Skocz do zawartości
norbercik_m

Karta Do 700 Zł Na Pci-ex

Rekomendowane odpowiedzi

Kupilem Saphira Radeon 1950 Pro , teraz dysponuje takim zestawikiem Athlon64 3500 (Venice), mobo DFI Lan Party Ati 200 CF, zasilka Chiftec 400 W, pamieci GoodRam 756 MB (400 MHz), teraz pytanko bo robilem testy bez zadnego podkrecania 3dmark 2003 - 12560 , 3d mark 2005 - 6800 pkt, czy to dobre wyniki jak na ten sprzet

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ja na wcześniejszym kompie na sempronie 2800+ "754" OC "2600Mhz" i Radeonie X800XL miałem ponad 13.700 punktów w 3dMarku03. Zdecydowanie podkręć procesor bo na takiem mobo nie robienie OC to szkoda kasy wydawać.

Edytowane przez XibalbaPL

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Kupilem Saphira Radeon 1950 Pro , teraz dysponuje takim zestawikiem Athlon64 3500 (Venice), mobo DFI Lan Party Ati 200 CF, zasilka Chiftec 400 W, pamieci GoodRam 756 MB (400 MHz), teraz pytanko bo robilem testy bez zadnego podkrecania 3dmark 2003 - 12560 , 3d mark 2005 - 6800 pkt, czy to dobre wyniki jak na ten sprzet

Żartujesz sobie. Format c:/s nowa instalka z sp2, najnowsze sterowniki do płyty i karty graficznej. Podkręc ten procesor, on standardowo ma 2200ghz, a spokojnie pójdzie na 2600ghz.

Ta karta spokojnie w 3d mark 2005 ma 10k, Ty masz wynik jakbyś miał Galaxy 7600gs Zalman Edition po lekkim OC, a nie 1950 Pro. Chyba, że testy nieświadomie robiłeś w 1280 i z 4xAA itd.

Edytowane przez niko2003

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Pamieci mam najzwyklejsze GoodRamy z ktorych raczej niewiele wyciagne, wykrecilem go na 2410 MHz i wiecej z tymi pamieciami chyba sie nieda (11x220), odrazu poprawa w 3dmarkach 2003 : 13000 pkt , 2005 : 7600 ale to w sumie cigle marnie :cry: takze mozna powiedziec ze troche sie zawiodlem aha i DIV : 1,55 V

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Bo masz za słabego procka, poprostu jest on skutecznym hamulcem dla tej grafy, Venice@2,7ghz blokuje 7600GT więc co dopiero X1950Pro, wydaje i sie że kupno takiej grafy przy takim procku mijało sie z celem, mogłeś przed kupnem sprawdzić OC swojego CPU

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Fredek nie przesadzaj. Tutaj jest inny problem niż blokujący procesor.

U mnie na:

procek- 2000MHz Pamięć- 400MHz(2,5 3 3 7) Grafa- 540/750 w 3DMarku03 mam: 17362pkt.

a na:

procek- 2600MHz Pamięć- 473MHz(3 3 3 6) Grafa- 540/750 w 3DMarku03 mam: 18471pkt.

Więc różnica wcale nie jest taka ogromna bo tylko 1109pkt. ale pamięć też jest kręcona.

Podstawowe pytanie: Czy robiłeś format dysku? Ja bym zaczął właśnie od postawienia od nowa systemu.

DIV to nie jest napięcie na rdzeń, tylko dzielnik pamięci, np. 200 166 133 lub 1/2 2/3 itp.

Edytowane przez KiMR

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Tylko, że oni uparli się, że norbercik_m ma słabe wyniki w 3Dmarku03 przez procka. Ja tylko pokazałem, że tak słabe wyniki nie są spowodowanie blokującym procesorem. Ja sądzę, że wina leży po stronie sterowników, ale norbercik_m podał zamało informacji.

Wiem, że marki to jedno a gry to drugie, ale pewien pułap powinien w markach osiągać bo 13000pkt. w 03 to bardzo mało jak na x1950pro, jeżeli niekręcone galaxy 7900gs (fakt że na innym procku i pamięciach) osiąga 17000pkt. a podobno x1950pro jest lepsze

Edytowane przez KiMR

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Panowie, procesor gdy jest za słaby skutecznie obniża wydajność... jest poprostu pewna granica, przy której karta będzie miała ciągle zaniżone wyniki. Procesor nic nie daje, gdy będzie wykręcony powyżej tej granicy (która zaniża wydajność grafy). Mówicie brednie, a ja o tym wiem doskonale ;)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Panowie, procesor gdy jest za słaby skutecznie obniża wydajność... jest poprostu pewna granica, przy której karta będzie miała ciągle zaniżone wyniki. Procesor nic nie daje, gdy będzie wykręcony powyżej tej granicy (która zaniża wydajność grafy). Mówicie brednie, a ja o tym wiem doskonale icon_wink2.gif

Zgadzam się! ja na moim 9800pro mam 4.5k pkt w 3dmakru 03 (proc 1800), a na 2250 6200pkt. Na dodatek bez podkręconego proca gry mi chodzą tak samo jak na 9500@pro.

EDIT: Na dobie powiem, że podkręcanie radka (proc na 1800) nic nie daje, na 2250 to już inna sprawa. :)

Edytowane przez HucK

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

W nowszych grach gdzie przeważają shadery proc nie ma takiego wielkiego znaczenia. Athlon 64 podkręcony do 2.5 ghz na tyle wystarczy na tego radka x1950 PRO.Różnica będzie owszem ale nie aż taka wielka

Ja na marki nie patrze a na wydajność w grach. Poza tym co za problem dokupić z czasem jakiegoś A64X2 ? Na pewno będzie blokował ale nie aż tak by różnica było nawet w 20%. Co do wyniku Mój dawny AthlonXP 2200 by hamował i z tym bym się zgodził.

Co do wyniku norbercik_m w 2k3 to jest tu coś nie tak.. przecież ja widziałem takie a nawet dużo wyższe wyniki na Sempronach 28000 ( nie wiem czy był kręcony) i x800 czy GF 7300 GT ,a przecież semp jest słabszy od A64 raczej ? Nie wierze by aż tak ten jego proc hamował żeby mieć taki wynik na mocniejszym procku i do tego znacznie lepszej karcie. :lol: Podkręć proc jak tylko możesz i podaj wyniki. Black_war i Huck nie porównujcie mi tu Durniów z Athlonami 64. Nie od dziś jest wiadome że w nowszych markach proc nie ma aż takiego znaczenia. Nie wierzycie to nie wierzcie. Proc zawsze można zmienić i ja tak z czasem zrobię.

Edytowane przez Devil

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Wykrecilem go na 2,4 MHz i wiecej nie pojdzie chyba, nie przy tych pamieciach i tak :

3dmark 03 = 12700 pkt

3dmark 05 = 7301 pkt

3d mark 06 = 4414 - tu chyba nie najgorzej

Sterowniki najnowsze tak jak pisalem i chyba nic wiecej nie nakombnuje i trzeba sie cieszyc tym co jest i patrzac na testy tej karty to wyniki nie sa takie zle, chyba

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

No to czyli masz odpowiedź ! 3Dmark 03 nie dostał większego kopa po O/C procka. Czyli nie ma większego wpływu procek.... bo wynik masz podobny a nawet słabszy przed O/C ;) Ważne jak w grach Ci będzie działać. Odpal sobie NFS:Carbon albo Splinter Cell: Double Agent i podaj wyniki.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi