Skocz do zawartości
Kwiecień

Bloki z USA

Rekomendowane odpowiedzi

Który z tych wybrać?

To jest Swiftech MCW462-UH

http://www.swiftnets.com/assets/images/pro...W462-UHX350.jpg

http://www.swiftnets.com/assets/images/pro..._inner_side.gif

A to Maze3

http://dangerden.com/images/maze3/maze3a_thumb.gif

Narazie i tak wezme blok od Mate'a.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

TC-4 @ D-TEK :wink:

Chyba, ze masz wiecej kasy (~$100 z wysylka bodajze z Australii :( ), wowczas White Water.

Co do bloku na GPU, to D-TEK ma brzydactwa, nie to co D-den :lol:

Radiator? W sensie chlodnice/nagrzewnice? To ja bym polecal nagrzewnice od Chevette (jest topic o nagrzewnicach, sa tam informacje), na D-TEKu sprzedaja nawet pomalowane, poshroudowane itd.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

A do czego się podłącza tego peltiera bo ja jestem lewy w tym temacie?

Odpowiedz jest prosta:

Jesli musisz pytac, nie powinienes uzywac :wink:

Najslabiej, to musialbys zalatwic sobie zasilacz 12V - 25A do 226W TECa (maja na Ddenie po ~$110 takiego fajnego malucha, co sie w 5.25" miesci - ale sie grzeje, wiec trzeba cos na to poradzic, ~100 u producenta Meanwell S-320 model bodajze, albo jeszcze lepiej S-350, S-500 to juz wielkie i drogie bydle).

Jednak dam ci dobra rade, zalatw sobie blok przystosowany do TECow (z coldplatem i dodatkowymi dziurami) i najwyzej dokup kiedys sam modul+zasilacz. W kazdym razie za TECi nie warto sie zabierac bez sporego doswiadczenia przy klasycznym wc, zbyt wiele rzeczy moze sie spaprac :wink:

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

TC-4 @ D-TEK  :wink: 

Chyba, ze masz wiecej kasy (~$100 z wysylka bodajze z Australii :( ), wowczas White Water.

Co do bloku na GPU, to D-TEK ma brzydactwa, nie to co D-den  :lol: 

Radiator? W sensie chlodnice/nagrzewnice? To ja bym polecal nagrzewnice od Chevette (jest topic o nagrzewnicach, sa tam informacje), na D-TEKu sprzedaja nawet pomalowane, poshroudowane itd.

zapodaj linka, leniwy jestem 8)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

http://www.hardocp.com/article.html?art=MzU3 ==> masz tu test 19 blokow i z gory powiem ze najlepsze bloki to wlasnie swiftech i ,mniej znany, silverpop. a co do bloku na GPU to polecam swiftecha z pletem.

btw.

nie boisz sie ze plet 226w to za duzo ?

To nie jest test, bardzo cie prosze, nie obrazaj slowa test. To jest kiepskie, nieszczegolowe i niewiele mowiace porownanie 19 blokow w pewnych okreslonych warunkach, ot co to jest, nic wiecej.

TO jest Test. Akurat ten konkretnie dotyczy White Watera, w tej chwili najlepszego bloku na rynku.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ja rowniez :evil:

Czy ty chcesz tu kogos wqr... pod wieczor :x

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Witchhunter a ja tez jestem leniwy i mi sie nie chce czytac tego wszystkiego co podales :D a poza tym szczerze mowiac niewiele bym z tego zrozumial, dlatego czesto ,niestety, ograniczam sie do patrzenia na liczdy.

btw.

Na jakiej zasadzie twierdzisz ze ten blok jest najlepszy? bo chcialbym zobaczyc porownanie tego bloku do innych.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Witchhunter a ja tez jestem leniwy i mi sie nie chce czytac tego wszystkiego co podales :D a poza tym szczerze mowiac niewiele bym z tego zrozumial, dlatego czesto ,niestety, ograniczam sie do patrzenia na liczdy. 

btw. 

Na jakiej zasadzie twierdzisz ze ten blok jest najlepszy? bo chcialbym zobaczyc porownanie tego bloku do innych.

Mysle, ze jednak przy odrobinie checi zrozumialbys i wynioslbys wiecej niz myslisz. Ale niestety ludzie sa niesamowicie leniwi :oops:

White Water nie jest najlepszy, jest najlepszy w tej chwili sposrod blokow ogolnie dostepnych, ktore zostaly doglebnie przetestowane.

Porownac sobie WW z innymi testowanymi w ten sam sposob mozna znalezc na stronie Billa Adamsa Thermal Management Testing

Jesli chcesz bardziej przejrzystego wyjasnienia o co w tych testach chodzi i co sie tyczy czego, to zajrzyj na forum overclockers.com - Water Cooling

i poszukaj topicow odnosnie tych testow, tam zarowno BillA jak i Cathar wyjasniaja co z czym itd :wink:

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Cześć,

Mam Maze'a 3, Maze'a GF4, dużą miedzianą chłodnicę z Discotechu, Ehaima 1200l/h, zbiorniczek z DangerDena i jeszcze do tego węże Tygon.

To wszystko cudem zmieszczone do Chiefteca Dragona (wielkie dzięki Mate) chodzi na TBirdzie 1200 (65,7W przy 1,75V) puszczonym STABILNIE (Prime95) na 1530 (130W przy 2,112V). To jest jakieś 0,21C/W (MB 27C, CPU 55C przy Torture Test). Chyba nieźle, nie?

Włącza się nawet na 1666 ale Prime się wysypuje, więc się nie liczy :)

Aha, wentylatory na chłodnicy działają na 7V, więc raz już się przestraszyłem, że mi komp wyleciał w kosmos, bo go z pokoju obok nie było słychać :)

Gainward Ti4200 pracuje teraz na 297/551. Mam jeszcze Z-Block Dangerdena do chipsetu, ale się okazało, że radiator w A7V333 jest przyklejony, więc chwilowo bloku nie zakładałem.

Maze był w wersji 3-1 czyli z coldplatem. Mam peltiera 226W ze specjalnie zrobionym zasilaczem dającym 13,6V/24A przy pełnym obciążeniu, ale go nie zakładałem, bo aż tak bardzo STOENu wspierać nie chę :)

BTW: Jakby ktoś reflektował, to bardzo proszę.

(Dotyczy oczywiście peltiera w zestawie z zasilaczem, ewentualnie zestawu przerabiającego Maze'a 3 na 3-1)

Reasumując: Bardzo gorąco polecam takowy zestaw.

Pozdrawiam,

Mateusz

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ja osobiście poleciłbym Ci ten blok Swiftech'a, widziałem go na własne oczy i jest porządne bydle, solidnie wykonane, kumpel ma podkręcony na nim P41,8A na 2,7GHz i ma 37*max w trakcie grania w UT 2003!

Link do porównania Maze'a 3 ze Swiftechem MCW462-UH

http://www.liquidninjas.com/reviews.php?op...owcontent&id=17

Mateusz

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

panowie, sorki za oftopic, ale ciekawi mnie jaki jest wzor na moc wydzielana przez procek. Moglbym wtedy ocenic skutecznosc mojego WC :)

Bardzo prosty

Moc nominalna (z dokumentacji procesora) * (V wykręcone/V normalne) * (Częstotliwość wykręcona/Częstotliwość normalna)^2

W nowej Sandrze w zakładce CPU/BIOS jest podana przybliżona moc i C/W, ale na nieobciążonym procesorze, więc moc maksymalną i tak trzeba sobie policzyć. C/W wskazuje raczej dobrze.

Mateusz

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

tylko że wszystkie bloki z zachodu mają podobne właściwości chodzące do rodzimych po co przepłacać to nie wiem ?

Wolał bym z zachodu ściągnąć dobrą chłodnice a nie WB

Ciekawa opinia... ale moze jakies dowody?

Robiles porownania? Moze podasz jakiegos linka do takich porownan?

Akurat jesli chodzi o chlodnice, to watpie, zeby dalo sie sciagnac cos lepszego (wiekszego) od duzej chlodnicy miedzianej z Discotechu.

O kosztach przesylki ze wzgledu na kilogramy nie wspomne.

Miedzy innymi po to sciagnalem Dangerdena, zeby Mate sobie go mogl obejrzec, pocmokac :) i porownac do tego co robi (lub bedzie robil).

Jesli sie faktycznie okaze, ze da sie w Polsce zrobic cos porownywalnego(lepszego) do swiatowej czolowki to tylko lepiej dla nas, nie?

Moze niedlugo wezme od Mate'a i z Discotechu bloki i porownam z moim Maze'm 3.

Mateusz

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ja rowniez :evil:

Czy ty chcesz tu kogos wqr... pod wieczor :x

Niestety nie miałem takiego zamiaru :wink:

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Zgadzam sie z Thornem , skoro żądasz dowodów to gdzie takie są dla bloków z zachodu ? Nigdzie nie udowodniono że są lepsze od Polskich.

A na zdrowy rozum znający podstawy fizyki to wydajność takego swiftecha MCW462-UH można by porównywać z CPC bo to ta sama lipa.

Tylko frezowane sie do czegoś nadają (maze) - ale tą wydajność łatwo można skopiować na każdej frezarce (sprawdziłem) ;).

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Z tego co przeczytałem na OverclockersClub to wywnioskowałem że ten zestaw z DD jest MEGA wydajny ale nie popatrzyłem na cenę :( No i na tyle to mnie nie stać :( Postanowiłem że go troche zmodyfikuje. Bloki pozostawie te same, radiator też, pompke zmienie na Hagem PH802, nie kupie tego pojemnika i powinienem się zmieścić w 200$ Zresztą pompke i reszte i tak wezme w polsce. Albo wezme zestaw Swiftecha. No i co sądzicie o takim WC????

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi