HardStyler Opublikowano 23 Listopada 2006 Zgłoś Opublikowano 23 Listopada 2006 Witam - posiadam tego epoxa od jakiegos czasu problemy sie zaczely pojawiac w momencie gdy kumplowi wgrywalem biosa "na gorąco" na swojej plycie. Cos sie skaszanil przy tym moj bios - nie wiem czemu. Postanowilem zaopatrzyc sie w programator i zaprogramowac swoj bios - wszystko poszlo gladko (sciagalem bios z www.epox.nl do 8rda+) i kosc pomyslnie zostala zaprogramowana. Pierwsze dziwne wrazenie: Pamietam jeszcze ze mialem zawsze chipset wykrywany przez bios jako nForce 2 ULTRA - teraz po wgraniu tego biosu wyswietla mi jako nForce2-ST - WTF? Wszystko sie zaczyna kaszanic - plyta staje przy kodzie f52 - czyli test pamieci RAM - po prostu po wlaczeniu kompa nie chce liczyc ilosci pamieci - zamraza go na "testing Memory". Pamieci mam dobre bo sprawdzalem na innym kompie (jakies GOOD RAM'y) - sprzet smigal na tym bez problemow przed zabiegami. Probowalem juz z roznymi wersjami biosow - dalej to samo - udalo mi sie tylko raz przy jakims starym archaicznym biosie do 8rda+ i to wszystko - ale tym razem jakies kasztany wyskakuja z winda - nawet nie chce przy instalowac winda - przy testowaniu sprzętu staje dęba i koniec. Jedna rzecz mnie zaniepokoila - mianowicie gdy wgralem jakis archaiczny bios i udalo mi sie nawet przejsc przez testowanie pamieci , to postanowilem odpalic AWDFLASH'a z dyskietki z najnowszym biosem do 8rda+ z epox.nl - wyswietlil mi komunikat ze bios jest niezgodny z ta rewizja plyty (wersja IEEE Fire Wire i LAN'a sa niezgodne) i nie chcial flashowac go. Co moze byc problemem ? Moze ktos ma bios do TEJ plyty (rev 2.2) w nienaruszonym stanie i moglby go dla mnie zgrac ? Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
dj_kamciu Opublikowano 29 Listopada 2006 Zgłoś Opublikowano 29 Listopada 2006 (edytowane) ja mam rev1.1 i zawsze identyfikuje nForca 2 Ultra jako nForce2-ST - WTF. Biosu do 2.2 nie mam ale sądząc po tym chipsecie to wgrałeś wczesniejszego. Może to głupie, ale tu sprawdzałeś: http://www.epox.com.tw/eng/support.php?ps=229&type=1 ? Edytowane 29 Listopada 2006 przez dj_kamciu Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...