Skocz do zawartości
Hard-Pc

Cf Bez Karty Matki?

Rekomendowane odpowiedzi

Z Catalyst 6.11 readme:

New Features

This release of Catalyst® introduces software CrossFire™ support for any combination of Radeon® X1900 and X1950 installed in a system running either the Windows XP or Windows XP Professional x64 Edition operating system.

Note: Software CrossFire™ is not supported on the Radeon® X1950 Pro product line.

Czy to jest to o czym myśle? (niepotrzebna master card i kabel)

Tak to działa!!

A to wynik

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Bawilem sie juz w CF w wydaniu software na X1800GTO i co ? I kupa wyniki sa mniejsze.

Laczenie kart z najwyzszej polki bez kabla mija sie z celem.

a moge spytać jakiego procka do tego użyłeś?

ja widziałem w necie test dwóch takich kart x1950xt i wyniki były gorsze tylko o 20%, według mnie to dobry wynik zważywszy że to pierwsza wersja sterów z software crossfire

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

a moge spytać jakiego procka do tego użyłeś?

ja widziałem w necie test dwóch takich kart x1950xt i wyniki były gorsze tylko o 20%, według mnie to dobry wynik zważywszy że to pierwsza wersja sterów z software crossfire

C2D krecony

20% to nie duzo :blink: Powiedzmy 20k w marku 05 na hardCF, wiec - 20% przy softCF = 16k. Roznica nie widoczna.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

co do wydajności dwóch x1800...

"This release of Catalyst® introduces software CrossFire™ support for any combination of Radeon® X1900 and X1950 installed in a system running either the Windows XP or Windows XP Professional x64 Edition operating system."

...dlatego mierny efekt

co do wyników to nie jest 20% a 11% a w 3dmark to nawet nie widoczne tylko w grach luknij ten test

i warte podkreślenia jest to że jest do dopiero pierwsze wydanie software crossfire które zapewne będzie ulepszane

tak na marginesie to czy x1950xtx crossfire nie pogryzie się z x1950xt i gdzie go w polsce można kupić?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

co do wydajności dwóch x1800...

"This release of Catalyst® introduces software CrossFire™ support for any combination of Radeon® X1900 and X1950 installed in a system running either the Windows XP or Windows XP Professional x64 Edition operating system."

...dlatego mierny efekt

co do wyników to nie jest 20% a 11% a w 3dmark to nawet nie widoczne tylko w grach luknij ten test

i warte podkreślenia jest to że jest do dopiero pierwsze wydanie software crossfire które zapewne będzie ulepszane

tak na marginesie to czy x1950xtx crossfire nie pogryzie się z x1950xt i gdzie go w polsce można kupić?

X1800GTO testowalem jakies 2 miesiace temu, a nie na tych CAT.

Wiesz mnie gry nie interesuja, CF lub SLI nie robi sie dla pogrania, tylko dla wynikow.

Nie jest to 1 wydanie softCF, X1900GT/1800GTO jakos sie wczesniej pojawily znacznie i tez moga dzialac bez kabla.

Dla mnie wydajnosc bez karty master i kabla jest za mala, to tak jakby laczyc karty w SLI bez mostka.

X1950XTX + X1950XT hmmm watpiliwe, aby dzialalo. XT ma 256MB a XTX 512 to nr.1

2) Nawet jesli zadziala jakims cudem to karty beda smigac na taktowaniach tej slabszej i nie wiem czy 1950XT ma mniej jednostek vertex/pixel ale jesli ma mniej niz 1950XTX to takze ilosc wykorzystywanych jednostek bedzie rowna tej, ktora posiada slabsza karta. Tak to gdzies dzisiaj wyczytalem.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

W crossfire obie karty mogą mieć inne takty. Moja opinia - wyniki już są całkiem przyzwoite. Według Ati Crossfire miało umożliwiać łączenie róznych grafik, o różnej ilości potoków, wielkości pamięci i taktowaniu

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

(...)

X1950XTX + X1950XT hmmm watpiliwe, aby dzialalo. XT ma 256MB a XTX 512 to nr.1

2) Nawet jesli zadziala jakims cudem to karty beda smigac na taktowaniach tej slabszej i nie wiem czy 1950XT ma mniej jednostek vertex/pixel ale jesli ma mniej niz 1950XTX to takze ilosc wykorzystywanych jednostek bedzie rowna tej, ktora posiada slabsza karta. Tak to gdzies dzisiaj wyczytalem.

X1950XT od xtx różni się tylko pamiątkami reszta to to samo, no ale właśnie chciałem sobie zrobić CF i tak jakoś nie wiem czy wyjdzie X1950XT w wersji CF czy raczej rozwiązania szukać w software CF

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

X1950XT od xtx różni się tylko pamiątkami reszta to to samo, no ale właśnie chciałem sobie zrobić CF i tak jakoś nie wiem czy wyjdzie X1950XT w wersji CF czy raczej rozwiązania szukać w software CF

Przeciez te zwykle X1950XT sa chyba laczone poprzez mostek, czy sie myle ?

A 1950XTX przez kabel.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Jak narazie to przez nic, 1950XT nie posiada mostka ani wersji CF

Faktycznie, czyli one beda dzialaly albo tylko przez soft, albo za jakis czas sie pojawi karta master.

Teoretycznie to powinno dzialac, ale jak bedzie realnie to wiesz.

No coz, ja tam pozostane nadal zwolennikiem SLI, ale X1950Pro w CF nie omieszkam sprawdzic w weekend :gitarzysta2:

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Miałem dziś okazje sprawdzić takie połącznie. Zabrałem swoją karte do kumpla który ma x1950xt. Spieliśmy wszystko na Asusie P5W DH Deluxe.

Sterowniki wykrywają prawidłowo karty i w systemie funkcjonuje wszystko jako CF. Niestety nie ma żadnego odzwierciedlenia w benchmarkach. Sprawdzone na 3D01, 03 i 06. Wynik jak z jedną kartą.

Jedynie co to włączony w sterownikach AAx14 zdaje się poprawiać obraz w np Battlrfieldzie2 - ale może to było złudzenie.

Ogólnie widać że to powinno działać ale chyba sterowniki są jeszcze w stadium dojrzewania. Zobaczymy za miesiąc dwa.

Przy okazji wyszła prodążerność kart. Odpalaliśmy kompa na Taganie 480W i w trybie combinet (max30A na 12V)brakowało mocy i komp sie restartował. Dopiero przełączenie na split (2x20A) uratowało sytuacje.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi