Skocz do zawartości
mechl!n

Instalacja Xp Na Dysku Mniejszym Niż 4gb

Rekomendowane odpowiedzi

Nie wiem czy temt ten powinien znaleźć się tutaj czy na podstawowych. Anyway...

No właśnie- czy istnieje możliwość zainstalowania XP na dysku mniejszym niż 4GB (o ile pamiętam tak jest dolna granica... coś koło tego)?

Czysty XP po instalce (+ office i niezbędny soft) zajmuje około 2.5-3GB (w tym swap) więc może jednak się da?

Być może ktoś powie że pytanie moje jest nie-na-miejscu w czasach gdy 1GB powierzchni dysku kosztuje "grosze"- ale jednak- będę składał kompika do testowania różnorakiego sprzętu i nie mam zamiaru ładować w niego kasy.

Ostatecznie pozostanie próba zainstalowania XP na więszym dysku i przegranie całej zawartości na mniejszy.

edit -> wiem że istnieją "minimalistyczne" dystybucje XP- nawet na pendrive'a 128MB. Mi jednak chodzi o pełny XP.

Edytowane przez mechl!n

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

A czemu nie? Ja mam na 3GB i bangla. Rozmiar swapa 192MB (pagefile to swap, n'est-ce pas?).

Wyłączyłem wszystkie światłobzdrynie, aktualizacje automatyczne i przywracanie systemu. Kajś była taka strona z poradami o przyspieszaniu XP na starych komputerach.

Dowód w załączniku.

post-6941-1164637664_thumb.jpg

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Dzięki za odpo.

Może źle się zrozumieliśmy- nie chodzi mi o optymalizację systemu- ja wiem, że XP będzie działał na słabym sprzęcie i można go tak zoptymalizować by zajmował minimum dysku- ale mi chodzi o przeskoczenie bariery jaka występuje podczas INSTALOWANIA systemu.

Może to też kwestia wersji XP- być może problem ten występuje tylko w przypadku instalowania wersji PRO- może w HOME nie ma tego problemu.

Edytowane przez mechl!n

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Nie wiem czy ten błąd dotyczy tylko Hdd < 4 GB czy też partycji < 4 gb .

Bo ja od jakiegoś czasu mam system posadzony na partycji 3 GB , zarówno czysty XP Pro SP2 jak i modyfikowany nliteem i żadnego błędu związanego ze zbyt małą ilości miejsca na partycji nie widziałem .

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi