Szymoon Opublikowano 23 Listopada 2006 Zgłoś Opublikowano 23 Listopada 2006 Bardzo prawdopodobne, ze na dniach (przed koncem miesiaca) bede wymienial kilka bebechow w kompie. Kupic musze: plyte glowna, procek, grafike, pamieci. Od jakiegos czasu przygladam sie dyskusji na forum, proponowanym konfiguracjom postanowilem jednak zainwestowac w AM2 (pomimo ze mam 1gb DDR 400, ale bez wielkiej doplaty kupie sobie DDRII 667) i tematu s939 juz nie rozstrzasam, natomiast bylbym wdzieczny, gdybyscie ocenili, to co sobie wybralem, ew. doradzili jakies zmiany, jesli konieczne. Wszystko musi byc kupowane w sklepie i z faktura VAT. Produkt musi byc dostepny od reki. Natomiast podkreslam: kompletnie nie interesuja mnie mozliwosci OC! Mowie z praktyki, co z tego ze 4 lata temu kupilem najlepsza plyte, grafike, w miare dobry procek - jak i tak tego nie podkrecalem. Grafike jedna spalilem i jakos mi sie odechcialo, gdy ryzykowalem utrate 2000zl ! Natomiast bardzo wazna jest dla mnie stabilnosc(ze wzgledu na problemy z nia, zaczalem w ogole rozwazac zmiane kompa) Plyta glowna: Abit KN9 Ultra - 380zl (pcprojekt)/ ASUS M2N-E nForce570 Ultra - 370zl (sirius) Procesor: AMD Athlon 64 3500+ Socket AM2 OEM - 350zl (sirius) Karta graficzna: hmmm rozwiniecie troche nizej Ram: Geil Dual 2x512 MB DDR2 667MHz (pcprojekt) - 430zl (wejdzie do abita??) chlodzenie na procku bedzie ninja rev. B pasywnie Najpierw pytanie - w specyfikacji abita jest, ze obslugiwane pamieci to DDR2 800MHz - wolniejszych tam nie moge wlozyc ?? Problem pierwszy - fajnie by bylo, gdybym wszystko znalazl w jednym sklepie (dostepne od reki) - nie musialbym kilkakrotnie placic za przesylke, no ale jakos mi to nie wychodzi. Poza tym nie znam sklepu pcprojekt - ktos cos o nich moze powiedziec ?? Najchetniej wszystko kupilbym w siriusie, jest tam co prawda o kilkadziesiat zlotych drozej, natomiast mam doswiadczenia (pozytywne) z ich dzialem reklamacji(to a propo tej spalonej grafy za 2k)... Problemem drugim z siriusem, jest tam znalezienie jakis dobrych pamieci. Czy ktores z dostepnych aktualnie w siriusie bylyby lepszym wyborem od tych Geil ? Natomiast wazniejszy jest wybor karty graficznej. Od razu mowie, ze nie chce Galaxy(glownie ze wzgledu na "ciche" chlodzenie). Najbardziej przypadl mi do gustu Gigabyte(ze wzgledu na bezglosne chlodzenie i dobre opinie), w ofercie maja wszystkie modele ktore mnie interesuja i kazda jest z innego przedzialu cenowego: 7300GT - 320zl 7600GS - 425zl 7600GT 499/635zl(128/256ram) X1650Pro - 531zl . Zaleta Teoretycznie moge sobie pozwolic na kazda z tych kart, praktycznie rozchodzi sie o to, czy warto doplacac. Pytanie pierwsze, czy w ogole warto rozwazac taka karte jak 7600GT z zaledwie 128 mb ram (w dodatku nisko taktowanymi) - tyle to ja mam na swojej 4-letniej GF4... Teraz napewno potrzebne bedzie wyjasnienie ile gram - gram RZADKO, przezyje bez maksymalnych detali itp. natomiast nie chcialbym wymieniac kompa co 2 lata. Ewentualnie jest jeszcze mozliwosc kupienia plyty z SLI (40zl wiecej kosztuje taki abit) i w pozniejszym czasie kupic druga karte graficzna - ale czy 2x 7300GT bedzie sie za jakis czas jeszcze oplacalo, jak wejda budzetowe karty z DX10 ? Naprawde najwiekszym problemem jest dla mnie wlasnie sprecyzowanie, jaka karta graficzna jest mi potrzebna... Bede bardzo szczesliwy, jesli ktos choc w pewnym stopniu rozwieje moje watpliwosci odnosnie wyboru sprzetu. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Kwazor Opublikowano 23 Listopada 2006 Zgłoś Opublikowano 23 Listopada 2006 Najpierw pytanie - w specyfikacji abita jest, ze obslugiwane pamieci to DDR2 800MHz - wolniejszych tam nie moge wlozyc ?? Sa to maxymalne wartosci obslugiwane prze ta płyte wiec wolniejsze kosci tez beda chodzic bezproblemowo. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
grzesiu Opublikowano 23 Listopada 2006 Zgłoś Opublikowano 23 Listopada 2006 Płyte zmieniłbym na DFI INFINITY NF ULTRAII-M2. Jest to najlepsza propozycja pod AM2, abit rowniez jest dobry (po zmianie biosu na najnowszy), natomiast Asus wypada słabo w porównaniu do tych dwóch płyt. Karte...jeżeli stać Cię na 7600GT za 635zł, to dołóz do tych 670zł i kup Palit 7900GS. Tylko nie mów ze palit jest be ;) Palit wykupił Gainwarda i od tamtego czasu robi bardzo fajne karty. Sam mam 7900GS Gainwarda i chłodzenie jest FAKTYCZNIE ciche a zarazem wydajne, bo na Galaxy jest wydajne, ale dosc głośne. Aha, co do pasywnego chlodzenia gigabyte - karty z tym chłodzeniem mocno się grzeją, w dodatku podgrzewaja powietrze w obudowie, a jak chcesz miec pasywne chłodzenie procka, to nie jest to dobry pomysł. Na DFI mozna odblokowac SLI, wiec kiedys ewentualnie moglbys dorzucic druga grafe. PS-> co do 7600gt z 128mb ramu - nie warto, za 20zł wiecej masz pełnego 7600 od galaxy, co prawda musialbys przezyc troche glosniejsze chlodzenie, jednak kupowanie tego gigabyte to kasa wyrzucona w błoto imho. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
grzeg255 Opublikowano 23 Listopada 2006 Zgłoś Opublikowano 23 Listopada 2006 (edytowane) Na asusie i takim procku skladalem ostatnio kompa dla brata, i z czystym sumieniem moge polecic. Co do grafiki, to moim zdaniem jak malo grasz, nie pchaj sie w tej chwili w nic drogiego. Takze nie zastanawiaj sie i bierz 7300Gt. Po nowym roku bedzie wysyp nowych kart i wtedy zakupisz sobie cos lepszego pod dx10. :D A co do pamieci, lepiej chyba bedzie jak zakupisz jedna kosc 1gb. Z czasem dolozysz druga. Edytowane 23 Listopada 2006 przez grzeg255 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
aldam Opublikowano 23 Listopada 2006 Zgłoś Opublikowano 23 Listopada 2006 (edytowane) Zestaw ok 1.Płyta Abit ten, który wybrałeś lub ten http://www.pcprojekt.pl/?/p__katalog_produ...it_NF_M2_nView/ Zostanie 50 zeta i dołożysz do lepszych pamięci - vide pkt. 2 2. Pamięci Geil ultra 800 mhz cl4 lub inne 800mhz z cl4 np: http://www.pcprojekt.pl/?/p__katalog_produ...ra_DDR2_800MHz/ http://www.pcprojekt.pl/?/p__katalog_produ...00MHz_DDR2_LLK/ 3. Rozumiem, że chcesz pasywną kartę więc wybór Gigabyte 7600GT 256mb jest najlepszy. 4. Athlona 3500+ tray (oem) na allegro od firmy z f-rą dostaniesz za 320 PS. Pcprojekt jest dobrym sklepem i tańszym od sirusa w wielu przypadkach. Nie ograniczałbym się do jednego sklepu. Edytowane 24 Listopada 2006 przez aldam Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
grzesiu Opublikowano 23 Listopada 2006 Zgłoś Opublikowano 23 Listopada 2006 Zestaw ok 1.Płyta Abit ten, który wybrałeś lub ten http://www.pcprojekt.pl/?/p__katalog_produ...it_NF_M2_nView/ PS. Pcprojekt jest dobrym sklepem i tańszym od sirusa w wielu przypadkach. Nie ograniczałbym się do jednego sklepu. Po co brac mobo mATX + zintegrowana vga do zestawu z osobną grafiką? ;) lepiej juz KN9 jezeli koniecznie ma byc Abit. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
aldam Opublikowano 23 Listopada 2006 Zgłoś Opublikowano 23 Listopada 2006 Po co brac mobo mATX + zintegrowana vga do zestawu z osobną grafiką? ;) lepiej juz KN9 jezeli koniecznie ma byc Abit. Po to choćby, żeby zaoszczędzić 5 dych i kupić lepszy ram. Poza tym ten matx w niczym nie ustępuję k9u. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
lukmen Opublikowano 24 Listopada 2006 Zgłoś Opublikowano 24 Listopada 2006 Po to choćby, żeby zaoszczędzić 5 dych i kupić lepszy ram. Poza tym ten matx w niczym nie ustępuję k9u. ja proponuje biostara tforce am2 naprawde fajna płyta za małe pieniądze.Super do oc. W znaku kosztuje 300zł ;) pozdr :wink: :wink: Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
aldam Opublikowano 24 Listopada 2006 Zgłoś Opublikowano 24 Listopada 2006 ja proponuje biostara tforce am2 naprawde fajna płyta za małe pieniądze.Super do oc. W znaku kosztuje 300zł ;) pozdr :wink: :wink: Potwierdzam Tforce to udana seria płytek warta rozważenia. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ITpro Opublikowano 24 Listopada 2006 Zgłoś Opublikowano 24 Listopada 2006 Akurat autor ma OC w [...]. Może warto by było czytać ze zrozumieniem? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
aldam Opublikowano 24 Listopada 2006 Zgłoś Opublikowano 24 Listopada 2006 Akurat autor ma OC w [...]. Może warto by było czytać ze zrozumieniem? Chodzi o to, żeby kupić b.dobrą płytę za przyzwoite pieniądze a zaoszczędzoną kaskę przeznaczyć na lepszą grafę lub procka. A tego biostara dostaniesz za ~280. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Szymoon Opublikowano 26 Listopada 2006 Zgłoś Opublikowano 26 Listopada 2006 Dziekuje wszystkim za uwagi i podpowiedzi, zdecydowalem sie i wlasnie wszystko zamawiam. plyta: DFI infinity procek: amd 3500+ grafika: gigabyte 7300GT (zmienie jak juz beda budzetowe dx10) ram: 2x512MB Geil - zaleznie ktore beda dostepne od zaraz to moze i ultry dokladam jeszcze do tego dysk twardy Samsung SpinPoin P120 250GB Ale teraz bardzo wazne pytanie - czy beda jakies problemy z zamontowaniem ninjy rev. B na tym dfi ?? obawiam sie, czy nie zawadzi o jakies kondki albo ramy... Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość Grzechu_1990 Opublikowano 26 Listopada 2006 Zgłoś Opublikowano 26 Listopada 2006 (edytowane) Dysk weź seagate 7200.10 z prostopadłym zapisem. Edytowane 26 Listopada 2006 przez Grzechu_1990 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
YogiCK Opublikowano 26 Listopada 2006 Zgłoś Opublikowano 26 Listopada 2006 GF 7300Gt wolał bym od Galaxy. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
tAgAn Opublikowano 26 Listopada 2006 Zgłoś Opublikowano 26 Listopada 2006 GF 7300Gt wolał bym od Galaxy. jo tysz :wink: Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
niko2003 Opublikowano 26 Listopada 2006 Zgłoś Opublikowano 26 Listopada 2006 DFI infinity Ale na tych nowych nie można zrobić hard moda na SLi i Sata2? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...