BootCD", którym programem mogę podzielić partycję D na dwie częsci (bez utraty danych) ?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi