Qx's Opublikowano 24 Listopada 2006 Zgłoś Opublikowano 24 Listopada 2006 Cześć mam takie pytanie jak ustawić poprawnie AC3filter aby cieszyć się dźwiękiem takim jak jest zakodowany a nie zmienionym głównie chodzi mi o ustawienia output. Posiadam głośniki 5.1. z góry dzięki za odp. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
FanEk Opublikowano 25 Listopada 2006 Zgłoś Opublikowano 25 Listopada 2006 Cześć mam takie pytanie jak ustawić poprawnie AC3filter aby cieszyć się dźwiękiem takim jak jest zakodowany a nie zmienionym głównie chodzi mi o ustawienia output. Posiadam głośniki 5.1. z góry dzięki za odp.Napisz dokładniej o co ci chodzi, bo prawdopodobnie nikt nie wie. Napisz jakas masz karte muzyczna i co to za zestaw 5.1 z zewnetrznym dekoderem DD lub DTS ? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
valdi200 Opublikowano 25 Listopada 2006 Zgłoś Opublikowano 25 Listopada 2006 Podepne sie pod temat Mam G500 + X-Fi Music Uzywalem Crystal playera ale niestety nie radzi on sobie zbyt dobrze z dzwiekiem 5.1 w xvidach Znalazlem opis kodeka ac3 http://strony.aster.pl/dejotpe/AC3konfig.html Glownie sa problemy w ustawieniu glosnika centralnego. Nie slychac dialogow albo slychac je bardzo cicho. Przy subedit natomiast slychac ale czasem cos jest nie tak z basem. Nie moge znalesc na necie jak wszystko poustawiac zeby gralo tak jak powinno. Jak macie to poustawiane? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
PelzaK Opublikowano 28 Listopada 2006 Zgłoś Opublikowano 28 Listopada 2006 (edytowane) sprawa jest prosta i już ze 2 razy przeze mnie na tym forum omawiana :) no ale niech będzie 3 raz... ogólnie zasada jest taka.. jesli do kompa podpięty jest system 5.1 przez kartę posiadająca dekoder 5.1, to ustawiamy w ac3filter w output 3/2+SW 5.1 channel, w innych wersjach być może sie jakoś inaczej zwie. Nastepnie... ważne są ustawienia samej karty, przykładowo w sb5.1 mamy coś takiego co sie nazywa surroundmixer, i tam mozna ustawić jakeigo typu jest wyjscie (2.1, 5.1 słuchawki). Jesli oglądamy film na słuchawkach to tuaj musi być ustawienie słuchawek, w ac3filter pozostaje wyjscie 5.1.. wtedy sounblaster robi konwersję 5.1 do słuchawek.. i wierzcie lub nie, na słuchawkach słychać dzwięk dookólny :) Jeśli masz podłączone głośniki 5.1 to oczywiscie w ustawieniach karty muzycznej takie ustawienie musi się pojawić, zeby karta wiedziała co ma robić z dźwiękiem. Idąc dalej, nie wszystkie filmy mają zakodowany dzwiek 5.1, soro z nich ma po prostu 2 kanałowy, najczęściej zakodowany w Dolby Prologic. JEDNAK, w ac3filter nie trzeba, a nawet nie wolno zmieniać outputa na dolby prologic, tam ma ciągle być to 3/2+SW. Ac3filter sam rozpoznaje jakiego typu jest dzwiek i dobiera odpowidnią matrycę konwertującą dzwięk, wiec ten dolby prologic jest rzutowany na 5.1 - oczywiście jakość tego wszystkiego będzie nie lepsza niż prologic :) Mam nadzieję ze jasne... Jeśli glonik centralny gra za cicho.. to oczywiste rozwiązanie jest takie, żeby jego dać głośniej a inne kanały ściszyć :) - ac3filter to umożliwia... Edytowane 28 Listopada 2006 przez PelzaK Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...