dj_kamciu Opublikowano 26 Listopada 2006 Zgłoś Opublikowano 26 Listopada 2006 (edytowane) Mój komp wygląda m/w tak: CPU: AMD Athlon XP-Mobile 2500+ Barton with Pentagram Freezone QVC-100 Cu+ (chwilowo BOX'owy coolerek) MoBo: EPoX EP-8RDA+ with Pentagram Freezone NP-40 Cu on NB and Original Cooler from NB on SB RAM: 2x256MB DDRAM PC3200 CL3 Kingston Dual Channel GPU: Gigabyte Ati Radeon 9550 128MB 128bit without Arctic Cooling VGA Silencer Rev.3 HDD: Samsung 160 GB 7200 obr/min 8MB cache PATA & Samsung 40 GB 5400 obr/min 5MB cache ATA Napędy: LG DVD-ROM, LG CD-RW, Sony DVD-RW, FDD No-Name Zasiła: Hiper HPU 4K580-MU V2 580W Buda: Chieftec Dragon MiDi Tower Żółta(!!!) with 4x80mm Spire + Revoltec Fan Controler and AeroGate I by CoolerMaster Neostrada TP 256kbp/s Objawy zaczęły się kiedy zmieniłem proca z Ahtlona 2000+ Thoroughbread A który pracował z szyną 133MHz. Zmieniłem taktowanie szyny FSB do 166MHz czyli nominalnego procesora i zapuściłem Diablo II. Niestety komp się przycinał czego nie było przy 133MHz. Zjechałem z szyną do 133MHz i podwyższyłem mnożnik do 12,5 (nie wiem czemu ale poowyżej 12,5 płyta mówi coś o "overclocked fail"). Wszystko stablinie. Przy szynie FSB 200Mhz i niższym mnożniku komp wiesza się po 5 minutach gry w Diablo II. Zaniepokojony zrobiłem testy GoldMEM'em i SuperPI. Oto wyniki: -GoldMEM 200MHz x 8 Na początku wszystko OK Ale później wywala byka na 122 teście -GoldMEM 166MHz x 10 I znów na początku wszystko jest OK I znowu byk na ok 122 teście -GoldMEM 133MHz x 11 Przez cały czas wszystko OK Niestety nie mam zdjęcia jak zaczął od nowa ale po ok 50 min przeszedł do ponownego testowania. Nie czekałem kilka godzin na wielokrotne powtarzanie testu. Na koniec zrobiłem jeszcze test SuperPI: Proszę o pomoc/diagnozę/sugestię co zrobic. Kości są na wieczystej gwarancji, ale nie wiem gdzie je moge wysłac. Podaję jeszcze oznaczenia z pudełka: KVR400X64C3AK2/512 Edytowane 28 Listopada 2006 przez dj_kamciu Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
YogiCK Opublikowano 26 Listopada 2006 Zgłoś Opublikowano 26 Listopada 2006 Zmieniałeś timingi przy zmianie szyny?? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
dj_kamciu Opublikowano 26 Listopada 2006 Zgłoś Opublikowano 26 Listopada 2006 Timingi płyta zmienia automatycznie (wedle nominalnych podawanych przez producenta). Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
YogiCK Opublikowano 26 Listopada 2006 Zgłoś Opublikowano 26 Listopada 2006 Spróbował bym ręcznie wymusić zmianę timingów. Nie zawsze ta automatyczna zmiana działa tak jak trzeba. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
dj_kamciu Opublikowano 26 Listopada 2006 Zgłoś Opublikowano 26 Listopada 2006 Kiedyś już to robiłem jeszcze na starym procu timingi podkręcałem a na jakie mam zmienic? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
YogiCK Opublikowano 26 Listopada 2006 Zgłoś Opublikowano 26 Listopada 2006 Takie jak są zapisane w SPD pamieci. Możesz sprawdzić w Everescie lub CPU-Z. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
dj_kamciu Opublikowano 26 Listopada 2006 Zgłoś Opublikowano 26 Listopada 2006 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
forest kila zbila Opublikowano 26 Listopada 2006 Zgłoś Opublikowano 26 Listopada 2006 daj im 2,8-2,9v i wtedy potestuj Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
dj_kamciu Opublikowano 26 Listopada 2006 Zgłoś Opublikowano 26 Listopada 2006 (edytowane) Czy to oznacza że jeśli do pracy na ustawieniach podawanych przez producenta konieczne jest zwiększenie napięcia powyżej nominalnego to pamięci są uszkodzone? I podlegają wymianie gwarancyjnej? Pytam dlatego że jak mi przyjdzie copper shim to postaram się wyciągnąc z nich jeszcze pare dodatkowych MHz. // Niestety, prz napięciu 2,77V (nie mam zdjęc) i 2,9V dzieje się to samo: // #2 Kierując się opracowaniem o podkręcaniu pamięci _Vip_'a zmieniłem wartośc CAS do 2,5 i testowałem MemTestem, podniosłem też napięcie do 2,9V co niestety przyniosło skutek równy zeru. Zarówno 200MHz FSB i 2,5 CAS jak i 200MHz FSB i 3 CAS oraz 166MHz FSB i 2,5 CAS zakończyły się masą błędówco ilustrują poniższe fotki. Dodam jeszcze że ostatnio próbowłałen odpalic na tym sprzęcie (z tylko jedną kością w banku) Athlona XP (2000+ Thoroughbread A) z 18 tyg 2004 z połączonymi mostkami L1. Czy mogło to miec związek z uszkodzeniem jednego z modułów/niestabilnością jego pracy/powodem do uchylenia się od gwarancji Kingstona? Zdecydowałem że zrobię jeszcze jutro testy z jedną kością w banku i postaram się załatwic jakieś zamienniki żeby miec pewnośc że to pamięc. A wtedy wysyłam je i niech mi przyślą nowe. 200MHz CAS 3 200MHz CAS 2,5 166MHz CAS 2,5 //#3 No i wszystko jasne - padła jedna z kości. Do tego jej padanie cały czas postępowało. Kiedy w banku jest tylko sprawna kośc wszystko w pełni działa, SpuerPI i MemTest przechodzą bez problemu 11x200MHz. Mówię że choroba kości postępuje gdyż wcześniej udało mi się zrobic Super PI 9,5x200MHz z dwoma kościami a teraz z tymi samymi ustawieniami winda wali bluescreenami. Pozdrawiam ;]. Oczywiście jeszcze dokumentacja: Super PI 32M i SuperPI 16M Edytowane 29 Listopada 2006 przez dj_kamciu Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...