Skocz do zawartości
Che

Switch Reset, On.off

Rekomendowane odpowiedzi

Nie po to, mysle nad wlaczaniem bez problemu, cos zewnetrznego musialo by byc, fajny taki pilot jesli ma odpowiedni zasieg do jak przychodze ze szkoly, wlaczam juz na podworku i do gory zaladowane juz wszystko :D

to wbuduj sobie stacyjkę z powerem w domofon

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ależ ta dzisiejsza młodzież leniwa i wygodnicka. Może od razu SMSem? Takie moduły istnieją już od dawna, wysyłasz SMSa np. "pobuda flejo", a w domu komputer robi "ping" i startuje. Cenowo nie mam pojęcia jak to wygląda, ale jest wykonalne. No i nie widziałem jeszcze, żeby ktoś to stosował do uruchamiania domowego peceta.

A może zamienimy się na miesiąc na kompy, nauczysz się cierpliwości i pokory :>

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

takiego moda chyba tu jeszcze nie bylo ;).

ja mam w planach malego moda. jako ze z mojego kompa korzysta kilka osob, mam zamiar wpakowac mala kolor kamerke i wyswietlacz lcd wielkosci 6x9cm. do tego karta rejestrujaca to.

cos nowego <_<.

nie kazdy pomysł jest godny realizacji :).. Jak chcesz rejestrować obraz z kamerki? Przecie to będą tony pixeli... :)

to wbuduj sobie stacyjkę z powerem w domofon

:lol: aż żem oplułem monitor... :D, oj nie dobry msn, nie dobry :D

Może od razu SMSem? Takie moduły istnieją już od dawna, wysyłasz SMSa np. "pobuda flejo", a w domu komputer robi "ping" i startuje. Cenowo nie mam pojęcia jak to wygląda, ale jest wykonalne. No i nie widziałem jeszcze, żeby ktoś to stosował do uruchamiania domowego peceta.

mozna to zrobić z wykorzystaniem DTMF - (Dual Tone Multi Frequency), czyli sygnałki przesyłane przez telefon jak sie naciska klawisz... dzwonisz do hacjendy.. odbiera jakiś automat po 3 sigu, i przeznakomitym głosem zgłasza się pani operator... Dzień dobry mój kochany, dodzwoniłes się do centrum sterowania blablabla bla... wprowadz 4 cyrowy pin... tu wprowadzasz 4 cyferki po czym, autoryzacja przebiegła pomyślnie, aby włączyć komputer wciśnij 1, aby nakarmić rybki wciśnij 2, aby włączyć komputer i nakarmić rybki wciśnij 3, aby nakarmić rybki zanim włączy się komputer wciśnij 4, aby sprawdzić czy masz jeszcze jakąś rybkę w akwarium .. wciśnij 5... aby porozmawiać w języku angielskim wciśnij 8, aby porozmawiać z żywą osobą, wciśnij 9...

tu oczywiscie przesadziłem, ale ukłądy sterowania przez DTMF sa dostępne nawet tanim kosztem relatywnie..., tylko odwieczne pytanie brzmi wciąż... PO CO... :)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

dzisiaj bylem w elektroniku i za 4,5 zł byly takie kijowe guziki ze szkoda gadac... podziekowalem, zwykly plastik, o albo akustyczny to dobre jest... robil ktos juz to tutaj? moze zna sie jak to latwo zorbic albo jakie koszty?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

skoro mowa o włączaniu kompa to czy jest jakaś możliwość włączenie go na głos

powiedzmy że się podchodzi krzyczy "wstawaj gracie" i on się włącza ?

da się zrobić na klaśnięcie (20pln) da się zrobić na podwójne klaśnięcie - bezpieczniejsze (22pln), da się zrobić na samogłoski typu a, e, więc wstAwaj graciE - skuteczność marna (25pln)

o albo akustyczny to dobre jest... robil ktos juz to tutaj? moze zna sie jak to latwo zorbic albo jakie koszty?

Na głos nie opłaca się robić, bo bardzo łatwo zakłócić pracę takiego układu za pomocą muzyki, trzaśnięcia szafki, psa, kota, nie kota to nie..., w każdym bądź razie mając taki układ musielibyście mieć w pokoju tabliczkę z napisem CISZA!

co do rozpoznawania mowy to ujmę to tak... Są programy komputerowe, które podobno potrafią rozróżniać komendy głosowe... ale do tego potrzebny jest minimum procesor pentium 2 MMX, więc nie wiem czy opłaca się mieć jeden komputer na stałe włączony, który będzie potrafił zrekognizować komendę, żeby włączyć drugi komputer.. trochę bez sensu nie? :)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

no i zdolowaliscie chlopaka [; to sie nie nadaje, tamto bee to ci sie znudzi..

tak te piloty za 60zl beda odpowiednie do wlaczania i resetowanie kompa i nie potrzeba do tego zadnych przekaznikow. wystarczy jeden kabelek podlaczyc do wejscia tranzystorowego.

btw przekaznik kosztuje 2,50zl a za 1.99zl widzialem buz11 mosfet ktory ciagnie 30A to chyba lepiej niz przekaznik? ;)

pelzak dlaczego? jak juz podlanczasz jeden komputer zeby wlaczal drugi to mozna odrazu podlaczyc tv, swiatlo, otwieranie drzwi w domofonie, spluczke w kiblu, rolety i masz chate jak startrek jakis [;

jaki bajer mowiszz "Komputer, Swiatlo!" i sie zapala:>

masz moze jakis link do takiego programu?:>

Edytowane przez Gość

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

raczej nie, mam chyba za mala wiedze do tego ;)

ale moge podsunac ze mozna wykozystac aparature rc z zabawek made in china ;) musial bys zbudowac odpowiednia obudowe pilota.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

raczej nie, mam chyba za mala wiedze do tego ;)

ale moge podsunac ze mozna wykozystac aparature rc z zabawek made in china ;) musial bys zbudowac odpowiednia obudowe pilota.

ja robiłem swój włącznik właśnie w oparciu o nadajnik/odbiornik z jeepa r/c

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

imo to bardzo dobry material jest. odbiornik zwykle zasilany z 3V masz 2 kanaly ktore dzialaja w 2 strony wystarczy tranzystorki zamontowac i masz zdalny przelacznik monostabilny czterokanalowy:P za pare zl.

jedyny minus to ze pilot troche niezgrabny ;)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

imo to bardzo dobry material jest. odbiornik zwykle zasilany z 3V masz 2 kanaly ktore dzialaja w 2 strony wystarczy tranzystorki zamontowac i masz zdalny przelacznik monostabilny czterokanalowy:P za pare zl.

jedyny minus to ze pilot troche niezgrabny ;)

może i niezgrabny, ale po wyjęciu płytka ma około 5x6 cm - wystarczy wyfrezować kawałek plexi, wypolerować , złożyć i mamy zgrabny, nowoczesny pilocik ;)

Edytowane przez msn

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

wlasnie, zapomnialem napisac.

robie uklad do sterowania uzadzeniami pilotem od tv. jak wszystko bedzie ok to udostepnie schemat i program do mikrokontrolera.

ukladzik bedzie pobieral z 4-5mA wiec bedzie mozna zasilac z Vsb z zasilacza.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

pelzak dlaczego? jak juz podlanczasz jeden komputer zeby wlaczal drugi to mozna odrazu podlaczyc tv, swiatlo, otwieranie drzwi w domofonie, spluczke w kiblu, rolety i masz chate jak startrek jakis [;

jaki bajer mowiszz "Komputer, Swiatlo!" i sie zapala:>

masz moze jakis link do takiego programu?:>

co racja to racja... :) Jak kupie sobie hałupę (heh) to musowo jakiś p3 niechłodzony niczym będzie nonstop czuwał :D... żeby mi światło zapalić w łazience, czy zdać relację co się działo jak mnie w domu nie było... :).

Włączniki dźwiękowe póki co to mogą starczyć do zapalania i gaszenia światła w pokoju a nie do zapalania komputera... gdzieś nawet miałem taki układzik ale poległ w trakcie budowy..

ja robiłem swój włącznik właśnie w oparciu o nadajnik/odbiornik z jeepa r/c

ten makgakwerski z silniczkiem? :D

jeśli chcesz pilota po niskiej cenie to w tesco czy auchanie jest teraz promocja na zdalnie sterowane samochodziki po 35 oiro :).. wymontujesz co trzeba, przemodujesz, a i autko jeszcze zostanie... :D

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi