Skocz do zawartości
Nick126

Komp + Tv

Rekomendowane odpowiedzi

Prawdopodobnie win TV i nic z tym nie zrobisz. Zmiana kabla też nie pomoże z S-video na chinch .

Dla porównania podłącz kompa pod inny telewizor

Kumpel też tak kiedyś miał.

Edytowane przez Dziuby

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

s-video

Kabel już kiedys był używany na kompie II i na tym samym TV, kolor był - kolega mi to zrobił.

Porzyczyłem go kiedyś koledze, podłączył i mówi, że też miał cz-b, i skombinował rozłączke na złoty chinch i działało na kolor.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Dziś się troche bawie i przeczytałem to co piszą na tamtej stronie. Tylko, że tam nic nie ma o kartach GF. Podłaczyłem, film leci, pełny ekran itp. ale wciąż brak koloru... co robić?? Wszystkie formaty TV wybieralem i żaden nie dawał koloru.

Edytowane przez Nick126

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Nie rozumie tego :( Nie wiem jak to mam zrobić.

To jest to o czym piszesz?

Jeśli przewód s-video/euro jest wykonany 'klasycznie' (nie przystosowany do przesyłu sygnału rozdzielonego z kart Ati), to TV otrzymuje tylko sygnał luminancji z pinów [17] i [20]. Brak jest sygnału chrominancji czyli koloru - piny [13] i [15] - to właśnie jest powód czarno-białego obrazu.

Jak widać, w kartach Ati za pomocą wtyczki s-video można poprowadzić teoretycznie tylko sygnał s-video czyli rozdzieloną chrominancję i luminancję, ponieważ brak jest pinu [20'], którym z karty wychodzi sygnał zespolony.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Nie rozumie tego :( Nie wiem jak to mam zrobić.

To jest to o czym piszesz?

Pisząc to zakładam że telewizor nie posiada s-video

Z karty (s-video) wychodzą sygnał luminacji i chrominacji i ich masy, twój telewizor nie obsługuje sygnału rozdzielonego. Musisz połączyć te dwa sygnały i wpiąć w telewizor jako jeden (zespolony). W przypadku chin dajesz dwa sygnały (chromina, luminacj) na środkowy bolec i dwie masy na zewnętrzny pierścień i będzie kolorowo.

Edytowane przez rxg

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

aha... ;| też z tego dużo nie zrozumiałem. Ja mam jeden kabel - z jednej strony ma końcówke s-video z drugiej (chyba, bo nie znam się) chinch. Kiedyś normalnie podłączałem kabel i był kolor. Telewizor nie ma s-video.

Znalazłem inny kabel. I wymyśliłem inne rozwiązanie, ale nie wiem czy zadziała. Czy jak podłącze obraz z kompa przez wejście antenowe to coś z tego bedzie? :)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Mam ten sam problem tyle ze u mnie jest kolor tylko taki slaby. Wyglada to prawie jak czarno-biale ale jak sie przygladnie dobrze to widac kolory. Z jednej strony mam zwykle wejscie kart ATI , a z drugiej, zlacze EURO. I wlasnie nie wiem rxg pisales cos tam o luminacji i chrominacji ale ja nie rozumiem o co chodzi. Czy w moim przypadku w tym tkwi problem ? Prosze o lopatologiczne wyjasnienie:/ :mur: .

Pozdr.

Edytowane przez bedzio1001

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Mam ten sam problem tyle ze u mnie jest kolor tylko taki slaby. Wyglada to prawie jak czarno-biale ale jak sie przygladnie dobrze to widac kolory. Z jednej strony mam zwykle wejscie kart ATI , a z drugiej, zlacze EURO. I wlasnie nie wiem rxg pisales cos tam o luminacji i chrominacji ale ja nie rozumiem o co chodzi. Czy w moim przypadku w tym tkwi problem ? Prosze o lopatologiczne wyjasnienie:/ :mur: .

Pozdr.

http://www.solar.blurp.org/tvout.html

Poczytaj, może coś pomoże.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Nie chcialem zakladac nowego tematu, wiec napisze tutaj.

Uporalem sie juz z kolorem. Jest teraz bardzo wyrazny i kolorowy. Nie wiem na czym polegal problem (rozkrecilem euro, podociskalem kabelki ), ale dziala. Teraz mam inny problem :-| . Nie dziala mi dzwiek. Otoz mam kabel odrazu z podlaczeniem minijack. Kabel sprawdzilem na 2 TV i na zadnym nie bylo dzwieku :/. I teraz mam pytanie: Czy jak kupie kabel http://allegro.pl/item164109772_kabel_audi..._0_m_extra.html to bede mogl podlaczyc go pod wejscia AUDIO w tv, a obraz zostawic i puscic przez EURO, czy bede musial te audio wlutowywac w "kostke" EURO. W telewizorze mam trzy tryby AV1 AV2 i SVHS. "Czysty" obraz usyzkuje na trybie SVHS wiec nie mam pojecia czy bedzie dzialo audio z trybem SVHS.

Sorry ze tak zagmatwalem i z gory dzieki za odpowiedz.

Pozdr.

Ps: AHA dodam ze kabel od dzwieku napewno nie dziala poniewaz sprawdzalem czy jest "przejscie" pradu.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi