Skocz do zawartości
s3in

K7s5a - Procesor

Rekomendowane odpowiedzi

Witam, Jaki zakupić procesor do tejże płyty? :) prosze o rózne propozycje / przedziałyc cenowe :) a nie tylko te z najwyzszej połki :D

Na k7s5a 3.x i 5 działa prawidłowo wszystko na FSB133. Moze byc nawet CPU na FSB 166/200 tyle ze bedzie musial dzialac na 133.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Tak? A jakim cudem na tej plycie miałem Thorton 2000+ @ Barton 3200+ 2.2GHz ? :)

hm, nie mam pojęcia :) mam paru znajomych z takimi płytami i procem 1700+ Palomino badź TB. każdy narzekał, na dodatek jednemu z nich to po ustawieniu a BIOSie opcji zeby chodził z nominalną predkoscią objawialo się tym, ze komputer nie wstawał. Zatem przez caly czas musiał działać na AXP 1100+. Dobrze, ze szybko się pozbył tej płyty ;)

BTW. Możliwe ze to są jednostkowe przypadki, ale tylko informuję o tym ze takie anomalnia też mają miejsce w tym świecie.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

hm, nie mam pojęcia :) mam paru znajomych z takimi płytami i procem 1700+ Palomino badź TB. każdy narzekał, na dodatek jednemu z nich to po ustawieniu a BIOSie opcji zeby chodził z nominalną predkoscią objawialo się tym, ze komputer nie wstawał. Zatem przez caly czas musiał działać na AXP 1100+. Dobrze, ze szybko się pozbył tej płyty ;)

BTW. Możliwe ze to są jednostkowe przypadki, ale tylko informuję o tym ze takie anomalnia też mają miejsce w tym świecie.

Jak dla mnie plyta byla bardzo fajna :) za swoich czasu smigalem na niej ladnie z 1GB ramu gef 4 ti4200 @4600 i ogolnei wypas bylo ;)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Jak dla mnie plyta byla bardzo fajna :) za swoich czasu smigalem na niej ladnie z 1GB ramu gef 4 ti4200 @4600 i ogolnei wypas bylo ;)

zatem całkiem możliwe ze ktoraś partia tych płyt miała jakieś wady, co objawiało się w/w przeze mnie problemami.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

każdy narzekał, na dodatek jednemu z nich to po ustawieniu a BIOSie opcji zeby chodził z nominalną predkoscią objawialo się tym, ze komputer nie wstawał. Zatem przez caly czas musiał działać na AXP 1100+. Dobrze, ze szybko się pozbył tej płyty ;)

Taki problem to był, tylko ze nie z powodu CPU, a niektórych pamieci ram(czesc sdramów).

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Na moim starym ECS K7S5A hulały następujące procki:

Duron 900 - bezproblemowo

Athlon XP1700+ pallomino - razem z pamięciami DDR bezproblemowo, nawet dało się go odrobinę podkręcić

Athlon XP2400+ thorton - bezproblemowo, z oc doszedł do 2200MHz, szkoda tylko że okazał się niemodowalny na bartona :(

Tak więc marsz na allegro i wybierz sobie coś co jest na socket A, ma FSB do 266MHz i nie jest wersją mobile (procki z odblokowanym mnożnikiem wymagają jego zablokowania na określonej wartości drut-modem).

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Tak? A jakim cudem na tej plycie miałem Thorton 2000+ @ Barton 3200+ 2.2GHz ? :)

No właśnie, cudem. ;-)

Miałem kontakt z dwoma tymi płytami. Jedną miał kumpel - Spaliła się. Drugą miała ciocia - pewnego dnia komp nie wstał. Cioci założyłem Abita KT7A Raid i jest wniebowzięta, co i tobie polecam :)

Edit: Z tym cofaniem, to masz rację. :) Jak ci służy i jesteś zadowolony to tylko pogratulować.

Edytowane przez Sysak

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

No właśnie, cudem. ;-)

Miałem kontakt z dwoma tymi płytami. Jedną miał kumpel - Spaliła się. Drugą miała ciocia - pewnego dnia komp nie wstał. Cioci założyłem Abita KT7A Raid i jest wniebowzięta, co i tobie polecam :)

Dzieki nie bede sie cofał w rozwoju z komputerem ;)

K7S5A - jak sie umie to sie ma ;) Z moją robiłem co chciałem i nie narzekałem, nie powiem złego słowa o niej:)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

ta ;] płyta trochę kapryśna (a np nf7 nie jest ? a ultra-d to co ?) ale mająca swoje uroki i rozgryziona w każdą stronę.

Moja podchodziła z fsb do 147 i było fajnie,, kręciłem na niej durona, palominium i thortona też

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi