Skocz do zawartości
greg sd

Maxidata @ Wow Mod >> Worklog <zawieszony>

Rekomendowane odpowiedzi

Przy o kazji; czy ktoś ma może katody zółte z cooling.pl http://www.cooling.pl/product_info.php?cPa...roducts_id=1701 albo http://www.cooling.pl/product_info.php?cPa...products_id=282 i ew. które są lepsze?

Ja mam długie w kolorze pomarańczowym już rok i się świetnie spisują :wink: . Mają tylko trochę niewygodny włącznik z tyłu obudowy ale kilka minut i da się przerobić.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

A ta biala kartka, to cos zaslania, czy to czesc moda ? :D

W tym miejscu będzie znajdować sie plexi wraz z jedną z grafik

Ten lcd bedzie sluzyl jako monitor, czy bajer ? :lol2:

Hehe raczej będzie to bajer, który zaraz bede montował. ;P

Bedziesz umieszczal jakies motywy z gry na budzie ? Jesli tak to uwzglednij juz bc. ;]

Będą motywy konkretnie trzy albo cztery, z czego jeden będzie dośc skomplikowany do wykonania, ale licze na swoją artystkę :D tu pozdrowienia dla Hosi :*

@MACIEKM: One dają bardzo jasne i równomierne światło?

<edit.v1>

Jak obiecałem tak zrobiłem. LCD wstawione, pomijam że wszystko pasuje z milimetrową dokładnością, ale ważne że pasuje :D :D oto zdjęcie:

post-142803-1164750248_thumb.jpg

Edytowane przez greg sd

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

No fajnie to wyglada.

za przeproszeniem, co ładnie wygląda? LCD w wyciętym otworze? Gdyby ten otwór miał jakiś klimat, może będzie miał, nie wiem, nie wnikam.. ale na razie to po prostu LCD którego widać przez dziurę wyciętą w blasze... Równie dobrze wytnę sobie prostokąt w tekturowym pudelku i nałożę na monitor i co.. też będzie fajnie? :wink:.. proponuję zwiększyć nieco kryteria oceny tego co jest fajne a co jest zwykłe...

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Owszem to Azeroth, chce umieścic tą mapę pod plexi i podświetlić dwiema żółtymi katodami.

W takim razie jeżeli chcesz żeby mapka była równomiernie oświetlona, musisz dać 1cm plexi na okno, żeby światło z katod mogło w pełni rozproszyć się po powierzchni mapki.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

W takim razie jeżeli chcesz żeby mapka była równomiernie oświetlona, musisz dać 1cm plexi na okno, żeby światło z katod mogło w pełni rozproszyć się po powierzchni mapki.

Rozumiem że cieńsza nie da takiego efektu? Chyba postestuje bo mam gdzies plexi 5mm sprawdzic nie zaszkodzi. ;)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

a skad ten pomysl ze musi byc 1cm grubosci :D ? greg sd jak masz plekse 5mm to zamiast sie bawic katodami to proponuje ci kupic troche diod 5mm ktore tez ladnie oswietla plekse, a jak je ladnie "zabudujesz" to diody bede oswietlaly tylko i wylacznie plekse a nie wnetrze budy bo inaczej wyjdzie klops. wzor na pleksie swiecacy zoltym swiatlem na tle bebechow kompa rowniez oswietlonych na zolto ;)

Edytowane przez CarsonPoland

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Owszem to Azeroth, chce umieścic tą mapę pod plexi i podświetlić dwiema żółtymi katodami.

Najwiekszy klimat by byl, jakby ta mapa byla wygrawerowana na plexi, juz kiedys widzialem takie cos tylko w klimatach Tolkiena, podswietlone to bylo na fioletowo a efekt nie do opisania. Takie cos mozesz zrobic w specjalnej firmie, ktora graweruje to laserem, nie jest to chyba strasznie drogie a warto.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

a skad ten pomysl ze musi byc 1cm grubosci :D ? greg sd jak masz plekse 5mm to zamiast sie bawic katodami to proponuje ci kupic troche diod 5mm ktore tez ladnie oswietla plekse, a jak je ladnie "zabudujesz" to diody bede oswietlaly tylko i wylacznie plekse a nie wnetrze budy bo inaczej wyjdzie klops. wzor na pleksie swiecacy zoltym swiatlem na tle bebechow kompa rowniez oswietlonych na zolto ;)

wybacz, robiłem coś podobnego i ledów to można używać ja takich mapkach ja miałem 8x8 cm. Do takiej mapy potrzebne jest większe źródło światła, katody będą akurat. A pomysł na 1cm wziął się z tego że kiedyś testowałem jak katody są w stannie podświetlić taką grafikę 32x25 cm i przy 5mm grubości szyby światło było na tyle słabe że dochodziło może na 5mm w głąb okna. Myślę więc że 1cm w tym przypadku jest optymalną grubością. A katody zawsze można zamaskowac żeby nigdzie nie prześwitywały.

Najwiekszy klimat by byl, jakby ta mapa byla wygrawerowana na plexi, juz kiedys widzialem takie cos tylko w klimatach Tolkiena, podswietlone to bylo na fioletowo a efekt nie do opisania. Takie cos mozesz zrobic w specjalnej firmie, ktora graweruje to laserem, nie jest to chyba strasznie drogie a warto.

1. W tej chwili w Polsce nie da się czegoś takiego wykonać, wiem bo szukałem.

2. Za drogo - sama grawerka w "gta case" kosztowała 260zł (nie licząc już ceny plexi), a cudów tam nie było.

Edytowane przez msn

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Tyle że to jest prawa strona kompa (patrzac od frontu) idzie tam nie ma bebechów i tylko mapa bedzie podswietlona. Nie chce się bawić z diodami, botawrcie obudowy będzie wiązać sie z przebrnięciem przez mase kabli, czego bym nie chciał. I obawiam sie że może sie okazać że bede miał niedoświetlony obszar.

Ładna grawerka bedzie z drugiej strony (lewej), a tu juz poprostu nie chciałem robić grawerowania (zeby nie było też widać tego co jest pod spodem, konkretnie blachy), ale zawsze może sie to zmienic.

1. W tej chwili w Polsce nie da się czegoś takiego wykonać, wiem bo szukałem.

2. Za drogo - sama grawerka w "gta case" kosztowała 260zł (nie licząc już ceny plexi), a cudów tam nie było.

Nie zgodze się z Toba, jest masa firm które to zrobią bez problemu, i cena tez nie jest tak wygórowana. We Wro liczą 50zł/h roboty.

Jak podoba wam się pomysł na kształt okna?

Edytowane przez greg sd

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Tyle że to jest prawa strona kompa (patrzac od frontu) idzie tam nie ma bebechów i tylko mapa bedzie podswietlona. Nie chce się bawić z diodami, botawrcie obudowy będzie wiązać sie z przebrnięciem przez mase kabli, czego bym nie chciał. I obawiam sie że może sie okazać że bede miał niedoświetlony obszar.

to jak chcesz tam wcisnac katody :D ?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Nie zgodze się z Toba, jest masa firm które to zrobią bez problemu, i cena tez nie jest tak wygórowana. We Wro liczą 50zł/h roboty.

Wyślij im maila z projektem, zobaczymy co Ci odpowiedzą.

50zł/h roboty - dobrze, tylko że laser taką grawerkę robi kilka godzin. Wykonanie grawerki do mojej obudowy trwało 2,5h, 1zł na minutę pracy lasera...

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

to jak chcesz tam wcisnac katody :D ?

Troche miejsca jest powinno starczyć ;)

Wyślij im maila z projektem, zobaczymy co Ci odpowiedzą.

50zł/h roboty - dobrze, tylko że laser taką grawerkę robi kilka godzin. Wykonanie grawerki do mojej obudowy trwało 2,5h, 1zł na minutę pracy lasera...

To nieźle cie skasowali za to, powiedz gdzie to było żebym tam nie poszedł. :D Z tego co wiem to wzór który ja potrzebuje to jest maksymalnie godzina roboty, nawet jeśli dwie to i tak jest nieźle.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

hmm.. powiem tak.. że to okno z LCD pasuje jak rower do ryby do tego okna z mapą... :wink:

najgorsze imo jest stan, kiedy mod idzie w dobrym kierunku, po czym modera nagle opuszcza wena i zaczyna robić kaszanę... (miedzy innymi dlatego mój mod się ciąąąąąąągnie :) )

Edytowane przez PelzaK

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Dlatego to jeszcze nie koniec w związku z oknem od LCD. Mam pomysł na połaczenie ich tematycznie, jednak sam nie jestem w stanie dokonać tego.

Jutro wrzuce zdjęcia jak klej wyschnie, i w zasadzie narazie bedzie musial to byc koniec do czasu załatwienia kilku rzeczy bez których nie mogę iść dalej.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi