Skocz do zawartości
tomii

Najszybszy Skaner

Rekomendowane odpowiedzi

Jaki polecacie najszybszy skaner do 200zl?

przeznaczenie skanowanie sporych ilosci tesktu - sporadycznie zdjecia?

Chce zmienic psc 1510 na coś bardziej ekonomicznego i szybcej skanujacego - kopiujacego

więc wymysliłem ze kupie szybki skaner + tania drukarka laserowa (kopiarka programowa)

co wy na to?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Pomysł dobry ;) Lepszy niż urządzenia wielofunkcyjne, które potrafią być marnej jakości

Co do skanera - Canon z rodziny Lide, one są z tego co wiem najszybsze, ale to nie trudno sprawdzić, wejdź do jakiegoś sklepu internetowego i zobacz na czasy, jak ja szukałem Canon miał najlepsze

No a Lidy są malutkie, szybkie, tylko pod USB - coś chyba dla Ciebie

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Owszem, CCD jest lepsze chociażby dlatego, że skanuje obiekty 3D i grube książki, z czym w.w Lidy mogą sobie nie poradzić.

Napisałeś, że potrzebujesz szybkiego skanera do tekstu. W takim razie obiekty 3D Cię nie interesują.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Tak, charakteryzują się wolniejszym czasem, ale droższy CCD jest szybszy od tańśzego Lida od Canona :) Tak więc zależy też, jakie masz fundusze

Proponuje spojrzeć np. w ten link i porównać samemu. Tu masz akurat Lide 60, który ma

kolor 600 dpi - 6.4 ms / linie

odcienie szarości 600 dpi - 3.1 ms / linie

skan wstępny - 9 s

A np. mój Plustek ST28 ma

kolor 300 dpi - 27 s

OCR A4 300 dpi - 19 s

Plustek ST48 ma już

skanowania kolor 75 dpi - 9 s

odcienie szarości 300 dpi - 23 s

skan wstępny - 5 s

OCR A4 300 dpi - 27 s

A są to skanery na CCD

Porównaj sobie czasy i będziesz wiedział, czego chcesz :)

Powiem tak - nie zbawi Cię czasem 10 sekund, a 200zł w tą czy w tamtą różnica jest.

Ja bym brał na CCD - szersze możliwości, jak przyjdzie zeskanować grubą książke to skaner na ACIS już polegnie

Jeżeli interesuje Cie szybkość skanowania np. mojego Plusteka, rzeczywista, taka jaka ja widze, podaj mi co mam zeskanować i w jakiej rozdzielczości - bo od tego głównie zależy jak szybko skan leci

Edytowane przez FoX 13

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi