Skocz do zawartości
lores

Części Do Nowego Komputera - Jakie? C2d

Rekomendowane odpowiedzi

Witam.

Piszę w imieniu kolegi, a właściwie dwóch. Potrzebują dwóch kompów. Jak najbardziej do OC.

Myślałem o czymś na C2D (który?), jakieś 2x1 GB (jakie?), jakaś mocna mobo do OC, ale też z jakimiś funkcjami najlepiej, chyba 7900GS (podobno bardzo ok), jakiś HDD, może SP2504, ew. jakaś nagrywarka i zasilator. Co doradzilibyście? Czy warto kupować w najbliższym czasie, czy lepiej poczekać? Reszte komponentów mają.

Czy C2D warto najtańszy? Z tego, co słyszałem, wyższe wersje mają 2x wiecej cache L2 i wyższy mnożnik, jednak przy dobrych RAM-ach i mobo to drugie (mnożnik) nie jest już chyba takie ważne, czyż nie?

Proszę o odpowiedzi, za które z góry dziękuję.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Dlaczego 6400, nie 6300?

Bo E6400 ma mnożnik 8 raczej bez problemu można na wymienionym przeze mnie Asusie osiągnąć 3.4GHz.

Co do za Barracuda? Czy nie lepiej SP2504?

Seagate jest szybszy, ale trochę głośniejszy

Czy warto 2x wiecej za 4 MB dawac?

Nie płacisz tylko za 4MB cache, ale także za mnożnik 9, który przy mocnym oc jest przydatny.

czy nie ma jakis sensowych mobo do C2D za 400pln?:)

Niby jest Biostar TForce 965PT. Edytowane przez lukmek

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Skad masz takie ceny na tego procka ?? LOL

P5B jest ok, ale do OC nadaje sie tylko wersja DELUX

Pamieci jeszcze nie wiem, bo nie zdarzylem przetestowac swoich Geili Ultra 667 CL4, ale wydaje mi sie,ze mozna je polecic :)(wnioskuje narazie tylko z tego co o nich czytalem- cena 1000 zl (tzn tyle placilem pare dni temu)

Grafa... jak CI sie uda za tą cene wyrwac to 7900GTO, ale wg mnie nie warto tyle kasy wywalac na grafe,bo niedlugo gry na dx10, i pewnie wejdzie jakiś 8600 GT,albo cos :D, ale GTS stanieje, no a jesli z ATI to wg mnie x1900XT jest ok, no ale to Twoja kasa i wybór.

Ja bralem pare dni temu x1950PRO ~750 zl i jest niezla

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

http://www.skapiec.pl/site/cat/1/comp/99789 - tu pisza, ze za tyle jest...

Deluxe do OC ze wzgledu na chlodzenie, czy na co? P5B sie zupelnie nie nadaje, tak?

Wg rowniez mnie nie warto tyle na grafe wywalac, ale slyszalem, ze 7900GS jest bardzo oplacalna i ze za 700 zl po OC ma wynik kilkunastu tysiecy pkt 3DMarka05, dlatego sie na nia nastawialem...

Cena za CPU - pomylilem sie w przepisywaniu :/. Sorki.

@dem, jak z ich OC?

Jakas regula jest? :)

Co powiecie na Corsair Twin2X Pro DDR2 2x 1GB 800MHz CL-4-4-4-12 low latency?

EDIT:

Chyba zdecyduje sie na x1950PRO (po zmianie budzetu), wydaje sie OK...

Edytowane przez lores

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Teraz wyglada sytuacja tak:

E6300 BOX - 660 zl

P5B Deluxe - 620 zl

2x1GB jakiś dobry (jaki?) ~1100

ASUS (?) X1950PRO - 700 zl

I mieszcze sie w 3k...

Watpliwosci mam jednak nadal co do RAM-u :/ . Chyba poszukam czegos uzywanego na Allegro, sprawdzonego...

Możliwe RAM-y:

GoodRAM Pro 2x1GB

Corsair Twin2X Pro DDR2 2x 1GB 800MHz CL-4-4-4-12 low latency

Geil 800 Ultra 4-4-4-12

Doradzcie, prosze, co najlepiej wybrac...

EDIT:

Jak dokladnie nazywa sie ten Seagate 250GB NCQ 16MB SATA2?

Jaki zasilator do tego wszystkiego?

Edytowane przez lores

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Seagate to właśnie model 7200.10 250GB NCQ 16MB SATA2. Dodatkową zaletą jest 5 letnia gwara producenta.

Odnośnie zasilacza to osobiście mam Enermaxa EG 651P-VE (550W stałęgo obciążenia). To jest starsza konstrukcja (jeszcze Passive PFC i pojedyńcza linia 12V) ale z bardzo mocną linią 12V (36A stałęgo obciążenia). Można go dostać w dobrej cenie (ja kupowałem w 4speed.pl, ale zostały im słabsze modele). Ogólnie polecam, mimo jednej 12V napięcia jak skała. A 36A na 12V to żadko który zasilacz potrafi znieść przy stałym obciążeniu.

Z nowych konstrukcji to dobre zasilacze robi TAGAN, Topower, Enermax (kolejność przypadkowa) i jeszcze kilka innych, ale są o tym oddzielne topici to będziesz miał co czytać.

Pozdrawiam!

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

OK, dzieki. A Chieftec? Warto zasilke tej firmy kupic?

Co powiecie na cos takiego: http://allegro.pl/item144871156_goodram_pr...iecz_sklep.html ?

Ktora wersje P5B wybrac najlepiej? Priorytet - wydajnosc (OC) i, dosc, cena; nie funkcjonalnosc...

Moze cos takiego: http://allegro.pl/item145723057_g_skill_2x..._ddr2_800_.html ?

Edytowane przez lores

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Chieftec to dobra firma, ale przy zakupie kup coś z nowej konstrukcji z mocną linią 12V, a nie 5V.

Co do dysku to TYLKO ta barracuda. U mnie średnio jest 67MB/s, a w najlepszym momencie 82MB/s (mam dysk na ATA:( )

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ten gigabyte nie jest zły. (signature)

Na 420 FSB lazi spokojnie, na więcej pewnie tez , ale jeszcze nie mialem czasu testowac, na 430 MHz mialem bluescreena przy starcie windy ,ale pewnie to pamieci nie dają rady na CL4, albo potrzeba im wiecej węgla w piecu albo przerzucic sie na CL5 i jechac wyzej.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi