macialek Opublikowano 7 Lutego 2003 Zgłoś Opublikowano 7 Lutego 2003 Nabylem dzisiaj Athlonka AXDA 1700DUT3C JIUHB 0302WPEW. Wsadzilem go na mojego Soltka 75 KAV i nic... Komp nie podnosi sie... Wydaje mi sie, ze wszystko robie dobrze, wiec gdzie moze lezec przyczyna??? Bios mam Q9 wiec nie powienien sporawiac klopotow. Chyba, ze byle rozne Q9 ale nic mi o tym nie wiadomo... Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Pompej Opublikowano 7 Lutego 2003 Zgłoś Opublikowano 7 Lutego 2003 może go ukruszyłeś Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
macialek Opublikowano 7 Lutego 2003 Zgłoś Opublikowano 7 Lutego 2003 I nikt nic nie wie ;-( A ja do jutra do 8 rano musze uruchomic tego kompa... Ciezka noc mnie czeka... Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
macialek Opublikowano 7 Lutego 2003 Zgłoś Opublikowano 7 Lutego 2003 Caly jest i zdrowy... Ale poczytalem troche i jedna rzecz mnie zastanawia... Czy wstarczy bios Q9 czy koniecznie trzeba przynakmniej Q91... Jak Q91 lub wyzej, ot mam problem bo oryginalny flash odszedł do krainy wiecznych łowow i teraz Eprom mam... jest moze ktos z Torunia, kto moze mi tanio przeprogramowac??? Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Lagier Opublikowano 7 Lutego 2003 Zgłoś Opublikowano 7 Lutego 2003 sorki a ten soltek jest na sdry czy ddry bo mi sie juz mieszaja te oznaczenia :lol: Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
szpak Opublikowano 7 Lutego 2003 Zgłoś Opublikowano 7 Lutego 2003 moze zworki na płycie nei orzestawiłes albo cos takiego z fsb 100 na 133 ?? nei mam innych pomysłów naazie ps. sprawdz go u jakiegos znajomego moze to z nim cos nie tak Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
macialek Opublikowano 7 Lutego 2003 Zgłoś Opublikowano 7 Lutego 2003 Cytat sorki a ten soltek jest na sdry czy ddry bo mi sie juz mieszaja te oznaczenia :lol:Na SDRy zwykle... Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
macialek Opublikowano 7 Lutego 2003 Zgłoś Opublikowano 7 Lutego 2003 Cytat moze zworki na płycie nei orzestawiłes albo cos takiego z fsb 100 na 133 ?? nei mam innych pomysłów naazie ps. sprawdz go u jakiegos znajomego moze to z nim cos nie tak Bede musial... Ale oby nie... Chyba ze mi go od reki wymienia... Ale na rzie mysle nad tym biosem.... :idea: Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Hipo Opublikowano 7 Lutego 2003 Zgłoś Opublikowano 7 Lutego 2003 Cytat moze zworki na płycie nei orzestawiłes albo cos takiego z fsb 100 na 133 ?? nei mam innych pomysłów naazie ps. sprawdz go u jakiegos znajomego moze to z nim cos nie tak TO raczej nic nie zmieni bo proc wystrtuje na fsb 100MHz bez problemu. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Lagier Opublikowano 7 Lutego 2003 Zgłoś Opublikowano 7 Lutego 2003 no to sie nie dziw plytki na kt133a czesto maja problemy z 0.13u niestety bedziesz musial wrzucic palomino update'nij jeszcze bios ale watpie czy to cos pomoze Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
macialek Opublikowano 7 Lutego 2003 Zgłoś Opublikowano 7 Lutego 2003 Cytat no to sie nie dziw plytki na kt133a czesto maja problemy z 0.13u niestety bedziesz musial wrzucic palomino update'nij jeszcze bios ale watpie czy to cos pomozeNo to swietnie ze taqk szybko sie o tym dowiedzialem :evil: Nie wiem czy w sklepie tak bez bolu mi go wymienia... :x Mogliby cos o tym producenci napisac... Na stronie soltka wyraznie mozna przeczytac, ze te plytki wspieraja Antki XP o ile PCB>=F1... a takowe mam :x :x :x Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rosio Opublikowano 7 Lutego 2003 Zgłoś Opublikowano 7 Lutego 2003 Cytat No to swietnie ze taqk szybko sie o tym dowiedzialem :evil: Nie wiem czy w sklepie tak bez bolu mi go wymienia... :x szkoda ze tak daleko mieszkasz bo bysmy sie zamienili na procki i jeszcze bym ci doplacil :) Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Lagier Opublikowano 7 Lutego 2003 Zgłoś Opublikowano 7 Lutego 2003 jasne ze tak jak go nie spaliles ani w zaden sposob nie uszkodziles to bezproblemowo. Mnie po trzech tygodniach uzytkowania wymienili asusa a7v8x bo powiedzialem ze sie zawiodlem na wydajnosci :lol: a tak naprawde chcialem miec 8rda :) Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
macialek Opublikowano 7 Lutego 2003 Zgłoś Opublikowano 7 Lutego 2003 Cytat szkoda ze tak daleko mieszkasz bo bysmy sie zamienili na procki i jeszcze bym ci doplacil :)Jak bede go musial wymienic to sie wqrwie i cos zniszcze!!! Wysadze siedziebe Soltka w Deutschlandach za udzielanie falszywych informacji :) :) Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
macialek Opublikowano 6 Marca 2003 Zgłoś Opublikowano 6 Marca 2003 Ufff... Hisoria dobiegla konca... Nie napisalem wczesniej, bo z tego wszystkiego sie rozchorowalem... Antek 1700+ B0 nie poszedl na Soltku SL-75-KAV. Update biosu nic nie dal. Wstawilem na probe starszego dziada i dzialal.... Ale ze grzal sie jak kaloryfer i perspektywy mail niewielkie, to zmienilem plytke na MSI MS-6593 (KT266a). Sdrki na DDR (512) i do biznesu doplacilem 150 zł. Czy bylo warto? Otoz duren stal sie juz 2200+, ale tylko przejsciowo bo na zasilke nowa czekam... Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Truchu Opublikowano 7 Marca 2003 Zgłoś Opublikowano 7 Marca 2003 WLASNIE DZISIAJ NABYLEM 1700XP 0307 I TU JEST PROBLEM MAM SOLTEKA SL-75DRV2 VIA KT266A CZY TO WINA BIOSU BO NIE INSTALOWALEM I TYLKO 2 RAZY JAKOS POKAZAL MI SIE EKRAN NA KRORYM BYLO TYLKO CMOST PO WYKRYCIEM DYSKOW CZY TO JEST NAPEWNO BIOS ????? Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Diesel Opublikowano 8 Marca 2003 Zgłoś Opublikowano 8 Marca 2003 Czy prubowales wyczyscic C-mos?(clear cmos) Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Diesel Opublikowano 8 Marca 2003 Zgłoś Opublikowano 8 Marca 2003 Jezeli nadal bedziesz mial dalej problem, musisz wpisac nowy Bios od http://www.soltek.de/English/home/01.htm Jezeli masz jakis inny CPU, <span style="color:red;">ORT: ORT: ORT: ORT: ORT: ORT: ktury</span> by ci odpalil Soltek jezeli nie ic do sklepu oni ci to zrobia Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Dijkstra Opublikowano 8 Marca 2003 Zgłoś Opublikowano 8 Marca 2003 Co do SL-75KAV- Ten procek MUSI pujść na tej płytce, bo u mnie chodził, bo miałem pożczonego od kumpla, niestety nie pamiętam, czy miałem jeszcze Q9 czy już Q11 Co do SL-75DRV2- Sprawdź dokładnie na stronie Solteka, bo te płyty CHYBA obsługiwały B0 w wyższych wersjach PCB, o ile nie mylę modelu :roll: Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Truchu Opublikowano 8 Marca 2003 Zgłoś Opublikowano 8 Marca 2003 czy moze mi ktos wyjasnic łopatologicznie proces instalacji biosu AWDFLASH czy mozna nie zgrywac na dyskietke tych plikow i instalowac z dysku np jak mam na c:/75drvk41_bin to czy tak mam wpisac w AWDFLASH i co wpisac w tej drogiej tabelce Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Lagier Opublikowano 8 Marca 2003 Zgłoś Opublikowano 8 Marca 2003 mozesz odpalac awdflasha z hdd ale radze ci zrob sobie dyskietke bo gdyby cos poszlo nie tak pozniej nie zrobisz nic!!! a zreszta ilez to roboty zrobic format a: /s i zgrac awdflasha i plik biosu na fdd??? :? pozdrav Lagier Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
grzesiu Opublikowano 8 Marca 2003 Zgłoś Opublikowano 8 Marca 2003 NA TYM SOLTEKU NA 101% chodza XP 0,13um!!! tylko trzeba miec najnowszy bios! chyba Q11 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
KGB Opublikowano 8 Marca 2003 Zgłoś Opublikowano 8 Marca 2003 na solteku KAV chodzi 0,13 bez problemu ,bios najnowszy trzeba,zdaje sie Q11 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Dijkstra Opublikowano 8 Marca 2003 Zgłoś Opublikowano 8 Marca 2003 Cytat czy moze mi ktos wyjasnic łopatologicznie proces instalacji biosu AWDFLASH czy mozna nie zgrywac na dyskietke tych plikow i instalowac z dysku np jak mam na c:/75drvk41_bin to czy tak mam wpisac w AWDFLASH i co wpisac w tej drogiej tabelce Najlepiej miej plik z biosem i flashera i na dyskietce, i na dysku, i flashuj z dysku. W jednej linijce wpisujesz nazwę, jaką ma mieć STARY bios (backup), i flasher zgra go z kości na dysk, gdybyś chciał wrócić do starej wersji. W drugiej linijce wpisujesz lokalizacje nowego biosa, np. c:q11.bin, jeżeli twój plik z biosem nazywa się q11.bin i jest w głównym katalogu na c: UWAGA. Nie pamiętam, czy najpierw pyta się o nowy, czy stary bios, więc czytaj uważnie :roll: Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Truchu Opublikowano 8 Marca 2003 Zgłoś Opublikowano 8 Marca 2003 DZIEKI WIELKIE ale jak ktos ma pecha to ma bo zwalila mi sie stacja A albo kabelek ehheheheheh i mnie to wk....... a ten plik na DRV2 to 75drvk41.bin ciekawe czy bendzie dzilalo Znalazlem!! Dla zainteresowanych odsylam na www.pomoc.bios.pl Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
SpiderMAN Opublikowano 9 Marca 2003 Zgłoś Opublikowano 9 Marca 2003 Cytat Nabylem dzisiaj Athlonka AXDA 1700DUT3C JIUHB 0302WPEW. Wsadzilem go na mojego Soltka 75 KAV i nic... Komp nie podnosi sie... Wydaje mi sie, ze wszystko robie dobrze, wiec gdzie moze lezec przyczyna??? Bios mam Q9 wiec nie powienien sporawiac klopotow. Chyba, ze byle rozne Q9 ale nic mi o tym nie wiadomo...Q9 nie obsluguje Througbredow B. Musisz zaladowac Q11 :P pozdro Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
macialek Opublikowano 9 Marca 2003 Zgłoś Opublikowano 9 Marca 2003 Cytat Co do SL-75KAV- Ten procek MUSI pujść na tej płytce, bo u mnie chodził, bo miałem pożczonego od kumpla, niestety nie pamiętam, czy miałem jeszcze Q9 czy już Q11 Co do SL-75DRV2- Sprawdź dokładnie na stronie Solteka, bo te płyty CHYBA obsługiwały B0 w wyższych wersjach PCB, o ile nie mylę modelu :roll: Mialem wyzsza wersje PCB i nie ruszyl. KT133a maja klopoty z obsluga stepingu B0. Zwykle o,13 moze i chodza ale te dziewieciowaflowe NIET. Wgralem q11, wyczyscilem bios, na glowie stawalem i nic... Wiec nie mowcie ze musi!!! Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
harcerzyk123 Opublikowano 9 Marca 2003 Zgłoś Opublikowano 9 Marca 2003 Coz sproboj upgradu biosu. Jesli nie pomoze to znaczy ze jesli wstawiles tam proca w wymiarze 0.13 i plyta nie obsluguje tego wymiaru. W tym momencie szukaj 1700 w 0.18. Ja mam taka plyte glowna ale nie pamietam czy obsluguje 0.13 mikrona patrz na stronie producenta Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
japa Opublikowano 9 Marca 2003 Zgłoś Opublikowano 9 Marca 2003 Niestety Soltek DRV2 na KT266A nie obsługuje Athlonów 0.13 Sam byłem posiadaczem takiej płyty i miałem ten sam problem gdy zmieniłem procesor z 0.18 na 0.13. W zasadzie przechodziły tylko testy w biosie i na tym kończyło sie działanie komputera. Skończyło sie to wszystko wysłaniem płyty do serwisu Solteka skąd nadeszła jednoznaczna odpowiedź że ta płyta obsługuje tylko Athlony 0.18. W wymiarze 0.13 działaja z tą płytą tylko Durony. Moje próby zmuszenia do działania Athlona 0.13 do pracy z ta płyta skończyły sie uszkodzeniem procesora i płyty - na szczęście obie części zostały wymienione na gwarancji ... Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Dijkstra Opublikowano 9 Marca 2003 Zgłoś Opublikowano 9 Marca 2003 Cytat Niestety Soltek DRV2 na KT266A nie obsługuje Athlonów 0.13 Sam byłem posiadaczem takiej płyty i miałem ten sam problem gdy zmieniłem procesor z 0.18 na 0.13. W zasadzie przechodziły tylko testy w biosie i na tym kończyło sie działanie komputera. Skończyło sie to wszystko wysłaniem płyty do serwisu Solteka skąd nadeszła jednoznaczna odpowiedź że ta płyta obsługuje tylko Athlony 0.18. W wymiarze 0.13 działaja z tą płytą tylko Durony. Moje próby zmuszenia do działania Athlona 0.13 do pracy z ta płyta skończyły sie uszkodzeniem procesora i płyty - na szczęście obie części zostały wymienione na gwarancji ... DURON 0.13??? Chyba jak weźmiesz nożyczki i cache z XP okroisz :lol: Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...